Oana Dușmănescu

Descoperă subiecte de viață în sporturi extreme și povești extreme în sporturi la care toată lumea crede că se pricepe

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Oana Dușmănescu
American Bully

Mai țineți minte istorioara aceea ușor tulbure din timpul Jocurilor Olimpice de la Rio, în care Lochte și alți câțiva înotători americani au inventat că au fost victimele unui jaf armat? De fapt, vandalizaseră, beți, o stație de benzină și […]

...

”It’s coming home, lads”

De ce iubește lumea o echipă pe care, în paralel, o ceartă? Că a avut traseu ușor, că nu a jucat tocmai fotbal, că pe alocuri s-a chinuit pe teren și ne-a chinuit și pe noi, în fața televizoarelor?

Vraja […]

...

Era în care râsul se îneacă

Glumele politice. Glumele întortocheate din fake news, cele care-ți trimit un nod în gât. Știrile gen pamflet, dar nu genul subtil și distractiv, ci cele care par mai amare și mai triste decât cele reale. Toate astea scufundă simțul umorului […]

...

Cele mai complicate lucruri din lume

Primele biciclete au fost inventate la începutul secolului al nouăsprezecelea. De-abia la începutul acelui secol, adică acum vreo 200 de ani. La cât de repede am învățat că trece vremea, descoperirea asta atât de simplă pare că a venit foarte, […]

...

Regi de tot felul

Vineri seara, puteai să ții cu Spania sau cu Portugalia sau cu vreo echipă de pe vreo planetă încă necartografiată. Cristiano e ca un dragon acaparator, devastator, încrezut și imposibil de imitat. Unii spun că dragonii fac prăpăd și nimic […]

...

Din nou despre Bute

Cum se mai poate, cît se mai poate

Revenirea în ring a lui Lucian Bute este așteptată cu interes din mai multe motive. Unul dintre ele ar fi dorul acut de eroi tricolori din ultima și îndelungata vreme. Anul acesta […]

duminică, 12 octombrie 2014, 10:41

Cum se mai poate, cît se mai poate

Revenirea în ring a lui Lucian Bute este așteptată cu interes din mai multe motive. Unul dintre ele ar fi dorul acut de eroi tricolori din ultima și îndelungata vreme. Anul acesta s-a dovedit ceva mai darnic cu sportul românesc decît anii trecuți. Larisa Iordache, Andreea Chițu, Simona Halep, băieții din canoea de dublu sau echipa masculină de sabie înseamnă gurile de apă proaspătă care nu pot și nu trebuie lăsate deoparte sub nici o formă.

Un al doilea motiv este că totuși Bute, reprezentantul unei alegeri de carieră în profesionism, rămîne povestea nesfîrșită pentru public – din România și din Canada deopotrivă – care trăiește de doi ani într-o perpetuă controversă. Iar oamenii sînt morți după controverse. Unii vor să-l vadă cum se ridică din nou, în timp ce alții de-abia așteaptă să-l vadă cum se afundă. Ambele posibilități, care acoperă toată gama, de la admirație sinceră și nostalgie pînă la sadism crunt, satisfac cererea de telenovelă a tribunelor. Orice s-ar spune despre Lucian Bute, omul duce în cîrcă o superpoveste – drumul de la Mister KO la omul care acumulează înfrîngeri sau victorii puse sub semnul întrebării trebuie să fi fost anevoios și plin de senzații de toate felurile.

Pînă ieri, în presa din țara sa adoptivă, numele lui Lucian Bute, fost campion mondial IBF, era amintit într-un articol despre Jean Pascal, ultimul său călău din ring, în ianuarie 2014. Și mai sus pe pagina de Internet a publicației Journal de Montreal se afla un banner cu un concert al lui Bryan Adams, care va avea loc la final de februarie 2015, la arena Centre Bell din Montreal. Aceeași care pe 6 decembrie va găzdui meciul de revenire al lui Bute, în compania argentinianului Roberto Bolonti, dar și lupta lui Pascal cu un adversar misterios, deci încă nenumit. Dintre toate, dacă e să ne luăm după entuziasmul și anvergura cu care sînt prezentate, evenimentul cu adevărat palpitant pare concertul lui Adams, 54 de ani, artistul canadian care făcea furori prin topuri cu muzica sa în anii ’90.

Este și frumos, și dureros în același timp că mai așteptăm și că ne agățăm de meciurile lui Lucian Bute. Boxul mare își arată fascinația în diversele etape ale carierei unui sportiv, iar atenția în cazul pugilistului român se lungește și din cauza întîrzierii apariției unui alt român cu adevărat puternic în sfera profesionistă de peste Ocean. Pasiunea noastră pentru reușitele sau eșecurile lui Bute începe să vină din melancolie și istorie. Ceea ce nu pare cea mai bună opțiune. Din păcate, e singura.

