Oana Dușmănescu

Descoperă subiecte de viață în sporturi extreme și povești extreme în sporturi la care toată lumea crede că se pricepe

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Oana Dușmănescu
American Bully

Mai țineți minte istorioara aceea ușor tulbure din timpul Jocurilor Olimpice de la Rio, în care Lochte și alți câțiva înotători americani au inventat că au fost victimele unui jaf armat? De fapt, vandalizaseră, beți, o stație de benzină și […]

...

”It’s coming home, lads”

De ce iubește lumea o echipă pe care, în paralel, o ceartă? Că a avut traseu ușor, că nu a jucat tocmai fotbal, că pe alocuri s-a chinuit pe teren și ne-a chinuit și pe noi, în fața televizoarelor?

Vraja […]

...

Era în care râsul se îneacă

Glumele politice. Glumele întortocheate din fake news, cele care-ți trimit un nod în gât. Știrile gen pamflet, dar nu genul subtil și distractiv, ci cele care par mai amare și mai triste decât cele reale. Toate astea scufundă simțul umorului […]

...

Cele mai complicate lucruri din lume

Primele biciclete au fost inventate la începutul secolului al nouăsprezecelea. De-abia la începutul acelui secol, adică acum vreo 200 de ani. La cât de repede am învățat că trece vremea, descoperirea asta atât de simplă pare că a venit foarte, […]

...

Regi de tot felul

Vineri seara, puteai să ții cu Spania sau cu Portugalia sau cu vreo echipă de pe vreo planetă încă necartografiată. Cristiano e ca un dragon acaparator, devastator, încrezut și imposibil de imitat. Unii spun că dragonii fac prăpăd și nimic […]

...

Greu de scuzat

Au atins pe cineva scuzele lui Ilie Năstase?

Permalink to Greu de scuzat
duminică, 30 aprilie 2017, 11:15

Venite la o săptămână distanţă după spectacolul suplimentar din Fed Cup, de la Constanţa?

Crede cineva că Doctor Jekyll mai are loc de Mister Hyde?

Fraza-cheie: „Simt că tenisul se îndepărtează de mine”, o chestie atât de şantajist-sentimentală, de fină în atâtea înţelesuri care i se pot acorda, este atât de necaracteristică personajului care acum câteva zile îşi etala vocabularul exploziv din care mie, de exemplu, mi-a rămas în minte rafinatul cuvânt „bitch”, şi el unul multivalent şi bogat în sensuri. E făcută înadins ca să ţi se rupă inima pentru eroul central al povestirii. E menită să transmită „Vai, nu mă lăsaţi singur, toţi cei care până mai ieri mă veneraţi!”.

Nu că nu m-aş lăsa şantajată sentimental, ba chiar uneori mi se întâmplă de mai multe ori în aceeaşi zi. Am pretenţia însă ca măcar un strop din mesajul dramatic care mă asaltează emoţional să fie sincer şi pornit din inimă. Singura tuşă de autenticitate din tot discursul, de altfel (cam prea) logic, este ceea ce Ilie Năstase de fapt nu-şi asumă şi nici nu promite: că pe viitor se va abţine.

Ne-am obişnuit oarecum să apară PR-ul (prin PR înţelegând nu numai servicii plătite, ci şi un simplu sfat de la un apropiat care nu-ţi vrea decât binele) şi să înflorească totul cu ghirlande care, aparent, vin să reechilibreze lucrurile. Lumea civilizată convieţuieşte paşnic de cele mai multe cu astfel de demersuri, cu consiliere şi cu spălări de imagine, dar nu e obligată să înghită pe nemestecate nimic din toate astea.

Întrebarea corectă nu este: „Ştii cine a fost Ilie Năstase?”. Trecutul decorează cărţi de istorie, nostalgice, dar deja plecate.

