Oana Dușmănescu

Descoperă subiecte de viață în sporturi extreme și povești extreme în sporturi la care toată lumea crede că se pricepe

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Oana Dușmănescu
American Bully

Mai țineți minte istorioara aceea ușor tulbure din timpul Jocurilor Olimpice de la Rio, în care Lochte și alți câțiva înotători americani au inventat că au fost victimele unui jaf armat? De fapt, vandalizaseră, beți, o stație de benzină și […]

...

”It’s coming home, lads”

De ce iubește lumea o echipă pe care, în paralel, o ceartă? Că a avut traseu ușor, că nu a jucat tocmai fotbal, că pe alocuri s-a chinuit pe teren și ne-a chinuit și pe noi, în fața televizoarelor?

Vraja […]

...

Era în care râsul se îneacă

Glumele politice. Glumele întortocheate din fake news, cele care-ți trimit un nod în gât. Știrile gen pamflet, dar nu genul subtil și distractiv, ci cele care par mai amare și mai triste decât cele reale. Toate astea scufundă simțul umorului […]

...

Cele mai complicate lucruri din lume

Primele biciclete au fost inventate la începutul secolului al nouăsprezecelea. De-abia la începutul acelui secol, adică acum vreo 200 de ani. La cât de repede am învățat că trece vremea, descoperirea asta atât de simplă pare că a venit foarte, […]

...

Regi de tot felul

Vineri seara, puteai să ții cu Spania sau cu Portugalia sau cu vreo echipă de pe vreo planetă încă necartografiată. Cristiano e ca un dragon acaparator, devastator, încrezut și imposibil de imitat. Unii spun că dragonii fac prăpăd și nimic […]

...

Marketing și turnee finale

Imaginați-vă în schimb ce reacții ar stârni pe târâmuri mioritice Cristina Neagu, de pildă, dacă ar spune că e prea obosită ca să meargă la Olimpiadă

Permalink to Marketing și turnee finale
duminică, 26 iunie 2016, 10:53

Omul care a schimbat soarta unei finale NBA dintr-un punct care părea imposibil de sucit, omul care a dat oamenilor din Cleveland în scris promisiunea că va câștiga titlul, omul care e, practic, cel mai bun baschetbalist al epocii sale, a anunțat că el nu merge la Olimpiadă.

Ori pentru că lasă locul și gloria altora. Ori pentru că e obosit. Ori, pur și simplu, pentru că evenimentul nu-l interesează. Ca explicație oficială, LeBron James a ales varianta din mijloc. La 31 de ani are deja două medalii olimpice de aur, James are tot dreptul să fie obosit. Dar, orice ar alege ca motiv, absența lui, precum și a lui Stephen Curry, de la Rio de Janeiro, nu fac altceva decât să confirme aerul acesta deja prăfuit al acestei Olimpiade de care parcă nu multă lume are chef.

E greu să-l acuzi pe LeBron James de lipsă de patriotism. Imaginați-vă în schimb ce reacții ar stârni pe târâmuri mioritice Cristina Neagu, de pildă, dacă ar spune că e prea obosită ca să meargă la Olimpiadă. Cum și-ar lua fiecare român în serios rolul înnăscut de antrenor și judecător suprem, câtă dojană și insultă ar curge online! Cum ar simți cu toții că le-a dispărut medalia de aur de sub pernă!

Americanii, în schimb, au sufletul mult mai ușor la auzul deciziei lui James. Nu prea scrie nimeni, pe nicăieri, că omul ar fi trădător de țară și nerecunoscător. Nu șterge nimeni pe jos cu el, deși triplul campion NBA preferă să-și petreacă luna august în vacanță. Cred că e un sentiment grandios, una peste alta, să te ridici deasupra Olimpiadei, să te identifici practic cu un sport, dar nu și cu țara care te-a produs. Și să ai voie, din partea publicului și a ta, să faci asta fără să fii trădătorul și vinovatul principal pentru tot ce merge rău acolo. Să ai voie, poate, să-ți fie teamă de virusul Zika – bau-baul brazilian suprem în această perioadă a istoriei moderne – și să spui altceva. Și să ai atâta notorietate, bani, putere, în cele din urmă, ca să faci ce vrei, când vrei și lumea să nu se supere foarte tare. Nu e foarte rău să fii LeBron James!

