Oana Dușmănescu

Descoperă subiecte de viață în sporturi extreme și povești extreme în sporturi la care toată lumea crede că se pricepe

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Oana Dușmănescu
American Bully

Mai țineți minte istorioara aceea ușor tulbure din timpul Jocurilor Olimpice de la Rio, în care Lochte și alți câțiva înotători americani au inventat că au fost victimele unui jaf armat? De fapt, vandalizaseră, beți, o stație de benzină și […]

...

”It’s coming home, lads”

De ce iubește lumea o echipă pe care, în paralel, o ceartă? Că a avut traseu ușor, că nu a jucat tocmai fotbal, că pe alocuri s-a chinuit pe teren și ne-a chinuit și pe noi, în fața televizoarelor?

Vraja […]

...

Era în care râsul se îneacă

Glumele politice. Glumele întortocheate din fake news, cele care-ți trimit un nod în gât. Știrile gen pamflet, dar nu genul subtil și distractiv, ci cele care par mai amare și mai triste decât cele reale. Toate astea scufundă simțul umorului […]

...

Cele mai complicate lucruri din lume

Primele biciclete au fost inventate la începutul secolului al nouăsprezecelea. De-abia la începutul acelui secol, adică acum vreo 200 de ani. La cât de repede am învățat că trece vremea, descoperirea asta atât de simplă pare că a venit foarte, […]

...

Regi de tot felul

Vineri seara, puteai să ții cu Spania sau cu Portugalia sau cu vreo echipă de pe vreo planetă încă necartografiată. Cristiano e ca un dragon acaparator, devastator, încrezut și imposibil de imitat. Unii spun că dragonii fac prăpăd și nimic […]

...

Adevărul din cărţi

În curând, volumele autobiografice vor însemna pentru mulţi un univers alternativ, în care nimeni nu va mai şti cât la sută e adevăr şi cât la sută este ficţiune menită să vândă.

Permalink to Adevărul din cărţi
duminică, 21 mai 2017, 9:23

Sportivii, unii dintre ei, desigur, îşi tabloidizează viaţa, pentru că marketingul zilei de azi a devenit mai autentic decât trecutul exact, spus în cuvinte proprii. Neurosavanţii spun că amintirile noastre despre un anumit eveniment, despre o anumită persoană se alterează de la o zi la alta, deşi noi continuăm să credem că lucrurile s-au întâmplat exact aşa. Câte un detaliu se modifică uşor, păcălindu-ne cu aerul lui veridic, făcându-ne să denaturăm şirul întâmplărilor.

Uneori pentru că, pur şi simplu, trece timpul.

Uneori pentru că aşa ne convine nouă – să remodelăm trecutul.

Tony Adams, legendă a lui Arsenal, şi-a scris recent propria legendă. Ajuns la 50 de ani, Adams are ce povesti. Faptele de arme şi cele din viaţa privată. Din ultima, fără răutate, nu ştim ce mai ţine minte cu precizie. Adams s-a luptat cu alcoolismul, cu propia sa versiune (auto)distructivă şi adictivă. Unul dintre personajele care a contribuit mult la recuperarea, ca om şi, în paralel, ca fotbalist, a lui Tony Adams, a fost managerul Arsene Wenger, eternizat la echipa londoneză încă din 1996.

Cu toate acestea, fie binele făcut nu a cântărit suficient cât să conteze după două decenii, fie preţul plătit a fost mai mare. Pentru faptul că Arsenal l-a respins de patru ori după retragerea din activitate, Adams îl consideră vinovat pe Wenger. Şi nu mai pentru asta. Adams îl dezmembrează mărunt pe francez, făcându-l franjuri într-o epocă în care managerul lui Arsenal nu candidează oricum la titlul de „Mister Popularitate”.

„Arsene are o personalitate atât de dominantă încât probabil nu i-ar fi plăcut dacă i-aş fi spus că ne-am stabilit obiective greşite. El nu e esenţialmente antrenor şi acesta e un alt motiv pentru care nu m-a dorit alături de el”, scrie Adams, actualul tehnician al formaţiei spaniole Granada.

Gheare ascuţite, pagini scrise în spirit revanşard – pe alocuri pare că aceste rânduri au fost aşternute exact pentru a scoate nişte ochi, pentru a râcâi nişte răni. Cel mai probabil trecutul nu e nici alb, nici negru, dar cheful de a scurma prin el uneori, la modul agresiv şi contradictoriu, nu face decât să ne deruteze. Sau poate că adevărul e multicolor şi toată lumea are, cumva, dreptate.

Totuşi, cine are mai multă?

Comentează