Oana Dușmănescu

Descoperă subiecte de viață în sporturi extreme și povești extreme în sporturi la care toată lumea crede că se pricepe

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Oana Dușmănescu
American Bully

Mai țineți minte istorioara aceea ușor tulbure din timpul Jocurilor Olimpice de la Rio, în care Lochte și alți câțiva înotători americani au inventat că au fost victimele unui jaf armat? De fapt, vandalizaseră, beți, o stație de benzină și […]

...

”It’s coming home, lads”

De ce iubește lumea o echipă pe care, în paralel, o ceartă? Că a avut traseu ușor, că nu a jucat tocmai fotbal, că pe alocuri s-a chinuit pe teren și ne-a chinuit și pe noi, în fața televizoarelor?

Vraja […]

...

Era în care râsul se îneacă

Glumele politice. Glumele întortocheate din fake news, cele care-ți trimit un nod în gât. Știrile gen pamflet, dar nu genul subtil și distractiv, ci cele care par mai amare și mai triste decât cele reale. Toate astea scufundă simțul umorului […]

...

Cele mai complicate lucruri din lume

Primele biciclete au fost inventate la începutul secolului al nouăsprezecelea. De-abia la începutul acelui secol, adică acum vreo 200 de ani. La cât de repede am învățat că trece vremea, descoperirea asta atât de simplă pare că a venit foarte, […]

...

Regi de tot felul

Vineri seara, puteai să ții cu Spania sau cu Portugalia sau cu vreo echipă de pe vreo planetă încă necartografiată. Cristiano e ca un dragon acaparator, devastator, încrezut și imposibil de imitat. Unii spun că dragonii fac prăpăd și nimic […]

...

Dragă Novak,

Până acum îmi păreai inabordabil.

Permalink to Dragă Novak,
duminică, 11 iunie 2017, 9:45

Ştiu, ai umor cu carul, eşti inteligent şi deschis, dar pentru mine erai bestia din castel, cu nici cea mai mică şansă de spulberare a vrăjitoriei. Păreai că vrei să rămâi aşa, mai multe de jumătate monstru, în trupul tău de om, cu bucuria ta deşănţată la aproape fiecare punct câştigător, cu carapacea impenetrabilă, ca o bilă de foc care ţinea pe oricine la distanţă.

Ai devorat pe toată lumea din circuit şi, într-un sfârşit, te-ai săturat.

Când ai pierdut la această ediţie de Roland Garros în faţa lui Thiem, eu nu am văzut că ai cedat. Nu am văzut că ţi s-ar fi scurs din vene spiritul de luptă sau cine ştie ce alt elixir motivaţional. Nu s-a stricat nimic la tine.

Dimpotrivă, eu cred că ai început să te repari. 2017 nu e deloc anul dispariţiei tale din specia restrânsă şi pretenţioasă a jucătorilor de tenis. Felicitări, m-am liniştit, eşti om din nou!
N-am văzut deloc un sportiv învins, ajuns la finalul soluţiilor, la capătul pământului tenisului. Am văzut un bărbat aflat în inima cea mai frumoasă a tinereţii sale care şi-a dat seama că existenţa de dincolo de turnee şi de zgomotul monoton al mingilor care izbesc diverse suprafeţe trebuie gustată. Chiar tu spuneai că un meci nu mai înseamnă pentru tine o chestiune de viaţă şi de moarte. Ştii ceva? Nici înainte nu era.

Unii te consideră o stafie, alţii spun că îngenuncherea ta din meciul cu Thiem nu e altceva decât o metaforă desăvârşită a umilinţei pe care o trăieşti după 6 ani în care ai înghiţit adversar după adversar, scuipându-le scheletul la final de meci. Eu nu am văzut umilinţă sau resemnare.
Am văzut un tip care privea deja de după tribunele de pe arena „Suzanne Lenglen”. Nu mai vedea nici sfere verzi, nici pe tânărul Thiem, nici spectatorii şocaţi.

Dragă Novak, uneori deruta duce spre un drum mai grandios. Mai liniştit. Diferit. Aşa cum ţi-l doreşti. Deruta, de data asta, nu e a ta, ci a celor din jur, care nu pricep transformarea. Unora nu le plac schimbările, chiar dacă nu e vorba despre ei în poveste, şi se sperie de fenomenele pe care nu le înţeleg, aşa cum se întâmplă pe pământ încă din ceaţa istoriei.

Dar altora le place mai mult când Hulk se dezumflă şi îşi pierde culoarea verde.

Printre aceştia din urmă mă număr şi eu. Ţi-am dat, în sfârşit, Like pe Facebook, acest semn suprem de admiraţie din vremurile noastre superficiale.

Mnogo srece, Novak!

