Oana Dușmănescu

Descoperă subiecte de viață în sporturi extreme și povești extreme în sporturi la care toată lumea crede că se pricepe

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Oana Dușmănescu
American Bully

Mai țineți minte istorioara aceea ușor tulbure din timpul Jocurilor Olimpice de la Rio, în care Lochte și alți câțiva înotători americani au inventat că au fost victimele unui jaf armat? De fapt, vandalizaseră, beți, o stație de benzină și […]

...

”It’s coming home, lads”

De ce iubește lumea o echipă pe care, în paralel, o ceartă? Că a avut traseu ușor, că nu a jucat tocmai fotbal, că pe alocuri s-a chinuit pe teren și ne-a chinuit și pe noi, în fața televizoarelor?

Vraja […]

...

Era în care râsul se îneacă

Glumele politice. Glumele întortocheate din fake news, cele care-ți trimit un nod în gât. Știrile gen pamflet, dar nu genul subtil și distractiv, ci cele care par mai amare și mai triste decât cele reale. Toate astea scufundă simțul umorului […]

...

Cele mai complicate lucruri din lume

Primele biciclete au fost inventate la începutul secolului al nouăsprezecelea. De-abia la începutul acelui secol, adică acum vreo 200 de ani. La cât de repede am învățat că trece vremea, descoperirea asta atât de simplă pare că a venit foarte, […]

...

Regi de tot felul

Vineri seara, puteai să ții cu Spania sau cu Portugalia sau cu vreo echipă de pe vreo planetă încă necartografiată. Cristiano e ca un dragon acaparator, devastator, încrezut și imposibil de imitat. Unii spun că dragonii fac prăpăd și nimic […]

...

O luptă memorabilă pe care o va uita toată lumea

Întâlnirea de pe 26 august dintre un boxer celebru şi un specialist în MMA ţine mai mult de circ decât de sport

Permalink to O luptă memorabilă pe care o va uita toată lumea
duminică, 13 august 2017, 9:42

Ştiţi ce distanţă e de la Pyeongchang, gazda Jocurilor Olimpice de iarnă din 2018, până în Coreea de Nord? Ca de la Casa Presei la Ploieşti, cu bonus de ameninţare nucleară în loc de flacăra petrochimică de la Brazi. Ştiţi cât mai e până la lupta dintre Floyd Mayweather şi Conor McGregor? Două săptămâni.

Nu ştiu care dintre cele două iminenţe ar trebui să ne alarmeze mai mult. La urma urmelor, majoritatea Olimpiadelor din ultima vreme au anunţat diverse primejdii – război, terorism, ambele. Întâlnirea de pe 26 august dintre un boxer celebru şi un specialist în MMA continuă ideea show-urilor de televiziune eclectice. Ce dacă nu ştiu ce cântăreaţă nu ştie să gătească? O invităm la Master Chef oricum. Fantezia şi realitatea merg mână în mână până la un punct, permiţându-ne, de ce nu?, să amestecăm doi sportivi de la discipline diferite, mai ales că acestea nu sunt totuşi atât de diferite.

Curiozitatea de a măsura forţele şi de a compara mere cu pere în cadrul unui experiment în care plouă cu bani a ajuns să justifice un eveniment promovat cu o agresivitate şi cu un prost gust care au depăşit cu mult limita trash talk-ului şi a gesturilor spectaculoase din box.

E circul costisitor al zilelor noastre. Care nu ezită să mixeze atracţiile – cu cât mai explozive, cu atât mai bine. Mai ales că, dincolo de impactul mediatic, această luptă nu va dovedi, probabil, nimic, indiferent cum se va încheia.

The Money Fight, aşa cum este supranumită ciocnirea dintre cei doi, înseamnă 100 de milioane de dolari pentru Mayweather Jr. şi 75 de milioane pentru luptătorul irlandez, fost boxer la începuturile carierei sale. Dincolo de bani, evenimentul este dureros de supraestimat. Singurul lucru la care putem spera e că lupta nu va fi atât de îngrozitoare precum prezic experţii şi că totuşi McGregor va căpăta din Ceruri o şansă cât de subţirică în faţa americanului, pe care toată lumea îl vede deja învingător.

Meciul acesta este, dincolo de orice, simbolul unei perioade confuze, din sport şi din istorie. E ca şi cum omenirea a apăsat pe butonul Search, încercând să-şi orânduiască noile obiceiuri, pasiuni, legi scrise şi nescrise. Totul se schimbă sub ochii noştri. Chiar sub forma unei lupte cu iz de reality show, fie că ne place, fie că nu.