La celălalt capăt al pământului, un fotbalist pe nume Zlatan Ibrahimovici, și el un zeu, dar parcă nu atât de mare ca LeBron, se identifică la Euro 2016 până la lacrimi cu patria lui, Suedia. Europa e maestră-n continuare la a da lumii personajele pentru care Shakespeare ar fi ucis în plină stradă. America oferă pragmatism, chiar și dacă nu spune neapărat adevărul, așa verde cum e el uneori.

Comentarii (29)Adaugă comentariu

ovidiu_3003 (166 comentarii)  •  26 iunie 2016, 11:51

La noi niciun fotbalist n ar refuza sa faca tara de ras la Olimpiada...bine ca nu ne am calificat ...la Euro ne am acoperit de rusine ...

pawn (3 comentarii)  •  26 iunie 2016, 12:56

da, in fine, articolul e plin de preconceptii de la cap la coada. demontez doar una: americanii sunt relaxati pentru ca pot sa trimita in locul lui lebron james 5 echipe complete, si nu pentru ca nu ar fi la fel de patrioti ca altii. cand a fost vorba ca unica lor speranta de-a castiga vreodata campionatul mondial de sah in fata rusilor era sa fie compromisa de capriciile lui bobby fischer, o tara intreaga, in cap cu presedintele l-au injurat, l-au implorat si l-au intors la masa in fata lui spassky.

hahaha (1 comentarii)  •  26 iunie 2016, 14:25

Lebron James și-a făcut datoria pentru tara. De aceea americanii nu mai au pretenții de la el. În schimb Halep ce a făcut pentru România? Cam tot ce a făcut România pentru ea, nimic! Dar nici Argentina n-a făcut nimic pentru Messi, nici Portugalia pentru Ronaldo, si totuși ei joacă cu placere si devotament pentru țările lor. Asta e marea diferența!

stefan (7 comentarii)  •  26 iunie 2016, 14:25

americanii gândesc diferit, deci să facem comparații cu profunzimile sufletului românesc e cam degeaba. și nu neapărat cu cel românesc, care fierbe în suc și venin proprii, de obicei (the name speaks for himself, lady. your name, ah ah ah). în primul rând, după cum vorbeam cu un amic din sua, pe care-l tachinam pe motiv de argentina-sua 4-0, americanul nu identifică sportul cu poporul, n-are crampe naționaliste când mănâncă popcorn și bea bere la 33 în fața tv-ului. sigur, ei când se oftică iau arma și fac prăpăd, asta da, defulare! apoi, baschetul e sport național, campionatul lor e mai important decât olimpiada, la fel cum realul, să zicem, se bucură mai mult când câștigă primera decât champions league. bănuiesc că nu cu mult, dar orișicât. apoi, soccerul, la ei, chiar când dă randament, interesează doar la nivel de distracție, valuri în tribune, tricouri ridicate, etc., după cum a constatat klinsmann, atunci când le-a reproșat că nu înțeleg fotbalul. nostru. nici noi nu le înțelegem baschetul. lor

Dani (1 comentarii)  •  26 iunie 2016, 14:26

Naucitor articol,jenant si de c--a maca, as vrea sa vad cum se scrie ca acesti sportivi de culoare fac ceva pt Africa. ....sunt cu zecile de mii negri extrem de bogati,in schimb tot de la prostii albi se asteapta ajutor. ...v-ati pus intrebarea daca doar negrii bogati ar ajuta pe fratii lor negri macar cu 5% din veniturule lor,populatia africana nu ar duce lipsa de hrana,apa si médicamente ?Dar nu fac nimic,pentru ca puterea,masoneria si altele ii nauceste pe toti!

dan (3 comentarii)  •  26 iunie 2016, 14:28

Va rog sa nu comparati o echipa de baschet americana cu una de handbal din orice tara vreti, e diferenta de la cer la pământ. Omul a jucat pana-n ultimul act al NBA, oare n-are dreptul la un respiro? Mai mult, poate se gandeste sa lase loc altora sa se afirme, iar asta e dovada ca omul are obrazul subtire. Credeti ca daca s-ar pune in discutie posibilitatea ca SUA sa piarda medalia de aur, LeBron, n-ar fi dat curs convocarii? Cineva mai sus spunea ca SUA pot trimite 5 echipe de baschet daca vor, ei bine, eu sunt de părere ca cel putin dublu. Asadar, comparatia cu Cristina Neagu, e de-a dreptul ridicola.

