Oana Dușmănescu

Descoperă subiecte de viață în sporturi extreme și povești extreme în sporturi la care toată lumea crede că se pricepe

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Oana Dușmănescu
American Bully

Mai țineți minte istorioara aceea ușor tulbure din timpul Jocurilor Olimpice de la Rio, în care Lochte și alți câțiva înotători americani au inventat că au fost victimele unui jaf armat? De fapt, vandalizaseră, beți, o stație de benzină și […]

...

”It’s coming home, lads”

De ce iubește lumea o echipă pe care, în paralel, o ceartă? Că a avut traseu ușor, că nu a jucat tocmai fotbal, că pe alocuri s-a chinuit pe teren și ne-a chinuit și pe noi, în fața televizoarelor?

Vraja […]

...

Era în care râsul se îneacă

Glumele politice. Glumele întortocheate din fake news, cele care-ți trimit un nod în gât. Știrile gen pamflet, dar nu genul subtil și distractiv, ci cele care par mai amare și mai triste decât cele reale. Toate astea scufundă simțul umorului […]

...

Cele mai complicate lucruri din lume

Primele biciclete au fost inventate la începutul secolului al nouăsprezecelea. De-abia la începutul acelui secol, adică acum vreo 200 de ani. La cât de repede am învățat că trece vremea, descoperirea asta atât de simplă pare că a venit foarte, […]

...

Regi de tot felul

Vineri seara, puteai să ții cu Spania sau cu Portugalia sau cu vreo echipă de pe vreo planetă încă necartografiată. Cristiano e ca un dragon acaparator, devastator, încrezut și imposibil de imitat. Unii spun că dragonii fac prăpăd și nimic […]

...

O medalie neliniștitoare

Ce face Qatarul la Mondialele de handbal nu se mai numește de multă vreme globalizare. Se numește afacere, într-un grad în care sportului nu îi este deloc folositor.

„Naționala” Qatarului joacă astăzi finala Campionatelor Mondiale, competiție găzduită de Qatar. Cu […]

duminică, 1 februarie 2015, 9:57

Ce face Qatarul la Mondialele de handbal nu se mai numește de multă vreme globalizare. Se numește afacere, într-un grad în care sportului nu îi este deloc folositor.

„Naționala” Qatarului joacă astăzi finala Campionatelor Mondiale, competiție găzduită de Qatar. Cu o echipă de superhandbaliști provenind din toate locurile populate cu handbal de calitate ale lumii – Spania, Bosnia, Franța, Muntenegru. Un uragan căruia nu i te poți împotrivi – e simplu să ai banii necesari să aduci orice jucător îți place și este cu atît mai simplu să-l convingi să se naturalizeze. La fel stau lucrurile și în cazul antrenorului – Valero Rivero a cucerit în 2013 titlul mondial alături de reprezentativa spaniolă. E dezarmant să afli, într-o bună zi, că banii schimbă peste noapte tradiții, așteptări, că nasc false suprize. Că, dacă nu ai conturi cît șeicii din Qatar, nu mai acum să ajungi la astfel de clipe fericite.

Nu, performanța bosniacilor teleportați de la Barcelona și a egiptenilor talentați din Qatar nu este deloc una falsă, dar este, cu siguranță, lipsită de suflet. Recordurile bătute sărind etape, realizate cu alte măsuri, artificiale și bazate în exclusivitate pe bani nu revoluționează istoria sportului contemporan, ci îi scot inima, printr-un procedeu avansat de vivisecție – mai țineți minte broscuța sau, după caz, șoricelul pe care l-ați spintecat la ora de biologie în școala generală? Era țintuit de cele patru lăbuțe și respira superficial. Qatarul este prima echipă din afara Europei care ajunge în finala Campionatelor Mondiale, în 77 de ani de organizare e competiției. Restul echipelor au devenit sinonime, de data aceasta, cu broscuțele din laborator.

Ce noroc însă că în alte părți lucrurile firești se perpetuează fără cataclisme provocate de mîna omului. Ieri dimineață m-am bucurat din nou că trăiesc în același timp cu Serena Williams și că o văd cîștigînd în continuare finale de turneu de Mare Șlem. Serena, dar și rivala sa din finala de la Melbourne, Maria Șarapova, pun puțin în ordine istoria sportului, răvășită rău în acest weekend de schimbările din handbalul important. Mercenarii și-au dovedit întotdeauna eficiența, pînă la un punct însă. Publicul se revoltă cînd vine vorba de inechitate categorică și de șanse acordate diferit. Ar fi păcat ca acest sport pasional și energic să piardă puncte din cauza unor amănunte atît de neimportante, atît de neinteresante, așa cum sînt banii și influența care decurge din ei.