Comentarii (20)Adaugă comentariu

Belphegor (9 comentarii)  •  13 august 2017, 12:33

Circ... NEcirc.... eu deabia aștept ( precum alte cîteva MILIARDE de oameni) să văd cum î-l omoară Mayweather pe măscăriciul ăla dintr-un sport (MMA... UFC...) de măscărici... 'mnezeu' mamii lor cu MMA-ul lor și cu UFC-ul lor. GO MAYWEATHER GO!!!

ovidiu_3003 (166 comentarii)  •  13 august 2017, 13:03

...irlandezul cate kg are ?

gunsnroses (3 comentarii)  •  13 august 2017, 13:22

just, dar nu vad motivul pentru care ai scris. fiecare rand in plus contribuie la legitimizarea circului.

oltenia force one (4 comentarii)  •  13 august 2017, 15:54

Pai daca asta e circ,aparitia puscariasilor de la fcsb,in fiecare zi,dimineata,la pranz si seara peste tot in tara, la tv. si in presa,cum se numeste!? ,,Sedinta,, pe care a avut-o la palat cu voi presa, ciobanul parnaias,la stanga lui un alt puscarias,iar la dreapta un vasal,zice-se antrenor, cum se numeste!?Cohorta de pseudo-reporteri de la portile inchisorii,in ziua eliberarii batausului betiv Boureanu,cum se numeste!*** facute de voi presa DIVE,cocalarii romi,cantareti de doi lei,facuti de voi ARTISTI,etc. etc.....cum se numeste!?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Kendo (5 comentarii)  •  13 august 2017, 17:10

Nu stiu daca e mai circ (circ e sigur) decat intrarea lui Akebono in ringul de K1 cu ceva ani in urma, dar probabil ca rezultatul, pentru McGregor, cel putin, va fi comparabil. (Doar la noi poti scrie un articol cu un anumit subiect si sa vina diversi indivizi cu un neuron care sa faca legatura cu ce-i doare pe ei... ***. )

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Gabi (1 comentarii)  •  13 august 2017, 18:13

@kendo E o serie judo saga de prin anii 40. Unul din filme e cu o confruntare dintre un judoka si un karateka. Dintre filmele de calitate japoneze nu imi mai aduc aminte de altele cu confruntari intre stiluri diferite, insa sunt destule cu provocari primite de eroul principal pt a-si verifica puterile, asemanator cu filmele produse in hong kong. Ma refer la filme produse pana in anii 70 Probabil ca exagerati cu circul - s-ar putea sa fie vorba de ceva cu traditie in Japonia. Uitasem - intr-unul din filmele seriei judo saga, e si o confruntare dintre un judoka si un boxer, dar cu sensul de circ😀

Johnny Bravo (1 comentarii)  •  13 august 2017, 20:15

Doamna Dusmanescu, O luati elegant pe aratura..Un articol absolut insipid, incolor, inodor, de umplut spatiu editorial, focusat pe o niste concluzii sablon inexistente, de fapt.. Un articol care se vrea documentat, semnat de cineva avizat in tema..sunteti, probabil spre surprinderea dumneavoastra, in totalitate pe langa subiect. Singurele detalii pe care le-ati nimerit si au legatura cu realitatea, sunt numele celor doi protagonisti.

Alexandru (1 comentarii)  •  13 august 2017, 21:12

Doamna Dusmanescu ,trebuie sa spun ca sunt surprins neplacut de acest articol total neinspirat . In general ,am fost unul dintre admiratorii articolelor dumneavoastra,dar de data asta cred ca,pur si simplu din lipsa de inspiratie,dorinta de senzational scrieti un articol mai aproape de cuvintele ciuadat,dusmanos(fara nici o legatura cu numele dvs). Credeti ca este posibil ca acest comportament lipsit de fair-play al dumneavoastra sa fie din cauza lipsei performantei sportivilor romani sau a lipsei performantelor ziaristilor romani ? Este ok sa spunem ca daca dvs aveati vreo legatura(cat de mica) cu promovarea acestei lupte,aceasta ar fii fost portretizata foarte frumos ? cateva date scapate de dvs: 1.Mcgregor nu a fost boxer inainte de a intra in mma (este o diferenta intre a te antrena in o sala de box si a fii boxer ,chiar si amator) 2.Sumele vehiculate sunt gresite..cel putin 100 de mil.se indreapta catre irlandez ,Mayweather urmand sa incaseze in jur de 300 mil dolari 3.Faptul ca incercati sa faceti o comparatie intre aceasta lupta si masterchef cu celebritati ,imi spune destul de clar segmentul pe care sunteti focusata ,insa in acest caz nu are nici o relevanta. 4.Intr-adevar promovare foarte agresiva,poate cea mai agresiva din istorie .Dar,avand in vedere faptul ca vorbim de cea mai asteptata lupta din istorie probabil ,mi se pare normal sa se faca acest lucru . 5.Sportul este o afacere ! (si asta de pe la inceputul sec 20). 6.Daca o sa fiti corespondent la Pyeongchang o sa fiti nemultumita si o sa scrieti despre frustrarea de a vedea ca ,Cupa Mondiala de fotbal va avea o mai mare acoperire ,vizibilitate? 7.Toti suntem curiosi,chiar si curiozitatile dumneavoastra mondene dovedesc acest lucru. 8."Dincolo de bani, evenimentul este dureros de supraestimat" ...really ? asta vine de la o persoana care nu poate vedea dincolo de monden ? 9.Mcgregor "talks the talk and walks the walk " iar Mayweather este singurul neanvins din istorie ...cum sa nu ne dorim aceasta lupta ? Chiar trebuie sa vedem doar dominarile efective si plictisitoare ale lui Lidsey Vonn,Katy Ledecky,Ma Long ?

