Oana Dușmănescu

Descoperă subiecte de viață în sporturi extreme și povești extreme în sporturi la care toată lumea crede că se pricepe

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Oana Dușmănescu
American Bully

Mai țineți minte istorioara aceea ușor tulbure din timpul Jocurilor Olimpice de la Rio, în care Lochte și alți câțiva înotători americani au inventat că au fost victimele unui jaf armat? De fapt, vandalizaseră, beți, o stație de benzină și […]

...

”It’s coming home, lads”

De ce iubește lumea o echipă pe care, în paralel, o ceartă? Că a avut traseu ușor, că nu a jucat tocmai fotbal, că pe alocuri s-a chinuit pe teren și ne-a chinuit și pe noi, în fața televizoarelor?

Vraja […]

...

Era în care râsul se îneacă

Glumele politice. Glumele întortocheate din fake news, cele care-ți trimit un nod în gât. Știrile gen pamflet, dar nu genul subtil și distractiv, ci cele care par mai amare și mai triste decât cele reale. Toate astea scufundă simțul umorului […]

...

Cele mai complicate lucruri din lume

Primele biciclete au fost inventate la începutul secolului al nouăsprezecelea. De-abia la începutul acelui secol, adică acum vreo 200 de ani. La cât de repede am învățat că trece vremea, descoperirea asta atât de simplă pare că a venit foarte, […]

...

Regi de tot felul

Vineri seara, puteai să ții cu Spania sau cu Portugalia sau cu vreo echipă de pe vreo planetă încă necartografiată. Cristiano e ca un dragon acaparator, devastator, încrezut și imposibil de imitat. Unii spun că dragonii fac prăpăd și nimic […]

...

Cînd încrezuții au dreptate

Îl certăm pe Cristiano Ronaldo pentru că ni se pare că e arogant. Eticheta aceasta nu cade nici cînd omul este direct și sincer.

Personajele zilelor noastre au fost deja catalogate, ca să ne vină mai ușor să le scurtăm […]

duminică, 31 august 2014, 9:21

Îl certăm pe Cristiano Ronaldo pentru că ni se pare că e arogant. Eticheta aceasta nu cade nici cînd omul este direct și sincer.

Personajele zilelor noastre au fost deja catalogate, ca să ne vină mai ușor să le scurtăm drumul de la discuție la conversație spumoasă, cunoscută uneori și sub numele de bîrfă. Messi? E băiatul retras, care nu vorbește multe. Unii spun că nu ar fi în stare. Cristiano? Înfumuratul de la celălalt capăt al fotbalului mare și important, recent declarat cel mai bun jucător al Europei.
Le atribuim adjective dintre cele mai colorate, pentru ca mai tîrziu să ne construim întregul discurs raportându-ne la tabloul nostru, pictat în nuanțe cît de poate de personale.

Pentru că, dintre cei doi amintiți mai sus, portughezul este cel care se exprimă mai mult pe tarabele de presă și la televizor, el este acela care își arată lumii disconfortul neîncetatei comparații cu Lionel Messi. Trebuie să fie foarte greu să te afli mereu într-o competiție pe care ți-au impus-o alții. Probabil că și Messi simte cam același lucru, doar că îl lasă pe Cristiano s-o repete mai des.

Într-un interviu acordat unei televiziuni din țara sa, Ronaldo nici nu s-a căznit să pară diplomat. I s-a adus aminte de presiunile făcute de Adidas pentru ca argentinianul să plece acasă de la World Cup cu trofeul pentru cel mai valoros fotbalist al turneului brazilian. Iar el a răspuns, nici măcar ironic, ci ca un tip normal care își lasă uneori ciuda și opiniile să străpungă orgoliile, pînă la suprafață. „Nu pot vorbi cu sinceritate despre acest subiect. Dacă aş spune tot ceea ce cred, aş ajunge la închisoare”.

