Oana Dușmănescu

Descoperă subiecte de viață în sporturi extreme și povești extreme în sporturi la care toată lumea crede că se pricepe

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Oana Dușmănescu
American Bully

Mai țineți minte istorioara aceea ușor tulbure din timpul Jocurilor Olimpice de la Rio, în care Lochte și alți câțiva înotători americani au inventat că au fost victimele unui jaf armat? De fapt, vandalizaseră, beți, o stație de benzină și […]

...

”It’s coming home, lads”

De ce iubește lumea o echipă pe care, în paralel, o ceartă? Că a avut traseu ușor, că nu a jucat tocmai fotbal, că pe alocuri s-a chinuit pe teren și ne-a chinuit și pe noi, în fața televizoarelor?

Vraja […]

...

Era în care râsul se îneacă

Glumele politice. Glumele întortocheate din fake news, cele care-ți trimit un nod în gât. Știrile gen pamflet, dar nu genul subtil și distractiv, ci cele care par mai amare și mai triste decât cele reale. Toate astea scufundă simțul umorului […]

...

Cele mai complicate lucruri din lume

Primele biciclete au fost inventate la începutul secolului al nouăsprezecelea. De-abia la începutul acelui secol, adică acum vreo 200 de ani. La cât de repede am învățat că trece vremea, descoperirea asta atât de simplă pare că a venit foarte, […]

...

Regi de tot felul

Vineri seara, puteai să ții cu Spania sau cu Portugalia sau cu vreo echipă de pe vreo planetă încă necartografiată. Cristiano e ca un dragon acaparator, devastator, încrezut și imposibil de imitat. Unii spun că dragonii fac prăpăd și nimic […]

...

O bîntuire de onoare

Uneori, percepțiile oamenilor din planul secund despre fotbal sînt extrem de interesante. De pildă, revenirea lui Dumitru Dragomir îndeamnă la comparații extreme, dar atît de greu de combătut

Permalink to O bîntuire de onoare
duminică, 14 februarie 2016, 9:59

Dumitru Dragomir și Adalbert Kassai au ajuns la FC Voluntari. În conducere. Două valize de experiență, care au învîrtit știute și  neștiute și care, fără îndoială, pot ajuta, consilia, sugera și analiza lucrurile care se întîmplă în jurul echipei, cel puțin cu vigilență. Sosirea celor doi la clubul ilfovean a fost comparată de Valeriu Iftime cu venirea lui Niculescu-Mizil și a lui Postelnicu la conducerea Securității. Să încercăm să trecem cu vederea că, măcar la nivel  inconștient, finanțatorul lui FC Botoșani a pus semnul egal între fotbalul nostru și Securitate, că nu știm dacă s-a referit la cea trecută sau la cea actuală.

Dar resuscitarea profesională a celor doi echivalează cu un pas hotărît și rece în trecut. Desigur, fostul președinte al Ligii Profesioniste de Fotbal are fanii lui – e showman, doar că rîsul pe care îl afișezi vizavi de el trebuie să fie unul amar. Nu te atașa de personaj. Privește spectacolul și du-te frumușel acasă. Ne obișnuiserăm cu gîndul că vremurile acelea luaseră sfîrșit. Numai ideea că Dragomir și Kassai în postura de conducători de club mai înseamnă în mintea cuiva o lovitură  de imagine sau o mînă reală de ajutor în campionat este un pic descurajatoare.

Mai ales dacă lucrurile acestea se vor adeveri. Mai ales dacă vor avea efectul presimțit. Ar fi o dovadă că, de fapt, lucrurile nu se schimbă atît de ușor precum credem noi și că, pentru unii, Dragomir și Kassai înseamnă actualitatea din fotbalul românesc. Rămîne de văzut pentru cîți.

„E pitoresc să-l vezi pe Mitică cu ochii lui mari cum povesteşte de fotbal, dar ne face deservicii. Fotbalul are nevoie de tinereţe, de cu totul altceva”. Așa a spus Valeriu Iftime, un tip care vorbește direct, uneori chiar prea direct. Deserviciile ar fi, în cazul de față, senzația de încremenire, sentimentul că, iată!, într-un fel sau altul, treaba nu merge fără Mitică. Amintirea renăscută în fața televizoarelor, acolo unde vor rula din nou imagini din trecut, cu singura deosebire că vor fi filmate în prezent și viitor, cu personaje ușor mai albite de vreme, dar cu aceeași siguranță nostalgică în gesturi și priviri. Temerea că această revenire se va transforma într-un act victorios de bîntuire într-un fotbal care, cel mai sigur, are nevoie de alt gen de emoții.

Dragomir a devenit președinte de onoare la FC Voluntari. De onoare. Poate că și asta e o chestie pe care nu-i niciodată prea tîrziu s-o înveți.

Comentarii (15)Adaugă comentariu

Cataleya (1 comentarii)  •  14 februarie 2016, 11:22

Trist dar adevarat,FOTBALUL din Romania este o copie fidela a POLITICului.Arbitrii care viciaza rezultatele fara a fi SANCTIONATI caci la carma este SPECIALISTUL IN DOMENIU Mr.BRICHETA urmeaza vechii CONDUCATORI specialisti in jocurile de culise.NU TREBUIE SA NE MIRE CA AVEM TRIBUNE GOALE.

lucid (1 comentarii)  •  14 februarie 2016, 11:27

Bravo Oana!Bravo Valeriu!Aceste 2 personaje ar trebui sa dispara din fotbalul romanesc.Ei l-au infestat.La pensie mitica si adalbert!

Naica (2 comentarii)  •  14 februarie 2016, 13:15

La orice club de fotbal ar fi mers, nu putea , la valoarea sa, sa fie mai sus decat presedinte de "dezonoare "!

