Oana Dușmănescu

Descoperă subiecte de viață în sporturi extreme și povești extreme în sporturi la care toată lumea crede că se pricepe

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Oana Dușmănescu
American Bully

Mai țineți minte istorioara aceea ușor tulbure din timpul Jocurilor Olimpice de la Rio, în care Lochte și alți câțiva înotători americani au inventat că au fost victimele unui jaf armat? De fapt, vandalizaseră, beți, o stație de benzină și […]

...

”It’s coming home, lads”

De ce iubește lumea o echipă pe care, în paralel, o ceartă? Că a avut traseu ușor, că nu a jucat tocmai fotbal, că pe alocuri s-a chinuit pe teren și ne-a chinuit și pe noi, în fața televizoarelor?

Vraja […]

...

Era în care râsul se îneacă

Glumele politice. Glumele întortocheate din fake news, cele care-ți trimit un nod în gât. Știrile gen pamflet, dar nu genul subtil și distractiv, ci cele care par mai amare și mai triste decât cele reale. Toate astea scufundă simțul umorului […]

...

Cele mai complicate lucruri din lume

Primele biciclete au fost inventate la începutul secolului al nouăsprezecelea. De-abia la începutul acelui secol, adică acum vreo 200 de ani. La cât de repede am învățat că trece vremea, descoperirea asta atât de simplă pare că a venit foarte, […]

...

Regi de tot felul

Vineri seara, puteai să ții cu Spania sau cu Portugalia sau cu vreo echipă de pe vreo planetă încă necartografiată. Cristiano e ca un dragon acaparator, devastator, încrezut și imposibil de imitat. Unii spun că dragonii fac prăpăd și nimic […]

...

Dezbaterea și tăcerea

Desigur, nu scrie nicăieri că alăturat definiției din dicționar a transparenței trebuie să fie poza cu sigla COSR. Cu toate acestea…

…încercările de a prezenta publicului larg schimbările de la nivelul superior al Comitetului Olimpic și Sportiv Român par dureroase, […]

duminică, 25 mai 2014, 9:50

Desigur, nu scrie nicăieri că alăturat definiției din dicționar a transparenței trebuie să fie poza cu sigla COSR. Cu toate acestea…

…încercările de a prezenta publicului larg schimbările de la nivelul superior al Comitetului Olimpic și Sportiv Român par dureroase, încîlcite, de parcă o mînă nevăzută le tot trage de ici și pînă colo, făcîndu-le și mai opace pentru români.
Nu știu care este exact cuvîntul cheie din acronimul acesta, dar mi-a trecut la un moment dat prin cap că ar putea fi chiar „Român”. Chiar dacă acesta este un vot neacordat de oamenii simpli, din popor, aceștia ar fi avut, probabil, și dreptul și curiozitatea de a-i cunoaște pe cei trei care candidează la funcția de președinte al COSR, în urma demisiei lui Octavian Morariu.

Evident, cum orice pe lumea aceasta poate fi contrazis, se poate spune că trebuie să vii de pe altă planetă ca să spui că nu-i cunoști pe doi dintre candidați. Elisabeta Lipă și Octavian Belu și-au petrecut viețile cu tricolorul pe echipament sau fluturîndu-l pe la diverse competiții importante, să zicem, de pildă, pe la Jocurile Olimpice. Numele lor s-au înscris în Cărți ale recordurilor de toate felurile, ale gimnasticii și canotajului. Nu mai au nevoie de prezentări. Da, nu mai au nevoie de prezentări ca sportivi, respectiv antrenori. Dar au nevoie de un upgrade la nivel de informație privitoare la capacitatea de a deveni, unul sau altul, șef al olimpismului autohton.

Cei doi au participat vineri seară la dezbaterea moderată de Ion Țiriac, fost președinte al COSR, la Digi24. Cum, a lipsit cineva? Da, a lipsit Alin Petrache, șeful FR Rugby, cu scutire scrisă de la Morariu. Proaspătul demisionar a dat un comunicat neclar, prin care recomandă membrilor Comitetului Executiv al COSR să selecteze emisiunile televizate la care merg zilele acestea. Cum Petrache este vicepreședinte al COSR, absența sa de la dezbatere – care poate fi descrisă mai degrabă drept o masă rotundă – poate fi justificată. A respectat recomandarea, nimic mai mult. Mister și suspans. Românii rămîn cu Belu și Lipă.

Să recapitulăm, așadar. Se dau datele următoare: Belu Octavian? Prezent. Lipă Elisabeta? Prezentă. Țiriac Ion? Prezent și el. Sportivi importanți în studio? Da, și ei tot acolo. Morariu Octavian? Absent, așa cum și trebuia să fie. Petrache Alin? Absent, prin propria decizie. Comunicatul? Prezent, deși pe alocuri confuz, pe site-ul COSR.

Se cere: uniți punctele. Fiecăruia dintre noi s-ar putea să i se arate cîte un desen total diferit de al celui de alături. În loc de transparență și de franchețe.

