Oana Dușmănescu

Descoperă subiecte de viață în sporturi extreme și povești extreme în sporturi la care toată lumea crede că se pricepe

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Oana Dușmănescu
American Bully

Mai țineți minte istorioara aceea ușor tulbure din timpul Jocurilor Olimpice de la Rio, în care Lochte și alți câțiva înotători americani au inventat că au fost victimele unui jaf armat? De fapt, vandalizaseră, beți, o stație de benzină și […]

...

”It’s coming home, lads”

De ce iubește lumea o echipă pe care, în paralel, o ceartă? Că a avut traseu ușor, că nu a jucat tocmai fotbal, că pe alocuri s-a chinuit pe teren și ne-a chinuit și pe noi, în fața televizoarelor?

Vraja […]

...

Era în care râsul se îneacă

Glumele politice. Glumele întortocheate din fake news, cele care-ți trimit un nod în gât. Știrile gen pamflet, dar nu genul subtil și distractiv, ci cele care par mai amare și mai triste decât cele reale. Toate astea scufundă simțul umorului […]

...

Cele mai complicate lucruri din lume

Primele biciclete au fost inventate la începutul secolului al nouăsprezecelea. De-abia la începutul acelui secol, adică acum vreo 200 de ani. La cât de repede am învățat că trece vremea, descoperirea asta atât de simplă pare că a venit foarte, […]

...

Regi de tot felul

Vineri seara, puteai să ții cu Spania sau cu Portugalia sau cu vreo echipă de pe vreo planetă încă necartografiată. Cristiano e ca un dragon acaparator, devastator, încrezut și imposibil de imitat. Unii spun că dragonii fac prăpăd și nimic […]

...

Vampiri şi noduri în gât

Cu ce am rămas după Jocurile astea Olimpice

Permalink to Vampiri şi noduri în gât
duminică, 21 august 2016, 11:16

1. Cea mai dragă medalie îmi rămâne bronzul de la haltere al lui Gabriel Sâncrăian. Ca o strângere de inimă, undeva, în umbră, departe de luminile rampei unde jucau finala de dublu Mergea şi Tecău. Ca o paradă în faţa celebrităţii, ca o opţiune un strop amară, un strop dojenitoare.

2. Părerea de rău – Alin Alexuc. De fapt, nu. Adevărata părere de rău e replica aceea după ratarea medaliei de bronz: „Of, puteam să iau şi eu pensie”. Când îţi dai seama că romantismul e spintecat de realism şi viaţă şi nodul în gât se pune şi nu mai pleacă nici după ce momentul se consumă, în trena eşecurilor care erau să fie victorii.

3. Boxul amator ar trebui îngropat într-o criptă şi eliberat de acolo peste 2.000 de ani, numai cu promisiunea că se va cuminţi şi va renunţa la corupţie.

4. Ne trebuie antrenori străini. N-o zic eu, a spus-o Octavian Morariu, fost preşedinte COSR şi actual membru CIO, şi tind să cred că, în cazul multor discipline sportive, are dreptate.

5. Fetele de la lupte sunt foarte frumoase.

6. COSR are, pe lângă multe hibe, talentul de a non-comunica lucruri. De exemplu, pe site a stat întreaga Olimpiadă un tabel în Excel, cu programul sportivilor români la Rio. Nimeni nu s-a obosit să-l schimbe conform realităţii crude, astfel că, dacă erai un pic nepregătit, puteai să afli cu surprindere că toţi românii de la Rio au ajuns prin finale. Sesizaţi ironia?

7. Costinel Stan e un comentator TV desăvârşit. Are cuvintele la el, sarcasmul în buzunar, colocvialul împletit cu limbajul tehnic. A reuşit să facă voleiul de la Jocurile Olimpice şi mai spectaculos, dacă mai era nevoie.

8. Umilinţa discretă şi, recunosc, oarecum nejustificată care decurge din faptul că provin dintr-o ţară care s-a autodevorat, de-a lungul timpului, din punct de vedere sportiv.

9. Tot aşa, dacă nu erai atent, puteai crede că la Rio a avut loc Olimpiada Gesturilor Caritabile. Mulţi sportivi au dat dovadă de gesturi de solidaritate, iar emoţia transmisă lumii întregi a fost răsplătită de organizatori printr-o a doua şansă – mulţi dintre eroii binefăcători au ajuns în recalificări sau direct în finale. La Tokyo, peste patru ani, asta ar putea deveni o tactică larg răspândită. Dai o pisică sinistrată jos din plop – ajungi direct în finală la 100 de metri.