Exagerat? Poate, un strop. Cu siguranță șocant, cu siguranță deschizător de întrebări. Dar măcar a vorbit plastic și atractiv despre ceea ce am mormăit cu toții, în toate modurile posibile, la sfîrșit de Cupă Mondială 2014. A lăsat să se întrevadă. Într-un fel, dată fiind și evoluția sa slabă de la Mondiale, a vorbit ca un telespectator din mulțime. A fost cît a putut fi de sincer la întrebarea în cauză, cît s-a putut de direct. Uneori, din peisajul presărat cu fotbaliști, lipsește un strop de curaj și asumare, și nu doar la nivel de declarații, ci și pe teren.

Dacă tot ținem atît tare de etichete, ar trebui să învățăm, o dată pentru totdeauna, că și băiatul cu o tonă de gel în păr (etichetă!) și încrezut (o altă etichetă!) poate avea dreptate. Și să o lăsăm mai moale în a-i judeca pe cei care, cu tact sau nu, cu sau fără modestie, spun cu voce tare ceea ce noi, restul, doar gîndim.

Comentarii (15)Adaugă comentariu

Steve Rudot (1 comentarii)  •  31 august 2014, 11:11

Baiatul cu (o tona de) gel in par are o medie mai mare de un gol pe meci pentru echipa sa. Alearga, centreaza, suteaza, si, intr-un cuvant, vinde. Este un show man, iar acestia intind bratele pentru a-si culege laurii.
Arogant?!? Poate. Dar de ce-ar fi modest? Pana la urma, cum se spune, modestia este apanajul oamenilor marunti, mediocri, abajurul dupa care se ascund de lumina (altor) reflectoare.
A, daca ar fi declarat ca este un bun pilot, sau fizician, sa zicem, atunci ar fi fost laudaros si arogant. Dar, cata vreme ne tine aprinse televizoarele in miez de noapte si pasiunea pentru fotbal, – vie, eu spun sa ne bucuram de fotbalul lui. De pasii lui matemetici. Si, daca ne sta bine, sa dam o fuga pana la stilist c-o poza de-a lui 🙂 . Pentru ca asta fac starurile: impun mode, creeaza fantezii dar si invidii, construiesc pasiuni.

Felicitari pentru articol, Oana. Ai interpretat simplu si direct o afirmatie (de suporter) a lui Cristiano.

Anonim (29 comentarii)  •  31 august 2014, 16:13

Articol fara rost. Nu-i vina lui Messi ca a primit acel trofeu, prin asta au vrut doar sa-i faca rau, cum nu este Cristiano deloc in masura sa-l judece pe Messi, finalist de CM, cand el a plecat acasa cu coada intre picioare inca din faza grupelor. Nu a fost in cea mai buna forma Messi, insa a fost printre cei mai buni si fara el Argentina n-ar fi ajuns acolo. In schimb Cristiano n-a ajuns acolo fiindca n-a mai avut echipa care sa-l sustina si sa-l ridice.

Doc (1 comentarii)  •  31 august 2014, 16:14

Oana, ia spune tu cu voce tare si cristalina, ce crezi despre trofeul tocmai acordat acestui fotbalist cu nume copiat, marele Crtistiano?

căpcă1 (1 comentarii)  •  31 august 2014, 16:27

Toate ironiile noastre, ale celor mulți, față de cei câțiva chemați în diferite domenii de activitate, sunt refulări !
Am pus etichete că fotbaliștii au nevoie de cascadori când deschid gura ( săracul Hagi !), știu foarte mulți care abia așteaptă ca Simona Halep să nu mai fie numărul 2 mondial și altele de acest gen. Este, dacă vreți, neputința noastră, manifestată în faptul că nu am avut talentul altora. Până la urmă, cei puțini și foarte talentați ne oferă nouă, celor mulți și anonimi talentul cu care au fost înzestrați, pentru a ne face viața mai frumoasă, devenind martori la performanțele lor. Homo homini lupus !

