Oana Dușmănescu

Descoperă subiecte de viață în sporturi extreme și povești extreme în sporturi la care toată lumea crede că se pricepe

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Oana Dușmănescu
American Bully

Mai țineți minte istorioara aceea ușor tulbure din timpul Jocurilor Olimpice de la Rio, în care Lochte și alți câțiva înotători americani au inventat că au fost victimele unui jaf armat? De fapt, vandalizaseră, beți, o stație de benzină și […]

...

”It’s coming home, lads”

De ce iubește lumea o echipă pe care, în paralel, o ceartă? Că a avut traseu ușor, că nu a jucat tocmai fotbal, că pe alocuri s-a chinuit pe teren și ne-a chinuit și pe noi, în fața televizoarelor?

Vraja […]

...

Era în care râsul se îneacă

Glumele politice. Glumele întortocheate din fake news, cele care-ți trimit un nod în gât. Știrile gen pamflet, dar nu genul subtil și distractiv, ci cele care par mai amare și mai triste decât cele reale. Toate astea scufundă simțul umorului […]

...

Cele mai complicate lucruri din lume

Primele biciclete au fost inventate la începutul secolului al nouăsprezecelea. De-abia la începutul acelui secol, adică acum vreo 200 de ani. La cât de repede am învățat că trece vremea, descoperirea asta atât de simplă pare că a venit foarte, […]

...

Regi de tot felul

Vineri seara, puteai să ții cu Spania sau cu Portugalia sau cu vreo echipă de pe vreo planetă încă necartografiată. Cristiano e ca un dragon acaparator, devastator, încrezut și imposibil de imitat. Unii spun că dragonii fac prăpăd și nimic […]

...

Am evoluat. Înspre ce?

Problema rasismului ne înţeapă doar cînd străpunge epiteliul. Discriminările se adaugă atît de frumos ipocriziei

Recentele zile mondiale ale discriminării au două feţe. Una – de victimă, în Spania. Episodul Dani Alves şi banana azvîrlită din tribună la meciul Barcelonei […]

joi, 1 mai 2014, 12:00

Problema rasismului ne înţeapă doar cînd străpunge epiteliul. Discriminările se adaugă atît de frumos ipocriziei

Recentele zile mondiale ale discriminării au două feţe. Una – de victimă, în Spania. Episodul Dani Alves şi banana azvîrlită din tribună la meciul Barcelonei cu Villarreal. Cealaltă – de călău, în Statele Unite ale Americii. Donald Sterling, patronul echipei Los Angeles Clippers, care s-a exprimat cît se poate de clar împotriva persoanelor de culoare, într-o înregistrare a unei conversaţii private cu o domnişoară dezinteresată. O fi observat tîrziu – la 80 de ani – că îşi face de zeci de ani o bună parte din afaceri într-o lume, cea a baschetului profesionist din America de Nord – unde, vrem sau nu vrem să vedem sau să spunem răspicat, jucătorii majoritari şi cei mai valoroşi sînt şi au fost mereu cei de culoare.

Tindem să-l compătimim pe unul şi să-l demonizăm pe cel de-al doilea. Aşa, simplu. Ne simţim obligaţi să reacţionăm şi să nu lăsăm loc de nuanţe. Ce atîtea nuanţe? Nouă, brusc, nu ne mai plac culorile. Nu avem tare ascunse, nu avem nici măcar un colţ discriminatoriu în gingii. I-am extirpat de multă vreme pe toţi, în cabinetul stomatologic blînd şi bun al istoriei. Blînd şi bun cu noi.

Într-un excelent editorial din publicaţia Time, fostul mare baschetbalist Kareem Abdul-Jabbar îşi strînge toate forţele de care e capabil şi încearcă să le echilibreze. Cred că i-a fost greu din cale-afară. Îl numeşte pe Donald Sterling „Stăpîn Iritabil de Plantaţie”, apoi încearcă să-l scuze, invocînd dreptul la intimitate şi vîrsta înaintată a celui în cauză.

În paralel, Alves îşi pierde stăpînirea de sine şi îi diagnostichează pe spanioli drept neevoluaţi, trimiţîndu-i în Evul Mediu. „Spaniolii se cred buricul pămîntului, însă, din multe puncte de vedere, sînt înapoiaţi”. Totul în lumea asta este teribil de instabil. Iar uneori ipocrizia condamnată la nivel public şi ilustrată prin exemple limpezi deschide calea paranoică înspre şi mai multă ipocrizie. Practic, ne bănuim între noi de gînduri care discriminează. În mare, avem dreptate cînd facem asta. Paranoia are mai mereu un sîmbure consistent de adevăr.

