Oana Dușmănescu

Descoperă subiecte de viață în sporturi extreme și povești extreme în sporturi la care toată lumea crede că se pricepe

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Oana Dușmănescu
American Bully

Mai țineți minte istorioara aceea ușor tulbure din timpul Jocurilor Olimpice de la Rio, în care Lochte și alți câțiva înotători americani au inventat că au fost victimele unui jaf armat? De fapt, vandalizaseră, beți, o stație de benzină și […]

...

”It’s coming home, lads”

De ce iubește lumea o echipă pe care, în paralel, o ceartă? Că a avut traseu ușor, că nu a jucat tocmai fotbal, că pe alocuri s-a chinuit pe teren și ne-a chinuit și pe noi, în fața televizoarelor?

Vraja […]

...

Era în care râsul se îneacă

Glumele politice. Glumele întortocheate din fake news, cele care-ți trimit un nod în gât. Știrile gen pamflet, dar nu genul subtil și distractiv, ci cele care par mai amare și mai triste decât cele reale. Toate astea scufundă simțul umorului […]

...

Cele mai complicate lucruri din lume

Primele biciclete au fost inventate la începutul secolului al nouăsprezecelea. De-abia la începutul acelui secol, adică acum vreo 200 de ani. La cât de repede am învățat că trece vremea, descoperirea asta atât de simplă pare că a venit foarte, […]

...

Regi de tot felul

Vineri seara, puteai să ții cu Spania sau cu Portugalia sau cu vreo echipă de pe vreo planetă încă necartografiată. Cristiano e ca un dragon acaparator, devastator, încrezut și imposibil de imitat. Unii spun că dragonii fac prăpăd și nimic […]

...

Acești bărbați puternici…

...care nu știu cum să gestioneze forța pe care o au. Oamenii de la Federația Română de Box și Dat Vina pe Alții

Permalink to Acești bărbați puternici…
duminică, 22 noiembrie 2015, 11:30

Boxul se înscrie în trendul întregului sport românesc, căzînd  necontrolat, spectaculos, aproape cu măiestrie. Exemplul lui Doroftei, eterna teorie verificabilă la infinit, potrivit căreia nu toți foștii mari sportivi se transformă miraculos în manageri de top. Loviturile din ring n-au nici o legătură cu loviturile de la birou, iar loviturile de imagine, greșit lansate, se sting în public și dezamăgesc răsunător.

Marian Ursescu a făcut zilele trecute, în paginile Gazetei, o rememorare a evenimentelor care au dus la prăbușirea FR Box, cu sportivi și rezultate cu tot. Trei ani cu Leonard Doroftei la conducere, dar și cu oamenii de care acesta s-a înconjurat, par o eternitate, cînd te uiți cîte prostii s-au petrecut acolo. E o performanță în sine că toate acestea s-au desfășurat într-o perioadă atît de scurtă. Oricît de ușor ar fi să dărîmi ceva în loc să construiești, tot e ceva. Planul înclinat de la box e practic un manual elaborat (în dezordinea sa) de autodistrugere a navei, în special dacă ai la dispoziție mai mult decît un singur buton care te cheamă să-l apeși.

Boxul este al șaselea sport, în ordinea numărului de medalii, care a contribuit la formarea și la rotunjirea olimpismului românesc. Nu cred că au dispărut bărbații care se pot bate în ring, cred că doar a dispărut specia care se poate lupta pentru sportivi din afara ringului. În plus, venirea lui Doroftei la federație, în 2012, a însemnat și sfîrșitul erei în care Moșu’ a fost simpatic. N-a mai fost umor, n-au mai fost glumițe. Fostul campion mondial a găsit cea mai bună cale pentru a-și pierde popularitatea și asta nu trebuia să se întîmple. Pentru că asta era jumătate din „semnătura” lui de boxer și de persoană celebră. Pe scurt, fără să fie clovnul clasei, dar nici vreun stand-up comedian, Doroftei ne făcea să rîdem. Era al nostru, al oamenilor. Acum, Darth Vader ar fi un pic invidios.

Doroftei era unde ar trebui să fie, iar acum, din aparițiile sale  luminoase, n-au mai rămas decît amintirile, care se vor topi și ele după demisia lui Leonard Doroftei din funcția de președinte al FR Box.

PS. În urmă cu mulți ani, era să-mi iau singura bătaie din cariera de ziarist de la bodyguarzii unui fost președinte al Federației Române de Șah. Aia da federație! Ăia da bărbați!

Comentarii (6)Adaugă comentariu

costin (1 comentarii)  •  22 noiembrie 2015, 13:15

Ai gresit-o cu articolul acesta la Adresa Mosului. Nimeni, dar nimeni nu va uita de performantele lui. Ba chiar ne vom aminti mereu si vom revedea cu placere meciurile.