Joe (1 comentarii)  •  26 iunie 2016, 14:36

Foarte unilateral prezentat articolul. Omul asta a fost in finala NBA in ultimii 6 ani la rand. Asta inseamna ca el in fiecare an a jucat cel putin 100 de meciuri pe sezon. 100 de meciuri. Nu exista sport in Europa in care sportivul sa joace atat de mult. De aceea li se permite tuturor sa zica pas.

florin (1 comentarii)  •  26 iunie 2016, 14:41

La noi exista un precedent. Simona Halep. Evident ca sunt comparabile situatiile, nu sportivii si nici competitiile. Noi nu suntem deloc rezonabili. Si da, niciun gest, nicio vorba si nicio fapta nu trebuie judecate scotandu-le din context. Asta nu inseamna ca suntem singurii nerezonabili...

jumate_ro (1 comentarii)  •  26 iunie 2016, 14:41

lebron james a ales sa le faca loc celor tineri, a si spus asta intr-un interviu in luna mai... are deja doua medalii castigate, a considerat ca e momentul sa lase si altora sansa sa se afirme.

xxx (1 comentarii)  •  26 iunie 2016, 14:52

Asa o fi, ca prea o spui cu foc ! Sa nu uitam anii si timpurile acelui meci ( in urma cu mai bine de 30 ani...), incarcatura lui politica, blocurile, s.a.m.d. Acum si America e alta. Las sa apreciezi in ce fel e alta. In rest, ai dreptate. Pot gasi inca " shpe si ceva in plus" jucatori. Nu isi au rostul comparatiile intre RO si USA. Total neavenite, totusi.

Keegan (1 comentarii)  •  26 iunie 2016, 14:58

Le Bron James are 2 medalii de aur ! Cristina are macar o medalie de bronz la vreo olimpiada ? Comparația este hilara !!!

bogdan (2 comentarii)  •  26 iunie 2016, 15:10

Iar Steph Curry are se pare probleme de sanatate, fiind posibile cateva interventii chirurgicale in aceasta vara. Sa nu uitam ca el a avut probleme grave la glezne acum cativa ani. Oricum bachetbalistii americani trateaza serios Olimpiada, la turneu anuntandu-si deja prezenta Irving, Durant, Green, Jordan, Klay Thompson etc, jucatori de top din NBA.

bogdan (2 comentarii)  •  26 iunie 2016, 16:10

si mai in gluma: Steph Curry a respins cererea de participare la JO pentru ca in lot va fi Kyrie Irving, jucator ce la eclipsat total in finalele NBA, astfel ca dublul MVP al ligii ar fi fost nevoit sa joace de pe banca, o situatie nu tocmai placuta...

exidpol (5 comentarii)  •  26 iunie 2016, 16:46

-stimată d-nă, ai abordat iarăși un subiect la care nu te pricepi defel; caută altceva de lucru...

fan (1 comentarii)  •  26 iunie 2016, 17:10

doamna ,ai scris un articol fara sens.Ai amestecat ciorba cu supa si le-ai turnat in aceiasi cratita.In primul rand ca fara Neagu ,echipa noastra e zero.Pe cand fara Lebron si Curry,americanii tot nu au adversar.Pt ca au altii,pe Thompson,pe Green,pe Irving,pe Anthony,pe Criss Paul,pe Durant,pePaul George,pe Irving,pe Lowry,etc. care vot cistiga titlul olimpic la pas.Nefericita comparatie ai ales...

