Oana Dușmănescu

Descoperă subiecte de viață în sporturi extreme și povești extreme în sporturi la care toată lumea crede că se pricepe

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Oana Dușmănescu
American Bully

Mai țineți minte istorioara aceea ușor tulbure din timpul Jocurilor Olimpice de la Rio, în care Lochte și alți câțiva înotători americani au inventat că au fost victimele unui jaf armat? De fapt, vandalizaseră, beți, o stație de benzină și […]

...

”It’s coming home, lads”

De ce iubește lumea o echipă pe care, în paralel, o ceartă? Că a avut traseu ușor, că nu a jucat tocmai fotbal, că pe alocuri s-a chinuit pe teren și ne-a chinuit și pe noi, în fața televizoarelor?

Vraja […]

...

Era în care râsul se îneacă

Glumele politice. Glumele întortocheate din fake news, cele care-ți trimit un nod în gât. Știrile gen pamflet, dar nu genul subtil și distractiv, ci cele care par mai amare și mai triste decât cele reale. Toate astea scufundă simțul umorului […]

...

Cele mai complicate lucruri din lume

Primele biciclete au fost inventate la începutul secolului al nouăsprezecelea. De-abia la începutul acelui secol, adică acum vreo 200 de ani. La cât de repede am învățat că trece vremea, descoperirea asta atât de simplă pare că a venit foarte, […]

...

Regi de tot felul

Vineri seara, puteai să ții cu Spania sau cu Portugalia sau cu vreo echipă de pe vreo planetă încă necartografiată. Cristiano e ca un dragon acaparator, devastator, încrezut și imposibil de imitat. Unii spun că dragonii fac prăpăd și nimic […]

...

Fata asta care nu se lasă

Dintre marii sportivi ai lumii moderne, e greu să-mi amintesc de un personaj mai lovit de accidentări decât Lindsey Vonn. Ultimele sezoane de Cupă Mondiale secerate, Olimpiade ratate, titluri pierdute la un vârf de schi

Permalink to Fata asta care nu se lasă
duminică, 15 ianuarie 2017, 9:26

Cea mai bună schioară a Americii, blondă ca o surferiţă californiană şi la fel de arătoasă în costum de baie ca în salopeta de pârtie, pare a fi şi cea mai fragilă dintre toate. În 2016 a obţinut cel de-al 20-lea Glob de Cristal din carieră şi, în total, este deţinătoare de patru ori a titlului suprem în Cupa Mondială.

E specialistă mai degrabă a probelor de viteză, dar a făcut slalom, cu eleganţă şi discreţie, printre drame mai plebee, cum ar fi divorţul sau depresia.

La ultima accidentare, mâna dreaptă ruptă, cu nervul făcut franjuri, petrecută în toamnă, Vonn a spus că asta a fost cea mai dificilă dintre toate. Mai ales din punct de vedere al recuperării, lucru care a însemnat că, la 32 de ani, Lindsey a fost nevoită să înveţe din nou să-şi fluture degetele, să ridice un pahar plin cu apă, să se semneze cu pixul pe hârtie şi să prindă o minge de tenis aruncată într-un perete. Sub o formă sau alta, mai grav sau mai lejer, acest lucru i s-a întâmplat cu încăpăţânare în aproape fiecare sezon, din 2010 încoace.

Uneori, Lindsey dă senzaţia că durerea e de fapt motorul vieţii şi carierei ei. Că se alimentează puternic din căzături, că are nevoie de ratările astea crude, care se lasă cu operaţii şi perioade cumplite de recuperare, pentru a compensa ulterior prin reveniri cu care stabileşte record peste record.

Sâmbătă, Vonn trebuia să revină în Cupa Mondială, în coborârea de la Altenmarkt. Condiţiile meteo n-au permis desfăşurarea cursei, un mic răgaz oferit braţului americancei. Încă o zi de odihnă, în complicitate cu stihiile austriece. Dar e doar o amânare, care nu face altceva decât să îmboldească, să aţâţe cheful celei mai importante schioare din timpurile noastre, o zeiţă tremurătoare, imperfectă, nebună după viteză. A văzut şi ea că accidentările sunt din ce în ce mai greu de depăşit, că rutina suişurilor şi coborâşurilor din cariera ei nu devine, de fapt, niciodată rutină.

Încă o zi a contemplării, a absenţei de pe zăpadă. Nu e nimic, zăpada se aşterne şi ştie să aştepte zeiţele, mai ales în inima Alpilor.

Comentarii (9)Adaugă comentariu

George (5 comentarii)  •  15 ianuarie 2017, 10:10

Da

ovidiu_3003 (166 comentarii)  •  15 ianuarie 2017, 18:47

...o mare campioana...totusi schiul la noi in tara nu intereseaza pe aproape nimeni ...schiul de performanta...

george (2 comentarii)  •  15 ianuarie 2017, 19:28

Nici nu dau click pe ceea ce nu e despre fotbal sau romani, nu va mai obositi cu astfel de articole ca nu le citeste nimeni.

habana (3 comentarii)  •  15 ianuarie 2017, 19:31

Excelent ... dupa prima accidentare n`am crezut ca o sa mai domine ... dupa a doua am crezut ca e adio, dar de unde! Mana a fost a cata, a 4`a operatie majora? Fata asta are o ambitie incredibila.

Talpaiadului (3 comentarii)  •  16 ianuarie 2017, 4:39

Ma doare la basca de schioarea asta.

Horia (14 comentarii)  •  17 ianuarie 2017, 6:45

Uite d'aia n-avem sport: ca nu stim sa apreciem valorile, chiar daca nu sunt ale noastre. Nu stim sa ne inspiram de la campioni :( . Intr-o lume umbrita de usa masinii lu' jiji deschisa cu ranga avem din cand in cand o raza de soare! Multumim Oana! Pana la urma asta e esenta sportului : nu prea putem face peformanta fara pasiune si fara suferinta, iar fata asta e campioana tocmai fiindca are de toate din plin!

Cristian (4 comentarii)  •  20 ianuarie 2017, 21:45

George si Talpaiadului sunteti complet I dioti! O mare sportive trebuie apreciata! Nu va pune nimeni sa cititi, scursuri de oameni ce sunteti! Sunteti niste habarnisti cu o minge in loc de cap!

gin (5 comentarii)  •  22 ianuarie 2017, 11:12

Problema lor e ca nu-s singuri. Sunt multi ai naibii!

rads (2 comentarii)  •  22 ianuarie 2017, 22:37

A castigat cursa, prima de la revenire. Incredibil.

Comentează