Oana Dușmănescu

Descoperă subiecte de viață în sporturi extreme și povești extreme în sporturi la care toată lumea crede că se pricepe

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Oana Dușmănescu
American Bully

Mai țineți minte istorioara aceea ușor tulbure din timpul Jocurilor Olimpice de la Rio, în care Lochte și alți câțiva înotători americani au inventat că au fost victimele unui jaf armat? De fapt, vandalizaseră, beți, o stație de benzină și […]

...

”It’s coming home, lads”

De ce iubește lumea o echipă pe care, în paralel, o ceartă? Că a avut traseu ușor, că nu a jucat tocmai fotbal, că pe alocuri s-a chinuit pe teren și ne-a chinuit și pe noi, în fața televizoarelor?

Vraja […]

...

Era în care râsul se îneacă

Glumele politice. Glumele întortocheate din fake news, cele care-ți trimit un nod în gât. Știrile gen pamflet, dar nu genul subtil și distractiv, ci cele care par mai amare și mai triste decât cele reale. Toate astea scufundă simțul umorului […]

...

Cele mai complicate lucruri din lume

Primele biciclete au fost inventate la începutul secolului al nouăsprezecelea. De-abia la începutul acelui secol, adică acum vreo 200 de ani. La cât de repede am învățat că trece vremea, descoperirea asta atât de simplă pare că a venit foarte, […]

...

Regi de tot felul

Vineri seara, puteai să ții cu Spania sau cu Portugalia sau cu vreo echipă de pe vreo planetă încă necartografiată. Cristiano e ca un dragon acaparator, devastator, încrezut și imposibil de imitat. Unii spun că dragonii fac prăpăd și nimic […]

...

Despre ce nu se vorbește în Turul Franței…

“Să ai binecuvântarea unui talent nu te salvează de la celelalte probleme pe care ţi le aduce viaţa”, a spus zilele trecute Philippa York, născută cu aproape 59 de ani în urmă în pielea și destinul unui bărbat.

Permalink to Despre ce nu se vorbește în Turul Franței…
duminică, 9 iulie 2017, 9:52

Ciclistul scoţian Robert Charles Millar a cunoscut succesul în anii ‘80 și ‘90 într-un sport sisific, dur. Într-un sport care te poate face cu ușurinţă să uiţi de tine, să nu mai știi exact ce ești și cine ești. Millar a ascuns-o, de fapt, pe Philippa în spatele pedalatului la nesfârșit, în cele 11 Tururi ale Franţei la care a participat, în spatele bădărăniei nevoalate faţă de presă și, implicit, faţă de public.

Tranziţia lui Millar de la bărbatul-erou care era în ochii admiratorilor săi la femeia care a devenit azi, după zece ani de tratamente și intervenţii medicale, începuse cu mult înainte ca ea să devină evidentă. A fost doar mascată, voit sau confuz, de căsătoria sa cu o femeie, de relaţiile proaste cu mai toată lumea din jur – toate acestea nu erau decât acţiunile unei persoane care se căuta cu asiduitate, iar autogăsirea se dovedea un drum ţepos, într-o lume plină de prejudecăţi și înţelegere limitată.

“Am luat viaţa lui Robert și am așezat-o într-o cutie”, spune Philippa. Ăsta a fost, probabil, cel mai greu lucru pe care l-a avut de făcut, dincolo de comentariile și judecata în piaţa publică. Să se despartă de forma și conţinutul glorios al persoanei care a fost undeva, în secolul trecut. Să se desprindă de propria existenţă, trăită așa cum n-a voit-o niciodată.

York și-a oferit acum șansa de a gusta măcar un strop din viaţa după care a tânjit în tinereţe, când celebritatea și succesul pe șosea erau numai metoda exacerbată a uitării într-o închisoare aurită. Într-un loc și într-un timp în care era aproape imposibil să recunoști că ești homosexual, căci sportul era și a rămas o castă tradiţionalistă care, din foarte multe motive, nu înghite lesne homosexualitatea sau “altfelul”.

“Întotdeauna m-a uimit faptul că, uneori, fanii cred că doar pentru că alergi mai repede sau sari mai sus, nu ai necazurile pe care le au oamenii obișnuiţi”, a spus York.

Pesemne că vorbea despre oameni care nu au citit istoria crâncenă a lui Ian Thorpe, poate cel mai impresionant exemplu de rătăcire și regăsire din sport. Un lucru stă însă în picioare – lumea aceea în care fiecare poate fi ce este cu adevărat pe dinăuntru nu s-a inventat încă.

