Oana Dușmănescu

Descoperă subiecte de viață în sporturi extreme și povești extreme în sporturi la care toată lumea crede că se pricepe

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Oana Dușmănescu
Lance, ce ieșire!

Una dintre cele mai mari înșelătorii din istoria sportului își urmează traiectoria aproape obișnuită pentru prezentul nostru – se îndreaptă cu pași rapizi spre reabilitarea lui Lance Armstrong. Dacă statul cu steluțe și dungi intenta proces fostului ciclist, acesta putea […]

...

Cazul Bolt

Zilele astea, Usain Bolt face reclamă atletismului la Jocurile Commonwealth, în Australia. Aura de supercampion încă n-a început să-i pălească și nici trândăveala specific insulară n-a preluat deocamdată controlul. Bolt simte însă că locul lui a rămas gol și îndemnurile […]

...

Amenințat cu dispariția?

În liceu aveam un coleg care era o enciclopedie sportivă pe două picioare. Juca foarte bine baschet, dar dacă ar fi ales oricare altă disciplină ar fi făcut-o cu pasiune și talent, dublate de cunoștințele dureros de temeinice în domeniul […]

...

Compasiunea. Dicționar

Dani Alves spune că suntem ipocriți dacă-l plângem prea tare pe Astori. Mario Balotelli, care, culmea, nu părea deloc cel mai empatic tip de pe pământ, se înfurie teribil și de aici se naște un conflict de declarații. Alves își […]

...

Bătrânețe fără bătrânețe

George Corones e un domn din Australia, care în luna aprilie va împlini 100 de ani. Cel mai bine se pricepe la înot, dar o să ziceți că mai toți australienii la asta se pricep – la apă și la […]

...

Eclipsa lui The Sun

Deşi poate e adevărat, mi-e foarte greu să scriu că decizia conducerii clubului Liverpool de a interzice publicaţia The Sun pe Anfield Road, la rugăminţile (sau presiunea, uneori nu se mai vede diferenţa) familiilor celor 96 de victime ale tragediei de Hillsborough, este una luată cu inima.

Permalink to Eclipsa lui The Sun
duminică, 12 februarie 2017, 10:18

Atunci, cu aproape 28 de ani în urmă, tabloidul britanic scria că fanii lui Liverpool au intrat beţi în arenă, fără bilete, iar cei care au supravieţuit au jefuit cadavrele rămase în urma busculadei. Ulterior, toată nenorocirea – prăbuşirea unei tribune suprapopulate – s-a dovedit a fi o groaznică eroare a forţelor de ordine.

„Don’t Buy The Sun” strigă, de o vreme încoace rudele celor aproape 100 de morţi dintr-una din cele mai mari drame din fotbal, iar Liverpool a ales să-i asculte, deşi alegerea e o şosea cu un singur sens. Da, minciuna e oribilă, scandalul pe temelia unor fani decedaţi într-un coşmar e intolerabil, dar nici izul de cenzură, trei decenii mai târziu, nu pare o idee mai bună. Pe de altă parte, să asculţi vocea suporterilor reprezintă gestul nobil al unui club nobil, care transmite că aceasta este prima care are importanţă, iar restul lumii vine greoi din urmă, în ciuda argumentelor precum libertatea presei.

Totuşi, a îndrepta o nedreptate cu altă nedreptate nu aduce nicio soluţie, mai ales că un bun fan al lui Liverpool nu se atinge oricum de publicaţia hulită încă de atunci, aşa cum un vegan nu se atinge de friptură, oricât de suculentă ar fi ea. Depinde pe cine întrebi, ca în fiecare conflict, ca în fiecare situaţie tensionată, alimentată nu doar de o catastrofă iniţială, ci şi de neadevărurile scandaloase care au urmat. În plus, unora nu le ajunge oricum interzicerea jurnaliştilor de la The Sun, ci spun că magnatul Rupert Murdoch trebuie lovit acolo unde l-ar durea mai tare, adică în Sky Sports. Lucru foarte, foarte greu de făcut.

