Oana Dușmănescu

Descoperă subiecte de viață în sporturi extreme și povești extreme în sporturi la care toată lumea crede că se pricepe

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Oana Dușmănescu
American Bully

Mai țineți minte istorioara aceea ușor tulbure din timpul Jocurilor Olimpice de la Rio, în care Lochte și alți câțiva înotători americani au inventat că au fost victimele unui jaf armat? De fapt, vandalizaseră, beți, o stație de benzină și […]

...

”It’s coming home, lads”

De ce iubește lumea o echipă pe care, în paralel, o ceartă? Că a avut traseu ușor, că nu a jucat tocmai fotbal, că pe alocuri s-a chinuit pe teren și ne-a chinuit și pe noi, în fața televizoarelor?

Vraja […]

...

Era în care râsul se îneacă

Glumele politice. Glumele întortocheate din fake news, cele care-ți trimit un nod în gât. Știrile gen pamflet, dar nu genul subtil și distractiv, ci cele care par mai amare și mai triste decât cele reale. Toate astea scufundă simțul umorului […]

...

Cele mai complicate lucruri din lume

Primele biciclete au fost inventate la începutul secolului al nouăsprezecelea. De-abia la începutul acelui secol, adică acum vreo 200 de ani. La cât de repede am învățat că trece vremea, descoperirea asta atât de simplă pare că a venit foarte, […]

...

Regi de tot felul

Vineri seara, puteai să ții cu Spania sau cu Portugalia sau cu vreo echipă de pe vreo planetă încă necartografiată. Cristiano e ca un dragon acaparator, devastator, încrezut și imposibil de imitat. Unii spun că dragonii fac prăpăd și nimic […]

...

Despre proteste

În ultima vreme se tot confirmă faptul că, dacă un singur om se revoltă, ar fi bine să-l ascultăm. Nu neapărat pentru a-i da dreptate, ci măcar pentru a cerceta cu atenţie şi fascinaţie cum funcţionează creierul uman

Permalink to Despre proteste
duminică, 5 februarie 2017, 9:23

Hou Yifan este unul dintre cei mai inteligenţi oameni de pe planetă. Chinezoaica este de cinci ori campioană mondială la şah, deci are acel gen de minte închisă şi deschisă în acelaşi timp, structurată, dar nu pe compartimente, ci mai degrabă precum coroana unui copac, din care însă nu cade cu uşurinţă nicio frunzuliţă. Are 22 de ani şi e celebră. Dar va deveni faimoasă nu pentru o victorie răsunătoare, ci pentru o înfrângere.

La un turneu mixt din Gibraltar, asiatica s-a lăsat bătută după cinci mutări într-o partidă împotriva unui bărbat, protestând astfel că, din zece meciuri, organizatorii i-au desemnat adversari şapte femei. Gestul scandalos, de-a dreptul unul de ultraj, în lumea tăcută a războinicilor care au drept arme ture şi regi de lemn, vine din partea femeii clasate cel mai bine în ierarhia mixtă FIDE. Pe locul 105.

La prima vedere, fractura de logică şi gestul discriminatoriu îi aparţin pe de-a-ntregul şahistei, care, aparent, îşi desconsideră adversarele pe motivul că sunt de acelaşi sex cu ea. În realitate, locul ei din clasamentul FIDE explică tot. Huo Yifan spune că dacă ei şi colegelor sale li s-ar da şansa să joace mai frecvent cu bărbaţii, mai ales cei bine aşezaţi în topul celor mai valoroşi şahişti, clasamentul acela ar arăta altfel.

Nu pentru că unii sunt mai deştepţi şi alţii mai proşti. Ci pentru că acelaşi creier pe care îl condamnam mai sus că face chestii ciudate are dreptul să se dezvolte şi să cunoască, indiferent cui aparţine.

Una peste alta, protestul chinezoaicei a fost numit dezamăgitor, nepoliticos, iresponsabil, impulsiv, prost ales. O scăpare, „a bad day at the office”, aşa cum au câteodată toate persoanele obişnuite, nedotate, care se duc zi de zi la job-urile lor, unde nu trebuie să fii geniu ca să ai dreptul la răscoală. E adevărat că uneori cei mai inteligenţi oameni din lume fac cele mai copilăreşti lucruri din lume. Dar acest lucru copilăresc a atras atenţia, a stricat turneul, strigând surd că poate la fel de uşor s-ar putea da peste cap şi clasamentele. Nu pot să nu mă întreb dacă epitetele blamante ar fi curs la fel de generos dacă protagonistul unui protest la fel de „iresponsabil” ar fi fost un mare maestru din Top Ten, nu o femeie.

