Oana Dușmănescu

Descoperă subiecte de viață în sporturi extreme și povești extreme în sporturi la care toată lumea crede că se pricepe

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Oana Dușmănescu
American Bully

Mai țineți minte istorioara aceea ușor tulbure din timpul Jocurilor Olimpice de la Rio, în care Lochte și alți câțiva înotători americani au inventat că au fost victimele unui jaf armat? De fapt, vandalizaseră, beți, o stație de benzină și […]

...

”It’s coming home, lads”

De ce iubește lumea o echipă pe care, în paralel, o ceartă? Că a avut traseu ușor, că nu a jucat tocmai fotbal, că pe alocuri s-a chinuit pe teren și ne-a chinuit și pe noi, în fața televizoarelor?

Vraja […]

...

Era în care râsul se îneacă

Glumele politice. Glumele întortocheate din fake news, cele care-ți trimit un nod în gât. Știrile gen pamflet, dar nu genul subtil și distractiv, ci cele care par mai amare și mai triste decât cele reale. Toate astea scufundă simțul umorului […]

...

Cele mai complicate lucruri din lume

Primele biciclete au fost inventate la începutul secolului al nouăsprezecelea. De-abia la începutul acelui secol, adică acum vreo 200 de ani. La cât de repede am învățat că trece vremea, descoperirea asta atât de simplă pare că a venit foarte, […]

...

Regi de tot felul

Vineri seara, puteai să ții cu Spania sau cu Portugalia sau cu vreo echipă de pe vreo planetă încă necartografiată. Cristiano e ca un dragon acaparator, devastator, încrezut și imposibil de imitat. Unii spun că dragonii fac prăpăd și nimic […]

...

Aruncarea cu drona

Americanii au ajuns la o concluzie justă nu numai pentru ei. Următorul sport care va fi transmis la ESPN, căminul boxului și al altor sporturi în care trupul uman se mișcă, sunt cursele cu drone

Permalink to Aruncarea cu drona
duminică, 18 septembrie 2016, 11:36

Nu e o glumă, niște băieți cu ochelari de realitate virtuală și cu câte o telecomandă în mână fugăresc pe cer aparatele ușurele, delicate ca niște libelule lăbărțate și sprintene.

Serios! E pe ESPN, deci e sport! Unul care aparține de viitor, de jocuri video, de toleranța redusă a omului nou pentru activitatea fizică, de tehnologie și știință. OZN-urile vor zbura printre obstacole, la 130 de kilometri pe oră, comandate de piloții lor încremeniți de la sol. Niște camere micuțe, montate pe drone, vor oferi omului cu joystickul senzația că se află în cabină și tot văzduhul este al lui. Singurul risc îl prezintă sucirea vreunui deget, dar și asta e destul de greu de atins.

Cel mai ilar mi se pare momentul în care a apărut această știre. Fix în săptămâna cu scandalul WADA, în care numele Williams la pătrat și Simone Biles iau fața celorlalte identități puse de ruși la colțul dopingului acceptat. Ca un semn că sportul de pe acele meleaguri s-a ridicat în aer în cel mai propriu sens, pentru că pe pământ lucrurile, chiar dacă erau cât se poate de legale, deveniseră îndoielnice.

O alternativă ironică și punctată la toate dezvăluirile hackerilor interesați de doping. Dronele luate din teatrele de luptă pentru distracția populară în locul cyborgilor ajutați într-un fel sau altul de laboratoare și excepții de la regulamente, în locul supereroilor în care nu mai știm dacă mai trebuie să avem sau nu încredere. O fugă către alte sfere, nici măcar una simbolică.

Două lucruri care strică ideea de bază a sportului – ultratehnologizarea, pe de o parte, substanțele interzise, dar nu chiar atât de interzise, pe de altă parte. Și măcar de-ar fi doar astea două!

Peste 40 de ani, la Jocurile Olimpice propunem drona-cu-obstacole, blind poker – să fie și mai palpitant, câteva jocuri de pe consolă, dar nu dintre cele care cer transpirație abundentă și consum caloric exagerat.
Poate cuvinte-ncrucișate online. Sau Extreme Bingo.

Flacăra olimpică să fie aprinsă cu puterea minții, prin niște ecrane speciale.

Să vedem doar drone printre nori. Oamenii, dopați sau doar puternic trecuți pe la farmacie, să treacă în spate. Au făcut suficient.

Comentarii (2)Adaugă comentariu

onlinegsp (1 comentarii)  •  18 septembrie 2016, 15:45

dasdasdas

adrian_hora (6 comentarii)  •  19 septembrie 2016, 10:15

oricum dupa ce au fost blamati hackerii care au dezvaluit mizeria din sport. s-a pus batista pe tambal. interesant este ca din marea de sportivi americani si de alte nationalitati, au iesit in fata cativa care aveau diagnosticul destul de serios.
restul au tacut chitic.

Comentează