Comentarii (9)Adaugă comentariu

ovidiu_3003 (166 comentarii)  •  12 octombrie 2014, 15:41

…un articol foarte corect…atentia in cazul Bute se lungeste fiindca nu a aparut un alt roman cu adevarat puternic in boxul profesionist …

Rozu (1 comentarii)  •  12 octombrie 2014, 15:44

Din pacate, Bute nu este decat un mormant ambulant al boxului profesionist…

RADUCU (4 comentarii)  •  12 octombrie 2014, 16:53

Toata lumea stie ca nu este usor sa reusesti on strainatate si sa faci un ban !
Bute a ascultat clubul-Interbox care a si schimbat 3 patroni in ultimii 5 ani si asta doar pentru a rula sume fabuloase de bani (milioane)!
Acum Bute s-a ales cu bani multi in jur de 3,5 milioane partea lui intr-o perioada extrem de scurta; faima in provincia Québec(saraca un fel de Moldova-Iasi la noi) si o viata si o batranete linistita ceea ce ne dorim de fapt toti cand ne apucam sa facem ceva !
Daca nu era in strainatate-Canada nu ajungea el asa sus caci la Romanica nimeni nu se uita !
Inainte de a veni Doroftei la Montréal nici nu stiau cum se scrie bine cuvantul ,,BOX,,-nu au avut in viata lor campioni si centuri mondiale!
PE SCURT TOTI CEI IMPLICATI AU AVUT DE CASTIGAT …MILIOANE !

SorinDumitru (5 comentarii)  •  12 octombrie 2014, 18:59

Desi ma aflu printre cei care vor sa-l vada ridicandu-se din nou pe Lucian Bute, cred ca mai degraba se va scufunda. Nu pot sa inteleg deloc de ce insista sa continue luptele la categoria semi-grea, o categorie unde el nu-si are locul. Si in conditiile astea, mie meciul cu Bolonti mi se pare unul greu in care nicidecum nu porneste ca favorit. Printre cei mai buni la semimijlocie, el alege o categorie cu sportivi mult mai solizi, pe care nu-i poate egala dpdv al forrtei. Sincer, nu pot sa inteleg ce face. Despre boxul romanesc in general, nu stiu daca e chiar asa de rau, momentan sunt cativa tineri care se preconizeaza a ajunge ceva in boxul profesionist.

unu (3 comentarii)  •  12 octombrie 2014, 19:17

momentul de glorie trece,raman povestile de spus,in rest un alt Roman bate la portile afirmarii in boxul care conteaza cel de peste ocean,manageriat atent si mult mai bine decat bute acest pugilist sper sa readuca gloria romaniei in ringurile profesioniste deci totii ochi pe RONALD „THE THRIL” GAVRIL !!!!

sandokan (2 comentarii)  •  12 octombrie 2014, 23:39

@raducu, este greu cand vii singur pintre straini, dar usor cand te pune cineva la masa pregatita. Acel cineva este Doroftei, adevaratul campion, doua cariere extraordinare , amatori si profesionisti intr o singura viata. Bute a avut norocul ca a venit ca sparing partner ptr Eric Lucas in timpul cand Interbox a facut faliment si a fost preluat de Jean Bedard, patron la Cage aux Sport. Bute a fost un consumabil al acestui lant de pub-uri, i s-au dat adversari cu sanse minime de ai face probleme. Nu s-a putut duce la nesfarsit acest lucru si s-a vazut ce s-a intamplat cand a dat de adevarati boxeouri. A facut greseala de a se crede ce nu este, ce l-au facut altii sa creada. E asa de minimal mental ca nu va avea decat de suferit continuind sa minta si sa se minta cu un nimeni clasat pe locul 30. Si inca o remarca, in gala Bute de la DNA nu se mentioneaza inca faptul ca este partas cu Obreja la furaciune.

radu (1 comentarii)  •  13 octombrie 2014, 3:56

Buna initiativa, insa daca tot s`a purces la a scrie un articol despre box, era interesanta o analiza reala a situatiei, nu traditionalul „nu ne ocupam de copii, n`avem sportivi”. Comentariul lui sorindumitru este mai interesant decat articolul.

vasco (54 comentarii)  •  14 octombrie 2014, 18:10

@Rozu,
chiar daca as rezona cu ideea ca Bute nu mai e si nici nu a fost vreun mare campion,exprimarea ta…e de manelist.
In alta ordine de idei,este paradoxal cum,intr-o societate asa de saraca precum cea romaneasca,tinerii nu-si indreapta atentia spre box si fotbal,ca si in tari sarace,precum Brazilia sau alte tari sudamericane,unde sansa oricarui baiat sarac e sa devina boxer su fotbalist…Bani ar vrea toti,dar fara munca sau cu ceva munca,asa,la inceput,apoi devin smecheri.E cazul lui Marica,Mutu,Zicu si atatia altii,si cu voia dvs. si al lui Bute.

titi (1 comentarii)  •  15 octombrie 2014, 8:11

Pt. Raducu; da, ai dreptate, Bute e un produs umflat si un produs care se vindea bine. Daca compari Quebec-ul cu zona Moldova e rau de tot. Mai citeste putin. Si, apropos, au avut si ei gloriile lor in box. Asa, pt. tine si pt. cultura ta. Chiar traiesc aici de ani buni si stiu ce spun.

Comentează