Oana Dușmănescu

Descoperă subiecte de viață în sporturi extreme și povești extreme în sporturi la care toată lumea crede că se pricepe

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Oana Dușmănescu
American Bully

Mai țineți minte istorioara aceea ușor tulbure din timpul Jocurilor Olimpice de la Rio, în care Lochte și alți câțiva înotători americani au inventat că au fost victimele unui jaf armat? De fapt, vandalizaseră, beți, o stație de benzină și […]

...

”It’s coming home, lads”

De ce iubește lumea o echipă pe care, în paralel, o ceartă? Că a avut traseu ușor, că nu a jucat tocmai fotbal, că pe alocuri s-a chinuit pe teren și ne-a chinuit și pe noi, în fața televizoarelor?

Vraja […]

...

Era în care râsul se îneacă

Glumele politice. Glumele întortocheate din fake news, cele care-ți trimit un nod în gât. Știrile gen pamflet, dar nu genul subtil și distractiv, ci cele care par mai amare și mai triste decât cele reale. Toate astea scufundă simțul umorului […]

...

Cele mai complicate lucruri din lume

Primele biciclete au fost inventate la începutul secolului al nouăsprezecelea. De-abia la începutul acelui secol, adică acum vreo 200 de ani. La cât de repede am învățat că trece vremea, descoperirea asta atât de simplă pare că a venit foarte, […]

...

Regi de tot felul

Vineri seara, puteai să ții cu Spania sau cu Portugalia sau cu vreo echipă de pe vreo planetă încă necartografiată. Cristiano e ca un dragon acaparator, devastator, încrezut și imposibil de imitat. Unii spun că dragonii fac prăpăd și nimic […]

...

Cum să păstrezi un copil sub clopotul de sticlă

Uneori încercăm să facem ordine în propriul nostru haos și în ceea ce credem noi că se petrece încâlcit în jurul nostru.

Permalink to Cum să păstrezi un copil sub clopotul de sticlă
duminică, 23 octombrie 2016, 9:55

Încercăm să echilibrăm Universul întreg și atunci ne vine ideea genială, pe care nimeni, niciodată, n-a mai avut-o înaintea noastră: „Știu! Aduc pe lume un copil!”

Numai că, de multe ori, tentativele de a restabili ordinea, fie ea și numai pe cea interioară, au rezultatul pe dos. Asimetria produsă apare pe neașteptate și doare. Uitați-vă numai la Tyson Gay și la fiica lui, Trinity, ucisă întâmplător într-un schimb de focuri. O dramă cum se întâmplă aproape zilnic într-o Americă democratic violentă, cu particularitatea că, de data aceasta, a fost vorba de copilul unui campion mondial la atletism, o adolescentă de 15 ani aflată la locul nepotrivit, la momentul nepotrivit.

Conform desfășurării lucrurilor în lumea pe care o locuim, ar trebui să luăm nou-născutul, să-l legăm la ochi, să-l aruncăm într-o temniță pe care s-o doteze fiecare după posibilități. Să-l păstrăm acolo intact, până crește, fără curiozități, fără oameni în jur, fără Barcelona sau Paris. Fără America. Să-l învățăm că afară e un nor toxic de agresivitate, care te vânează fără să știi, dacă îndrăznești să-i ieși în cale. Nu trăi, că asta te poate ucide.

Acesta e răspunsul meu pentru cei ce și-au exprimat public nedumerirea ipocrită: „Ce căuta fiica lui Tyson Gay la ora 4 dimineața afară din casă, la un restaurant, la 15 ani ai săi?”

Păi ce să facă? Trăia.

Câți dintre cei care dau vina pe părinții fetei n-au fugit în adolescență noaptea, pe fereastră? Câți nu înțeleg cu adevărat că e mai degrabă dreptul unei tinere de a mânca într-un restaurant, fie și la 4 dimineața, decât dreptul unor criminali de a purta armă și de a dispune de ea oriunde și oricum? Nu noaptea astrală e inamica sufletelor, fie ele ale victimelor sau ale călăilor, ci bezna de pe dinăuntru. Și uite așa, haosul nostru ordonat, ca rasă, provine și din faptul că trăim – pentru că tot noi am construit tipare pe care acum în zadar mai încercăm să le ștergem – cu convingerea că noaptea nu e pentru lumea și mai ales ora 4 dimineața. Nici mâncatul în restaurante. Nici ieșitul cu prietenii.

