Oana Dușmănescu

Descoperă subiecte de viață în sporturi extreme și povești extreme în sporturi la care toată lumea crede că se pricepe

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Oana Dușmănescu
American Bully

Mai țineți minte istorioara aceea ușor tulbure din timpul Jocurilor Olimpice de la Rio, în care Lochte și alți câțiva înotători americani au inventat că au fost victimele unui jaf armat? De fapt, vandalizaseră, beți, o stație de benzină și […]

...

”It’s coming home, lads”

De ce iubește lumea o echipă pe care, în paralel, o ceartă? Că a avut traseu ușor, că nu a jucat tocmai fotbal, că pe alocuri s-a chinuit pe teren și ne-a chinuit și pe noi, în fața televizoarelor?

Vraja […]

...

Era în care râsul se îneacă

Glumele politice. Glumele întortocheate din fake news, cele care-ți trimit un nod în gât. Știrile gen pamflet, dar nu genul subtil și distractiv, ci cele care par mai amare și mai triste decât cele reale. Toate astea scufundă simțul umorului […]

...

Cele mai complicate lucruri din lume

Primele biciclete au fost inventate la începutul secolului al nouăsprezecelea. De-abia la începutul acelui secol, adică acum vreo 200 de ani. La cât de repede am învățat că trece vremea, descoperirea asta atât de simplă pare că a venit foarte, […]

...

Regi de tot felul

Vineri seara, puteai să ții cu Spania sau cu Portugalia sau cu vreo echipă de pe vreo planetă încă necartografiată. Cristiano e ca un dragon acaparator, devastator, încrezut și imposibil de imitat. Unii spun că dragonii fac prăpăd și nimic […]

...

Sportul ca scuză

Nu mai există porție de meciuri preliminare fără incidente grave. De parcă nu mai încăpem toți în Europa ori pe stadioanele de fotbal

Permalink to Sportul ca scuză
duminică, 29 martie 2015, 9:27

În luna octombrie a anului trecut, drona trimisă deasupra arenei la meciul de la Belgrad dintre sîrbi și albanezi, care purta cu ea steagul Marii Albanii – cea cu pretenții teritoriale în stînga și în dreapta și neconforme cu împărțeala geografică a zilei de astăzi –, crea haos fotbalistic și politic. Focurile mocnite din interiorul mai multor sfere etnice au prins momentul potrivit pentru a mai arde și la suprafață, iar concluzia confirmată, deja aplicată în unele cazuri și aproape generală a fost că, pur și simplu, unele nații nu trebuie să se întîlnească niciodată, nici măcar ca adversare într-un joc, fie că e el fotbal, table sau, Doamne ferește!, Monopoly.

Vineri seară, scenariul s-a repetat la partida dintre Muntenegru și Rusia, tot din calificările pentru turneul final Euro 2016, meci întrerupt și în cele din urmă abandonat definitiv după ce portarul oaspeților, Igor Akinfeev, a fost lovit de suporterii de la Podgorica cu o torță. Violențele nu s-au oprit acolo și, deși nu au escaladat ca astă-toamnă la Belgrad, concluzia a fost că singura măsură de bun-simț este oprirea confruntării în minutul 67. Zona aceea pare a dăuna grav fotbalului, chiar și atunci cînd nu există dispute istorice atît de bătătoare la ochi, ci doar o situație de egalitate în clasament. Mai mult, teoria conform căreia „Acum toată lumea îi urăște pe ruși” nu este decît o variațiune a unei teme primejdioase, care se referă, în diverse momente ale istoriei, la felurite neamuri.

Mi-e teamă că lumea de azi își ascunde falsul progres și falsa civilizație în spatele ultimelor lupte oficiale rămase în picioare – competițiile sportive. Am înaintat, dar nu suficient. Unii suporteri se camuflează în pădurea mulțimii, iar acei suporteri – de la cazuri izolate la turme turbate – nu ar mai trebui mîngîiați pe cap și cauționați sub acoperirea că așa cum simt ei nu mai simte nimeni. Inima unei echipe, oricare ar fi, este galeria, dar galeria aceea care ar trebui să-i determine pe oameni să meargă la stadion ca la un spectacol palpitant, dar nu ca la scena unui potențial atac, de unde nu știi cum vrei să pleci mai repede și să nu te mai întorci niciodată.

Meciurile acestea întrerupte și nereluate în veci consemnează un stadiu trist al unei lumi prin ale cărei cusături stîngace ies, din cînd în cînd, cruzimile reprimate și micimea, bucuria măruntă de a deturna un eveniment înspre dezordine și învălmășeală.

Comentarii (12)Adaugă comentariu

Kendo (5 comentarii)  •  29 martie 2015, 15:26

Pai si nu-i uraste lumea pe rusi? Daca nu toata lumea, macar noi, astia din zona asta a Europei, am avea motive suficiente. Un neam de betivi si animale, cu cateva varfuri extraordinare si cu vise de preamarire nascute din votca.
S-o referi variatiunea asta la mai multe neamuri, dar n-am auzit niciodata spus „toata lumea ii uraste pe bulgari”. Sau „toata lumea ii uraste pe greci”. Sau cand toata lumea ii ura pe germani nu existau motive?
Sigur, si despre americani – „adversarii” rusilor – ar fi multe de spus, doar ca ei nu ne-au pus jug ca rusii (ma refer la istorie, nu la prezent).

