Oana Dușmănescu

Descoperă subiecte de viață în sporturi extreme și povești extreme în sporturi la care toată lumea crede că se pricepe

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Oana Dușmănescu
Lance, ce ieșire!

Una dintre cele mai mari înșelătorii din istoria sportului își urmează traiectoria aproape obișnuită pentru prezentul nostru – se îndreaptă cu pași rapizi spre reabilitarea lui Lance Armstrong. Dacă statul cu steluțe și dungi intenta proces fostului ciclist, acesta putea […]

...

Cazul Bolt

Zilele astea, Usain Bolt face reclamă atletismului la Jocurile Commonwealth, în Australia. Aura de supercampion încă n-a început să-i pălească și nici trândăveala specific insulară n-a preluat deocamdată controlul. Bolt simte însă că locul lui a rămas gol și îndemnurile […]

...

Amenințat cu dispariția?

În liceu aveam un coleg care era o enciclopedie sportivă pe două picioare. Juca foarte bine baschet, dar dacă ar fi ales oricare altă disciplină ar fi făcut-o cu pasiune și talent, dublate de cunoștințele dureros de temeinice în domeniul […]

...

Compasiunea. Dicționar

Dani Alves spune că suntem ipocriți dacă-l plângem prea tare pe Astori. Mario Balotelli, care, culmea, nu părea deloc cel mai empatic tip de pe pământ, se înfurie teribil și de aici se naște un conflict de declarații. Alves își […]

...

Bătrânețe fără bătrânețe

George Corones e un domn din Australia, care în luna aprilie va împlini 100 de ani. Cel mai bine se pricepe la înot, dar o să ziceți că mai toți australienii la asta se pricep – la apă și la […]

...

Voodoo a la Cluj

Apoi, povestea Cătălinei Ponor, care domină mult Europenele acestea. Un element lipsă din exerciţiu, declasarea din finala de la sol, bâjbâiala penibilă a arbitrajului.

Permalink to Voodoo a la Cluj
duminică, 23 aprilie 2017, 10:08

Dincolo de atmosfera din sala de la Cluj-Napoca, care a strâns în ea spectatorii pe care şi-i doreşte orice sportiv din lume, senzaţia care răzbate de dincolo de ecran este că publicul apreciază la maximum evenimentul pe care-l are la o aruncătură de băţ. Oamenii din tribune trăiesc cu freamăt şi bucurie Europenele de gimnastică, indiferent că sunt localnici sau au venit acolo pentru o vacanţă cu iz special.

Dincolo de energia şi de emoţia iscate din partea spectatorilor, campionatele astea par însă stropite cu părul ud al unei păpuşele voodoo, încăpută pe mâna unui vrăjitor tare răutăcios. Care parcă a comandat un nor ploios şi l-a stors aproape zilnic peste competiţia continentală, asigurându-şi porţia de distracţie din umbrele aruncate peste toată întrecerea. Lucruri pe care nu le poţi reproşa organizatorilor, Federaţiei Române de Gimnastică, ci amănunte independente de bunăvoinţa şi de munca gazdelor.

Spre exemplu, notele şi clasamentele haotice. Vina UEG, mai precis a noii firme care se ocupă de afişaj, care mai mult a încurcat desfăşurarea CE decât să ajute. Apoi, codul de notare, din ce în ce mai complicat, care, de-a lungul anilor, a transformat accelerat gimnastica artistică într-un pergament hieroglific, pentru descifrarea căruia îţi trebuie, ca simplu spectator, o voce pe umărul drept care să-ţi explice pas cu pas ce se întâmplă la fiecare mişcare.

Apoi, povestea Cătălinei Ponor, care domină mult Europenele acestea. Un element lipsă din exerciţiu, declasarea din finala de la sol, bâjbâiala penibilă a arbitrajului. O asociere nefericită dintre faptul că Ponor, la aproape 30 de ani pe care îi va împlini la finalul verii, deja ştie prea bine ce riscuri o pasc şi se ultrapăzeşte de accidentări şi lipsa de coerenţă şi de comunicare din jurizarea unui sport care şi-a prins urechile în propriul sistem prea fragmentat şi tehnicizat, în plus faţă de tehnica sa obligatorie. Fix aici, la Europenele organizate de România.