Comentarii (21)Adaugă comentariu

Laurian (1 comentarii)  •  9 iulie 2017, 13:30

Gazeta Fotbalului a prezentat un articol despre alt sport decat fotbalul. Este o realizare!

john70 (8 comentarii)  •  9 iulie 2017, 15:26

Autoarea vrea si ea sa intre in grupul de *** *** care se cred in "lumea buna" daca abordeaza subiecte de genul asta. Nu e decat inceputul propagandei pentru normalizarea si acestei categorii ***. Totul e facut pe principiul "vai, saracii, sunt si ei oameni". Evident, nu ni se prezinta si consecintele la scara societatii, care apar mai tarziu, dupa ce a fost deschisa cutia Pandorei. In unele jurisdictii occidentale, lucrurile au ajuns, cum era de asteptat, la extreme: de pilda, in provincia canadiana Ontario, statul are acum prin lege dreptul de a confisca copilul de la parinti daca parintii nu sunt de acord cu sexul pe care si-l alege copilul. Adica, daca baiatul sustine ca el este fata si parintele nu este de acord, se considera ca copilul e abuzat de parinte si statul ia in grija copilul. Acolo, deja in actele oficiale nu se mai trece "mama" sau "tata". acum e "parinte nr. 1" si "parinte nr. 2" si, foarte curand, "parinte nr. 3". Deja se discuta foarte serios in mediile "intelectuale" de eliminarea pronumelor precum "el" sau "ea". Apoi va urma si eliminarea din actele oficiale a tuturor cuvintele care implica un gen: "unchi", "matusa", "var", "verisoara", etc.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

john70 (8 comentarii)  •  9 iulie 2017, 15:41

Cuvintele care mi s-au cenzurat erau "papagali" si "dezaxati".

Adi (9 comentarii)  •  9 iulie 2017, 16:03

Sunteti vanduti fara sa stiti!(Media) Voi tineti partea unor *** "trasgender". In lumea civilizata au tone de drepturi (eu locuiesc in Viena) si rata sinuciderii in randurile lor e tot de 40% ca si in zonele unde nu au drepturi sau nu sunt asa bine vazuti ca in vest. Desfiintam stiinta? O luam de la capat cu marcxismul? Voi chiar nu vedeti ce atrocitati a produs in ultima suta de ani?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

FYRY (7 comentarii)  •  9 iulie 2017, 16:04

feel u john...dar suntem ramolitzi ,deh

Adi (9 comentarii)  •  9 iulie 2017, 16:21

Astia mi-au moderat comentariul in asa fel incat sa isi piarda sensul! Nu am injurat si nu am folosit nici un cuvant jignitor! Fratilor eu sunt satul de treaba asta, chiar nu e nimic de facut? Nu ne putem organiza si noi? Macar de dragul dreptului la replica!

Adi (9 comentarii)  •  9 iulie 2017, 16:29

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Adi (9 comentarii)  •  9 iulie 2017, 16:45

Pardon,psihiatrii (nu psihologii)

Adi (9 comentarii)  •  9 iulie 2017, 17:06

Fratele meu! Mi-au moderat iar continutul fara sa atac pe nimeni Da-ti search pe google despre diagnostic psihiatric privind persoanele in cauza si o sa intelegeti ce au moderat Asta e free speech based on "logos" Vorbim despre ceva ce nu s-a legalizat in Romania inca... nici macar nu ne lasa si aducem argumente stiintifice!

Adi (9 comentarii)  •  9 iulie 2017, 17:16

Oricine ai fi tu ala/aia care moderezi aici dar cred ca nu esti o persoana sincera Cu asa oameni s-au comis atrocitatile sec.xx bazate ideologic Cu respect Adrian

ovidiu_3003 (166 comentarii)  •  9 iulie 2017, 19:03

...in le tour ...nu se vorbeste de romani ...

costin (1 comentarii)  •  9 iulie 2017, 21:14

As vrea, pur informativ, sa adaug ca Philippa (Robert) face parte din echipa de comentariu a Turului Frantei din acest an, in cadrul televiziunii ITV (UK). Ea vorbeste, la microfon, in timpul acestei competitii... (doar ca o trimitere, nedusmanoasa, la titlul articolului).

Mircea (11 comentarii)  •  9 iulie 2017, 21:35

Interesant articolul...Nu, nu se vorbeste pt ca subiecte de genul asta inca sunt tabu.. . Am avut si eu un coleg care a trecut printr-o asemenea transformare; este foarte greu si in acelasi timp un act curajos; identitatea se schimba complet apoi este mediul, societatea dar si cei apropiati care judeca. A se vedea comentariile de aici...

