Oana Dușmănescu

Descoperă subiecte de viață în sporturi extreme și povești extreme în sporturi la care toată lumea crede că se pricepe

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Oana Dușmănescu
American Bully

Mai țineți minte istorioara aceea ușor tulbure din timpul Jocurilor Olimpice de la Rio, în care Lochte și alți câțiva înotători americani au inventat că au fost victimele unui jaf armat? De fapt, vandalizaseră, beți, o stație de benzină și […]

...

”It’s coming home, lads”

De ce iubește lumea o echipă pe care, în paralel, o ceartă? Că a avut traseu ușor, că nu a jucat tocmai fotbal, că pe alocuri s-a chinuit pe teren și ne-a chinuit și pe noi, în fața televizoarelor?

Vraja […]

...

Era în care râsul se îneacă

Glumele politice. Glumele întortocheate din fake news, cele care-ți trimit un nod în gât. Știrile gen pamflet, dar nu genul subtil și distractiv, ci cele care par mai amare și mai triste decât cele reale. Toate astea scufundă simțul umorului […]

...

Cele mai complicate lucruri din lume

Primele biciclete au fost inventate la începutul secolului al nouăsprezecelea. De-abia la începutul acelui secol, adică acum vreo 200 de ani. La cât de repede am învățat că trece vremea, descoperirea asta atât de simplă pare că a venit foarte, […]

...

Regi de tot felul

Vineri seara, puteai să ții cu Spania sau cu Portugalia sau cu vreo echipă de pe vreo planetă încă necartografiată. Cristiano e ca un dragon acaparator, devastator, încrezut și imposibil de imitat. Unii spun că dragonii fac prăpăd și nimic […]

...

Riscul meseriei

La noi, schimbarea e o corvoadă, iar neîncrederea un mod de viaţă

Permalink to Riscul meseriei
duminică, 4 septembrie 2016, 9:07

Pentru meciul cu Muntenegru, așteptările sunt noi. Început de drum, schimbări. Pe selecționerul Daum, pe care poate nu știm să ni-l  apropiem de suflet din motive de limbă și civilizație, îl pasc două urmări extreme.

Prima ar fi cea de vis. Experimentul funcționează de la cel dintâi foc. Probabil va auzi mai multe laude de la omul de rând decât a auzit în întreaga lui carieră. Românul se aprinde iute, e pătimaș, se îndrăgostește repede și toți suporterii își doresc un start lin, poate  și un pic spectaculos, din iubire pentru fotbal, desigur, dar și dintr-o mare curiozitate. E curiozitatea pe care o au, de obicei, când asistă la  o resuscitare asupra unui muribund. Dacă manevra reușește, se lasă cu aplauze.

Dacă însă nu…
Românul are la el vorbe grele. Mușcătoare. Nu prea concepe a doua șansă, deși, culmea!, îi plac la nebunie termenii „noroc” sau „ghinion”. Judecă aspru, mai ales când vine vorba de galbenul tricourilor de la echipa națională. Are glas de antrenor secund, de jucător, de preparator fizic, de plătitor de bilet, de bocitoare mânioasă. De toate astea la un loc, ridicate la pătrat.

Mondialul e o țintă, nu numai pentru fotbaliști. Mulți dintre cei care o iau de la capăt din tribune alături de națională nu erau născuți sau erau prea copii ca să țină minte ultima participare a României la o ediție a World Cup, în 1998. Iar amintirile celor ce le mai păstrează de-atunci sunt dulci-amare, căci a mers bine și brusc nu a mai mers.

În caz de eșec, românul o va lua personal. Trăiește într-un loc nu tocmai fericit unde sportul, indiferent că vorbim de fotbal sau nu, de-abia mai scoate capul să respire din frumusețile succesului. De aceea bucuriile par cu atât mai scânteietoare, pentru că se numără pe degete.

Dacă totul merge bine cu Muntenegru și în toată campania de calificare, se va simți parte din victorie, cu o contribuție tulbure care totuși plutește în aer de când lumea, la un loc cu mândria națională. Dacă merge rău, mai ales de la cel dintâi meci, va exista însă un singur vinovat – selecționerul, cel care a declarat că regulile, la el, sunt flexibile.

Să nu aștepte însă același lucru și de la suporteri! La români, schimbarea e o corvoadă, iar neîncrederea – un mod de viață. Le plac tiparele, le plac umbrele din trecut. Au nostalgii și față de întâmplările rele. Christoph Daum, știu că nu vorbești românește, de-aia spun: „Tough job!”.

Comentarii (4)Adaugă comentariu

ovidiu_3003 (166 comentarii)  •  4 septembrie 2016, 9:41

Daum este un antrenor profesionist care munceste sa si relanseze cariera ...eu cred in el ...cred in inteligenta lui ...si sunt convins ca o sa ne duca la Mondialu rusesc ...daca totusi nu reuseste inseamna ca l vor trada romanii ...el le spune cum sa castige ...insa tradarea este trasatura de baza a romanului ...

dana (1 comentarii)  •  4 septembrie 2016, 12:06

cu ce jucători, domnule?! căci el lucrează cu mterialul și cu mentalitatea clientului. ceea ce e și mai rău. vezi ce-a reușit olandezul Hidding la ruși...

M Mihai (4 comentarii)  •  4 septembrie 2016, 17:35

Corecta abordare. Avand in vedere ca este o grupa infinit mai grea decat ce am avut pentru C E, unde mergeau trei din grupa iar acum una, ma gandesc ca unii ziaristi felicitau pe iordanescu pt performanta iar acum abia asteapta un pas gresit al neamtului, probabil la un succes al lui vor spune ca e normal.

emg (2 comentarii)  •  9 septembrie 2016, 0:47

:)) excelent

Comentează