Oana Dușmănescu

Descoperă subiecte de viață în sporturi extreme și povești extreme în sporturi la care toată lumea crede că se pricepe

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Oana Dușmănescu
American Bully

Mai țineți minte istorioara aceea ușor tulbure din timpul Jocurilor Olimpice de la Rio, în care Lochte și alți câțiva înotători americani au inventat că au fost victimele unui jaf armat? De fapt, vandalizaseră, beți, o stație de benzină și […]

...

”It’s coming home, lads”

De ce iubește lumea o echipă pe care, în paralel, o ceartă? Că a avut traseu ușor, că nu a jucat tocmai fotbal, că pe alocuri s-a chinuit pe teren și ne-a chinuit și pe noi, în fața televizoarelor?

Vraja […]

...

Era în care râsul se îneacă

Glumele politice. Glumele întortocheate din fake news, cele care-ți trimit un nod în gât. Știrile gen pamflet, dar nu genul subtil și distractiv, ci cele care par mai amare și mai triste decât cele reale. Toate astea scufundă simțul umorului […]

...

Cele mai complicate lucruri din lume

Primele biciclete au fost inventate la începutul secolului al nouăsprezecelea. De-abia la începutul acelui secol, adică acum vreo 200 de ani. La cât de repede am învățat că trece vremea, descoperirea asta atât de simplă pare că a venit foarte, […]

...

Regi de tot felul

Vineri seara, puteai să ții cu Spania sau cu Portugalia sau cu vreo echipă de pe vreo planetă încă necartografiată. Cristiano e ca un dragon acaparator, devastator, încrezut și imposibil de imitat. Unii spun că dragonii fac prăpăd și nimic […]

...

Munții au regrete

Toate cele care nu s-au întîmplat. Steve Gerrard are o listă scurtă, dar care nu-l lasă să doarmă noaptea

Permalink to Munții au regrete
duminică, 28 iunie 2015, 10:15

Alții s-ar fi mulțumit, în locul lui, să pună deoparte insuccesele și să trăiască din amintirile fericite ale unei cariere care a avut din plin și din unele, și din celelalte.

Gerrard a mărturisit însă că nu trece nici măcar o zi fără să nu retrăiască senzația copleșitor de dureroasă a ratării titlului, în miraculosul sezon 2013-2014 al „cormoranilor”. Istoria a fost simplă și crudă. Liverpool cîștigase 11 meciuri la rînd, nu pierduse în 18 partide. Totuși, meciul în care Chelsea a învins cu 2-0 a contat mai mult decît toate minunile dinr-un campionat întreg la un loc. Titlul a alunecat printre degete. Atunci Jose Mourinho a predat o lecție tăioasă, lecția dezamăgirii și a conștientizării faptului că uneori constanța genială nu este altceva decît este sinonima mai bine îmbrăcată a eșecului.

Căpitanul și-a încheiat misiunea la el acasă. Dar își amintește în detaliu acea zi în care el și echipa lui au ratat visul cel mare – cucerirea titlului în Premier League. Își amintește în ce stare erau coechiperii săi, care dintre ei era în formă și care nu, care au fost greșelile tactice și care au fost slăbiciunile emoționale ale fiecăruia. Se vede că analizează obsesiv ziua aceea și că nu se poate ierta, nici pe sine, nici pe cei din jurul său. În plus, recunoașterea faptului că Mourinho i-a avut atunci la degetul cel mic pare a fi o pedeapsă potrivită, dar măcar recunoscută curajos.

Cred că e o exagerare, mai ales după ce împlinești o anumită vîrstă, să susții că nu ai nici un regret. Că nu-ți reproșezi nimic, nici ție, nici altora. Că pentru tine nu există altceva decît bravada și ziua de astăzi. Regretul, în cele din urmă, este dovada responsabilității și a asumării.

Nu. Mai au importanță și zilele de ieri, e evident acest lucru, dacă încă te mai pot face să te simți ca naiba. Dacă te definesc într-o măsură anume și îți tot revin în memorie. Dacă tot simți nevoia să vorbești despre ele, mai ales în public, nu doar în sinea ta. „Am atins o grămadă de vise cu o formație care nu a fost favorită la nimic. Am amintiri, amintiri frumoase, care vor trăi în mine mereu, dar am și acest moment care mă va bîntui pînă în ziua în care voi muri, pentru că dacă aș fi stăpînit acel moment, mi-aș fi îndeplinit toate visele alături de Liverpool. Și mă doare, pentru că sînt om”, așa a spus Gerrard.

Eu i-aș spune: și te doare, pentru că ești bărbat.

Comentarii (8)Adaugă comentariu

Maniero (4 comentarii)  •  28 iunie 2015, 10:55

Foarte bun.

radu (2 comentarii)  •  28 iunie 2015, 13:56

Nu multi au puterea sa-si recunoasca greselile.

Romil (1 comentarii)  •  28 iunie 2015, 22:14

@Radu: Desigur pt.că „Sinceritatea este forma cea mai îndrăzneață a curajului”(William Somerset Maugham).
Da Oana(bărbăţie=curaj),cred că în sensul acesta ai vrut să te referi, nu?

jos_cenzura (4 comentarii)  •  29 iunie 2015, 8:19

Jos palaria pt articol

Marinero (1 comentarii)  •  29 iunie 2015, 13:25

Caracter. Devotament. Coloana vertebrala. Genul care oricand , in orice loc din lumea asta mare, ar vrea sa duca totul la bun sfarsit si, odata ajuns acolo, chiar daca totul a fost perfect, sa spuna cu sufletul deschis , ce si unde a gresit….

Obiectiv (4 comentarii)  •  29 iunie 2015, 14:08

Gerrard poate regreta si ultimul titlu, pe care l-ar fi obtinut cu un team cu mult mai putin echilibru decat in trecutul nu prea indepartat; concret, echipa de anul trecut a avut doi atacanti in mare forma, care au tras echipa dupa ei si le-au permis unor tineri precum Sterling sa se afirme suficient incat sa ceara sume exorbitante la semnarea unor noi contracte!
Era o adevarata placere sa-i vad luptand pe „cormorani” pe vremea unor Carragher, Kuyt, Alonso, Mascherano, Hyypiä, Riise, Torres sau Babel, ca sa ma opresc la aceste exemple; acum, in ciuda eforturilor lui Gerrard si a numeroaselor transferuri din vara trecuta, echipa nu mai impune respect, fiind eliminata in Ch. League inca din faza grupelor si, apoi, destul de devreme din Europa League! Sa zicem ca n-au fost interesati de un parcurs foarte lung in ultima copmetitie, dar echipierii lui LFC au dezamagit crunt si in PL, clasandu-se abia pe locul 6 si pierzand ultimul meci cu un neverosimil 1-6 in fata lui Stoke City!! O.

neaalecu (2 comentarii)  •  29 iunie 2015, 17:47

YNWA!:))

dan (6 comentarii)  •  30 iunie 2015, 13:25

Frumos subiect. Frumos scris. Felicitări!

Comentează