Ne loveşte mereu ce fac alţii. Cum vorbesc, ce spun ei, ne şochează întotdeauna gesturile şi replicile altora. Noi ne spălăm şi de calitatea de călău şi, mai ales, de aceea de victimă.

E o luptă care nu se termina nicicînd, în ciuda predicilor şi legilor despre egalitate, şanse echitabile în ciuda diferenţelor de piele, de sex sau de vîrstă. Nu e ca şi cum te-ar pîndi cineva din umbră ca să te nedreptăţească. E doar o sferă închisă, fără scăpare. Eşti la nesfîrşit discriminat şi discriminator.

Comentarii (19)Adaugă comentariu

NR (5 comentarii)  •  1 mai 2014, 12:55

Buna dupa-amiaza,d-na Dusmanescu.Superb articolul si totodata foarte realist.Am spus-o de nenumarate ori ca sensul discriminatoriu ori rasismul nu este un monopol „alb” ci unul incolor iar inainte de a arata cu degetul spre cineva sa ne uitam in propria oglinda,recunoscandu-ne in acuzat..Discriminarea a fost,este si va fi un flagel al raului,pandindu-ne dintr-un cotlon uitat al istoriei,gata sa muste din impresia unei tolerante inoculate cu mai mult sau mai putin succes insa,oare cine ne va izbavi de ipocritul,salajuind in noi care,dand tarcoale,incearca sa minta realitatea..?:)

Miki Maus (5 comentarii)  •  1 mai 2014, 13:01

Mie jidanul mi se pare simpatic.

buratinos (3 comentarii)  •  1 mai 2014, 13:45

Da si…care este ideea !!!pana la urma si oamenii albi sunt discriminati in fiecare zi, fiecare cu parerea lui despre altii, atat ca trebuie tinuta in casa, sa nu auda altii.
Si nu inteleg despre ce realitate vorbesti draga, esti sigura ca traiesti o realitate?

Dani (19 comentarii)  •  1 mai 2014, 13:52

Sa fim seriosi, negrii sint mai rasisti decit noi. Doar ca ei o arata mai putin prin vorbe si mai mult prin fapte. Cine e mai ipocrit? Cel care spune lucrurilor pe nume ori cel care se ascunde dupa deget? Exista rasism si este bine ca exista. Fiecare rasa are cultura si educatia sa, iar sa le amestecam nu este nici moral si nici igienic daca avem o farima de ratiune care sa respinga globalizarea asta fortata in toate domeniile de activitate…gindim diferit si macar asta nu ne pot impune. Sa lasam lucrurile pe fagasul lor normal, altfel riscam sa fim noi cei discriminati!

shab (3 comentarii)  •  1 mai 2014, 13:56

@Dani ‘Fiecare rasa are cultura si educatia sa, iar sa le amestecam nu este nici moral si nici igienic’ Nici Hitler n-ar fi zis-o mai bine. Ia explica-mi si mie care e cultura negrilor. Ca, aparent, e aceeasi, fie ca sunt francezi, americani, somalezi sau sud-africani, nu? Esti idiot, pustiule.

IO (5 comentarii)  •  1 mai 2014, 14:17

Problema este mult mai complicata de atat. In America exista INCA dreptul la libera asociere, dreptul la exprimare libera si la intimitate. Toate acestea au fost aruncate la cosul de gunoi in acest caz.
Pe de alta parte, politica impusa de etnia domnului proprietar de echipa, aceea de a legisla sentimente, se intoarce chiar impotriva celor care o impun. E drept ca acestia o pun pe seama comunitatii albe, pretinzand ca toti albii sa-si assume faptele lui Sterling, cand in fapt el sunt trasatura mediului in care acesta se invarteste, adica proprietarii de echipe de baschet, in majoritate evrei.

dan (7 comentarii)  •  1 mai 2014, 14:21

Basmele secolului. Cica in comunism nu aveai dreptul sa te exprimi. Really? Cum este acum? In ziua de azi nu mai ai voie sa ai opinii personale si nici sa le exprimi! E dreptul meu sa-i spun unei fufe ca NU-MI PLAC oamenii de culoare. Nu incit la ura rasiala, este ceea ce simt. La fel spun : NU-MI PLAC homosexualii! E dreptul meu! Bineinteles incerc sa nu exprim asta in public. Daca, de exemplu, indraznesc sa afirm ca am o relatie „NORMALA” barbat-femeie, imi sar in cap toate organizatiile acelea. Azi toti trebuie sa ne iubim, unii cu altii… In ritmul acesta cit mai este pina la a accepta pedofilia, necrofilia sau zoofilia?

shab (3 comentarii)  •  1 mai 2014, 14:30

dane, ai inceput bine si a-i dat-o in tampenii pe final. Ce are de-a face homosexualitatea, deci o relatie consensuala intre doi adulti, cu pedofilia, necrofilia sau zoofilia? Esti, si tu, idiot.

dan (7 comentarii)  •  1 mai 2014, 14:35

shab, asa o fi cum zici tu. Doar consensualitatea sa existe.