Lumea de azi se scrie în nişte nuanţe categorice, pe alocuri violente, dar parcă tot mai bine e aşa, decât în alb şi negru. Liverpool şi-a asumat reacţii şi contrareacţii, cu conştiinţa unor şefi de club care ştiu prea bine ce înseamnă decizia lor. E un soi de justiţie paralelă, fără arme, doar cu apărare agresivă, mai mult simbolică şi, din punctul strict de vedere al timpului care trece, un pic tardivă. Poate că a te situa la mijloc, în vremurile de azi, se transformă în cel mai mare păcat dintre toate.

Comentarii (12)Adaugă comentariu

Dr. Dan Patru Tudosie (8 comentarii)  •  12 februarie 2017, 11:19

Alt fan Liverpool? De ce nu sunteti fanii unei echipe din alta galaxie? Eroare sau nu a fortelor de ordine, catastrofa a fost provocata de fanii lui Liverpool. Si e perfect adevarat ca foarte multi erau copti de beti. Cu furatul nu stiu, dar nu m-ar mira.

Carol K (5 comentarii)  •  12 februarie 2017, 12:01

Presa mincinoasa,calomniatoare,finantata sa bombardeze spatiul public cu neadevar si otrava NU este presa,este o arma letala in mana unor iresponsabili. Nu ma intereseaza ca in timp ii cad victima aproape toti ori ca exista uneori si lucruri adevarate amestecate printre dejectii ... Ce este trist in toata povestea asta ? Ca nu toate marile cluburi nu fac la fel,nu se solidarizeaza in fata acestui nou tip de terorism,terorismul mediatic.

Constantin (4 comentarii)  •  12 februarie 2017, 13:41

Consider decizia conducerii lui Liverpool drept una corecta. Nu trebuie sa suportam si sa incurajam mizeria revarsata in capul nostru de unele fituiti in numele libertatii presei. Iar maculatura stipendiata de Murdoch a depasit de mult orice limita a bunului simt. P.S. NU sunt suporter al echipei Liverpool! dar aprob aceasta decizie.

zagna (2 comentarii)  •  12 februarie 2017, 15:15

Carcotasilor, ce a fost, a fost... Acum este un privilegiu sa vezi un meci cu Liverpool, iar sa faci parte din galerie pe Anfield Road este visul oricarui iubitor de fotbal !

Bizzy (1 comentarii)  •  13 februarie 2017, 8:57

Doamna Dusmanescu, in ziua aia nu a cazut nicio tribuna. Nu stiu despre ce vorbiti dumneavoastra aici. Probabil ca ati facut articolul cu Wikipedia in fata si nu ati putut sa traduceti corect CRUSH, ati crezut ca e CRASH. Oamenii au murit striviti, unii de altii, datorita faptului ca au intrat mult peste capacitatea peluzei. Tribune au cazut pe alt stadion, tot cu implicarea suporterilor lui Liverpool (dar cu suporteri ai lui Juventus ca victime), dar va las pe d-voastra sa descoperiti unde, v-ati mira. Sa scrii un articol atat de mare, totusi neavand macar curiozitatea de a vedea pe youtube dezastrul...mi se pare lipsa de respect fata de munca d-voastra in primul rand.

brazvan (12 comentarii)  •  13 februarie 2017, 11:56

Bizzy - Dușmănescu 1-0...

Cristi (2 comentarii)  •  13 februarie 2017, 12:07

dr dpt..., aveti vreo sugestie?! poate ne luminati si pe noi astia de sustinem FC Liverpool - eu unul, de vreo 40 de ani, "ori vei vrea sa faci-ntoarsa, de pe-acuma a ta cale...."

