Oana Dușmănescu

Descoperă subiecte de viață în sporturi extreme și povești extreme în sporturi la care toată lumea crede că se pricepe

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Oana Dușmănescu
American Bully

Mai țineți minte istorioara aceea ușor tulbure din timpul Jocurilor Olimpice de la Rio, în care Lochte și alți câțiva înotători americani au inventat că au fost victimele unui jaf armat? De fapt, vandalizaseră, beți, o stație de benzină și […]

...

”It’s coming home, lads”

De ce iubește lumea o echipă pe care, în paralel, o ceartă? Că a avut traseu ușor, că nu a jucat tocmai fotbal, că pe alocuri s-a chinuit pe teren și ne-a chinuit și pe noi, în fața televizoarelor?

Vraja […]

...

Era în care râsul se îneacă

Glumele politice. Glumele întortocheate din fake news, cele care-ți trimit un nod în gât. Știrile gen pamflet, dar nu genul subtil și distractiv, ci cele care par mai amare și mai triste decât cele reale. Toate astea scufundă simțul umorului […]

...

Cele mai complicate lucruri din lume

Primele biciclete au fost inventate la începutul secolului al nouăsprezecelea. De-abia la începutul acelui secol, adică acum vreo 200 de ani. La cât de repede am învățat că trece vremea, descoperirea asta atât de simplă pare că a venit foarte, […]

...

Regi de tot felul

Vineri seara, puteai să ții cu Spania sau cu Portugalia sau cu vreo echipă de pe vreo planetă încă necartografiată. Cristiano e ca un dragon acaparator, devastator, încrezut și imposibil de imitat. Unii spun că dragonii fac prăpăd și nimic […]

...

Palma

Un tată îşi loveşte fiica. Nici măcar nu mai e o ştire, ci o cutumă.

Românii încă îşi plesnesc copiii. Acoperiţi de „aşa te fac eu om pe tine”, baricadaţi moralmente în spatele acelei „bătaia e ruptă din rai”, confortabil […]

miercuri, 3 decembrie 2014, 11:45

Un tată îşi loveşte fiica. Nici măcar nu mai e o ştire, ci o cutumă.

Românii încă îşi plesnesc copiii. Acoperiţi de „aşa te fac eu om pe tine”, baricadaţi moralmente în spatele acelei „bătaia e ruptă din rai”, confortabil amorţiţi în sucul propriu al conştiinţei care ne dă, cel puţin metaforic, dreptul la „eu te-am făcut, eu te omor”. Camuflaţi în fortăreaţa putredă a expresiei „unde dă tata creşte”.

E o tradiţie de care nu ne ruşinăm încă, tradiţia amară de a trata inegal un trup şi un suflet care nu au crescut suficient încît să fie în stare să ne facă faţă. Încă nu ştim să măsurăm umilinţa şi pustiul care se întind pe dinăuntrul unui copil, după fiecare palmă primită peste figură. Nu am învăţat niciodată că nervii materializaţi în abuzuri nu creează caractere, ci doar extensii ale monştrilor din noi.

Ne mîndrim apoi cu capodoperele noastre, cu o mulţime de mini-me, pe care îi scoatem în lume mai valoroşi ca jucători de tenis sau matematicieni eminenţi, dar la fel de trişti, de îndîrjiţi şi de furioşi ca şi noi. În definitiv, şi părinţii noştri ne-au mai tras cîte o scatoalcă şi nu a murit nimeni. Şi uite aşa nu mai auzim plînsetul care va fi urmat loviturii, nici paşii mici de ieşire a unei fiinţe din ea însăşi.

Comentarii (9)Adaugă comentariu

Liviu (1 comentarii)  •  3 decembrie 2014, 14:40

Expresia e „unde da mama creste”. Asa, pentru corectitudinea articolului.

eulmeu (1 comentarii)  •  3 decembrie 2014, 16:27

poate fata aia a pierdut un meci pur si simplu, dar poate a dat, de exemplu, cu racheta de pamant, de cateva ori… sau alt gest nesimtit…. ca investitor de timp si bani si nervi intr-un sportiv, e greu sa intelegi asta

Adi (7 comentarii)  •  3 decembrie 2014, 18:31

Daca n-a mai lovit-o niciodata, asa cum afirma fata si sotia lui, cum naiba i-a venit sa faca asta in premiera in public si intr-o tara straina?! Probabil un Sith i-a fortat mana contra vointei lui?!

Alter-Ego (15 comentarii)  •  3 decembrie 2014, 19:51

Felicitari !

Codrin (2 comentarii)  •  4 decembrie 2014, 21:53

Am citit ca domnul respectiv s-a plans ca a stat o saptamana la puscarie. Nu mi se pare o pedeapa prea grea. Domnul tata ar fi bine ca data viitoare cand animalul din el se dezlantuie, in loc sa-si loveasca fiica, sa gaseasca cel mai apropiat perete si sa se dea cu capul de el de cateva ori, pana ii trece furia. Domnul Spiridon sau cum il cheama a scapat usor cu cateva sute de euro amenda si o saptamana intr-o puscarie israeliana. La altii, era decazut din drepturile parintesti si statea un pic mai mult la racoare. Cine isi loveste copilul in halul asta (in public sau nu) e o bruta. Iar locul brutelor nu e printre oameni.

Laurentiu (1 comentarii)  •  5 decembrie 2014, 0:58

Bravo, felicitari!

ing.CPV (2 comentarii)  •  6 decembrie 2014, 23:33

Am auzit intr-o biserica Americana (destul de mare)
cand pastorul indemna enoriasii,sa-si pedepseasca
copiii corporal,pentru abaterile acestora.Eu am auzit.
Un adolescent american ,in vizita in SINGAPORE
a dat cu sprai pe o masina .Pedeapsa in Singapore
pentru aceasta infractiune este: 4 (patru) spatule la
fund. Aproape ,toata opinia publica (nu toata,pentru
ca multi au zis ca merita pedeapsa) scandalizata de
masura corporala. Numai UN REPORTER mai indraznet
a zis: „Si ce vreti acum;Statele Unite sa porneasca razboi impotriva Singaporului?Petru ca un zapacit n-a respectat legile?Sa-si primesca pedeapsa !”
In America,se spune ca :a lovi copiii,le strici perso-
nalitatea.
Cu riscul unei eventuale inchisori,eu le-am stricat,
„din cand in cand” personalitatea.De ce? Sa devina buni
cetateni.BUNI CETATENI.BUNI CETATENI.
Fiecare dintre copii si-a facut o viata curata si mai
mult decat atat, IMI MULTUMESC si ma complimenteaza
„ESTI CEL MAI BUN TATIC (tatic)DIN LUME.
Fiecare procedeaza cum il duce capul.
Eu n-am dus dorul de bataie.Ii multumesc tatalui meu pentru educatia primita’
„VAI DE PARINTII CARE NU ASCULTA DE COPII !
ing,Ciubuc Viorel

lica (1 comentarii)  •  6 decembrie 2014, 23:51

Doamna mai slabeste-ma cu comentariile astea . Asa am ajuns oameni respectuosi stiind si de frica. Acum nimeni nu mai poate stapani generatia asta fara pic de bun simt. Putina disciplina nu strica.

petrache (12 comentarii)  •  7 decembrie 2014, 6:36

Felicitari pentru articol. Daca Romania este sa intre cu adevarat in lumea civilizata, indivizi de categoria tovarasului caporal care si-a batut fiica trebuie pedepsiti exemplar. Copiii nu sant cai de curse sa-i bati cu cravasa ca sa fuga mai repede!

Comentează