Oana Dușmănescu

Descoperă subiecte de viață în sporturi extreme și povești extreme în sporturi la care toată lumea crede că se pricepe

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Oana Dușmănescu
American Bully

Mai țineți minte istorioara aceea ușor tulbure din timpul Jocurilor Olimpice de la Rio, în care Lochte și alți câțiva înotători americani au inventat că au fost victimele unui jaf armat? De fapt, vandalizaseră, beți, o stație de benzină și […]

...

”It’s coming home, lads”

De ce iubește lumea o echipă pe care, în paralel, o ceartă? Că a avut traseu ușor, că nu a jucat tocmai fotbal, că pe alocuri s-a chinuit pe teren și ne-a chinuit și pe noi, în fața televizoarelor?

Vraja […]

...

Era în care râsul se îneacă

Glumele politice. Glumele întortocheate din fake news, cele care-ți trimit un nod în gât. Știrile gen pamflet, dar nu genul subtil și distractiv, ci cele care par mai amare și mai triste decât cele reale. Toate astea scufundă simțul umorului […]

...

Cele mai complicate lucruri din lume

Primele biciclete au fost inventate la începutul secolului al nouăsprezecelea. De-abia la începutul acelui secol, adică acum vreo 200 de ani. La cât de repede am învățat că trece vremea, descoperirea asta atât de simplă pare că a venit foarte, […]

...

Regi de tot felul

Vineri seara, puteai să ții cu Spania sau cu Portugalia sau cu vreo echipă de pe vreo planetă încă necartografiată. Cristiano e ca un dragon acaparator, devastator, încrezut și imposibil de imitat. Unii spun că dragonii fac prăpăd și nimic […]

...

Stairway to Heaven

60 de trepte. Atât trebuie să urci ca să vezi un meci pe Arena Naţională

Permalink to Stairway to Heaven
duminică, 9 aprilie 2017, 10:15

Trebuie să le urci şi dacă eşti, şi dacă nu eşti în stare. Adică şi dacă mergi pe propriile picioare, şi dacă te afli imobilizat într-un fotoliu cu rotile.

Desigur, ultima e o misiune imposibilă, lăsată la rezolvarea caznei, a umilinţei, a desconsideraţiei. Faptul că pe stadionul bucureştean lifturile nu funcţionează de anul trecut e doar un element obişnuit în lumea în care trăim, în care rampele, nu ascensoarele, par a însemna o ştiinţă semicunoscută, de care lumea mai degrabă se teme. Nici măcar nu se poate vorbi despre neputinţă, ci direct despre indiferenţă, despre dispreţul faţă de cei ce nu sunt ca majoritatea. E un mesaj că nu ne putem complica din cauza celor slabi şi nefericiţi. Exact ca în Sparta, doar că mai târziu cu 2.700 de ani sau cam aşa ceva.

60 de trepte care nu au darul de a te înălţa. Oricum, poate nici n-ar trebui să depui efortul ăsta, pe jos sau cărat de alţii, pentru că fotbalul care se joacă de obicei acolo nu merită acte de eroism sau escaladă urbană.

Dar nu aceasta e ideea.

Ideea e că nu trece nici măcar o săptămână fără vreun reportaj TV în care un cetăţean român cu handicap grav să nu se plângă că a fost umilit, îngenuncheat, descurajat să intre într-o instituţie publică, pentru că nu există rampe sau lifturi. Cei ignoraţi rămân şi mai uitaţi, în ciuda semnalelor, a zbaterii. O altă lume în lumea noastră, care se revoltă şi se contorsionează la infinit, cu rezultate minuscule, în ritmul ei melcesc şi chinuit. Pentru lucruri fireşti, care să aducă demnitatea, care să îmboldească integrarea, nicidecum distanţa impusă de nişte scaune pe roţi.

Risipa fără grijă pentru cei puţini nu va scoate niciodată civilizaţia modernă la suprafaţă. Astfel se vor perpetua lipsa de respect, de compasiune. Discuţia nu se reduce la nişte lifturi care să uşureze braţe şi conştiinţe. Ci se extinde la comunicare, deferenţă, sprijin.

Lucruri atât de greu de atins, pe scări sau cu ascensorul.

