Oana Dușmănescu

Descoperă subiecte de viață în sporturi extreme și povești extreme în sporturi la care toată lumea crede că se pricepe

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Oana Dușmănescu
American Bully

Mai țineți minte istorioara aceea ușor tulbure din timpul Jocurilor Olimpice de la Rio, în care Lochte și alți câțiva înotători americani au inventat că au fost victimele unui jaf armat? De fapt, vandalizaseră, beți, o stație de benzină și […]

...

”It’s coming home, lads”

De ce iubește lumea o echipă pe care, în paralel, o ceartă? Că a avut traseu ușor, că nu a jucat tocmai fotbal, că pe alocuri s-a chinuit pe teren și ne-a chinuit și pe noi, în fața televizoarelor?

Vraja […]

...

Era în care râsul se îneacă

Glumele politice. Glumele întortocheate din fake news, cele care-ți trimit un nod în gât. Știrile gen pamflet, dar nu genul subtil și distractiv, ci cele care par mai amare și mai triste decât cele reale. Toate astea scufundă simțul umorului […]

...

Cele mai complicate lucruri din lume

Primele biciclete au fost inventate la începutul secolului al nouăsprezecelea. De-abia la începutul acelui secol, adică acum vreo 200 de ani. La cât de repede am învățat că trece vremea, descoperirea asta atât de simplă pare că a venit foarte, […]

...

Regi de tot felul

Vineri seara, puteai să ții cu Spania sau cu Portugalia sau cu vreo echipă de pe vreo planetă încă necartografiată. Cristiano e ca un dragon acaparator, devastator, încrezut și imposibil de imitat. Unii spun că dragonii fac prăpăd și nimic […]

...

Insuportabila lejeritate a Serenei

Fata asta e incredibil de asumată și nonșalantă în același timp. De ce nu pot fi ca ea?

Permalink to Insuportabila lejeritate a Serenei
duminică, 4 octombrie 2015, 10:01

Joi, un coleg îmi aruncă peste umăr: „S-a retras Serena”. Mie îmi cade pixul din mînă. Cum să se retragă Serena? Încetați cu glumele tîmpite! Apoi vin detalii menite să mă potolească: Nuuuuu, nu s-a retras de tot, ci numai de la turneele astea de sfîrșit de an”. Aha! Toate bune și frumoase atunci, în afara faptului că iar nu știu cînd a ajuns un alt an la final. Aproape.

Probabil că nici Serena nu știe exact. Prinsă între turnee și promisiunea înșelată a Marelui Șlem, cu presiunea iminentă a coroanei rezervate celei mai bune sportive a Americii și nu doar a Americii, a văzut și ea un an complicat scurgîndu-i-se sub priviri și peste rachetă. De aceea, cu inima împăcată, s-a decis să nu mai continue pe 2015. Pentru ea, stresul, tensiunea, așteptările s-au terminat. A venit marea lejeritate, pe care numai o campioană care n-are nevoie de o mie de confirmări o are în vîrful limbii, dar și-n temelia temperamentului.

Williams a spus că vrea să se recupereze după accidentările pe care le-a suferit de-a lungul sezonului care încă, pentru alte jucătoare, nu s-a încheiat. Cel mai probabil însă, Serena vrea să respire, să se odihnească. Să se distreze. Să trăiască. Își permite luxul, pentru că nu mai are nimic de demonstrat. Misiunea ei în această disciplină și în sport în general s-a terminat și ea simte acest lucru. Că merge mai departe este un bonus, și nu neapărat pentru ea, ci pentru cei ce-o admiră și vor s-o mai vadă pe teren.

Acesta este cel mai important cîștig pe care și l-a asigurat Serena Williams, după 20 de ani de profesionism și 21 de întreceri de Mare Șlem adjudecate. Dreptul la liniște, la pasul înapoi, dreptul de a alege, dreptul, pînă la urmă, de a configura componența Turneului Campioanelor. Un drept de zeiță într-un circuit de muritoare. Nimeni nu se poate supăra pe Serena și pe deciziile ei – a dat tot ce a putut pe anul ăsta și se va întoarce cu continuarea poveștii, cu siguranță, anul următor. Sufletul lejer – în sensul pur bun al cuvîntului – de care Serena beneficiază este parte a motorului ei, pe lîngă mușchi, talent, voință,
recorduri de doborît și bani.

Este amănuntul care contrabalansează o viață întreagă de sacrificii, de renunțări. Cîteodată, Serena nu mai vrea să stea pe marginea geamului, privind de-afară înăuntru, în ceea ce ar putea fi viața ei de om normal, de la care nimeni nu mai așteaptă nimic. Nici măcar ea însăși.

Comentarii (7)Adaugă comentariu

victor L (12 comentarii)  •  4 octombrie 2015, 10:52

Frumos articol, felicitari.
Acel „un coleg” probabil e unul dintre cei ce o numeau „tanc” ori o mistocareau dimbovitean ca au vazut-o „pe toace”, pe scena.
Era un fel „suptil” a ne spune neaosul „s-a urcat scrofa-n copac”.
Caci viata moderna e doar pentru cei de genul „un coleg”.

balicrator (1 comentarii)  •  4 octombrie 2015, 11:51

Surorile King Kong au facut praf tenisul feminin dupa Stefi Graff.
Barbati fara scula si fara pic de gratie, gheboase, lente, bubuitoare, incrincenate, oribile, obscene aceste forme de viata nu au lasat sa se afirme plenar tenismene adevarate, gratioase, inteligente precum Higghins, Henin, Clijsters . Drum bun , cale batuta SW ! Tu ce mai astepti mumie VW (nu pot uita capatina plina de perle din anii de inceput ai acestei primate decerebrate)?

papanas (3 comentarii)  •  4 octombrie 2015, 16:57

Foarte frumos articol….cu adevar si…suflet….Bravo…de-acum:prietenescu.

Val (1 comentarii)  •  4 octombrie 2015, 17:00

Frumos. Pe celalalt articol despre tenis se zice ca de fapt e totul calculat cu accidentarile/imbolnavirile/depresiile si ca totul e actorie. Oana, meet Tudor. Tudor, meet Oana. Poate va puneti de acord la o bere si scrieti un articol impreuna.

daniel (1 comentarii)  •  5 octombrie 2015, 7:21

A cistigat aproape tot , pe terenurile de tenis.Are dreptul sa mai sara cite un turneu,chiar si cel al campioanelor.Are totusi o virsta….motoarele se mai uzeaza…

vali (4 comentarii)  •  6 octombrie 2015, 7:15

Mda toate bune si frumoase pana la un punct.Nu prea e un sportiv curat.Cred ca steroizii, suplimentele,medicamentatia au facut–o sa joace si sa arate asa.Nu prea seamana cel putin la fizic cu sora ei.A avut si parte de protectie ptr.ca nu cred ca problemele nu puteau fi descoperite.Este parerea mea.

Adi (7 comentarii)  •  10 octombrie 2015, 20:30

Felicitari pentru articol! Serena e o mare campioana, si inca mai poate sa castige titluri, dar vine din urma generatia noua, si sa speram ca Simona Halep va continua sa joace un rol major multi ani de-acum incolo. Eu cred ca poate.

Comentează