Oana Dușmănescu

Descoperă subiecte de viață în sporturi extreme și povești extreme în sporturi la care toată lumea crede că se pricepe

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Oana Dușmănescu
American Bully

Mai țineți minte istorioara aceea ușor tulbure din timpul Jocurilor Olimpice de la Rio, în care Lochte și alți câțiva înotători americani au inventat că au fost victimele unui jaf armat? De fapt, vandalizaseră, beți, o stație de benzină și […]

...

”It’s coming home, lads”

De ce iubește lumea o echipă pe care, în paralel, o ceartă? Că a avut traseu ușor, că nu a jucat tocmai fotbal, că pe alocuri s-a chinuit pe teren și ne-a chinuit și pe noi, în fața televizoarelor?

Vraja […]

...

Era în care râsul se îneacă

Glumele politice. Glumele întortocheate din fake news, cele care-ți trimit un nod în gât. Știrile gen pamflet, dar nu genul subtil și distractiv, ci cele care par mai amare și mai triste decât cele reale. Toate astea scufundă simțul umorului […]

...

Cele mai complicate lucruri din lume

Primele biciclete au fost inventate la începutul secolului al nouăsprezecelea. De-abia la începutul acelui secol, adică acum vreo 200 de ani. La cât de repede am învățat că trece vremea, descoperirea asta atât de simplă pare că a venit foarte, […]

...

Regi de tot felul

Vineri seara, puteai să ții cu Spania sau cu Portugalia sau cu vreo echipă de pe vreo planetă încă necartografiată. Cristiano e ca un dragon acaparator, devastator, încrezut și imposibil de imitat. Unii spun că dragonii fac prăpăd și nimic […]

...

Oameni care muşcă

Nu doar bestii. Căci Suarez nu se vede brută din cauza apetitului pentru carnea de om. Tyson, ăla da animal, nu v-aţi uitat la el?

Mike Tyson nu e om. Nu a fost niciodată. Puşcăriaş, violent, nici mintea nu-l ajută […]

duminică, 16 noiembrie 2014, 10:23

Nu doar bestii. Căci Suarez nu se vede brută din cauza apetitului pentru carnea de om. Tyson, ăla da animal, nu v-aţi uitat la el?

Mike Tyson nu e om. Nu a fost niciodată. Puşcăriaş, violent, nici mintea nu-l ajută foarte tare. E totem pentru nesăbuiţii care îşi împrăştie averea în şapte vînturi şi pentru cei care îşi pierd cumpătul într-o nanosecundă. Băiatul cu care te compari atunci cînd eşti încolţit. Şi mai ales cînd încolţeşti.

Luis Suarez nu e nici el cel mai cuminte copil din clasă. A scris o carte în care a încercat să se scuze, în paralel cu confesiunea despre instinctele canibalice pe care le-a manifestat de prea multe ori pînă acum. Deja la Suarez ar trebui concepută, pe Wikipedia, o secţiune specială despre incidentele cu dinţi – ele sunt menţionate, dar nu strînse laolaltă organizat. Deocamdată. Suarez e şi simpatic, şi fotbalist, dar istoria lui personală include şi seria de episoade draculiene.

Concurenţa cu Tyson îl jigneşte însă, comparaţia i se pare nedreaptă. În autobiografia sa – Doamne, cînd or să mai lase oamenii să treacă timpul, ca să aibă cu adevărat ce scrie în autobiografii? – Suarez încearcă să-şi convingă cititorii că actele sale de furie transpuse în muşcături nu provin din aceeaşi rădăcină sălbatică şi impulsivă la extremă care îl anima pe fostul campion mondial al greilor.

„M-au tratat ca pe un criminal. Dar eu n-am muşcat niciodată cum a făcut Tyson cu Holyfield”, spune uruguayanul. Da, atunci, în 1997, s-a lăsat cu urechi sfîşiate. Din dracii nestăpîniţi ai lui Iron Mike, dar şi de dragul show-ului. Suarez uită că, în boxul profesionist, acest gen de spectacol este mai apreciat şi mai permis decît în fotbal. Paralela cu Tyson nici nu-l ajută, nici nu-l scuză pe Suarez, cu atît mai puţin delimitarea dintre ucigaşii furibunzi şi floricelele delicate de pe terenul de fotbal, care nu ştiu nici ele pentru care motiv au devenit carnivore. În mod repetat.

În cazul lui a fost un gest inofensiv, aşa consideră fotbalistul Barcelonei. La Tyson însă e cu totul altceva, e mult mai rău. Tyson a vorbit serios cînd a muşcat din rivali, Suarez a făcut doar nişte glume. În principiu, Suarez vă transmite totuşi să nu faceţi ca Tyson.

Diferenţele însă nu sînt atît de mari. Mai întîi, pentru că incidentele acestea înseamnă pierderea temporară a judecăţii. În al doilea rînd, pentru că toate, indiferent că au venit de la Tyson sau de la Suarez, ne-au făcut să (şi) rîdem, după ce ne-au trecut morala şi băţoşenia. Ceea ce înseamnă că problema de la cap ne aparţine şi nouă.

Comentarii (2)Adaugă comentariu

Florin (6 comentarii)  •  18 noiembrie 2014, 11:47

Sunt subiecte grele, sa nu ne aruncam sa dam cu parul in Tyson.

A fost abuzat sexual in copilarie, a trait intr-un mediu agresiv, cred ca la el e vorba de dorinta de supravietuire…

La Suarez e „caterinca”, sa fie mai smecher, sa provoace.

Cum le pui in balanta? Dai bani betivului care te minte ca a pierdut trenul spre Botosani sau copilului infometat de pe strada?

jorj (2 comentarii)  •  21 noiembrie 2014, 12:43

daca am bani de dat unuia singur, ii dau copilului. suarez musca pentru ca e prea fatalau ca sa dea cu pumnul, dar muscaturile alea, care nici semne nu lasa, nu sunt fapte grave, sa fim seriosi. in orice meci care nu e blat se vad cel putin 10 intrari mai rele decat ce a facut el. vezi ultimele, muresan si sanmartean.

Comentează