Comentarii (18)Adaugă comentariu

Pelendava (3 comentarii)  •  1 februarie 2015, 10:12

Banii vorbesc. Chiar si mai ales in sport. Care bani insa l-au denaturat definitiv. De mult, chestia asta de la qatarezi e un nou trend, insa businesul in sport a erupt de zeci de ani. ASTA ESTE!

altona (3 comentarii)  •  1 februarie 2015, 11:02

Deocamdata, noi ne-am propus sa-i naturalizam pe Karamyan (x2), Fatai, Eric, Wesley. Atit ne-a tinut punga. Insa ne-a stat capul la asa ceva. Daca am destui bani, probabil ca ne-am inghesui si la Messi, van Persie sau Chiellini. Nici la echipa nationala de rugby nu stam rau din punctul asta de vedere. Ar fi bine sa renuntam la ipocrizie. Arabii au bani mai multi, asta este singura diferenta.

adi_stelistul (5 comentarii)  •  1 februarie 2015, 16:35

Exista insa antecedente. Echipa feminina a Austriei din 1999, care a luat bronzul (cu Romania in finala mica) era formata si ea tot din „mercenare”.

gio (3 comentarii)  •  1 februarie 2015, 16:52

faptul ca au naturalizat 11 jucatori din 16 mai e cum e. Ce ne facem ca au furat cu arbitrii ca-n codru? Pe austria rau de tot, pe germania si polonia rau. Practic arbitrii le-au castigat meciurile

Nicky (3 comentarii)  •  1 februarie 2015, 17:04

Acesta este unul din motivele pentru care m-am axat in ultimul timp pe sporturile „individuale” gen tenisul si mai putin pe cele „de echipa”. Ceea ce se intampla este trist, si este valabil inclusiv la nivel de cluburi, unde mercenari adusi din toate colturile lumii aduc trofee in contul „stapanilor” care deschid punga pentru a-si implini visurile!!! Sunt nostalgic dupa anii in care la fotbal aveai voie cu maximul 3 straini in echipa de start.

Nicky (3 comentarii)  •  1 februarie 2015, 17:06

Imi pare rau ca am dat exemplu cu fotbalul, ma numar printre persoanele care considera handbalul sport national!!!

Matei (1 comentarii)  •  1 februarie 2015, 17:06

Si la tenis de masa ”nemtoaicele” sunt asiatice toata ziua 🙂

vlad (15 comentarii)  •  1 februarie 2015, 17:12

Mda, cum sa fie super jucatori daca nu erau selectionati la echipele lor Nationale????

Mi se pare amuzant ca dai exemplu meciul Williams Sharapova pentru curatenia sportului :). Cel putin una dintre ele probabil a fost dopata masiv primeul ei deceniu din cariera cand nu se faceau teste anti doping sub nicio forma. A doua si-a facut toata cariera in alta tara, nu o face si pe ea astfel un pic de mercenara??? ca sa nu mai spun ca fiind tot in Statele Unite poate a beneficiat si ea de aceleasi „vitamine” ca Serena.

cata (2 comentarii)  •  1 februarie 2015, 17:29

Daca era vorba de o nationala din Europa, nu se agitau apele atata.
Sportul a fost, este si va fi o afacere, cine are bani cumpara ca-i mai bun.
Inainta de a-i acuza pe cei din Quatar, ar trebui apreciat efortul lor de a aduce sporturi-spectacol intr-o lume pe care noi o judecam dar nu o intelegem.

Rictus (2 comentarii)  •  1 februarie 2015, 17:49

Cumplit de ipocrita comparatia cu Serena. Puterea banilor in sport se manifesta in multe feluri. Dopajul „stiintific”, chiar si nedovedit, sau tacit acceptat, e la fel de nociv pentru sport.

Faptul ca au adunat jucatorii intr-un fel de HC Qatar nu era o garantie pentru asigurarea medaliilor. Se vede ca s-au pregatit cum trebuie si ca Rivero e un antrenor incredibil de bun. Plus ca organizarea e cu mult peste orice asteptari.

andrei (4 comentarii)  •  1 februarie 2015, 18:24

maria sarapova e rusoaica doar la nume ca de fapt e tot un fel de mercenara ca si handbalistii respectivi iar s. williams arata ca un steroid ambulant. daca vreodata steroizilor le-ar creste picioare si par ar arata ca s. williams
daca astea doua iti dau tie impresia de normalitate in sport inseamna ca nu prea stii ce e aia
tot e bine ca nu ai dat ca exemplu de fair-play duelurile dintre armstrong si ulrich din ciclism :))

Sibelius (1 comentarii)  •  1 februarie 2015, 18:28

Naturalizarea unor handbalisti de 33-37 de ani care evolueaza in Qatar si care au fost prezente pasagere pe la nationalele lor(cei care au fost) vad ca suscita mai multe „pasiuni” decat cea a campionului mondial si olimpic cu Rusia Talant Dujshebaev devenit acum vreo 20 de ani spaniol. Despre corurile care cereau insistent romanizarea lui Culio, Eric sau Fatai nu mai vorbesc.

