Oana Dușmănescu

Descoperă subiecte de viață în sporturi extreme și povești extreme în sporturi la care toată lumea crede că se pricepe

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Oana Dușmănescu
American Bully

Mai țineți minte istorioara aceea ușor tulbure din timpul Jocurilor Olimpice de la Rio, în care Lochte și alți câțiva înotători americani au inventat că au fost victimele unui jaf armat? De fapt, vandalizaseră, beți, o stație de benzină și […]

...

”It’s coming home, lads”

De ce iubește lumea o echipă pe care, în paralel, o ceartă? Că a avut traseu ușor, că nu a jucat tocmai fotbal, că pe alocuri s-a chinuit pe teren și ne-a chinuit și pe noi, în fața televizoarelor?

Vraja […]

...

Era în care râsul se îneacă

Glumele politice. Glumele întortocheate din fake news, cele care-ți trimit un nod în gât. Știrile gen pamflet, dar nu genul subtil și distractiv, ci cele care par mai amare și mai triste decât cele reale. Toate astea scufundă simțul umorului […]

...

Cele mai complicate lucruri din lume

Primele biciclete au fost inventate la începutul secolului al nouăsprezecelea. De-abia la începutul acelui secol, adică acum vreo 200 de ani. La cât de repede am învățat că trece vremea, descoperirea asta atât de simplă pare că a venit foarte, […]

...

Regi de tot felul

Vineri seara, puteai să ții cu Spania sau cu Portugalia sau cu vreo echipă de pe vreo planetă încă necartografiată. Cristiano e ca un dragon acaparator, devastator, încrezut și imposibil de imitat. Unii spun că dragonii fac prăpăd și nimic […]

...

Caroline, necopilul

Copilăriile fericite și sportul de performanță de multe ori se contrazic.

Permalink to Caroline, necopilul
duminică, 11 septembrie 2016, 10:13

În epistola către fetița care era odinioară, fostul numărul 1 WTA scrie despre orice pe lumea asta, numai despre copilărie nu, deși cam asta era tema principală. Despre fotbal, despre perseverență, despre sacrificiu. Despre alegerea unui drum. Despre riscurile asumate de părinți, despre banii cheltuiți de aceștia. Adevăruri pragmatice care condiționează evoluția, mai ales într-un domeniu competitiv și costisitor cum e tenisul.

Nu e nicio vorbă despre cum s-a cocoțat, într-o zi răcoroasă de vară daneză, într-un copac bogat și bătrân. Nicio pisică, niciun cățel care să-i fi dormit la picioare, între două turnee de junioare. Nicio tabără. Niciun alt personaj de vârsta ei, într-un text despre copilărie. Nicio prietenă cea mai bună, cu care să împartă jurnalul de preadolescentă. Căreia să-i povestească, la final de competiție, cum e în alte locuri din lume, ce se mănâncă pe acolo, dacă a văzut vreun băiat drăguț.

Doar un ursuleț de pluș. Unul achiziționat de tatăl-mentor, după o înfrângere care i-a rămas bine de tot în cap lui Wozniacki. O jucărie cu o semnificație, dar legată tot de tenis, de succes sau de eșec. Care pare un clișeu sau un gest de consolare un pic dojenitor – „Tati te iubește chiar și atunci când o dai în bară”.
Scrisoarea Carolinei pentru ea însăși mi-a strâns inima. Nu mă îndoiesc că a fost sinceră, de aceea nodul în gât e cu atât mai mare. Tonul serios, emoționant, faptul că daneza pare acum, la vârsta adultă, mult mai zglobie decât își descrie vârsta de început a vieții, toate astea mă fac să mă întreb cum ar fi sunat o scrisoare către varianta copilei de atunci care nu ar fi ales să facă tenis de performanță.

Poate că senzația de sacrificiu care răzbate din cuvintele meșteșugite ale jucătoarei este doar o abordare, o pildă, un avertisment pentru cei care vor să-și plaseze copiii pe traiectoria care duce la stele, cu mici opriri la vestiare sau la cumpărături de ursuleți încărcați, în aceeași măsură, de iubire și de mustrare. Poate sunt planetele aliniate pe partea lor neagră, dar eu am văzut mai mult avertismentul.

Pe de altă parte, știu că un bun prieten, muzician desăvârșit, recunoștea firesc, ca și cum m-ar fi anunțat că se duce să bea o cană cu apă: „Eu n-am avut copilărie”. Cel mai șocant era că nu părea să sufere din cauza asta. Poate că n-are cum și nici nu e drept să te bântuie ceva ce nu a fost niciodată al tău.

Totuși, mi-aș dori să existe o lume, măcar paralelă, în care excelența și copilăria să se suporte și să nu se saboteze reciproc. Ca să nu mai existe scrisori triste.

Comentarii (7)Adaugă comentariu

Cornel (1 comentarii)  •  11 septembrie 2016, 12:11

Și când te găndești că cel ce a redat scrisoarea către ,, EA ,, vorbind despre copilărie , a numit-o ,, EMOȚIONANTĂ ,, ...... !!!!!!!!!!

alex (4 comentarii)  •  11 septembrie 2016, 16:15

creda-ti ca gimnastele nostre de aur incepand cu Nadia au avut copilarie ?va spun eu nu au avut

victor L (12 comentarii)  •  12 septembrie 2016, 1:59

Frumos scris. Felicitari.

ISRAELIAN (2 comentarii)  •  12 septembrie 2016, 8:31

***...NUMAI steaua,dinamo și astra ATÂT.Restul....apă de ploaie.Parcă alte echipe nici nu ar exista.*** însă e mare investigator....cu diluanții.Se întorc în mormânt Eftimie Ionescu,Radu Urziceanu și mulți alăii,adevărați condeieri ,nu maimuțe cu ...PIX!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Doru (1 comentarii)  •  12 septembrie 2016, 17:22

doamne ce articol. cata ignoranta. cat sentimentalism ieftin. in sporturile individuale, mai ales in cele care au si o componenta psihologica atat de important precum tenisul, sacrificul in copilarie este necesar, cunoscut inca inainte de a fi propus copilului (care asa este nu are experienta sa inteleaga la ce se inhama, etc. etc.) , si asumat de catre cei care ajung campioni (si datorita unui dram de noroc). caci exista sportivi care fac sacrificiile precum campionii insa esueaza (accidentari, renuntare, schimbare obiective personale, etc.). insa lucrurile sunt cunoscute. de ce melodrama asta ieftina? la noi sunt sportivi (tenis) care ar vrea sa se sacrifice insa nu au sponsori care sa faca sacrificiul lor unul plin de sens (prin furnizarea conditiilor de antrenament, bani deplasari,. echipament, deplasari).

ovidiu_3003 (166 comentarii)  •  13 septembrie 2016, 6:23

Foarte bun articol ...care ne arata ca performanta cere sacrificii ...

stan (3 comentarii)  •  13 septembrie 2016, 11:32

mda. o adevarata descoperire... crezi ca ar vrea sa schimbe ceva? exact cum a spus cineva inainte este cu adevarat trist cand sacrificiul e facut si performanta nu apare (de cele mai multe ori din cauze independente de vointa respectivului). cu siguranta ca a avut si colegi si prieteni dar nu era la ora amintiri din copilarie ci la aminitiri despre tenis (cum si-a decis cariera, momente definitorii, sprijinul parintilor). nu aiurea cu coapaci (danezii nu se urca in copaci din respect pentru natura) sau in vacanta la bunici.

Comentează