Oana Dușmănescu

Descoperă subiecte de viață în sporturi extreme și povești extreme în sporturi la care toată lumea crede că se pricepe

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Oana Dușmănescu
Ministrul distracţiei

Vineri ar fi trebuit să fie prezentată în Kingston statuia lui Bolt, cel mai rapid om din lume. Olivia Grange (şi acum luaţi o gură mare de aer, urmează ceva spectaculos), ministrul Culturii, Egalităţii de Şanse între Sexe, Divertismentului şi […]

...

Undeva, nişte mingi…

Ştirea de la Suceava cu meciul întrerupt din cauza mingilor căzute toate în râu nu m-a făcut să zâmbesc superior, de la Bucureşti. Mi s-a părut chiar romantică. Bistriţa Broşteni şi Vânătorul Dorna Candrenilor au fost nevoite să se oprească […]

...

Un an după Rio

Mulţi campioni din foarte multe sporturi au reuşit să meargă mai departe după ce s-au retras din activitate. Nostalgia s-a topit în primele două săptămâni de la competiţia de rămas-bun şi viaţa a continuat, poate la început cu stângăcie, apoi […]

...

O lume mică

Femeile sunt foarte complete şi se deschid într-o mie de nuanţe când vine vorba de ură. Se pricep şi la poveşti directe, se pricep şi la reproşuri ocolite. În volumul „Unstoppable: My Life So Far”, rusoaica Șarapova insistă pe ura […]

...

Emoţia care dispare

La EuroBasket 2017, Cluj-Napoca, un singur meci a făcut sală plină. România-Ungaria. Din păcate, din motivele total greşite – unii au venit ca să-şi descarce ostilitatea etnică, lucru care, în acest moment din acest secol, mi se pare desuet şi […]

...

De neînlocuit

Pe final de carieră, Usain Bolt îşi pune o întrebare pe cât de legitimă, pe atât de subtil înfumurată.

Permalink to De neînlocuit
duminică, 2 iulie 2017, 11:18

Cine e omul care îi va călca pe urme în istoria sportului? Cine îi va urma pe lista campionilor olimpici de la Tokyo încolo va fi o simplă chestiune de statistică, pentru că probele de sprint nu vor dispărea odată cu evaporarea lui Bolt din circuit. Dar locul jamaicanului, ca performanţe şi personalitate, nu va fi ocupat, după retragerea sa, după Mondialele de anul acesta, de nimeni.

Toată lumea ştie lucrul acesta, mai ales Bolt însuşi. La aproape 30 de ani, atletul simte totuşi presiunea ultimei curse, de la CM de la Londra din luna august – publicul şi organizatorii îşi doresc cu toţii istoria perfectă, deşi Bolt a început să dea demult semne de uzură şi plictiseală.

Cred că e un sentiment ciudat să ştii că părăseşti un sport în care ai fost nu rege, ci supererou. Să ai conştiinţa faptului că va trebui ca tinerii care vor veni în urmele paşilor tăi de pe pista de alergare să muncească de trei ori mai mult ca să aibă numele trecut în poveştile frumoase ale atletismului.
Probabil e amar şi dulce în acelaşi timp să stingi lumina în casa ta şi să arunci cheia uşii de la intrare, ştiind că acolo nu va mai locui nimeni niciodată.

Bolt a câştigat vineri seara, la Ostrava, fără să dea impresia că face vreun efort în fugă. Exact ca de obicei. De mulţi ani îşi permite luxul să participe la ce concursuri vrea, când vrea el. Şi apoi se întâmplă acele câteva secunde fermecate, care te umplu de furnici pe şira spinării, în care Bolt aleargă aşa cum ne plimbăm noi pe Magheru.

Uitaţi-vă la el cât mai concurează, pentru că meteorul acesta senzaţional a rezistat şi aşa foarte mult în timp! Dar acesta e ultimul an, zodia lui va trece, portalul se va închide definitiv. După vara lui 2017, norocul imaginilor în mişcare ale lui Usain Bolt va rămâne încovrigat în YouTube, iar povestea insularului aiurit va ieşi la suprafaţă numai dacă vom răsfoi cărţile autobiografice.

Oricum l-ar chema pe succesorul la medalii al lui Usain Bolt, interesul şi iubirea revărsate spre el nu au cum să ajungă la bolţile atinse de jamaican. Puţini vor mai ţine minte un alt nume în sprint, căci meteoriţii, la cădere, lasă un crater în spatele lor. De aceea, curiozitatea lui Bolt privind moştenitorul e mai mult o amărăciune decât o perspectivă.

Comentarii (4)Adaugă comentariu

Mihai (2 comentarii)  •  2 iulie 2017, 14:42

Intodeauna m.am intrebat ce timp ar scoate Bolt daca at alerga "flat-out" , ca si cum linia de sorire ar fi la 30 m mai departe decat e in realitate, si nu s.ar opri atunci cand e deja cu 7 metri in fata celorlalti.Dar ce ma bantuie mai mult e, DE CE NU O FACE?!?! Sau macar s-o faca " off the record".

ovidiu_3003 (142 comentarii)  •  2 iulie 2017, 15:20

...nu cred ca in timpul vietii mele sa fie batut recordul de viteza pe 100m a lui U.Bolt ...

Maxentiu (6 comentarii)  •  2 iulie 2017, 18:58

In conditiile in care asupra sportului de performanta exista dovezi clare de doping; In conditiile in care chiar asupra lui Usain Bolt planeaza suspiciuni tot mai intemeiate de doping; Mi se pare o naivitate sa-l venerezi.

doping pe piine (1 comentarii)  •  4 iulie 2017, 19:18

In proba asta murdara toti campionii au fost prinsi dopati la un moment sau altul, abia astept sa aflu ce a luat Bolt pentru ca dopatul asta poate alearga suta de metri sub 9 secunde daca vrea.