Anonim (29 comentarii)  •  14 februarie 2017, 8:26

Liverpool a facut bine aducandu-l pe Klopp, insa nu este de ajuns pentru a cuceri titlul nici in 2-3 ani, cum cred unii, cel putin nu cu acesti jucatori! Evolutiile "cormoranilor" oscileaza intre sublim (cu "granzii" campionatului, care se lasa surprinsi aproape de fiecare data) si ridicol (cu Hull, Burnley, Swansea si altele de aceeasi valoare)! Nu-mi place nici stadionul, marit intr-un mod inestetic; Arsenal si-a construit un nou stadion, asa fac si cei de Tottenham, in timp ce Anfield nu seamana acum nici cu arenele clasice din Albion, nici cu cele moderne! A.

Mihai (2 comentarii)  •  14 februarie 2017, 9:28

@Dr. Dan - nu are rost sa mai emiti/emiteti pareri referitoare la subiect. @Bizzy - just spus, felicitari @Oana Dusmanescu - mi-as dori ca articolele sa fie mai pline de esenta sau mai bine dezvoltate decat pe directia "e corect sa spun ca nu-i corect, dar alte lucruri nu mai am de completat". Intreaga tragedie a implicat mai mult decat un ziar stupid, politie locala sau conducerea tarii, iar impactul celor de la The S*n a fost cu-atat mai mare cu cat restul elementelor de reglaj au fost dereglate (ca sa fim delicati). Basca, ziarul in sine (ca mai trairam si noi prin alte parti) este o mizerie cum avem si noi unele 'tabloide' si, independend de aceasta strategie, ar trebui sa fie supus unor filtre calitative minime. Conchid spunand ca sunt de acord cu obiectivitatea, insa documentata, nu doar pentru ca "asa trebuie". In acest caz, pentru noi, suporterii Liverpool, acest lucru nu se aplica subiectului Hillsborough; apa si uleiul nu se-amesteca, povestea este lunga si cu multe implicatii si ar fi corect fie sa se judece intreg contextul, intreaga lupta, tot procesul, sentinte si condamnari dupa 27 de ani; 27 de ani de aceeasi directie a "ziarului". JFT96

Tavi (1 comentarii)  •  18 februarie 2017, 9:56

Draga doamna, va anunt ca decizia de a nu cumpara The Sun dateaza inca de atunci, si nu a fost decizia clubului, ci a suporterilor. Si ca sa va fie si mai clar decat atat, va mai informez ca nici fanii lui Everton nu achizitioneaza mizeria aia jurnalistica numit Soarele. Dar, fiti pe pace, scumpa doamna si fiica a dusmanului meu, fata de Cancan sau Click, The Sun e un ziar quality. *** inseamna Romania. La ei incep nuantele.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

ynwa (1 comentarii)  •  18 februarie 2017, 19:42

@OanaDusmanescu: eram aproape sigur ca ati folosit o poza ce nu va apartine, respectiv o poza facuta de mine din (cred) acelasi loc ca si dvs. Ce ziceti de asta? https://s1.postimg.org/nw4tt9nbz/anfield_road_liverpool.jpg Tin minte ca mi se facuse pielea de gaina cand am vazut semnul pe cladire. La fel mi s-a intamplat si cand am pozat acest semn: https://s16.postimg.org/ilvmw1dc5/green_street.jpg

b_o_g_d_a_n (2 comentarii)  •  19 februarie 2017, 2:28

Ati luat o stire recent aparuta in presa si fara o documentare prea serioasa in plus ati pus de-un articol. Nu insistati pe minciunile insiruite in media de scandal, ne sugerati insa ca un boicot al ei e un act de"justitie paralela" impotriva libertatii presei. Cu alte cuvinte, indiferent de calitatea presei,ea trebuie respectata si mai ales cumparata. E normal sa aveti reactia asta, atata timp cat presupun ca pentru "operele" aceastea periodice ale dumneavoastra primiti niste bani de la noi cititorii.

Comentează