Da, am voie să mă întreb asta!

Comentarii (7)Adaugă comentariu

Tavi (1 comentarii)  •  5 februarie 2017, 11:26

Intr-adevar un gest remarcabil. Am practicat o perioada 6-18 ani sahul de performanta, apoi din motive personale m-am oprit. Si intr-adevar pot sustine ca se intampla si in acest sport, destule lucruri necurate (doar am auzit de ele).

daniel (3 comentarii)  •  5 februarie 2017, 11:38

h-elo! articol dusmanesc (dusman - cuvant turcesc..adversar, inamic, merge mai bine)...de mic am invatat un lucru, de la barbatii din familie: sa protejez femeile..si asta se intampla si in cazul de fata..sunt protejate femeile si nu sunt programate sa joace mereu cu barbatii..si surorile polgar din ungaria, jucau mai des cu barbatii, dar n-au progresat imens...a fost vreuna campionan mondiala, la senioare?

independentu (2 comentarii)  •  5 februarie 2017, 13:56

# daniel, prietene, nu ai inteles nimic. articolul de mai sus nu are nici o legatura cu sahul. este vorba despre dreptul de a prostesta. din sah a fost ales doar un exemplu, putea la fel de bine sa fie din cultura, din arta, din oina sau din bambilici. esenta era cu totul alta.

rtdhl (1 comentarii)  •  5 februarie 2017, 14:14

Una de prosti sinteti deja! Cu asta ati spus adio Romaniei si veti avea numai comemorari! Taranimea lui Ceausescu a distrus definitiv tara, in timp ce se vad eroi si salvatori. Nu uitati de masteratele de protestatari ca sa continuati traditia voastra cu certificate de ilegalisti si diplome de revolutionari! In citiva ani, cind va intreba cineva cine a fost la aceasta demonstratie, pt desfintarea tarii, va reiesi ca n-a fost nimeni! Tot asa criminalii anilor 50 au fost "comunistii", adica niste extraterestrii.

ovidiu_3003 (166 comentarii)  •  5 februarie 2017, 18:12

...frumos...

donbas (2 comentarii)  •  5 februarie 2017, 18:14

@rtdhl : ce-ai luat frate ?... ai grija la gramaj :)

xchelos (1 comentarii)  •  5 februarie 2017, 18:50

Si de curiozitate, a verificat cineva daca are sau nu dreptate? Am intrat de curios pe site-ul turneului respectiv si am urmarit programarile si rezultatele. Participantii la clasa Masters au fost ordonati dupa ratingul fiecaruia, domnita in cauza fiind locul 22. A luptat in ordine cu locurile 143, 85, 47, 51, 5, 81, 78, 38, 66 si 37. Locul 23 din lista, un barbat, a luptat cu 144,90, 64, 2, 76, 8, 82, 94, 68, 58. Intr-adevar, locul 23 a avut doi adversari din top-ten-ul turneului, dar in rest a avut constant adversari mai slab cotati decat chinezoaica. Daca mai analizam si faptul ca din 10 infruntari, ea a castigat 5, 2 au fost remize si 3 infrangeri (printre care si partida la care faceti referire, ultima din turneu), si luam in calcul ca cel mai bine clasat adversar pe care l-a invins a fost cel de pe locul 51 (si a reusit o remiza cu locul 47), nu cred ca se poate plange ca nu a avut adversari suficient de valorosi. Ca fapt divers, cel mai bine cotat jucator, care nici nu a castigat turneul, a jucat cu jucatorii 132, 68, 100, 32, 39, 16, 54, 40, 3, 27. El ce sa mai spuna? Dar unii isi ascund inferioritatea punand totul pe seama unor conspiratii. Trist e ca altii ii si cred. Pentru cei care nu ma cred pe cuvant, toate datele sunt disponibile la http://www.gibraltarchesscongress.com/

Comentează