Întrebarea corectă este: „Ştii cine ESTE Ilie Năstase?”. Un tip cu temperament incontrolabil, care vorbeşte urât şi care reprezenta România în calitate de conducător al unei echipe naţionale. Noroc că şi asta, obiectiv şi calendaristic vorbind, începe să fie deja de domeniul trecutului.

Răspunsurile conţin diferenţe importante, mai numeroase şi mai subtile decât în jocurile cu imagine dublă în care sunt modificate câteva detalii pe care le vezi numai cu lupa.

Din toată povestea cu Năstase, pot să înţeleg şi să empatizez cu un singur lucru: e greu ca, din tot ce ai însemnat odinioară, să nu-ţi mai supravieţuiască în zilele de azi decât arţagul şi pofta de a ieşi în evidenţă cu orice preţ.

Comentarii (32)Adaugă comentariu

ilie de la scularie (1 comentarii)  •  30 aprilie 2017, 11:33

Pe cine intereseaza scuzele unui mirlan si unui badaran fara pereche, ilie de la scularie? Pe nimeni. Un gu.n.*** de om.

Aurelian (1 comentarii)  •  30 aprilie 2017, 11:57

Multi politicieni au acelasi limbaj marlanesc in spatiul public,ne mai si fura dar nimeni nu-i pune la zid.

ovidiu_3003 (166 comentarii)  •  30 aprilie 2017, 13:30

...foarte greu de scuzat ...pacat ...e tata de fete ...are patru fete ...

Belphegor (9 comentarii)  •  30 aprilie 2017, 14:05

Fraier că și-a cerut scuze. Scuze pentru ce? Că a făcut gluma cu copilul ciocolatiu? (și chiar dacă nu era glumă ȘI CE DACĂ). Că a întrebat-o pe căpitanul nejucător al Marii Britanii dacpă este singură diseară??? Că le-a spus verde-n față acelor btitanici cu INcultura lor , *** *** că ei cred că pot face ce vor și nimeni să nu le spună nimic??? Păi nu afăcut decît să spună lucrurilor pe nume. Voi pe ce Lume trăiți? A înnebunit lumea și odată cu ea formatorii de opinie și presa feministă (femiNazistă) din zilele noastre care în numele așa numitei Corectitudini Politice și sub oblăduirea așa zisei Elite Politice Mondiale (de stînga) practică o cenzură grețoasă și de prost gust mai periculoasă....MULT mai periculoasă decît cenzura practicată de comuniști. Trăim într-o lume ciudată cu mulți oameni ciudați și fără minte. Aceasă Globalizare și Corectitudinea Politică sunt cele mai mari rele de pe planeta Pămînt... un ALT FEL de nazism modern la care mulți , din păcate chiar pun botul. Năstase NU trebuia să-și ceară scuze. Sper Dna. Dușmănescu (nume predestinat) să nu-mi ștergeți și să nu-mi cenzurați cu neruținare acest post. Suntem sătui de voi.... de așa-zișii (ZISELE) lupi moraliști.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Adrian (1 comentarii)  •  30 aprilie 2017, 14:46

Nesimtit,ne-a facut de ras tara Romania prin vorbirea lui de mahala.Pe mine unul omul asta nu ma reprezinta chiar daca este roman,***si ***acolo este loculul lui.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Nick (1 comentarii)  •  30 aprilie 2017, 15:23

De vina nu e Nastase / El are vreo patru clase / De vina e clar Brigitte / Ca-i la fel de fara minte / Ca de cind nu mai e june / Ea l-a antrenat sa-njure / Si sa faca de rusine / Pontul Euxin in sine / Si o tara de viteji / Ce-si zic daci din vremi stravechi /

