Oana Dușmănescu

Descoperă subiecte de viață în sporturi extreme și povești extreme în sporturi la care toată lumea crede că se pricepe

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Oana Dușmănescu
American Bully

Mai țineți minte istorioara aceea ușor tulbure din timpul Jocurilor Olimpice de la Rio, în care Lochte și alți câțiva înotători americani au inventat că au fost victimele unui jaf armat? De fapt, vandalizaseră, beți, o stație de benzină și […]

...

”It’s coming home, lads”

De ce iubește lumea o echipă pe care, în paralel, o ceartă? Că a avut traseu ușor, că nu a jucat tocmai fotbal, că pe alocuri s-a chinuit pe teren și ne-a chinuit și pe noi, în fața televizoarelor?

Vraja […]

...

Era în care râsul se îneacă

Glumele politice. Glumele întortocheate din fake news, cele care-ți trimit un nod în gât. Știrile gen pamflet, dar nu genul subtil și distractiv, ci cele care par mai amare și mai triste decât cele reale. Toate astea scufundă simțul umorului […]

...

Cele mai complicate lucruri din lume

Primele biciclete au fost inventate la începutul secolului al nouăsprezecelea. De-abia la începutul acelui secol, adică acum vreo 200 de ani. La cât de repede am învățat că trece vremea, descoperirea asta atât de simplă pare că a venit foarte, […]

...

Regi de tot felul

Vineri seara, puteai să ții cu Spania sau cu Portugalia sau cu vreo echipă de pe vreo planetă încă necartografiată. Cristiano e ca un dragon acaparator, devastator, încrezut și imposibil de imitat. Unii spun că dragonii fac prăpăd și nimic […]

...

O mână de noroc

De ce palma Petrei Kvitova trebuie arătată lumii, în ciuda senzaţiei de Halloween timpuriu

Permalink to O mână de noroc
duminică, 27 august 2017, 10:09

După atacul din propria casă, ştiţi voi, locul acela unde ar trebui să te simţi mai în siguranţă decât oriunde altundeva pe lume, palma Petrei arăta ca una făcută din silicon şi sânge fals, făcută în laboratoarele de efecte speciale de la Hollywood. Diferenţa impresionantă că acele bucăţi de carne care atârnau erau reale – opera unui răufăcător care era să strice, cu o lovitură de cuţit, o muncă de o viaţă întreagă şi poate viaţa însăşi.

Poza cu mâna distrusă a cehoaicei nu e doar o ştire de la ora 5, care să provoace groază sau scârbă celor slabi de înger. Nici ca obiect de fascinaţie pentru cei care se dau în vânt după poveştile sângeroase. Nu e nici măcar mâna doctorului Shepherd, zdrobită în accidentul de avion din imaginarul Grey’s Anatomy şi reparată miraculos de superchirurgii dintr-un Seattle paralel cu lumea reală. Nici măcar nu se poate compara cu podul chinuit al palmelor de gimnaste sau canotori, care au scrise acolo perseverenţa, durerea asumată, evoluţia ca sportiv în cele din urmă.

Aşa, zdrenţuită cum arăta atunci şi mai ales alăturată de felul în care arată azi, la mai puţin de nouă luni de la atac, mâna stângă a jucătoarei de tenis, mâna de bază, spune povestea îndârjirii, a forţei de a depăşi o rană oribilă, făcută pe dinafară, dar mai ales pe dinăuntru. Transmite, poate şovăielnic, că toate traumele se vindecă şi că, în cele mai dificile situaţii, soluţia rămâne una singură – să mergi mai departe. Nu să treci peste, asta e probabil imposibil. Dar poţi să repari ce e de reparat, cu demnitate şi curaj.
Mâna făcută fâşii a Petrei Kvitova nu reprezintă un obiect al senzaţionalului, pe o piaţă mondială a ştirilor plină până la sufocare de sânge, moarte şi imprevizibil criminal. Este, dimpotrivă, una dintre puţinele dovezi că speranţa există şi ar trebui exploatată mai mult.

La 27 de ani, jucătoarea cehă nu va mai cuceri, poate, titluri la întreceri de Mare Şlem – are deja două la Wimbledon. Dar revenirea aceasta rapidă şi spectaculoasă, precum şi turneul câştigat la Birmingham în iunie 2017 dau un scor simplu întregii poveşti. Kvitova – Viaţă 6-1, 6-0.

Comentarii (9)Adaugă comentariu

Stra Luce Nthori de Nord (5 comentarii)  •  27 august 2017, 10:22

Bravo Oana ! Chiar daca respecti politica GSP (niciun angajat cu licenta in jurnalism) ai tendinte de impartialitate si inventivitate !

Bog (1 comentarii)  •  27 august 2017, 11:50

Poate citeste si Halep articolul si joaca finalele mai in capul oaselor.

ovidiu_3003 (166 comentarii)  •  27 august 2017, 13:41

...medicii i au dat o mana de ...ajutor ...

Oana Dusmanescu (39 comentarii)  •  27 august 2017, 23:01

@Stra Luce, mulțumesc pentru laude. Dar informațiile tale sunt greșite. Sunt licentiata in jurnalism. Nu ca ar insemna vreun avantaj...

Stra Luce Nthori de Nord (5 comentarii)  •  27 august 2017, 23:34

In biografia ,,completa,, nu scrie ! Ar insemna sa fii singura.

Rico (1 comentarii)  •  27 august 2017, 23:36

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Ardeleanul (1 comentarii)  •  28 august 2017, 10:43

Frumos scris!

Mos Craciun (1 comentarii)  •  29 august 2017, 12:41

Superb text ! Insa poate ar fi fost mai potrivit la final : " Knitova - Destin 6-1 6-0 "

Gica Paunescu (5 comentarii)  •  29 august 2017, 15:41

Bravo, Petra ! Esti pentru mine un fel de Xena, printesa razboinica ( pastrand proportiile comparatiei ). Succes pe mai departe si, mai ales, sa fii sanatoasa.

Comentează