Comentarii (8)Adaugă comentariu

sorin munteanu (1 comentarii)  •  9 aprilie 2017, 14:23

Oricum, cel mai misto e ca ai auzit de Led Zeppelin

Carol K (5 comentarii)  •  9 aprilie 2017, 15:10

Led si mai cum !?? De la Zepelinu'? Parca am auzit la niste botezuri de el... Parerea mea e ca niste iepuri trasi de niste gaini in spatele portilor ar fi fost mai necesare decat fiţele astea de doi lei ale persoanelor cu handicap,"sa li se creeze conditii",auzi,daca ai mai pomenit asa ceva ! Domnitza Firea eventual alti iepuri colorati,decupati sa atarne de instalatia nocturnei de la Arena dvs... Sa fie frumos,sa se bucure si manelistul de rand,sa se "simţă" si el bine de Sarbatori in Capitala lui...

stefan (7 comentarii)  •  9 aprilie 2017, 16:32

daaaaaaaaa, mă, și parcă se și uitau la ei urât, ce bestii, mă, ce fasciști! bine că n-au pus o rope ladder to the moon (varianta de pe live 1971) da' dincolo de văicărelile de păcat, scremute numai de cei care cred că trăiesc în lumea emasculat-atrofiată a hipsterilor, nu e mai simplu să se amenajeze un spațiu la nivelul gazonului?, pe model ocțidental? că dezamorsăm mămăliga fără să ne mai umflăm hemoroizii de indignațiune, ce zici, mamițo?

Cristian (7 comentarii)  •  10 aprilie 2017, 11:52

Multumim, frumos articol. Asa e, oricine se pune macar 1 minut in pielea celor mai nefericiti, isi da seama ca suntem mult in urma Vestului la acest capitol.

ContraCC (1 comentarii)  •  10 aprilie 2017, 12:51

Un subiect delicat...pact ca va referiti numai la cei cu probleme locomotorii...exista si o altfel de agresiune in presa noastra, de care cei "responsabili" tac milc: dezinformarea...

Maxentiu (9 comentarii)  •  10 aprilie 2017, 18:19

Tipic romanesc: trintim un articol de lamentare despre cum sint tratati si umiliti saracii oameni cu handicap, bagam si niste metafore sforaitoare, in loc sa trimitem un simplu mail catre institutia responsabila "bai, vedeti ca nu merg lifturile, reparati-le".

17 Nentori Tirana (8 comentarii)  •  16 aprilie 2017, 11:20

Paste fericit draguta. Imi placea poza cu ie. Mi-a tradus ieri prietenul Vochin din Conficius in timp ce ne uitam la luna si ma mingia pe crestet: „tolomacule mic si scump, daca n-ai unde sa te sui ai degeaba scara“. Apoi a trecut la lucruri si mai profunde. Zice ca trebe piloni sa sutina tavanu, zice ca Liftu e o masina, are curent, butoane, merge singur, ajungi sus fara efort, ca in Coreea de Nord, ca si cum ti-ar da DrAgnea ajutoare fara sa-i tragi fermuaru. Zice, le dai lift la mexicanii bulgari si ti-l strica ! Ca ei nu stie sa umble cu el ! Zice: Pilonu 1.- Daca ai, ai ca trebe, asa e civilizat, trebe pastrat si mereu sters de praf. Pilonu 2.- Daca n-ai, n-ai ca e mai bine decit sa cada liftu cu tot cu tavan, ca e greu, ca elefantii astia de mexicani bulgari se inghesuie in el ca in troleu !

george (1 comentarii)  •  19 aprilie 2017, 23:00

buna ziua ce vreau sa spun nu cred ca are ceva in comun cu blogul dvstra, dar as vrea sa se traga un semnal de alarma despre bataia de joc dela DINAMO. CHIAR ASA ESTE LUMEA DE BATUTA IN CAP IN ROMANIA IN 2017? CUM ASA NU VEDE NIMENI CA NEGOITA ASTA ABURESTE LUMEA CU NEW DINAMO DE 10 ANI???? CE FEL DE INVESTITOR POTI FI DACA ECHIPA DE CARE TE BATI CU PUMNII IN PIEPT CA AI FACUT SI AI DRES NU ARE O BAZA DE ANTRENAMENT NORMALA NU ARE CONDITII DE PREGATIRE OPTIME CA SA SE FACA PERFORMANTA?? DUTE BAI NENE LA GARA SI APUCATE DE FERME DE CIUPERCI,DE PORCI, DE GAINI,LASA-NE CU ABURELILE ASTEA CA DINAMO O SA FACA SI O SA DREAGA. DIN INIMA VA SPUN AS VREA DACA S-AR PUTEA SA NU SE MAI DUCA NIMENI LA MECIURI SI FALSUL ASTA DE NEGOITA SA SE DUCA DE UNDE A VENIT. DACA NU ESTE IN STARE SA FACA PERFORMANTA SI DACA CREDE CA DINAMO E O MASINA DE FACUT BANII SA VINDA LA UNUL CU CAP SI CU BANII CARE VREA INTRADEVAR PERFORMANTA SA INVESTEASCA. MIE SCIRBA DE TOT CE SE INTIMPLA LA DINAMO,NISTE AMATORI,SCAMATORI,OAMENI DE NIMIC.

Comentează