Cata (1 comentarii)  •  1 mai 2014, 14:38

nu exist o problema numita rasism. exista o problema numita ong-uri care fac galagie ca sa-si ia banii si astfel au creat o moda intre cei incapabili sa discearna. mentinerea acestui subiect in discutie ani si ani de zile, cu spoturi publicitare, cu bani multi bagati si gurisit de ocazie nu rezolva problema ci doar o amplifica. e vorba de educatie si atit. cind se va rezolva aceasta problema si celelalte se vor fi rezolvat. atita vreme cit totul e bani si nu moralitate si valori, bananee vor zbur ain sus si-n jos. amuzanta e media care, sarmana de ea, joaca dupa cum i se cinta. nu exista o problema numita rasism. exista insa o problema mondiala numita accesul la educatie! iar va luati de vocile singulare si exceptiile care de aceasta data nu confirma regula caci inapoiat trebuie sa fii daca culoarea sau limba vorbita sau obiceiurile devin subiect de discutie. globalizarea ucide diversitatea. asa am globalizat problema rasismului. dar sarmana presa habar nu are motivul pentru care rasismul a devenit, ca si terorismul, motiv de gilceava promovat pe bani grei. sursa ingrijorarii nu este moralitatea. de aceea cam tot ce apare in presa apare cu un scop bine definit.

bando (1 comentarii)  •  1 mai 2014, 14:51

dani si dan, nu cumva sunteti unul si aceeasi?
eu zic ca te-ai intins cam departe, sa faci comparatie intre tine si negrii din America.
Ei sunt cetateni ai Statelor Unite, in timp ce tu esti cetatean a celei mai sarace tari din UE.
Nu trebuie sa te bagi tu in ciorba lor daca nu sti exact care e situatia.
Gandeste ca cetatenii acelei si-au ales un PRESEDINTE negru, deci lucrurile la ei stau altfel.
Daca vroiai neaparat sa-ti exprimi o parere puteai sa dai un alt exemplu, mai European sa zicem asa…
Tie oare iti sta bine cand Englezii, Germanii, Francezii, avand dreptul la o opinie si s-o si exprime si zic ca nu le plac Romanii? zi sincer, te deranjeaza acest lucru?

adi (3 comentarii)  •  1 mai 2014, 17:19

Chiar ca romanii sunt rasisti si needucati. O dovedesc din plin comentariile lor.Intr-o lume normala oameni de teapa lui Gigi Becali ,Mitica Dragomir ,Cristi Borcea… ar fi fost de mult trimisi la groapa cu gunoi a istoriei ,nu idolatrizati si mediatizati excesiv.Ei au fost „idoli” si exemple ptr cei ce se refuleaza pe site-ui,incapabili de un dialog civilizat ,jignind grosolan pe toti care nu injura impreuna cu ei.

okra (5 comentarii)  •  1 mai 2014, 20:35

roade din lap-top dama draga, dar uefa ti-a dar un clip antirasism e milioane !