În plus, a mai şi plouat în sala de antrenamente, lucru care, vă asigur, se mai întâmplă şi prin alte locuri ale lumii, dar parcă la noi mai des decât în oricare altă parte.

Comentarii (10)Adaugă comentariu

Alex (1 comentarii)  •  23 aprilie 2017, 15:14

E trist ca parca din partea Gazetei se incearca manjirea acestei competitii cu orice pret. Ce vina are Clujul ca Bucurestiul nu si-a terminat sala? Doamne-ajuta s-o termine si sa se organizeze acolo mondialele, nu europenele. Macar daca ati fi fost prezenta la Cluj, stimata doamna... dar sa improsti cu noroi e foarte usor. Sper sa se termine dezbinarea asta gratuita intre noi.

FairPlay (2 comentarii)  •  23 aprilie 2017, 15:33

Hai sa ne bucuram ca vedem niste Campionate Europene organizate in Romania! Si sa apreciem medaliile sportivilor nostri.

traian (1 comentarii)  •  23 aprilie 2017, 18:12

Aceasta doamna , are un nume parca predestinat , tinand cont de tenta articolului . Stimata domana , nu sunteti singura din bransa , care sunteti frustrata ca mai toate evenimentele importante , se intampla in "provincie"...la Cluj.

pop ion (3 comentarii)  •  23 aprilie 2017, 18:33

Dupa cum bine se stie, prostia omeneasca este fara limite. Articolul de fata este doar un argument in plus...

Dan M. (4 comentarii)  •  23 aprilie 2017, 21:33

Atmosfera in Polivalenta de la Cluj a fost ca la meciurile Stelei de pe vremuri.

arh. Gheorghe Petrescu (7 comentarii)  •  23 aprilie 2017, 21:44

Bravo Catalina Ponor pentru vointa ta de fier in a te afirma inca odata ca o mare performera a gimnasticii mondiale. FELICITARI. Hai ROMANIA!

bucacale (1 comentarii)  •  23 aprilie 2017, 22:15

Un articol dusmanescu al miticilor contra palincarilor din Cluj, crapa fierea in mititei pentru ca Bucurestiul s-a transformant intr-o *** si de atita hotie nu mai au nici o sala de sport...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Vladimir Cinezan (8 comentarii)  •  24 aprilie 2017, 7:24

Stimată jurnalistă, cu fierea ambalată prin mierea mieros împrăștiată printre cuvinte, ne-ați adus aminte de acei „escu” ce, cu perversitate, zeci de ani, au purces la nefireasca opintire de a ne șterge din memorie ecoul adevăraților Escu ( Eminescu, Lovinescu, Mușatescu...). Și, ca totul să fie la lumina neagră a unui opaiț stins ironic pe decindea dâmbovițeană, vă străduiți să fiți, într-adevăr, un „dușman” de tip „escu” a „tot ce mișcă-n țara asta” fără pecetea legendarului Bucur. Da, Clujul, prin tot ce întreprinde, are un „sol” de aur, chiar dacă „bârna” din privirile furișate vă împiedică să vedeți că este poleită cu lacrima Campioanei. Rămânem, din prestația dumneavoastră, cu regretul că mereu ni se amintește, chiar voalat, că albul este așternut peste negrul cenușei., Dar arderile, unde-s, doamnă jurnalistă ?!

Samuel (1 comentarii)  •  24 aprilie 2017, 7:49

Nu am inteles care e ideea acestui articol.legat de ploaie.antrenamentul a a facut intr o sala de sport. Nu are legatura cu polivalenta.iar mâncarea a dai cazare au ales o delegațiile

vasco (45 comentarii)  •  25 aprilie 2017, 12:59

In afara de o dusmanie nedisimulata,pe toti si pe toate,nu se intelege nimic din acest articol...Ar trebui poate sa te intrebi de ce esti asa de frustrata,ce probleme ai...***?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Comentează