Oana Dușmănescu

Descoperă subiecte de viață în sporturi extreme și povești extreme în sporturi la care toată lumea crede că se pricepe

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Oana Dușmănescu
American Bully

Mai țineți minte istorioara aceea ușor tulbure din timpul Jocurilor Olimpice de la Rio, în care Lochte și alți câțiva înotători americani au inventat că au fost victimele unui jaf armat? De fapt, vandalizaseră, beți, o stație de benzină și […]

...

”It’s coming home, lads”

De ce iubește lumea o echipă pe care, în paralel, o ceartă? Că a avut traseu ușor, că nu a jucat tocmai fotbal, că pe alocuri s-a chinuit pe teren și ne-a chinuit și pe noi, în fața televizoarelor?

Vraja […]

...

Era în care râsul se îneacă

Glumele politice. Glumele întortocheate din fake news, cele care-ți trimit un nod în gât. Știrile gen pamflet, dar nu genul subtil și distractiv, ci cele care par mai amare și mai triste decât cele reale. Toate astea scufundă simțul umorului […]

...

Cele mai complicate lucruri din lume

Primele biciclete au fost inventate la începutul secolului al nouăsprezecelea. De-abia la începutul acelui secol, adică acum vreo 200 de ani. La cât de repede am învățat că trece vremea, descoperirea asta atât de simplă pare că a venit foarte, […]

...

Regi de tot felul

Vineri seara, puteai să ții cu Spania sau cu Portugalia sau cu vreo echipă de pe vreo planetă încă necartografiată. Cristiano e ca un dragon acaparator, devastator, încrezut și imposibil de imitat. Unii spun că dragonii fac prăpăd și nimic […]

...

Rio e mai aproape decât credeți

Atât ca zile numărate până la ceremonia de deschidere – 12, cât și din perspectiva amenințărilor teroriste

Permalink to Rio e mai aproape decât credeți
duminică, 24 iulie 2016, 9:47

Pe vremuri exista armistițiul olimpic. Pe vremuri, oamenii aveau onoare. Acum însă, în timpurile noastre, nici măcar Brazilia, tărâm îndepărtat geografic și ideologic de frământările europene, n-a scăpat de atingerile extremiste. Zece indivizi au fost arestați în țara sud-americană pentru că plănuiau atacuri în timpul Jocurilor Olimpice.

Niște atacuri care, cel mai probabil, nu s-ar fi întâmplat niciodată, pentru că teroriștii brazilieni în devenire nu aveau nici pregătirea și nici resursele colegilor lor mult mai evoluați din Lumea Veche. Erau niște tipi care aderaseră online la extremismul islamist, fără să fi vizitat vreodată Siria sau Irakul și probabil fără să știe exact despre ce e vorba, decât, în cel mai bun caz, la un nivel teoretic destul de vag.

Doar că nu e nimic de râs aici. Nimic de luat în glumă. Chestia asta s-a extins până și în colțurile de lume care aveau până acum problemele lor personale destul de grave, precum sărăcia, infracționalitatea, bolile ciudate, fără să mai aibă nevoie și de personaje care se aruncă în aer împreună cu 50 de nevinovați sau intră cu camioanele în mulțime. Pericolul se apropie, chiar dacă e la început un pic caraghios și rudimentar. Umbrele fricii încep să se întindă peste întreaga sferă pământească – teroarea n-are, într-adevăr, nici granițe, nici bun-simț. Ceva tocmai a amenințat buna desfășurare a Olimpiadei, ceva în afara obișnuitelor substanțe dopante care au făcut deja ravagii printre sportivi. Ceva mic, zicem acum. Dar multe dintre nenorocirile istoriei noastre contemporane au izvorât din gesturi solitare, aparent ineficiente, ale unor tipi care, după opinia câtorva servicii secrete atât de secrete încât nici ele nu păreau să știe de propria lor existență, nici măcar nu erau foarte periculoși.

Teroriștii și-au făcut o semnătură din a strica evenimentele care aduc cu ele bucuria și distracția. Iar Jocurile Olimpice exact asta înseamnă plus toate neamurile, pașnice și nepașnice, ale lumii adunate la un loc.

Nici măcar n-ar fi o premieră – orașele-gazdă Atlanta și, mai demult, Munchen știu mai bine, pe pielea lor, la ce mă refer. Atentatele de acolo s-au petrecut în secolul trecut și iată că nici secolul nostru, cel al așa-zisei relaxări aduse de Pokemon Go și de comunicarea-fulger, pe alocuri aproape telepatică, nu e cu nimic mai breaz.

Comentarii (3)Adaugă comentariu

11 (5 comentarii)  •  24 iulie 2016, 11:28

Apropos de onoare, cand va dati demisia si va cautati un loc de munca care nu are nimic comun cu sportul?

lord belial (6 comentarii)  •  24 iulie 2016, 11:46

buna dimineata, va scriu pt a-mi exprima dezacordul vizavi de opinia dvs, neavizata, de altfel, cum ca nu ar exista sleeper cells in brazilia, pregatite sa provoace atacuri teroriste. in al doilea rand, cum sa spuneti ca teroristii brazilieni sunt incapabili de a produce victime, pe motiv de lipsa de acces la arme. in brazilia au suficiente arme sa faca din favele teren de lupta. in brazilia, al-nusra, si nu daesh, au sute de fani. ar fi bine sa cititi mai multe despre al nusra in brazilia inainte de a-i considera pe teroristii de acolo niste fani naivi, de internet.

ovidiu_3003 (166 comentarii)  •  24 iulie 2016, 12:40

Da...nu mai exista oameni de onoare ...vorba lui Jan Padureanu ...

Comentează