Bubucul (11 comentarii)  •  14 februarie 2016, 14:06

Frumos punctat! Mă bucură foarte mult faptul că a scris cineva despre asta. Eu am rămas stupefiat când am citit prima dată știrea! Rămâi mut și te întrebi cum de e posibil??!!?... Cum reușesc să supraviețuiască, totuși, aceste personaje infecte, adevărate *** umane! ....

Eugen Borbely (16 comentarii)  •  14 februarie 2016, 16:35

Dragă Oana, 42 de ani de bolşevism nu se şterg cu 27 de ani de "democraţie" iliesciană sau băsistă. Atâta putem deocamdată! Gândiţi-vă cam ce gândesc cei care i-au adus pe respectivii la club...( Ei speră să scape F.C.Voluntari de retrogradare prin influenţa pe care o mai au aceste personaje asupra arbitrilor sau a celorlalţi conducători de cluburi. Deci trăim o nouă eră de competiţie sportivă onestă.) Este o nouă sfidare adusă eticii şi societăţii. Din nefericire, la noi numai timpul face dreptate! Mult succes în continuare!

dragan (1 comentarii)  •  14 februarie 2016, 20:14

nea cataleya.Daca ar fi bricheta la carma CCA tot ar fi bine. Da e un grec care a primit sinecura asta pentru ca a luat mita de la FRF sa ne ajute pe cand arbitra. Si nu stiu daca ai vazut filozofia nemernicului intr-un interviu la Dolce, cand spune , cu subiect si predicat, ca gresec doar arbitrii care iau intentionat decizii inverse. OMU' e intradevar pe inversla fel si FRB actual, daca emite asa o aberatie. Greseala e greseala , punct . ( omeneasca ). Dra atunci cand faci ceva cu intentie, nu mai e greseala, e abuz , manat probabil de o mita, asa cum a primit si grecul, destule. Eu i-as sparge dovelcul si mecla, ca n-ar fi decat tot o greseala.

olandezu (1 comentarii)  •  14 februarie 2016, 21:00

Cataleya,nu stiu ce varsta ai ,dar esti pe langa fenomen(fotbal).am sa bifez un singur aspect ,prezenta spectatorilor. tribunile sunt goale din lipsa banilor di n buzunarul spectatorilo ,si orelor imposibile de inceperea meciurilor,omul preferand televizorul,cat priveste articolul Oanei Dusmanescu vax albina crema puca...

kkciosuldelahamangia (4 comentarii)  •  14 februarie 2016, 21:08

problema celor doua ,,valize'' nu este doar una morala, ci si de mesaj, adica, cum se vor simti/proceda cei care aveau intentia de a investi in sport, dar vad ca doua racile ale sistemului din care facea parte si nasul, au revenit in fotbal, mai ales ca si corleone si nasul, au fost schimbati cu ajutorul politicienilor, dragnea si mitomanul, iar acest fapt denota ca cei doi , nasul si corleone, sunt santajabili.

ovidiu_3003 (166 comentarii)  •  15 februarie 2016, 9:12

Voluntari o sa scape de la retrogradare...

clujan (1 comentarii)  •  15 februarie 2016, 9:46

Revenirea acestor doi infractori in prim planul fotbalului romanesc spune totul despre coruptia din justitie.Justiie, care ar fi trebuit sa-i puna pe acesti indivizi la locul lor,adica in puscarie.Nefacand acest lucru numai din motive de coruptie,cei doi au prins curaj,se simt protejati si continua ce au facut toata viata lor.Adica,hotii in acest domeniu,din care s-au imbogatit fara masura.Ei nu sunt cazuri izolate. ei reprezinta o categorie larga de infractori ce exista in toata scietatea romaneasca.Aceasta,bineinteles,sub obladuirea si complicitatea tuturor celor care sunt platiti de societate sa elimine asemenea personaje nocive.

mal. (2 comentarii)  •  15 februarie 2016, 9:47

@olandezu - cred că greșiți... Dacă intrarea ar fi liberă (așa cum se întâmplă câteodată) nu crește semnificativ numărul spectatorilor. Cât despre ora de disputare a meciurilor, nu este cu nimic diferită de ceea ce se joacă în Anglia, Spania, Germania și unde tribunele „gem” de oameni! Dacă duminică la 13.00 sau 14.00 vezi meci live din Anglia, la ei este 11.00-12.00... și e Premier... și e fotbal adevărat... Cred că personaje toxice și comportamentul lor au reușit să omoare fotbalul în România. Aceleași personaje devin salvatorii unor cluburi obscure, revitalizând metode doar de ei cunoscute!

barbu brailoiu (5 comentarii)  •  15 februarie 2016, 12:30

ce se mai aude cu dosarele lui? cu ballroom-ul, cu RCS-ul... că, uite, bietul Oprea Digi a zburat de aproape un an și s-au spus atâtea lucruri despre tovărășia cu don Corleone (acum) de Voluntari.

Adu (5 comentarii)  •  15 februarie 2016, 23:33

despre mafioti, numai de bine! Nici FRF nu ii condamna, nici LPF nu ii miroase! Ca sunt mana-n gura! :D hahaha

Cineva (7 comentarii)  •  16 februarie 2016, 16:15

@ olandezu Subscriu comentariului lui @mal. Preturile biletelor nu sunt mari, insa potentialii spectatori prefera ... bericile sau spirtoasele! C.

Golombioschi Ilie (5 comentarii)  •  20 februarie 2016, 12:25

@olandezu, ..ai perfecta dreptate,cele doua probleme pe care le semnalezi sunt majore. Nu singurele, dar majore. Pe tema lor ar trebui generate discutii ample , democratice constructive care sa le rezolve, celelalte probleme putand urma la rand sau simultan cu acestea.

Comentează