Adrian (3 comentarii)  •  30 aprilie 2017, 15:59

Iconoclasm, varianta epistemologica

dan t (1 comentarii)  •  30 aprilie 2017, 16:21

la final as adauga ....in cel mai pur stil fcsb ist! doar nu degeaba il apara pe becali in orice minut! ceea ce a facut in ultimul timp e doar o incercare de ...spalare de pacate....muuuult mai ridicola si neveridica ca si spovedania dinamovistilor prinsi cu alcoolul sau reactia lui mm si reghe la alt episod bahic la care au fost surprinsi

nuredf (1 comentarii)  •  30 aprilie 2017, 16:46

clovnul nu a fost pus la punct de vreo fatuta din echipa, initial si halep l-a scuzat! toate atacurile clovnului senil au fost la femei si ale noastre au fost mandre ca alea au fost injurate, altfel se simteau.

strul (4 comentarii)  •  30 aprilie 2017, 16:51

dusmanescu, tu ce esti ?

Infantilizata dar corect politic moralista (1 comentarii)  •  30 aprilie 2017, 18:38

... a ajuns o parte din natiune, prin metode diverse de spalare pe creier, inclusiv, iata, o gazeta aparent de fotbal, dar care face educatie multicultural-globalist-corecta politic. Cui se preteaza. Pe scurt, sunt multi facatori de rele in aceasta tara, ca si in altele post-comuniste, care nu vorbesc urat in public, dar mint, triseaza, fac abuzuri, incalca legea de functionare, se imbogatesc ilegal, ei si familiile, iau grade pe nimic si sporuri degeba. Despre aia, de ex., nu scrie gsp. Problema e cu cei care vorbesc urat in public. Asta da, subiect. La indemana, da bine la UE, la ITF, la organe, e un fel de #rezist in nestire. Sigur ca politicieni, jurnalisti britanici vorbesc urat despre romani, dar misiunea voastra, la gsp e sa inchideti ochii la ce face Inalta Poarta II si, cand aveti ocazia, sa mai dati cate un sut in gura autohtonilor. Cine va plateste, mai exact, salariile?

Argus (2 comentarii)  •  30 aprilie 2017, 20:00

Ce-i mai grav, este ca individual este "gheneral" al artmatei romane (cu doua stele!). De rasul lumii! De rusinea armatei! Cum mama naibii nimeni di "armatagii sefii", incepand cu Minstrul, nu se sesiseaza, nu-l degradeaza, in conditiile in care, in militar de cariera at fi suportat rigorile legii, pentru "patarea" hainei militare? A ajuns in ofiter al armatei, ofiter de cariera, sa stea "in randul doi" sau alaturi de in "general pe puncte" (pe terenul de tenis sau fotbal)?

Anonim (29 comentarii)  •  30 aprilie 2017, 21:47

@ Argus Militarii de cariera din ultimii 50 ani au fost niste lenesi si limitati intelectual care au tocat banii statului pe timp de pace, avand "n" avantaje si pensionandu-se pe la 45-46 ani, dupa ce au luat si niste compensatii consistente!

ADRIAN P. (2 comentarii)  •  30 aprilie 2017, 22:57

ILIE NASTASE A FOST ESTE SI VA FI UN OM CARE A SCRIS O CARTE, NU O PAGINA, SUPERBA IN ISTORIA SPORTULUI ROMANESC. EU IL ACCEPT ASA CUM ESTE. CEEA CE A FACUT NU MA DETASEAZA DE EL. CIND NE JIGNESC ALTII NU AVETI ACEEASI TRAGERE DE INIMA SA SCRIETI ATIT DE DUR.

Tudor (1 comentarii)  •  30 aprilie 2017, 23:00

Nimeni nu are voie sa injure in cel mai josnic mod arbitrii si adversarii. Ai regulamentul, foloseste-l. Daca un jucator iese de pe teren in timpul meciului, a pierdut meciul. Daca arbitrul nu aplica regulamentul, scoti echipa de pe teren si sa hotarasca ITF, dar argumentele sunt de partea ta. Acest fost mare campion s-a autoeliminat din lumea civilizata.