Comentarii (5)Adaugă comentariu

genu (24 comentarii)  •  26 mai 2014, 1:16

E limpede, dl Petrache nu mai are nimic de demonstrat, sunt competente pe care le capeti pur si simplu din afiliere. La acea retea invizibila ce-i cuprinde pe toti candidatii de serviciu. Parafrazand o lozinca veche si prafuita, ei au facut doar efortul de a se naste…in sistem. Pe tema asta a scris foarte bine, destul de recent, dl Geambasu.
Fara ironie sau critica-gasesc articolul mai potrivit pentru „22”.

17 Nentori Tirana (8 comentarii)  •  26 mai 2014, 14:20

# 1 genu

E drept ca Domnul Geambasu a scris un articol frumos si util celor care nu-i cunosc pe urmasii frontului salvarii nomenclaturii, a banditilor si a scolii lor de cadre cu studenti suspecti, dupa model occidental dimbovitan.
S-a ocupat mai mult de lupul tinar din sistem, a omis ca si Domnul Lipa a urmat acceasi scoala, are o sustinere politica, asta desi le taie apa, gazul si curentul dinamovistilor cu mai putina carte.

Dar adevarul e ca de la initial 20, numarul studentilor scolii de cadre a tot crescut, asa ca nu mai pot fi suspectati toti ca facind parte dintr-un sistem. Mai curind s-a nascut Domnul Belu in sistem, desi a tot trebuit sa se lupte cu el. Mai curind s-a nascut si traieste in sistem Domul Tiriac si cel care nu a gasit un alt moderator. Mediul de afaceri a fost condus de cei ca Copos. Construiesc fabrici ? Fac agricultura, promoveaza produse romanesti, dau locuri de munca ?
Nu. Cumpara, vind, isi trag rezidentiale, hoteluri, banci dar ei opereaza tot in Cipru. Atit stiu. Tiriac a mai fost la COSR, e si de uitat. Lipa a organizat dezastrul de la Londra iar Szabo si sotul au condus atletismul, se si vede, vor o noua Daciada, fara bani, sa alerge toti din placere si pentru sanatate. Domnul Belu a obtinut rezultate, dar probabil cu mari sacrificii si multi nervi.

PS am incercat sa unesc punctele. Mai suparator ca absentul a fost moderatorul. Consider ca cei trei merita sa fie concurenti si alesi de cei care ii cunosc mai bine. Oricare ar fi o alegere buna. Nu o consider ca pe una din sistem chiar cu Domnii Petrache ori Lipa cistigatori.

locca (1 comentarii)  •  26 mai 2014, 19:32

este numai voastra ! cate aticole au fost solide, la gs …. pai cand un mustacios vorbeste despre unu care a trait pana la o varsta si dupa aia a muri sau un gazetar de ciclism ne trimite in fata nevazuta a cosmosului (carl sagan, ei nu stiu ce spun … ), la ce sa te astepti ! Scrieti profund descreierat, dupa nopti nedormite sau eram sa spun de ce fel … . sa va fie rusine ! (si nici dumneata nu esti o icoana sportiva la care se inchina cineva)

Mihai Rusu (4 comentarii)  •  27 mai 2014, 13:38

Intr-un moment in care CIO, a primit inca o reactie de respingere a olimpiadei albe din 2022 in urma referendumul popular al Cracoviei (dupa Elvetia, Germania si Suedia), asistam in cadrul COSR la un spectacol grotesc. Regizorii din culise cu rol de eminente cenusii, isi muta pe tabla de sah „pionii sau nebunii” in functie de interesele lor personale. Alin Petrache, depaseste toate asteptarile „olimpice” intrucit este protejat politic atit ca deputat cit si ca membru marcant al PSD, astfel incit candidatura nepotului fostului pecerist-vice-presedinte al FRT, devine un caz de incompatibilitate pentru ANI. Daca mai luam in consideratie si criteriile discriminatorii de acordare a voturilor pentru membrii performanti sau neperformanti din punct de vedere sportiv, atunci constatam un statut al COSR care incalca grav Drepturile Omului si Constitutia Romaniei. Sloganul cu „Respect” si Fairplay” promovat de federatiile sportive internationale, ramine un populism ieftin de afisat doar in arene, in timp ce in culise se incalca toate normele etice ale olimpismului modern. Autorii: foste vedete (ne)sportive „care au facut ceva pentru tara”.

Mihai Rusu (4 comentarii)  •  29 mai 2014, 22:07

Din 29.05.14 avem un nou presedinte COSR-anticipat-in persoana multilateral dezvoltatului Alin Petrache. Nu este o surpriza, intrucit unii oameni din Sistemul Olimpic sau al MTS, au anticipat sub presiunea politica, „victoria” unui foarte tinar candidat aflat intr-un cumul de functii, cum nu au avut nici macar Vaelntin sau Nicu Ceausescu! Ii dau dreptate lui Tavi Bellu dupa ce a constatat „lobby-ul” politic, ceea ce imi intareste argumentul meu referitor (si) la influenta unor „binevoitori” din actuala putere la alegerile de la FRT, in care subsemnatul a fost carotat de pionii „rosii”.
„Invinsii” la care il adaug pe Remus Draganescu fost candidat la FRH, sau contestatul Dtr Mihalache, se vor intilni alaturi de alti antrenori-performeri in 13.06.14 la Bucuresti pentru a serba 40 de ani de la terminarea IEFS-ului. Ma mindresc de generatia mea.

Comentează