cosmin (2 comentarii)  •  31 august 2014, 16:51

un articol foarte slab, care nu face decat sa`l ridice`n slavi pe „ingamfat”-eticheta…daca la nivelul lui (asteptat doar) se preteaza la asa declaratii, atunci oamenii de rand o sa începem sa injuram tot ce nu ne convine…toata lumea are pretentii la asa fotbalist cum se vrea a fii CR, in nici un caz asteptam sageti catre ceilalti doar pentru faptul ca se afla cu cateva scari peste el 🙂

cosmin (2 comentarii)  •  31 august 2014, 16:52

*se vrea a fi*

vlad (15 comentarii)  •  31 august 2014, 17:38

Cum sa nu-l criticam??? Omul nu a spus doar ca Messi nu merita trofeul, a zis si ca-l merita el!!! El care si-a ingropat echipa in meciul cu Ghana cand a ratat de 4 ori singur cu portarul!!! El care a iesit din grupe de la Mondial.

andreicagogu (1 comentarii)  •  31 august 2014, 18:07

nu pot sa ma compar cu cei care au in mana pixul si hartia unor publicatii ai caror patroni nu au habar de fenomenul sportiv, drept pentru care ii lasa pe tot felul de neaveniti sa se creada buricul pamantului; repet inca odata, ronaldo cu trecerea timpului, care se va produce foarte repede, va deveni un anonim; as vrea sa-l vad ca-si pune amprenta pe jocul unei echipe asa cum o face MESSI

dorin (1 comentarii)  •  31 august 2014, 18:25

CR 7 are dreptate: mESSI a meritat trofeul cum au meritat Mateut si Camataru Gheata de Aur!

hahaa (1 comentarii)  •  31 august 2014, 20:11

vlad eu zic sa mai citesti inca o data ce a declarat ,atat in presa din romania cat si in presa de afara.inteleg ca esti copchil si ca esti ft subiectiv.cum ziceau baietii de la La familia „nu vorbi fara sa stii „

bigbear (1 comentarii)  •  31 august 2014, 20:24

„Dacă aş spune tot ceea ce cred, aş ajunge la închisoare” – imi poti spune exact ce inseamna asta? Cum poti ajunge la inchisoare pentru niste declaratii? Cel mult insulta, iar pentru asta nu cred ca se face inchisoare. Ce poate spune asa grav despre Messi? Ca foloseste substante interzise? Aia se poate verifica si sunt convins ca e controlat la fel ca restul din campionatul respectiv. Ca nu merita un premiu sau altul? Nu el isi da premiile.
Ce a spus el asa demn de retinut? Concret.

bazileon (6 comentarii)  •  1 septembrie 2014, 10:34

CR7 este un marlan ce crede ca s-a pogorat harul peste el nu numai fotbalistic dar si cuvantator: nu este cazul.
Cel mai trist este ca de o jumatate de deceniu s-au eternizat acesti doi mari fotbalisti intr-un „cel mai bun” Janus si ceilalti sunt ignorati (un Drogba, un Ribery etc). Si mai trist este ca se acorda o valoare atat de mare unor trofee de rahat, ca doar biruinta sportiva nu se obtine prin vot (lucru valabil si pentru clasificarea WTA a Simonei Halep).
In fine, articolul e neizbutit caci partinitor: sigur, e rau sa fii ipocrit, dar e mai bine sa ai tact!

cip (1 comentarii)  •  1 septembrie 2014, 10:44

Steve Rudor: +1.

john70 (8 comentarii)  •  2 septembrie 2014, 6:38

@bigbear

Poate ca Cristiano nu se referea neaparat la fotbal. In mult idolatrizatul Occident poti ajunge la inchisoare pentru niste declaratii. Cretinii de acolo au inventat notiunea de „hate speech”: daca zici ceva care este considerat nelalocul lui despre negri sau homosexuali, poti ajunge f. usor in fatza unui judecator care te condamna fara probleme, ca asa e acolo. Libertatea de expresie nu exista.

Victor Costea (5 comentarii)  •  4 septembrie 2014, 11:36

I love you, Oana! <3

Comentează