Man on the Silver Mountain (2 comentarii)  •  9 iulie 2017, 23:08

John70 in momentul in care distribui asemenea informatii citeaza si sursa de unde le stii ca sa devii credibil! Altfel nu mai afirma lucruri culese bannuiesc de la radio sant adica tabloide, pt ca se iau si alti creduli dupa tine. Locuiesc in Ontario-Canada, am copii si iti spun ca nu iti ia nimeni titulul de mama sau tata din certificatul de nastere al copilului. Doar daca tu ca parinte nu vrei ca acesta sa fie mentionat. Poti sa veritfici pe situl guvernului unde zice asa: "Parent(s) who do not wish to have the terms ‘mother’ and ‘father/other parent’ appear on their child’s birth registration must fill out one of the following forms: " adica "parintii care nu doresc ca termenii de mama si tata/alt parinte sa apara in certificatul de nastere TREBUIE sa completeze urmatoarele formulare" Iar cu rapirea de copii de statul Canadian... n-are rost sa iti explic ca n-ai cum sa pricepi. Daca tu crezi ca astia aici se iau dupa vocea unui copil care a visat noaptea ca e fetita...si gata, ti-l iau de acasa, esti mai copil decat copiii rapiti :)

Maxentiu (9 comentarii)  •  10 iulie 2017, 0:03

Ar fi grozav daca problemele acestor oameni s-ar rezolva dupa o "tranzitie" reusita si dupa ce toti ceilalti oameni de pe planeta ar fi convinsi sau constrinsi sa ii "accepte". Din pacate, lucrurile nu stau asa.

Dr. Dan Patru Tudosie (8 comentarii)  •  10 iulie 2017, 10:21

De ce sa se vorbeasca despre asta in turul frantei, ca nu inteleg?! Ai facut un text "politically correct", ti-ai luat niste click-uri, luna trece, leafa merge. Bravos!

Kendo (5 comentarii)  •  10 iulie 2017, 11:01

Moamaaaa, ce de aparatori ai familiei drept-credincioase s-au adunat aici. Individul asta a vrut sa-si schimbe sexul. *** sau nu, medicina il poate ajuta. Va intreb eu pe voi: cu ce va afecteaza asta? A pus vreun transgender sau un homosexual vreo bomba pe undeva? Ati auzit de vreo agresiune comisa de unul dintre ei impotriva unuia "normal"? Da, OK, faptul ca unii mai zgomotosi isi cer tot timpul drepturile si ca nu mai vezi emisiune, film sau serial pe afara fara sa aiba vreun homosexual sau lesbiana mi se pare enervant. Dar, repet, nu ei sunt problema cea mai mare a lumii in momentul de fata. Insa e mai simplu ca *** sa ia atitudine in privinta unor nimicuri care le incalca, vezi Doamne, printipurile, decat sa caste ochii la ceea ce se intampla cu adevarat in jurul lor.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

RC (1 comentarii)  •  10 iulie 2017, 12:59

Dezgustator. ***. Nu degeaba foarte multi dintre cei care trec prin asemenea tranzitii ajung sa se sinucida. Dar asemenea sacrificii nu se fac degeaba, ci pe altarul unei ideologii care "trebuie" promovate. Comunismul international a esuat incepand cu Stalin, dar acum se fac inginerii sociale menite sa creeze noul om sclav: un om fara istorie, fara natiune, fara familie, un om fara sex sau gen.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

john70 (8 comentarii)  •  11 iulie 2017, 0:27

@Rainbow (Man on the Silver Mountain) Uite surse: http://www.cbc.ca/news/canada/toronto/ontario-mpps-approve-motion-to-remove-words-mother-father-from-government-forms-1.3241962 https://www.lifesitenews.com/news/liberal-bill-empowers-gvmt-to-take-kids-from-ontario-parents-who-dont-accep

Infowars.com (1 comentarii)  •  13 iulie 2017, 8:02

Un articol bla-bla-bla. Ce sa scriu daca nu pot sa adorm? Ce are a face ,,***" lui Millar cu ,,prefectura", sportul sau ciclismul in general, poate ne spui in articolul nr.2.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cosmin Vladulescu (1 comentarii)  •  15 iulie 2017, 16:28

E dreptul dumneavoastra de a va alinia acestui curent extrem de nociv, cu toate ca nu inteleg pornirea subita a unora de pe la noi, de a plange pe umarul unora care nu au fost cu nimic prejudiciati. Stridenta cu care se manifesta e deranjanta si patetica. Insa nu cred ca Gazeta e locul unde ar trebui sa dezbatem acest aspect. Si nici Turul Frantei. Haideti sa pastram totusi niste limite ale decentei si sa folosim argumentul pe care presa le invoca atunci cand alege sa publice articole cu Becali sau femei dezbracate: primeaza dorintele publicului. Sincer, numai despre barbati care ard de dorinta de a deveni femei nu era Turul.

Comentează