Oana Dușmănescu

Descoperă subiecte de viață în sporturi extreme și povești extreme în sporturi la care toată lumea crede că se pricepe

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Oana Dușmănescu
American Bully

Mai țineți minte istorioara aceea ușor tulbure din timpul Jocurilor Olimpice de la Rio, în care Lochte și alți câțiva înotători americani au inventat că au fost victimele unui jaf armat? De fapt, vandalizaseră, beți, o stație de benzină și […]

...

”It’s coming home, lads”

De ce iubește lumea o echipă pe care, în paralel, o ceartă? Că a avut traseu ușor, că nu a jucat tocmai fotbal, că pe alocuri s-a chinuit pe teren și ne-a chinuit și pe noi, în fața televizoarelor?

Vraja […]

...

Era în care râsul se îneacă

Glumele politice. Glumele întortocheate din fake news, cele care-ți trimit un nod în gât. Știrile gen pamflet, dar nu genul subtil și distractiv, ci cele care par mai amare și mai triste decât cele reale. Toate astea scufundă simțul umorului […]

...

Cele mai complicate lucruri din lume

Primele biciclete au fost inventate la începutul secolului al nouăsprezecelea. De-abia la începutul acelui secol, adică acum vreo 200 de ani. La cât de repede am învățat că trece vremea, descoperirea asta atât de simplă pare că a venit foarte, […]

...

Regi de tot felul

Vineri seara, puteai să ții cu Spania sau cu Portugalia sau cu vreo echipă de pe vreo planetă încă necartografiată. Cristiano e ca un dragon acaparator, devastator, încrezut și imposibil de imitat. Unii spun că dragonii fac prăpăd și nimic […]

...

Fonturi şi durere

Au sunat anii 2000. Spun că-şi vor site-ul înapoi. Şi gimnastica, probabil

Permalink to Fonturi şi durere
duminică, 26 februarie 2017, 9:36

Nici nu e nevoie de vreun mare specialist în web design ca să te convingă de faptul că site-ul Campionatelor Europene de gimnastică, www.clujeurogym2017.ro, e un strigăt disperat din trecut. Un vestigiu al tehnicii rătăcit într-o buclă temporală, nu din naivitate. Poate nici măcar din comoditate. Ci mai degrabă din lipsă de interes. Nu e ceva scandalos, nici măcar ruşinos, e un gest de neatenţie plată, care transmite din partea organizatorilor că imaginea nu contează pentru ei, deşi te-ar putea păcăli faptul că au numit-o pe Nadia însăşi – pe cine altcineva? – ambasador al acestei competiţii.

Pe de altă parte, aspectul mototolit al site-ului uneia din cele mai importante întreceri sportive găzduite de România anul acesta merge de minune cu ce se petrece în gimnastica din ţara noastră în ultimii ani. Rezistenţa la nou, la metode fresh de pregătire, la schimbare, la îmbunătăţire, la deschidere, încăpăţânarea, desprinderea de un trecut glorios care, e cât se poate de evident, nu are aceeaşi continuare.

Toată zbaterea aceasta a unei discipline odinioară senzaţionale pentru tricolor se reflectă acolo, în ceea ce ar putea fi proiectul la info al unui şcolar de 12 ani – deşi sunt convinsă că unii dintre ei ar scoate adevărate capodopere. Se citeşte asta atât de limpede în literele abuzate italic şi în stângăciile de traducere, când vine vorba de varianta în limba engleză a textelor. Se citeşte rămânerea în altă epocă a unei lumi care nu s-a împăcat cu decăderea sa, cu faptul că nu mai înseamnă la nivel mondial ce însemna odinioară. Ca şi cum ai privi în altă parte în timp ce pe fereastră intră vârtejul apei umflate din albia unui râu. Te ia pe sus, dar ce contează? Contează că pe vremuri eram regi.

Site-ul Campionatelor Europene de gimnastică nu este o tragedie. Cum nici gimnastica românească, în forma ei de astăzi nu e o tragedie. Sunt lucruri mai importante, de-a dreptul vitale într-o ţară care nu vrea să facă mulţi paşi înainte.

E păcat însă că pare o trăsătură nemuritoare din mentalitatea noastră că ne mulţumim cu puţin. Că nu ne interesează detaliile şi beneficiile corecte pe care le pot aduce acestea. Că ne deranjează, practic, să ne implicăm la toate etajele unei construcţii preţioase.

Comentarii (3)Adaugă comentariu

Durden (15 comentarii)  •  26 februarie 2017, 18:33

exagerezi.am intrat si eu de curiozitate pe site.e simplu,banal,dar pana la urma ce vrei?asa sunt toate siteurile de genul asta..ai intrat vreodata pe uefa.com?daca la nivelul ala se face un site (penibil de) simplist,aici ce ai vrea?

Dani (19 comentarii)  •  27 februarie 2017, 4:52

Site-un vostru este cel putin la fel de jenant ca aspect, iar link-urile catre diverse site-uri *** sufoca cititorul. Mai aveti tupeul sa comentati la adresa altora?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

george (1 comentarii)  •  27 februarie 2017, 10:18

Hai ca site-ul uefa este un site bun, are de toate. Sunt curios daca la Cluj s-a facut licitatie si pe ce criterii s-a ales castigatorul. De curiozitate, ati intrat pe site-ul Krali Media Interactive, firma care a facut site-ul ? Este facut in Flash Player care este blocat de browserul Chrome si Firefox de vreo 2 ani.

Comentează