Oana Dușmănescu

Descoperă subiecte de viață în sporturi extreme și povești extreme în sporturi la care toată lumea crede că se pricepe

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Oana Dușmănescu
American Bully

Mai țineți minte istorioara aceea ușor tulbure din timpul Jocurilor Olimpice de la Rio, în care Lochte și alți câțiva înotători americani au inventat că au fost victimele unui jaf armat? De fapt, vandalizaseră, beți, o stație de benzină și […]

...

”It’s coming home, lads”

De ce iubește lumea o echipă pe care, în paralel, o ceartă? Că a avut traseu ușor, că nu a jucat tocmai fotbal, că pe alocuri s-a chinuit pe teren și ne-a chinuit și pe noi, în fața televizoarelor?

Vraja […]

...

Era în care râsul se îneacă

Glumele politice. Glumele întortocheate din fake news, cele care-ți trimit un nod în gât. Știrile gen pamflet, dar nu genul subtil și distractiv, ci cele care par mai amare și mai triste decât cele reale. Toate astea scufundă simțul umorului […]

...

Cele mai complicate lucruri din lume

Primele biciclete au fost inventate la începutul secolului al nouăsprezecelea. De-abia la începutul acelui secol, adică acum vreo 200 de ani. La cât de repede am învățat că trece vremea, descoperirea asta atât de simplă pare că a venit foarte, […]

...

Regi de tot felul

Vineri seara, puteai să ții cu Spania sau cu Portugalia sau cu vreo echipă de pe vreo planetă încă necartografiată. Cristiano e ca un dragon acaparator, devastator, încrezut și imposibil de imitat. Unii spun că dragonii fac prăpăd și nimic […]

...

Voodoo a la Cluj

Apoi, povestea Cătălinei Ponor, care domină mult Europenele acestea. Un element lipsă din exerciţiu, declasarea din finala de la sol, bâjbâiala penibilă a arbitrajului.

Permalink to Voodoo a la Cluj
duminică, 23 aprilie 2017, 10:08

Dincolo de atmosfera din sala de la Cluj-Napoca, care a strâns în ea spectatorii pe care şi-i doreşte orice sportiv din lume, senzaţia care răzbate de dincolo de ecran este că publicul apreciază la maximum evenimentul pe care-l are la o aruncătură de băţ. Oamenii din tribune trăiesc cu freamăt şi bucurie Europenele de gimnastică, indiferent că sunt localnici sau au venit acolo pentru o vacanţă cu iz special.

Dincolo de energia şi de emoţia iscate din partea spectatorilor, campionatele astea par însă stropite cu părul ud al unei păpuşele voodoo, încăpută pe mâna unui vrăjitor tare răutăcios. Care parcă a comandat un nor ploios şi l-a stors aproape zilnic peste competiţia continentală, asigurându-şi porţia de distracţie din umbrele aruncate peste toată întrecerea. Lucruri pe care nu le poţi reproşa organizatorilor, Federaţiei Române de Gimnastică, ci amănunte independente de bunăvoinţa şi de munca gazdelor.

Spre exemplu, notele şi clasamentele haotice. Vina UEG, mai precis a noii firme care se ocupă de afişaj, care mai mult a încurcat desfăşurarea CE decât să ajute. Apoi, codul de notare, din ce în ce mai complicat, care, de-a lungul anilor, a transformat accelerat gimnastica artistică într-un pergament hieroglific, pentru descifrarea căruia îţi trebuie, ca simplu spectator, o voce pe umărul drept care să-ţi explice pas cu pas ce se întâmplă la fiecare mişcare.

Apoi, povestea Cătălinei Ponor, care domină mult Europenele acestea. Un element lipsă din exerciţiu, declasarea din finala de la sol, bâjbâiala penibilă a arbitrajului. O asociere nefericită dintre faptul că Ponor, la aproape 30 de ani pe care îi va împlini la finalul verii, deja ştie prea bine ce riscuri o pasc şi se ultrapăzeşte de accidentări şi lipsa de coerenţă şi de comunicare din jurizarea unui sport care şi-a prins urechile în propriul sistem prea fragmentat şi tehnicizat, în plus faţă de tehnica sa obligatorie. Fix aici, la Europenele organizate de România.