Razvan (2 comentarii)  •  26 iunie 2016, 17:50

Bun articol. :) Ma bucur de fiecare data cand vad si altceva in afara de scuipatorii de flegme pe iarba. Totusi, cred ca trebuie sa privim si din perspectiva lotului pe care il au americanii. Nu sunt convins ca ar James sau Steph ar fi zis pas daca era mare nevoie de ei. Insa in momentul in care exista nume precum Irving, Harden, Lillard sau Westbrook pe postul de PG, ori inlocuitori pentru Lebron precum Davis, Thompson, Aldridge, Leonard (asa, niste nume alese la intamplare), bineinteles ca nu exista o mare isterie. Si echipa a 4-a a americanilor e mai buna decat oricare alta de pe planeta. Asadar, cred ca n-ar trebui sa ignoram aspectul asta. Noi ne-am isteriza pentru ca nu am avea inlocuitor pentru Cristina Neagu. :)

Razvan (2 comentarii)  •  26 iunie 2016, 17:52

@exidpol In afara de un troll ieftin specific romanesc, ai vreun argument ? Dovedeste tu ca te pricepi. Romanii cretini.

Antipaste (1 comentarii)  •  26 iunie 2016, 20:09

LeBron verus Cristina Neagu ... sa fim seriosi :)

exidpol (5 comentarii)  •  26 iunie 2016, 20:24

(@razvan), alaltăieri stm doamnă ne cerea ...să facem liniște că joacă România; dacă tu nu ai înțeles ce a vrut să spună e treaba ta...; așa că să vorbești când îți va permite!

exidpol (5 comentarii)  •  26 iunie 2016, 20:28

-stai liniștit că acesta e ultimul troll apărut, am scos acest ziar (vorba vine) din preocupările mele...

brazvan (12 comentarii)  •  26 iunie 2016, 21:33

1. prezenta cristinei neagu in articol nu face decat sa inflameze spiritele, fata e nevinovata si trebuia lasata in pace. 2. lebron nu e singurul care spune pas jo. cred insa ca e printre cei mai indreptatiti, dupa un sezon super-obositor. pe de alta parte, multi alti baschetbalisti americani s-au dat raniti. poate au alta treaba 3. virusul zika (oare cum s-or feri localnicii de el?!?, dar poate sunt considerati cetateni de mana a treia) i-a speriat cel mai tare pe sclifositii flatulenti de la golf. mai bine nu le faceau sportul olimpic...

Alx (1 comentarii)  •  27 iunie 2016, 0:13

...cam ca de obicei, din pacate, articolul acestui ziarist este pe langa realitate :(. Daca ar fi sa fiu rau i-as transmite sa nu se bage u de nu ii fierbe ala - poate, poate, insa va reusi sa si inteleaga despre ce scrie daca va mai si citi ce scriu altii, mai informati :). Pana la a vorbi despre un sport din SUA trebuie sa intelegi, poate sa si experimentezi putin pe viu, despre ce e vorba acolo. Competitivitate si, culmea!, fair-play-ul sunt duse la cote extreme FARA insa a se depasi limita din jurul sportului. spre deosebire de huliganii altor sporturi, la baschet americanii tin pana la disperare cu o echipa, iar dupa meci beau si mananca impreuna cu fanii dusmanilor de moarte. Au ei alte pacate, dar atmosfera si preocuparea pentru sport ar putea fi preluate de foarte multi :(. Revenind la baschet - situatia este atat de diferita de ce apare in asa-zisul articol (mai degraba un text de umplutura ca sa isi faca norma pe blog) incat nici nu cred ca are rost sa piarda cineva timpul sa ii explice despre ce e vorba - in final ar trebui sa fie un profesionist al comentariului sportiv, cineva care sa stie cand si despre ce sa scrie :). Jos, foarte jos a ajuns din pacate si gsp-ul :(.