10. The Vampire Diaries. Între două evenimente importante de la Jocuri, ziua sau noaptea, un episod din TVD a făcut minuni. Vrajă şi contravrajă. To be continued.

Comentarii (7)Adaugă comentariu

ovidiu_3003 (166 comentarii)  •  21 august 2016, 12:07

Foarte frumos acest comentariu despre J.O. in zece puncte ...asteptam o analiza mai ampla despre Olimpiada si despre medalile noastre ...cum de estimarile au fost asa gresite ...nici macar 6 medalii nu s au obtinut ...

alex (2 comentarii)  •  21 august 2016, 13:59

E bine sa luam lectii de la O Morariu, acest monument de integritate ce a umplut toate federatiile de echipamente sportive de proasta calitate importate de firma dansului. Pardon, a asistentei lui. Pardon, a fost a lui cand a semnat contractele, apoi a asistentei, apoi .... Daca nu stiti despre ce vorbesc, va indrum catre tolo.ro , ca de acolo am aflat si eu. E ciudat sa luam sfaturi de la un individ care a capusat cu nesimtire aceasta natie. Nu ne trebuie antrenori straini. Ne trebuie finante apropiate de cele vestive la nivel de Club Sportiv Scolar Degeaba avem 2-3 sportivi care se pregatesc decent pt un loc 7 la olimpiada, si dumneata crezi ca platind antrenori straini vom urca pe un glorios loc 5, cand sutele de antrenori de la nivelul de baza nu au nici salarii, nici un fel de pregatire-continua, nici baza materiala ca sa poata scoata urmatoarea generatie de pretendenti la medalii. Deci in loc sa incercam sa ajutam sportul romanesc sa revina cat de cat la o viata naturala, dumneata preferi sa sustinem in continuare acelasi sistem, dar eventual sa mai nenorocim si mai tare bugetele federatiilor cu niste salariati vestici. In locul acelor salarii, nu ar fi o solutie mai de BUN SIMT sa avem cursuri anuale sau bi-anuale de pregatire a antrenorilor pe care ii avem acum ?

iris (1 comentarii)  •  21 august 2016, 14:06

Punctele 1-10 trebuiau înmulțite cu 10, cu 50, cu 100 și să devină articole pe site-ul gsp pe perioada desfășurării J.O., ceea ce nu s-a întâmplat iar articolul Dvs. nu face decât să scoată în evidență (chiar involuntar) această corigență GRAVĂ a gsp, pt. care e prea târziu (oricum se va drege busuiocul) să se mai obțină o notă de trecere.

Thomas brams (2 comentarii)  •  21 august 2016, 17:45

Total ce sa scris la RIO este sublim dar jocurile olimpice trec s i in GAZETA SPORTURILOR o sa citim numai de fotbal. ASA ca sa auzim numai de bine

Cristian M (9 comentarii)  •  21 august 2016, 19:49

Felicitari blogurilor gsp, aplauze la scena deschisa pentru postarile dumneavoastra, ale doamnei Andries si ale domnului Geambasu ! Bravo pentru Profesionalism, Generozitate si mai ales pentru modul cum ati "iradiat" Emotia acestor Jocuri, dupa preferintele fiecaruia. Vorba domnului Geambasu : "pentru cine ne facem meseria ?DOAR pentru noi si familiile noastre " Sau a comentatorului de la handbal, Dragos Cojocaru : "handbalul clasic castiga in cele din urma, s-a terminat cu DEMOCRATIA si cu cele ce si-au BATUT JOC DE O TARA INTREAGA, in MIZERIA cu ANGOLA, *** ! Rusine , sila si scarba eterna pentru handbalul feminin romanesc !!!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Oana Dusmanescu (39 comentarii)  •  21 august 2016, 20:49

@iris, sigur ai citit site-ul gsp pe perioada olimpiadei?

MAKE (1 comentarii)  •  22 august 2016, 4:28

5. Fetele de la lupte sunt foarte frumoase. Dupa ce am ras in hohote, am vazut poza autoarei si i-am dat dreptate

Comentează