Druziuc Alexe (1 comentarii)  •  22 noiembrie 2015, 15:06

DIN PACATE ,SE CONFIRMA CA INDIFEENT DE VALOAREA PE CARE AI AVUT-O CA SPORTIV, NU ESTE O REGULA CA POTI PERFORMA SI CA ,CONDUCATOR AL UNEI GRUPARI- ASOCIATII,ETC; PENTRU ASTA I-TI MAI TREBUIE SI ALTCEVA, CARE DE REGULA SE INVATA SI SE INSUSESTE DUPA MAI MULTI ANI, DE RUTINA IN ADMINISTRATIE SAU CURSURI DE PROFIL.ESTE PACAT CA UN NUME DE EXCEPTIE AL BOXULUI SA FIE DEFAIMAT ,DATORITA UNUI COMPLEX DE CAUZE CARE AU FACUT DIN BOXUL ROMANESC O CENUSEREASA A SPORTURILOR DIN ROMANIA ,SI VINA IN PARTE iI APARTINE LUI DOROFTEI, PENTRU -CA A ACCEPTAT O FUNCTIE PENTRU CARE NU AVEA NICI O PREGATIRE.ORICUM BOXUL SI NU NUMAI DINTRE DISCIPLINELE OLIMPICE, SUNT REZULTATUL POLITICII GUVERNELOR POST REVOLUTIONARE ,SI A PROGRAMULUI SCOLAR CU O SINGURA ORA DE SPORT PE SAPTAMANA, SI AIA FACULTATIVA DIN VARII MOTIVE!SI CA SA INCHEI , FAC UN APEL CATRE CEI INDRIGUITI SA NE CONDUCA ,SA I-A ACEASTA PROBLEMA ,FOARTE SERIOS DACA DORIM ,CA POPULATIA ROMANIEI SA FACA PARTE DINTRE NATIUNILE CU PERFORMANTE IN TOATE DOMENIILE DE ACTIVITATE ALE VIETII!

Nelu Stoian (3 comentarii)  •  22 noiembrie 2015, 22:29

Doamna scumpa nu inteleg ce ati dorit sa transmiteti cu acest ,penibil, material.
Plus poza care chiar chiar da KO jurnalismului „old school” pe care l-a reinviat Andru Nenciu la Prosport…
Incercati sa ,tipic, faceti un joc de cuvinte alambicat din care sa reiasa ce distinsa si eleganta,in ale mintii,suntei,lol . Ponegrindu-l pe dl Doroftei este usor dar poate analizand si cauzele insuccesului managerial ati fi descoperit adevaratele motive.
Dar deh nu aveti dvs timp de astea , poate maine mai faci un misto de un alt mare sportiv…poate
Piedetalul pe care va „asezati” este efemer si chiar nu valoreaza nimic in comparatie cu ascultarea imnului tarii de pe prima treapa a podiumului.
O seara placuta

Nelu Stoian (3 comentarii)  •  22 noiembrie 2015, 22:37

„Ministerul Tineretului şi Sportului, fostul ministru Gabriela Szabo, secretarul de stat din MTS, Carmen Tocală, sînt vinovaţii. Nu au făcut nimic pentru a scoate boxul din această stare.

Problemele financiare găsite la FRB ar fi trebuit anchetate, iar cei care au greşit şi au furat, deferiţi justiţiei! Dar dacă MTS nu mişcă un deget, aşteptăm să se prescrie faptele” fost membru al Biroului Federal.
Sursa GSP

Nelu Stoian (3 comentarii)  •  25 noiembrie 2015, 0:55

Acu inteleg relatia dintre numa si ….articole

vasco (54 comentarii)  •  26 noiembrie 2015, 16:03

Boxul romanesc s-a dus in cap de cand s-au apucat de manageratul lui cei care trebuiau sa se bata doar in ring,stiute fiind calitatile lor intelectuale.Dar dupa 89 s-a dat drumul la „libertate”si am cazut in pacatul sa credem ca un fost mare sportiv ar „merita”onoruri si altele decat cele sportive.A inceput mancatoria intre ei pe posturi de conducere,manageri,antrenori.Nu a mai fost cine sa le spuna ca au sau nu calitati,asa ca…”regele „hagi si cumnatul sau scriitor de penitenciar au pus gand rau fotbalului romanesc(le-a si reusit,cand cu barajul contra Sloveniei),iar Doroftei a crezut ca poate fi si intelectual mai de soi decat cel care musca din prosoape in coltul sau de ring….Pe langa subfinantarea sportului de catre guvernanti…este si aceasta una dintre cauzele inexistentei la aceasta ora a sportului romanesc.

Comentează