mark (1 comentarii)  •  1 mai 2017, 0:32

In ciuda faptului ca Nastase a facut comentarii de prost gust, eu n-as avea nici o problema cu ele ... daca ar fi facute la o bere cu prietenii, nu in presa. Daca atat poate el sa gandeasca, sanatate maxima! *** Cine primeste o functie oficiala trebuie sa fie constient de responsabilitatile care vin la pachet cu ea. Daca nu e in stare sa inteleaga chestia asta fundamentala, cine i-a dat rolul este dator sa il anuleze imediat, nu sa lase situatia in coada de peste. *** Dupa parerea mea, Nastase nu poate sa se obisnuiasca cu ideea ca steaua lui a apus, ca mai nimanui nu ii pasa prea tare de ceea ce a facut el acum jumatate de secol. De aceea trage cu "fost #1 mondial". S-au intamplat multe de atunci, au fost multi jucatori buni, din care marea majoritate sunt mult mai stilati si mai modesti. *** In fine, daca tot intelege el asa bine legaturile dintre britanici si federatia internationala, poate ar fi fost mai intelept sa iti foloseasca influenta (pe care poate ar fi avut-o daca nu era badaran) in scopuri mai bune pentru Romania - de exemplu ar fi putut face lobby pentru un turneu ATP anual "Ilie Nastase" care, in timp, sa devina unul important. Asa insa, prefera sa-i balacareasca pe unii sau altii ca la usa cortului, indepartand de langa el oameni care poate il stimau. E trist ca asta pare sa ii faca placere.

Dav (2 comentarii)  •  1 mai 2017, 0:38

Unul din principiile sanatoase ale ale trecutului, mentionat si in Biblie era ca sa "NU te uiti peste gardul vecinului" si sa-ti vezi de treburile tale, de casa,familia si morala proprie. Comunismul, in dorinta de a uniformiza oamenii,ideologia si saracia a schimbat acest principiu iar capitalismul il desavarseste..toti stam toata ziua "pe gard" pentru a observa,critica si condamna. Sesizeaza cineva ca de fapt contribuim la o cursa nebuna de ingradirea a propriilor libertati? In filozofie deosebirea dintre forma si continut da castig de cauza continutului plecand de la ideea ca nu ne intereseaza forma (ambalajul) unui lucru (produs) ci continutul ,nimeni nu consuma ambalajul care merge la gunoi. Si in cazul de fata nu ne intereseaza ca,asa cum a zis si Tiriac, au fost incalcate regulamente,ca au fost arogante si nereguli,il crucificam pe Ilie pentru ca "nu a vorbit frumos"..nu ne intereseaza ca Serena & familia ei au avut exprimari cu adevarat rasiste la adresa lui Begu dar suntem foarte revoltati de gluma inofensiva a lui Ilie. Chiar negrii se sesizeaza si spun sa ne oprim:CHARIE BULGARINI :"Personal sunt negru si nu vad comentariul ca fiind rasist, deoarece am copii de cappuccino. Este timpul sa opriti acest nonsens de a fi prea sensibili la probleme prostesti!" (postare cu 325 like) Oare cand o sa vrem sa fim romani..sa nu ne mai prostim?!

Bogdan (3 comentarii)  •  1 mai 2017, 1:40

Romania e facuta de ras, nu de Nastase, ci de restul care vorbesc tare si injura prin metrou in Viena, Londra sau Paris; de cei care cersesc; de cei care au injurat la meciul cu Britanicele dupa scena lui Nastase etc... Are Romania o imagine buna?Ne-a afectat rating-ul de tara? Foarte bine ca le-a zis, inseamna ca are cojones, e printre ultimii purtatori in tara asta asta de eunuci...hai cu moscheea!

