Oana Dușmănescu

Descoperă subiecte de viață în sporturi extreme și povești extreme în sporturi la care toată lumea crede că se pricepe

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Oana Dușmănescu
Amenințat cu dispariția?

În liceu aveam un coleg care era o enciclopedie sportivă pe două picioare. Juca foarte bine baschet, dar dacă ar fi ales oricare altă disciplină ar fi făcut-o cu pasiune și talent, dublate de cunoștințele dureros de temeinice în domeniul […]

...

Compasiunea. Dicționar

Dani Alves spune că suntem ipocriți dacă-l plângem prea tare pe Astori. Mario Balotelli, care, culmea, nu părea deloc cel mai empatic tip de pe pământ, se înfurie teribil și de aici se naște un conflict de declarații. Alves își […]

...

Bătrânețe fără bătrânețe

George Corones e un domn din Australia, care în luna aprilie va împlini 100 de ani. Cel mai bine se pricepe la înot, dar o să ziceți că mai toți australienii la asta se pricep – la apă și la […]

...

Benzi desenate pe zăpadă

Nu cred că a existat Olimpiadă fără întâmplările ei uluitoare. Fără medalii surprinzătoare, fără ratări de înțeles, fără eroi care și-au trăit prima sau ultima minune. După ce a câștigat ieri și titlul la snowboarding slalom paralel, cehoaica Ledecka a […]

...

Umil memento

Faptul că lumea asta mare în care trăim a învățat să facă, ici-colo, compromisuri și că acestea ne sunt uneori benefice nu trebuie să ne facă să uităm că pedeapsa primită de Rusia la actualele Jocuri Olimpice e mai degrabă […]

...

De neînlocuit

Pe final de carieră, Usain Bolt îşi pune o întrebare pe cât de legitimă, pe atât de subtil înfumurată.

Permalink to De neînlocuit
duminică, 2 iulie 2017, 11:18

Cine e omul care îi va călca pe urme în istoria sportului? Cine îi va urma pe lista campionilor olimpici de la Tokyo încolo va fi o simplă chestiune de statistică, pentru că probele de sprint nu vor dispărea odată cu evaporarea lui Bolt din circuit. Dar locul jamaicanului, ca performanţe şi personalitate, nu va fi ocupat, după retragerea sa, după Mondialele de anul acesta, de nimeni.

Toată lumea ştie lucrul acesta, mai ales Bolt însuşi. La aproape 30 de ani, atletul simte totuşi presiunea ultimei curse, de la CM de la Londra din luna august – publicul şi organizatorii îşi doresc cu toţii istoria perfectă, deşi Bolt a început să dea demult semne de uzură şi plictiseală.

Cred că e un sentiment ciudat să ştii că părăseşti un sport în care ai fost nu rege, ci supererou. Să ai conştiinţa faptului că va trebui ca tinerii care vor veni în urmele paşilor tăi de pe pista de alergare să muncească de trei ori mai mult ca să aibă numele trecut în poveştile frumoase ale atletismului.
Probabil e amar şi dulce în acelaşi timp să stingi lumina în casa ta şi să arunci cheia uşii de la intrare, ştiind că acolo nu va mai locui nimeni niciodată.

Bolt a câştigat vineri seara, la Ostrava, fără să dea impresia că face vreun efort în fugă. Exact ca de obicei. De mulţi ani îşi permite luxul să participe la ce concursuri vrea, când vrea el. Şi apoi se întâmplă acele câteva secunde fermecate, care te umplu de furnici pe şira spinării, în care Bolt aleargă aşa cum ne plimbăm noi pe Magheru.

Uitaţi-vă la el cât mai concurează, pentru că meteorul acesta senzaţional a rezistat şi aşa foarte mult în timp! Dar acesta e ultimul an, zodia lui va trece, portalul se va închide definitiv. După vara lui 2017, norocul imaginilor în mişcare ale lui Usain Bolt va rămâne încovrigat în YouTube, iar povestea insularului aiurit va ieşi la suprafaţă numai dacă vom răsfoi cărţile autobiografice.

Oricum l-ar chema pe succesorul la medalii al lui Usain Bolt, interesul şi iubirea revărsate spre el nu au cum să ajungă la bolţile atinse de jamaican. Puţini vor mai ţine minte un alt nume în sprint, căci meteoriţii, la cădere, lasă un crater în spatele lor. De aceea, curiozitatea lui Bolt privind moştenitorul e mai mult o amărăciune decât o perspectivă.

Comentarii (4)Adaugă comentariu

Mihai (2 comentarii)  •  2 iulie 2017, 14:42

Intodeauna m.am intrebat ce timp ar scoate Bolt daca at alerga "flat-out" , ca si cum linia de sorire ar fi la 30 m mai departe decat e in realitate, si nu s.ar opri atunci cand e deja cu 7 metri in fata celorlalti.Dar ce ma bantuie mai mult e, DE CE NU O FACE?!?! Sau macar s-o faca " off the record".

ovidiu_3003 (155 comentarii)  •  2 iulie 2017, 15:20

...nu cred ca in timpul vietii mele sa fie batut recordul de viteza pe 100m a lui U.Bolt ...

Maxentiu (6 comentarii)  •  2 iulie 2017, 18:58

In conditiile in care asupra sportului de performanta exista dovezi clare de doping; In conditiile in care chiar asupra lui Usain Bolt planeaza suspiciuni tot mai intemeiate de doping; Mi se pare o naivitate sa-l venerezi.

doping pe piine (1 comentarii)  •  4 iulie 2017, 19:18

In proba asta murdara toti campionii au fost prinsi dopati la un moment sau altul, abia astept sa aflu ce a luat Bolt pentru ca dopatul asta poate alearga suta de metri sub 9 secunde daca vrea.