Oana Dușmănescu

Descoperă subiecte de viață în sporturi extreme și povești extreme în sporturi la care toată lumea crede că se pricepe

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Oana Dușmănescu
American Bully

Mai țineți minte istorioara aceea ușor tulbure din timpul Jocurilor Olimpice de la Rio, în care Lochte și alți câțiva înotători americani au inventat că au fost victimele unui jaf armat? De fapt, vandalizaseră, beți, o stație de benzină și […]

...

”It’s coming home, lads”

De ce iubește lumea o echipă pe care, în paralel, o ceartă? Că a avut traseu ușor, că nu a jucat tocmai fotbal, că pe alocuri s-a chinuit pe teren și ne-a chinuit și pe noi, în fața televizoarelor?

Vraja […]

...

Era în care râsul se îneacă

Glumele politice. Glumele întortocheate din fake news, cele care-ți trimit un nod în gât. Știrile gen pamflet, dar nu genul subtil și distractiv, ci cele care par mai amare și mai triste decât cele reale. Toate astea scufundă simțul umorului […]

...

Cele mai complicate lucruri din lume

Primele biciclete au fost inventate la începutul secolului al nouăsprezecelea. De-abia la începutul acelui secol, adică acum vreo 200 de ani. La cât de repede am învățat că trece vremea, descoperirea asta atât de simplă pare că a venit foarte, […]

...

Regi de tot felul

Vineri seara, puteai să ții cu Spania sau cu Portugalia sau cu vreo echipă de pe vreo planetă încă necartografiată. Cristiano e ca un dragon acaparator, devastator, încrezut și imposibil de imitat. Unii spun că dragonii fac prăpăd și nimic […]

...

Viaţa care se vrea trăită

Oamenii puternici găsesc întotdeauna soluţii puternice

Jonas Gutierrez este un fotbalist argentinian care suferă de cancer testicular. A fost vindecat o dată, din nefericire boala a plecat doar pentru scurtă vreme, căci s-a întors din nou, cu forţe proaspete […]

duminică, 19 octombrie 2014, 9:28

Oamenii puternici găsesc întotdeauna soluţii puternice

Jonas Gutierrez este un fotbalist argentinian care suferă de cancer testicular. A fost vindecat o dată, din nefericire boala a plecat doar pentru scurtă vreme, căci s-a întors din nou, cu forţe proaspete şi nechemate. Calvarul tratamentelor s-a reluat cu aceeaşi agresivitate, dar şi cu aceeaşi speranţă. Dacă a mers prima dată, de ce să nu funcţioneze şi de data aceasta?

Fotbalistul lui Norwich a decis că vrea să trăiască, în ciuda spitalelor, a doctorilor şi a operaţiilor. Că nu se va lăsa îngenuncheat de noul program, mai trist şi mai monoton decît cel de dinainte, din viaţa de om fără probleme de sănătate. Argentinianul de 31 de ani s-a apucat de alergat, iar săptămîna trecută a încheiat un maraton.

A fost modul lui de a-şi arăta încă o dată forţa fizică, dar şi pe cea mentală, de a demonstra că trupul propriu devine un medicament în sine cînd vine vorba de situaţii disperate. Un mod de gîndire, pînă la urmă, care transmite că omul care îl practică nu are chef să cedeze. Care spune cancerului că acest pacient nu va claca, aşa, cu una-cu două, pentru că mai are mult de alergat – maratoanele sale de-abia acum încep, iar cel de pe asfalt a fost doar unul, uşor, de antrenament, deşi a durat 5 ore.

Oamenii care îşi aleg încercări greu de dus în cele mai dificile momente ale traiurilor lor îşi acordă, cu stil şi generozitate, şansa de a lua încă o gură de aer. Sînt admirabili, pentru că îşi lărgesc luptele cît pot de mult, în toate direcţiile pozitive. Poate un om atît de bolnav nu ar trebui, medical vorbind, să fugă atîta distanţă, dincolo de puterile sale, să-şi slăbească organismul şi aşa vulnerabil. Dar, în materie de suferinţă, probabil că Jonas Gutierrez este mult mai autorizat să vorbească. În pozele postmaraton, internaţionalul argentinian pare cel mai fericit om de pe Pămînt. Da, nu mai are pletele de odinioară – preţul plătit chimioterapiei -, dar în acest fel zîmbetul îi pare mai larg.

Datorită acestui zîmbet şi datorită acestui maraton alergat cînd poate nu ar fi trebuit să fie, sînt gata să pariez că Jonas Gutierrez va cîştiga, în cele din urmă, războiul cu boala.

Declaraţia de încredere în sine şi în forţele neştiute care stau să erupă din fiecare dintre noi, în clipele urîte, nu îi va fi probabil suficientă, dar îl va ajuta cît se poate de mult.

Nu toate maratoanele merită să fie alergate. Maratonul lui Gutierrez însă a meritat.

Comentarii (2)Adaugă comentariu

GOLOMBIOSCHI ILIE (5 comentarii)  •  19 octombrie 2014, 11:40

Felicitari OANA, sanatate JONAS !

Petre (1 comentarii)  •  20 octombrie 2014, 17:09

Va urmaresc de cateva luni, si sunt mereu impresionat de articolele dumneavoastra: atat de povestile pe care ni le aduceti in fata, cat si pentru modul cum ni le transmiteti.

Cu multumiri,
un cititor incantat de articole sportive

Comentează