Vlad (1 comentarii)  •  13 august 2017, 22:26

McGregor l-a executat pe Malignaggi in 12 runde de sparring. Exista si video. Cred ca nu prea esti la curent cu realitatea sa zici ca McGregor nu va face mai nimic, cand el va intra in ring pe la 77 KG pe cand Mayweather va fi pe la maxim 71 KG. Know your stuff better, Oana.

gunsnroses (3 comentarii)  •  14 august 2017, 1:30

@Vlad - mai degraba tu nu stii despre ce vorbesti. Dar e ok, ne imbogatim la pariuri pe spatele celor ca tine.

car (1 comentarii)  •  14 august 2017, 9:40

aduc aminte celui care a scris ca e cam tinar !!!! ca si marele Casius clay MOHAMAD ALI a boxat cu unul care era specialist i n lupte .....poreclit parca .......pelicanul in anii 70 !tot un circ a fost !

Florin (2 comentarii)  •  14 august 2017, 13:34

Pai se bat pe reguli de box sau pe reguli de MMA. Este aiurea sa te bati pe reguli de box, adica fix la ce se pricepe doar un sportiv din cei 2! Daca se bat pe alte reguli irlandezul bate la el ca la fasole

Florian (1 comentarii)  •  15 august 2017, 4:15

Baba si mitraliera. Ce treaba aveti dvs cu sporturile de contact? Sincer reorientati-va catre gimnastica ritmica, inot sincron etc.

ADYtza74 (1 comentarii)  •  15 august 2017, 14:56

Cu ce fel de manusi lupta ? Cand incasezi una cu o manusa de MMA ,e mai dur.

Unu` (1 comentarii)  •  15 august 2017, 17:45

De la meciul cu Victor Ortiz, Mayweather nu mai este decat un actor, un cocalar de telenovele, iar sportul mondial nu este decat un imens wrestling deghizat in sport, in olimpism, in principii si asa mai departe. Pariuri frate, despre asta este vorba in sport, despre meciuri trucate, despre industrie, comert si munti de bani. Astept jurnalistul care imi va vorbi despre "Mayweather" ca produs de marketing si astept promoter-ul care va organiza meciul Mayweather vs. Serena Williams.

Conor Mcgregor (4 comentarii)  •  16 august 2017, 18:51

Pleacă,*** handicapată. E o mare luptă intre doi mari luptători, după regulile boxului. Ce circ, idioato? Va fi o luptă adevărată. Du te dracu de muiere la mătură unde ți-e locu. Mcgregor o să il fac KNOCK OUT pe Floyd. Mcgregor e o forță a naturii, cu o energie kinetică extraordinară. *** va fi KO in 3 runde maxim. Se va scrie istorie pe 26 august.

Conor Mcgregor (4 comentarii)  •  16 august 2017, 18:52

@Florin Pai se bat pe reguli de box sau pe reguli de MMA. Este aiurea sa te bati pe reguli de box, adica fix la ce se pricepe doar un sportiv din cei 2! Daca se bat pe alte reguli irlandezul bate la el ca la fasole” Bate și așa , stai liniștit. MMA e SPORT ADEVĂRAT, LUPTĂ ADEVĂRATĂ, boxu e jumătate de luptă.

Conor Mcgregor (4 comentarii)  •  16 august 2017, 18:55

ADYtza74 : Luptă cu mănuși de 10 oz. Dar se pare că vor schimba cu 8 oz. Daca vor lupta cu 8 oz, il termină Conor in 2 runde. Conor e o forță a naturii care apare o dată la 100 de ani. Cand loveste, zici că te loveste trenu. E ca Bruce Lee, isi stapaneste forta și corpul ca Bruce Lee. Mayweather va fi distrus.

Conor Mcgregor (4 comentarii)  •  16 august 2017, 18:58

Uita-te fă proasto la poza pe care ai pus-o, ce CRANIU are *** și ce CRANIU are Mayweather. Numai d-aici tre sa iti dai seama cine va invinge

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Petro Burgener (5 comentarii)  •  29 august 2017, 21:59

Evident ca e circ, ei stiu cine va castiga si cum se impart banii!

Comentează