Ioan DUŞMĂNOIU (1 comentarii)  •  1 mai 2017, 2:03

Nu numai Ilie a îmbătrânit urât...*** (naţie celebră pentru "dragostea" milenară faţă de România) ajunşi ziarişti (Eleanor şi Simon), fără a analiza evoluţia cronologică a evenimentelor, pentru că s-ar observa scenariul manipulării pentru a incita cu orice preţ. Scopurile : să se câştige meciul (chiar şi la "masa verde") şi să se arate că românii sunt "aceiaşi sălbatici"...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Vladimir Cinezan (8 comentarii)  •  1 mai 2017, 6:43

Doamnă, sunt evenimente mai puțin fericite din viața unor mari SPORTIVI români, pe care voi, jurnaliștii de ocazie, le poleiți cu mătrăguna vorbelor, într-o încercare disperată de a vă scoate la liman bărcuța. Problema este că greșelile unora ca dumneata niciodată nu vor fi băgate în seamă, pentru că cei bălăcăriți vor rămâne veșnic NADIA, HAGI, NĂSTASE, pe când dumneata ești o trecătoare dușmănescu.

gogu kioru Stiinta Craiova (3 comentarii)  •  1 mai 2017, 7:01

Mare vedeta, dar doar un derbedeu de Bucuresti!Brigitte isi merita soarta ,obsedatul general ramine doar un libidinos fost mare campion!Sa -i spunem franc-RUSINE domnule Nastase!!!!

ofsaid (1 comentarii)  •  1 mai 2017, 8:10

mai belfegor,las-o mai moale cu INcultura britanicilor ca...macane.sigur iliuta a fost un mare jucator la vremea sa dar ati uitat gesturile obscene pe care le facea in fata americanilor si arbitrilor...eu sa fiu in locul lui nastase scuzele le inlocuiam cu returnarea catre armata a stelelor de general,a uniformei fiindca,la drept vorbind,onoarea militara se cantareste cu fapte eroice,de vitejie pe campul de lupta nu pe gazonul imbacsit,adeseori, de golanii.gloria sportiva n-are nimic in comun cu haina militara,fie a mfa sau mai,imprumuturi bolsevice.performerii,marii performeri primesc galoane si medalii,si bani,numai de la societatea civila,asa este in lumea civilizata.

anonim (29 comentarii)  •  1 mai 2017, 10:30

gluma e gluma dar asta cam a sarit calul si nu este bine tare ii era frica ca pierd romancele si castiga britanicele are ce are cu tara asta dar el nu stie sau habar nu are cati romani sunt acolo

Belphegor (9 comentarii)  •  1 mai 2017, 10:38

"Ofside" frate.... înțeleg perfect ce spui , chiar îți dau dreptate într-o anumită măsură... problema este că ceea ce făcea Năstase la vremea lui , acum MUUUULȚI o fac. Obrăznicii... can-can-uri... insulte... înjurături. Și asta nu numai sportivii ci chiar și politicienii ... și nu umai în România dar peste tot. Numai că Năstase avea MARELE LUI ȘARM și Lumea î-l iubea și la noi și pretutindeni... era ORIGINAL. Că Lumea sa schimbat între timp și valorile ei o dată cu măscăricii care ne conduc (Lumea) în zilele noastre , este altă mîncare de pește. Problema este că ÎN ZILELE NOASTRE , agaricii care vor să ne bage pe gît Globalizarea și Corectitudinea Politică (acea "Elită" politică și financiară de care vorbea și Trump , Dumnezeu să-i dea sănătate!!!)... , acei nesimțiți după cum spuneam , se leagă de niște VORBE . Nu mai poți să scoți un cuvînt și să spui la negru negru și la păsărică ***... pentru că îți bagă pumnul în gură , dar în schimb nu se uită la nedreptățile , violența , sărăcia , nenorocirile de pe Planeta Pămînt , nenorociri ale căror cauză sunt EI în primul rînd. Nu că ceea ce a făcut Năstase este frumos , pentru că bineînțeles că nu este , dar.... ȘI CE DACĂ!!! Păi tu ditamai ziarul... publicația... televiziunea... jurnalistul... politicianul... formatorul de opinie mi-l arăți cu degetul pe unul care înjură și treci cu vederea și te faci că plouă în fața a toate nenorocirile despre care vorbeam mai înainte și pe care le vezi în fiecare secundă și VREI să nu le vezi și să le ignori??? ***. Păi Năstase este CEA MAI MICĂ problemă a omenirii în clipa de față , iar cei care vor să facă această "problemă" mai mare decît este ea în realitate sunt niște ipocriți , niște perverși și niște mincinoși care vor să prostească lumea.... Americanii au o vorbă: :" They're looking through the wrong side of the telescope"... și asta o fac VOIT. Ei vor să se uite prin partea greșită a telescopului și vor să ne facă și pe noi să facem la fel. Și în încheiere: RAPID nu va muri.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Silviu (1 comentarii)  •  1 mai 2017, 11:29