În plus, a mai şi plouat în sala de antrenamente, lucru care, vă asigur, se mai întâmplă şi prin alte locuri ale lumii, dar parcă la noi mai des decât în oricare altă parte.

Comentarii (10)Adaugă comentariu

Alex (1 comentarii)  •  23 aprilie 2017, 15:14

E trist ca parca din partea Gazetei se incearca manjirea acestei competitii cu orice pret. Ce vina are Clujul ca Bucurestiul nu si-a terminat sala? Doamne-ajuta s-o termine si sa se organizeze acolo mondialele, nu europenele. Macar daca ati fi fost prezenta la Cluj, stimata doamna... dar sa improsti cu noroi e foarte usor. Sper sa se termine dezbinarea asta gratuita intre noi.

FairPlay (2 comentarii)  •  23 aprilie 2017, 15:33

Hai sa ne bucuram ca vedem niste Campionate Europene organizate in Romania! Si sa apreciem medaliile sportivilor nostri.

traian (1 comentarii)  •  23 aprilie 2017, 18:12

Aceasta doamna , are un nume parca predestinat , tinand cont de tenta articolului . Stimata domana , nu sunteti singura din bransa , care sunteti frustrata ca mai toate evenimentele importante , se intampla in "provincie"...la Cluj.

pop ion (3 comentarii)  •  23 aprilie 2017, 18:33

Dupa cum bine se stie, prostia omeneasca este fara limite. Articolul de fata este doar un argument in plus...

Dan M. (4 comentarii)  •  23 aprilie 2017, 21:33

Atmosfera in Polivalenta de la Cluj a fost ca la meciurile Stelei de pe vremuri.

arh. Gheorghe Petrescu (7 comentarii)  •  23 aprilie 2017, 21:44

Bravo Catalina Ponor pentru vointa ta de fier in a te afirma inca odata ca o mare performera a gimnasticii mondiale. FELICITARI. Hai ROMANIA!

bucacale (1 comentarii)  •  23 aprilie 2017, 22:15

Un articol dusmanescu al miticilor contra palincarilor din Cluj, crapa fierea in mititei pentru ca Bucurestiul s-a transformant intr-o *** si de atita hotie nu mai au nici o sala de sport...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Vladimir Cinezan (8 comentarii)  •  24 aprilie 2017, 7:24

Stimată jurnalistă, cu fierea ambalată prin mierea mieros împrăștiată printre cuvinte, ne-ați adus aminte de acei „escu” ce, cu perversitate, zeci de ani, au purces la nefireasca opintire de a ne șterge din memorie ecoul adevăraților Escu ( Eminescu, Lovinescu, Mușatescu...). Și, ca totul să fie la lumina neagră a unui opaiț stins ironic pe decindea dâmbovițeană, vă străduiți să fiți, într-adevăr, un „dușman” de tip „escu” a „tot ce mișcă-n țara asta” fără pecetea legendarului Bucur. Da, Clujul, prin tot ce întreprinde, are un „sol” de aur, chiar dacă „bârna” din privirile furișate vă împiedică să vedeți că este poleită cu lacrima Campioanei. Rămânem, din prestația dumneavoastră, cu regretul că mereu ni se amintește, chiar voalat, că albul este așternut peste negrul cenușei., Dar arderile, unde-s, doamnă jurnalistă ?!

Samuel (1 comentarii)  •  24 aprilie 2017, 7:49

Nu am inteles care e ideea acestui articol.legat de ploaie.antrenamentul a a facut intr o sala de sport. Nu are legatura cu polivalenta.iar mâncarea a dai cazare au ales o delegațiile

vasco (54 comentarii)  •  25 aprilie 2017, 12:59

In afara de o dusmanie nedisimulata,pe toti si pe toate,nu se intelege nimic din acest articol...Ar trebui poate sa te intrebi de ce esti asa de frustrata,ce probleme ai...***?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Comentează