Mesteru91 (1 comentarii)  •  27 iunie 2016, 0:44

Pentru baschetbalistii americani care joaca in NBA, nu exista altceva mai important decat aceasta competitie. Pentru ei Olimpiada e un fel de vacanta, unde singurul lor meci serios e finala cu Spania de obicei. Ei bine, goana dupa gloria NBA se acutizeaza in cazul lui LeBron James, care isi duce propria lupta cu istoria si isi disputa suprematia in acest sport cu mai marii Jordan, Bird, Magic sau Wilt. Are 3 inele de campion si vrea sa puna mana pe cat mai multe. Stie ca timpul sau a devenit limitat, avand acum 31 de ani, astfel ca e mult mai important pentru el sa fie fresh la startul noului sezon decat sa mai adauge o medalie olimpica la colectie( are doua de aur si un bronz). Comparatia cu Neagu e mega deplasata. Pentru Neagu nu exista o competitie mai importanta decat Olimpiada. Sau daca vreti Olimpiada reprezinta pentru Neagu ceea ce reprezinta finala NBA pentru LeBron.

Gogo (1 comentarii)  •  27 iunie 2016, 8:11

Poate ca antrenorii romani de fotbal si nu numai ar trebui sa -i pune pe jucatori sa vizioneze un meci de baschet cu LeBron, nu un meci de fotbal cu Ronaldo,Messi sau Ibra si sa vada ca joaca in aparare e coordonator si basca meseria lui pivot , culmea e bun in toate.

AlterEgo (15 comentarii)  •  28 iunie 2016, 18:35

S-au spus deja cam toate lucrurile importante, in ceea ce priveste sezonul NBA, baza de selectie a americanilor sau notiunea lor despre patriotism , un sentiment care la ei trece mereu prin stomac. Singurul lucru pe care as vrea sa-l mai adaug e ca LeBron e pe punctul sa devina nu doar cel mai bun baschetbalist al epocii sale , ci si cel mai bun din intreaga istorie .

Sergiu (1 comentarii)  •  29 iunie 2016, 13:50

Neagu e realmente nesemnificativa. Comparati cu Messi care si el nu merge la Rio. Ori cu Ronaldo care aproape sigur nu merge. Sunt prea mari vedete ca sa mearga la o competitie practic de amatori.

Geo Limonada (3 comentarii)  •  29 iunie 2016, 23:13

Al catelea zeu american , la care se inchina turma de hip-hop-eri mioritici, e acest GOLAN LeBron James ? Serios ? Voi chiar credeti ca inghitim chiar toti **** voastre americane, cand rontzaitzi ,ca niste schizofrenici jmecheri, guma de mestecat infecta, nu ati merita decat sa fiti azvarliti in custi MMA si sa fiti tocati de d'alde Semmy Shilt, mai degraba de circarul James Butterbean decat de "Moartea din Carpati"... Pai voi chiar credeti ca nu stim cu aceste hahalere nu trucheaza meciurile pentru mafiile caselor de pariuri ? Ca voit se joaca meciul 7 al finalei de multi ani si ca totul e un circ unde va excitati ca zbanghii de la neuropsihiatrie, cand gorilele ies pe teren la fotbal american haulind ? Ori cand se busesc ca cretinii la mantinela la hochei? Mai continui ? Credeti ca nu stim ce se intampla prin cartiere, unde se organizeaza lupte de caini si baschet in trei si unde urla boxele de descreierati de hip-hop-eri ? Din cauza acestor "trasniti in NATO" mie si prietenilor mei nu ne lipseste never ever batele de baseball de prin portbagaje....

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

AlterEgo (15 comentarii)  •  1 iulie 2016, 18:21

@ Geo Limonada De fapt , Lebron nu e un golan. E chiar un tip cu foarte mult bun-simt.

habana (3 comentarii)  •  2 iulie 2016, 0:06

binevenit articolul, insa comparatia e fortata, ca sa nu spun mai mult. Americanii au o tara cu 300+ miliaone locuitori, sunt favoriti la aur si cu echipa a 14`a. In plus, Lebron le`a adus deja 2 medalii de aur si a avut un sezon absolut criminal. Cand ai o liga ca NBA`ul, e greu sa mai fi interesat de Olimpiada, la fel cum e cazul fotbalului. Cand ai Europa League, ce sa mai faci cu olimpiada? Nici la tenis Olimpiada nu se va compara vreodata cu Grand Slamurile, a devenit un pic mai populara recent, cu vanatoarea de recorduri Federer / nadal / djokovic.

Comentează