Apoi, ce cale mai buna de a-ti revarsa frustrarile, daca nu la meci, cand esti in gloata si simti ca nu te vede nimeni?

gin (5 comentarii)  •  29 martie 2015, 16:29

Un text de nota 10, Oana!

orre (1 comentarii)  •  29 martie 2015, 18:10

kedo, doar ineptii spui, pe amerindieni ii intrebi despre anglosaxoni? sau pe aborigeni?

noi ca natie inca existam si vorbim romaneste (asa agramatical , ca de scoala noastra este zero barat acum)

dar intrebai pe sarbi de aceeasi natie anglosaxonii. oare ce zic?

ca vde irakieni sirieni, afgani nu mai vorbesc ca devin plictisitor.

ovidiu_3003 (166 comentarii)  •  29 martie 2015, 18:40

Un articol profund…violenta nu are ce cauta pe stadioane …

un roman obisnuit (1 comentarii)  •  29 martie 2015, 21:06

uneori femeile n-au ce cauta in fotbal…

Janker (1 comentarii)  •  29 martie 2015, 21:14

Intamplator sau nu cam toate meciurile astea sunt prin Balcani sau in cadru mai larg in Europa de Est. In acea parte a Europei civilizatia nu este un termen cunoscut, marea majoritatea a oamenilor sufera acut de lipsa de educatie. Romania nu e exclusa de la ceea ce am spus.

soriniz (2 comentarii)  •  29 martie 2015, 21:32

Despre care civilizatie vorbim, Oana? Despre civilizatia europeana, cea care a reusit cele mai mari masacre din istoria omenirii, cele doua razboaie mondiale? Suntem in plina barbarie. Dupa razboaiele din fosta Jugoslavie iata suntem din nou in razboi in miezul Europei „civilizate”. Europa a avut doua perioade luminoase, antichitatea greaca si dupa cei o mie de ani de barbarie perioada Renasterii. Acum suntem din nou in Evul Mediu sau intunecat, cum bine i se mai spunea. Evolutia tehnologica e o amagire, nu exista o relatie intre ea si evolutia morala a societatii.

Ivan (1 comentarii)  •  29 martie 2015, 23:38

Articol despre fotbal, suporteri, ultrasi, huligani, conflicte etnice…scris de o femeie…! Rezultatul…du-te la o revista de femei, nu prea te incadrezi in peisaj.

george (2 comentarii)  •  30 martie 2015, 8:56

Sprijiniti de americani, albanezii au inceput sa-si faca de cap in balcani in detrimentul serbiei, emanand frustrari si invocand drepturi pe care nu le merita. Pe langa faptul ca au invadat america in ultimii ani, ajutati prin vize speciale sa emigreze peste ocean, (multi criminali de razboi Kosovari aflandu-se acolo) problema albaneza ramane o problema serioasa in balcani si trebuie tratata cu atentie si grija din partea romaniei.

stelian (1 comentarii)  •  30 martie 2015, 8:57

gin si aici apari? nu ai treaba pe la ziarul de iasi???? scrie unul soriniz, mai jos, ca in afara de grecia antica si perioada renasterii europa nu inseamna nimic..ce ‘orbesti mai betivache? dar imperiul roman, dar civilizatia bizantina, carol cel mare, nu-ti spun nimic??? mai repetentule, rusii merita sa o ia in barba peste tot…sunt trogloditi ca tine!!!

george (2 comentarii)  •  30 martie 2015, 9:20

@soriniz

Europa are particularitatile ei, de aici au pornit cele mai mari razboaie si cataclisme ale lumii. Iar zona balcanilor ramane „fierbinte” chiar si la 25 de ani de la caderea comunismului, in principal coruptia si nationalismul fals invocat de politicieni pentru asi atinge interesele (inclusiv in romania) amplifica si mentine subdezvoltarea si repartizarea limitata a resurselor.
Iar Rusia culege ceea ce seamana, Putin seamana vant si o sa culeaga furtuna cat de curand.

Nedelcu Dan (19 comentarii)  •  31 martie 2015, 3:05

Hmmm…mie mi s-a parut destul de asemenator cu scenariul meciului Rapid – Steaua, cind oitele pierdute (pe teren) ale pastorului jiji nu stiau cum sa ajunga mai repede la vestiare…si asta nu de frica, ci de bucurie pentru o victorie nesperata, care ar fi fost imposibila fara un rezultat „la masa verde”.
Cit priveste probleme geo-politice, uiti ca muntenegrenii nu sint kosovari. Nu sint nici macar croati ori bosniaci…stii, muntenegrenii sint acel popor care inca ii mai suporta pe sirbi in ceea ce a fost imperiul iugoslav si care, daca i-ar lasa pe sirbi de izbeliste i-ar lasa si fara iesire la mare. Iar sirbii sint „frati de singe” cu rusii…ma rog, acum cit singe si cit interes o fi, doar ei stiu! Mai nou, dupa 2006, Muntenegru se cam desparte de Serbia si trage spre UE si NATO, in ciuda opozitiei Rusiei. Cam pe-aici trebuie cautat adevarul, plus o oarecare problema religioasa. Insa, trecind peste divergentele istorice ori recente de politica, marea problema a acelui meci a fost, repet, dorinta rusilor de a cistiga meciul la „masa verde”, mai ales avind in vedere clasamentul grupei.

Comentează