Doamna Oana Dusman......escu Nu stiu ce ati fi fost daca va nasteati cu 50 de ani in urma ? Poate vreo Ana Pauker a sportului ? Sau sa fiu mai bland macar vreo Suzana Gadea ? Dvs. chiar credeti ce scrieti , sau va linistiti seara cand va numarati banii din portofel. Dvs. si aproape toata cohorta de postaci ca re va aproba, aruncati cu pietre in statuia lui Ilie Nastase , dar se pare ca nu ajungeti nici macar la soclu. Corectitudine politica si maerxismul cultural v-au mancat inima si mintea . Pacat !

mg (7 comentarii)  •  1 mai 2017, 11:39

Pentru tine e doar "Un tip cu temperament incontrolabil, care vorbeşte urât". Pentru noi, cei care'l iubim şi respectăm, este un campion cum puţini a dat neamul nostru. Îl iubim pe Ilie Năstase aşa cum e, acceptându-i şi defectele. Nu toată lumea e Ice-Borg. Cuvântul adrenalină îţi sună cunosdcut ? Pe mine mă deranjează linşajul ăsta de gaşcă, în care cel căzut la pământ încasează în cap, bocanc după bocanc. Iar când speră că s-au potolit se mai trezeşte câte un viteaz să-i mai ardă una în scăfârlie. Şi toate astea din partea unor românaşi, în cel mai bun caz mediocri, care pe lângă Ilie Năstase sunt pitici de grădină.

aius (4 comentarii)  •  1 mai 2017, 17:57

Felicitari Ilie Nastase!E bine ca mai sunt si romani care au atitudine in fata ,,granzilor,,din Europa!

Anonim (29 comentarii)  •  1 mai 2017, 19:06

Si dvs. va ocupati de Nastase? Au facut-o atatia altii inainte, nu era cazul sa va aliniati curentului! A.

Che Guevara (4 comentarii)  •  1 mai 2017, 22:00

Nastase e plecat cu sorcova. A imbatranit degeaba. A ramas tot prost.

bazileon (6 comentarii)  •  2 mai 2017, 8:51

Eu cred ca mai mult il iubesc pe Ilie cei care deplora compotamentul sau inacceptabil, decat encomiastii marlaniei fostului #1.

Bucur Loredan (1 comentarii)  •  2 mai 2017, 8:53

Aveți dreptate, ILIE NĂSTASE,are multe păcate,ca noi toți de alfel.Înțeleg că presa din Români nu trebuie să aprobe injurăturile unui mare sportiv.Suntem o nație mică stăm cu capul plecat când nu este cazul,dar de ce?.ILIE NĂSTASE este român așa suntem noi,avem gura mare,dar ne trece repede,din păcate vorbele rostite la nervi lovesc in englezii.Ghinion,ei sunt cei care coduc LUMEA.Englezii dau ora exactă.RESPECT PENTRU TENISMENUL ILE NĂSTASE,RUȘINE PENTRU OMUL ILE NĂSTASE.

Vasco (54 comentarii)  •  2 mai 2017, 13:47

Din toate comentariile mi-a placut cel cu "deploratul"...Tare chestie!Saraca limba romana!

Comentează