Comentarii (12)Adaugă comentariu

Anonim (29 comentarii)  •  11 iunie 2017, 10:48

Nu ma asteptam sa va placa Djokovic, chiar si asa, in versiunea sa ... umana! Mie nu-mi place nici asa, desi-mi pare bine ca tenisul sau monoton este amendat cum se cuvine de jucatorii ofensivi, talentati! Nu cred ca va fi cale de intoarcere pentru el; sigur, mai poate castiga turnee (de mai mica importanta), dar va pierde pozitia actuala din clasament si nu va mai fi niciodata nr. 1! A.

way_out (2 comentarii)  •  11 iunie 2017, 11:47

+1

Bogdan (3 comentarii)  •  11 iunie 2017, 12:29

Am vazut meciul cu Thiem, parerea mea e ca a vrut sa piarda, ca si-a pierdut cheful de tenis. Poate a inteles ca nu are voie sa il depaseasca pe Federer, al carui guru e mai mare decat al sau. Thiem nu i-a fost superior, doar infometat de glorie!

Alexandru Chis (5 comentarii)  •  11 iunie 2017, 12:51

Putintica rabdare, draga Oana, ca este foarte posibil ca un alt Meldonium-extra sa ii "revigoreze" pe unii care par a nu mai avea motivatie. Se pare ca "stiinta sintetizarii" anumitor substante - deocamdata nedetectabile - este cu cativa pasi inantea WADA (sau, ma rog aceasta agentie procedeaza "selectiv" ca DNA-ul nostru!), astfel ca probabil ca vom asista la noi Feti Frumosi sau Ilene Cosanzene iestite albiti/albite din "spuma laboratoarelor. Cumva Letonia produce celebrul Meldonium? Si, tot cumva Akiona Ostapenko, este letona? O vreo legatura? Intreb, ca in ultimul timp Nadal, Ostapenko si Svitolina par adevarati "Sfarma zgura"...

Cristian (4 comentarii)  •  11 iunie 2017, 14:46

Numai tembeli postează aici până acum! Ca cei de sus! Excepțional articol, Oana! Sunt fan Rafa, dar să afirmi că Nole are un joc mediocru(vezi tâmpeniiile debitate de Anonim)trebuie să fi absolut debusolat rău la creier! Oameni frustrați care nu au nici în clin nici mâneca treabă cu sportul ăsta!

Bulănelu (4 comentarii)  •  11 iunie 2017, 16:57

Eu fiind rumun clujean, îl susțin și îl respect pe acest Novac, dovadă nețărmurită că poporul român împreună cu cel sârb sunt frați de secole, de când a inflorit busuiocul pe ambele maluri ale Dunării, la cazane. Ptiu Jokai Mor. Mor, ha, ha, Dușmăneasco, e doar un preambul în istorie. Nu degeaba Baba Novac are statuie la Cluuuj. LOL

Bulănelu (4 comentarii)  •  11 iunie 2017, 17:10

Pentru tine, doar așa, dragă Oana, Jokai Mor e un fel de Nicolae Bălcescu al ungurilor, în revoluția de la 1848.

di livio (6 comentarii)  •  11 iunie 2017, 17:32

Mai multe de jumatate monstru? Voi nu verificati ce scrieti? Daca nici voi, atunci cine?

Anonim (29 comentarii)  •  11 iunie 2017, 19:54

@ Cristian Monoton, nu mediocru! Invatati sa scrieti corect inainte de a critica virulent pe altii! Mie nu-mi place si pace, care-i problema? A.

Anonim (29 comentarii)  •  11 iunie 2017, 21:25

Pe aici nu se cenzureaza postari de genul celei criticate de mine mai sus? Este interzis sa ai alta parere, pe care ti-o exprimi decent si coerent? Interzis este sa folosesti un limbaj de mahala in legatura cu o persoana pe care n-o cunosti, nu sa contesti stilul anost al unui jucator de tenis dintr-o alta tara! A.

seba (7 comentarii)  •  11 iunie 2017, 22:40

si mie imi plac marii campioni cand incep sa mai piarda. devin umani. exista lucruri frumoase dincolo de profesie, uneori mult mai frumoase, chiar daca profesia este una atat de frumoasa cum este sportul.

Calin (2 comentarii)  •  12 iunie 2017, 7:27

@ Alexandru Chis, O urmaresc pe letona de peste un an, fiind fascinat de stilul ei agresiv. Am fost sa o vad si la Roma, in meciul cu Muguruza, unde a facut un prim set excelent, dupa care a cazut fizic si psihic. La Paris m-a surprins forta si constanta ei. Eram curios daca s-a procopsit intre timp cu vreun astm sau un ADHD. Am uitat de Grindeks. :-)

Comentează