Armele, în schimb, par să poarte în ele toată libertatea pierdută din celelalte amănunte. Răutatea a devenit prima comandă și, dacă nu i te supui, dacă nu te păzești, riști să fii condamnat, pe Marele Internet, de mii de necunoscuți, pentru propria ta ucidere.

Comentarii (11)Adaugă comentariu

Munteanul (2 comentarii)  •  23 octombrie 2016, 11:05

da,din păcate, în zilele noastre, trăgătorul este întotdeauna un erou, victima-ghinionistă, proastă, neprevăzătoare, ignorantă...fac şi analogie cu politicienii care sunt nepedepsiţi proporţional cu faptele lor penale, vinovaţi principali fiind, desigur, oamenii care i-au votat...

adiro96 (3 comentarii)  •  23 octombrie 2016, 11:10

Prietene , la acele fast fooduri de care pomenesti pompos denumite restaurante , la ora 4 dimineata tinerii nu servesc mancare ci prafuri albe si marijuana plus putina prostitutie , asa ca las-o moarta ....

Dan (3 comentarii)  •  23 octombrie 2016, 11:32

adiro, o spui de parca ai merge in fiecare dimineata acolo, pe cand tu probabil la ora aia dai drumu la cuptoare in brutarie, singurul praf alb pe care l-ai vazut vreodata. Apropo articolul, in caz de nu ai inteles, se refera fix la cei ca tine.

adiro96 (3 comentarii)  •  23 octombrie 2016, 11:44

De fapt EU eram de vina pt. ce facea fata la ora 4 , daca dadeam drumul la brutarie mai devreme poate venea la mine sa-si cumpere un corn si scapa.

ovidiu_3003 (166 comentarii)  •  23 octombrie 2016, 12:13

...sa traiesti in SUA este un vis ...care te poate ucide ...

dan (7 comentarii)  •  23 octombrie 2016, 13:50

In restaurant, la 4 dimineata ? Este o gluma, nu ?

11 (5 comentarii)  •  23 octombrie 2016, 14:48

Anumite locuri si anumite ore prezinta riscuri mai mairi sau mai mici. Daca bagi mana in gura crocodilului atunci exista un risc mai mare de a ramane fara mana decat in cazul in care nu o bagi, indiferent daca esti copil de ministru, campion la atletism sau muritor de rand. Mai terminati sa masurati lucrurile cu ""ceea ce trebuie sa fie" si incepeti sa le masurati cu "ceea ce e" adica cu realitatea si nu cu niste idei utopice.

rico (2 comentarii)  •  23 octombrie 2016, 15:30

perfect adevarat...

Dan (3 comentarii)  •  23 octombrie 2016, 17:38

Nu ati inteles nimic din articolul asta. Totusi, in america la amiaza, se mai gasesc si niste oameni suparati care iau o arma si impusca 20 de elevi sau 20 de colegi de munca, atunci se schimba cu ceva situatia? Face vreo diferenta ca era amiaza si nu 4 dimineata?

Adiro96 (3 comentarii)  •  23 octombrie 2016, 19:30

@Dan vad ca esti *** asa ca iti explic : daca esti impuscat ziua in amaiza mare din intamplare se numeste ghinion iar daca ti-o cauti cu lumarea la 4 noaptea in parcare cand ai 15 ani atunci se numeste prostie (cam cum intelegi tu articolul).Ca si parinte mai bine il tin sub cupola de sticla si nu-l expun si-l am viu decat sa-l las libertin si sa-l jelesc pe urma !Un parinte responsabil face tot posibilul sa nu-si expuna copilul hazardului, predatorilor , pestilor si vanzatorilor de faina care de obicei sunt activi noaptea.La 15 ani adolescenta noaptea doarme si nu se expune prin parcari ....Of multi *** ajung parinti ...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Dan (3 comentarii)  •  23 octombrie 2016, 22:27

Asta a fost prima si probabil ultima data cand ma voi implica la sectiunea de comentarii, eram sigur ca o sa dau peste cei care voteaza trandafirii, nici nu stiu de ce m-am complicat. :) Multa sanatate!

Comentează