Eugen Borbely (16 comentarii)  •  1 februarie 2015, 19:08

Dragă Oana,
Nu e numai vorba de bani aici. Qatar-ezii vor şi ei ceva. Şi saudiţii au bani, şi Emiratele, şi Omanul…Dar ei nu se complică cu chestii din astea. Pe mine nu mă deranjează dacă Qatar-ul vai fi campioană mondială la schi. Ei stau pe un zăcământ de gaze imens şi vor să-şi cheltuie banii. Ce ne împiedică pe noi să facem la fel. Dacă nu se fura în România în ultimele două decenii, eram departe. Antevorbitorii mei scriu că-i doare că noi nu putem face la fel. Nici noi nu vrem fiindcă nu mai prididim cu furatul. Toate sporturile noastre au ajuns în pragul falimentului. Toate! Şi cum vrei să creşti valori? Cred că trebuie vorbit cu DNA-ul. Mi se pare singurul sponsor plauzibil pentru viitorul sportuluii românesc. Măcar 10% din ce adună DNA-ul să ajungă la federaţii şi tot e ceva. Fiindcă la noi nu se naturalizează sportivi, la noi se denaturalizează idea de sport în sine. Tot DNA-ul face curăţenie…
Poza tot fruoasă e!
Baftă multă în continuare!

goghe (1 comentarii)  •  1 februarie 2015, 19:34

Ce a facut si face Qatar se numeste furt – mita – inselaciune. Sau mai direct spus tot ce nu are legatura cu sportul – competitia – spiritul sportiv. Sa ajungi sa gazduiesti un campionat mondial al unui sport care nu are campionat intern, nu vorbesc de traditie sau mai stiu eu ce, si sa te duca arbitrii in finala pe brate …. nu inseamna globalizare! Cit despre sportivii adunati de mai stiu eu unde – parca traficul de persoane era condamnat in secolul asta, sau asta este un criteriu care nu mai functioneaza pentru bani?!

Cristi (4 comentarii)  •  1 februarie 2015, 23:39

Sa nu fim ipocriti. Peste 10-15 ani o sa cautam si noi bunici romani la jucatori nascuti in Spania sau Italia.

EMY (1 comentarii)  •  2 februarie 2015, 9:50

In toate sporturile este la fel. BANII ADUC TITLURI. Franta a castigat campionatul modial cu algerianul Zinedin Zidan & alti aficani, Germania acastigat ultimul titlu cu ganezul Boateng (fratele sau a jucat pentru Gana), algerianul Kedira sau turcul Mesut Ozil. A trecut vremea anilor 60′ cand echipa de volei a clubului Rapid juca 7 finale ale Cupei Campionilor (a castigat 3) cu inginerii de la Institutul de Proiectari al Cailor Ferate Romane. NICHTS OHNE GELD (Nimic fara bai) cum spun nemtii. La toate competitiile tot timpul iti sunt pezentati cei care au facut posibil turneul, sponsorii, cei care dau banii. Totul s-a transforma in afacere. Banii aduc bani. Investitia in echipa Quatarului cred ca a adus un profit bunicel. Restul nu conteaza. Priviti cati bani a bagat Halep-senior ca fica lui sa ajunga sa cxastige turnee (iar bani).Q.e.d.

huzaru-kultural (4 comentarii)  •  4 februarie 2015, 3:59

TANTI, TE-AI BUCURAT CA TRAIESTI IN ACELASI TIMP CU STEROIZII SERENEI SI RAGETELE ORGASMICE ALA SARAPOVEI ?
MISTO GUSTURI AI…

emil (3 comentarii)  •  8 februarie 2015, 11:34

Da.. Vorbiti despre Qatar sau .. nu stiu cine, si va faceti griji griji pt sportul mondial la varf, dar nu va uitati la baza sportului romanesc. Nu ma intereseaza daca vom avea sau nu campioni mondiali, dar as fi fericit sa vad copiii intrecandu-se la nivel de scoli in acelasi oras, la cat mai multe discipline. Pt performanta ? NU! Doar pt a fi un popor viguros !

Comentează