Dani (19 comentarii)  •  1 mai 2014, 21:27

Shab, „pustiul” are vreo 47 de ani impliniti, a vazut multe si are scoala vietii. Dar in ce priveste cultura negrilor e mai greu de explicat, deoarece pentru noi este mai mult „incultura”. Eu ma refeream la „civilizatie”, adica la modul de viata, la traditii…mai are rost sa-ti explic un lucru atit de simplu? Este precum diferenta intre timp si eternitate: eu as avea tot timpul sa-ti explic, pe cind tie ti-ar trebui o eternitate ca sa intelegi.
Si cum modestia nu prea ma caracterizeaza, am si mai mult bun-simt decit tine…eu nu te numesc idiot, dar te ironizez pina ajungi sa te simti astfel. Deoarece ironia este raspunsul natural de aparare a spiritului uman impotriva stupiditatii.
Imagineaza-ti ca n-am sa intru in polemica pe net cu unul care doar in fata monitorului se crede barbat si isi inchipuie ca este „barbateste” sa incerci sa jignesti fara motiv. Cineva spunea „Prostul, cind nu (mai) are argumente, incepe sa jigneasca”…acel cineva se numea Shakespeare. Daca ai impresia ca facea referire la tine, cearta-te cu el. Sapa pina il gasesti, apoi ia-l la rost ca nu-i plac prostii…
Sa nu ma intrebi daca sint rasist. Da, sint rasist, si ma mindresc cu asta. Sint rasist si recunosc asta deoarece am simtul raspunderii, plus ceva argumente. Sint rasist si sint nationalist precum marea majoritate a acestui popor. Si negrii sint rasisti, mai rasisti decit noi, dar nu o spun deschis. Ei actioneaza si nu ti-ai dori sa stii cum. Cel putin in SUA, in NY, cartierele Queens si Brooklyn tind sa devina precum Bronx-ul…albii intimpina tot felul de sicane pina cind sint nevoiti sa-si vinda locuintele si sa plece in alte cartiere mai …curate. O plimbare nocturna in Montmartre-ul parizian ocupat de maghrebieni este aventura suprema…Tarile nordice inaspresc legislatia imigratiei de teama de a nu deveni state mai degraba africane decit europene. Austriecii isi pazesc lebedele de ciocolatii carpato-danubiano-pontici si nu numai…si exemplele ar putea continua mult si, din pacate, nu tocmai bine pentru populatia alba. Inca ti se mai pare ca nu este nici o diferenta intre modul de trai al albilor si negrilor? Atunci plimba-te si tu ca turist in locurile mentionate si convinge-te singur! Dar decit sa iei portofelul la tine, mai bine cumpara-ti o arma! Asta daca tii la viata ta!
Ca cineva sa inteleaga faptul ca rasismul este un efect si nu o cauza, ar fi trebuit ca respectivul sa fi auzit macar de principiul cauzalitatii. Bun, stramosii nostri au luat o decizie complet eronata cind au luat sclavi de culoare…poate ai vazut imagini din Africa: negri cintind, negri dansind, negri razboindu-se, negri traind in saracie lucie…dar ai vazut undeva negri muncind??? Poate doar in sport, unde profita de conditia lor fizica datorata mostenirii genetice (ca sa-ti vizitezi vecinul din copacul aflat la 500 metri trebuie sa alergi, ca altfel vine leul ori crocodilul si te papa!). Saracia a drept cauza lenea cronica, modul lor de viata se bazeaza pe aceasta saracie, unde seful de trib profita si el cit poate (da, daca nu stiai, in africa majoritatea statelor sint de fapt uniuni tribale !)…Ehh, vezi tu, ca sa intelegi toate aceste aspecte trebuie sa cunosti istorie, geografie, psihologie, biologie, politica economica…dar tu, in loc sa pui mina pe carte, preferi sa jignesti ceea ce nu intelegi.
E usor sa te afunzi in mocirla in care traiesti si sa spui „sint discriminat”. E greu insa sa cauti motivul acestei discriminari, deoarece trebuie sa cauti intr-un teritoriu neexplorat: in tine, in creierul tau. Si aici ma refer in general, nu la cel care se ascunde in spatele pseudonimului shab (daca nu scrie si-l scrie cu majuscula inseamna ca si el a ajuns la concluzia ca are un caracter care nu suporta majuscula…). Dai vina pe rasism ca fiind cauza primordiala a tuturor relelor, uitind ca rasismul este doar un efect al diferentelor etnice si nu numai. E usor sa spui „Nici Hitler n-ar fi zis-o mai bine”, uitind ca cei care se cred acum „virful de lance al luptii impotriva discriminarii rasiale”, americanii, au „inventat” Ku Klux Klan-ul cu mai bine de 70 de ani inainte de Legile de la Nürnberg, reactivat apoi in 1915 si in 1946. In Africa de Sud, politica de apartheid (amintita prima oara in 1917) a avut sustinatori inclusiv in rindul populatiei „de culoare” (Partidul Libertatii Inkatha). In India, dupa alungarea englezilor, bastinasii s-au luptat si intre ei, din motive doar aparent strict religioase, ceea ce a dus la impartirea teritoriului (India si Pakistan). In Irlanda de Nord nici nu a fost nevoie de negri, dar au existat multe conflicte singeroase intre catolici si protestanti…asta arata fara putinta de tagada ca peste tot in lume, acolo unde exista mari diferente de cultura, educatie, traditii, religie, etc exista o mare doza de asa-zisa „discriminare” pe anumite criterii. Dar discriminarea este ea insasi doar unul din efectele intilnirii dintre doua populatii diferite de criteriile enuntate mai sus. Toate acestea se intimpla atunci cind acele populatii atit de diferite sint fortate sa ocupe acelasi teritoriu…e ca si cum vecinul asculta manele cu volumul dat la maxim, iar tie iti place muzica sinfonica si detesti kitsch-ul…ori invers. Aceasta amestecare fortata a populatiilor face rau in egala masura tuturor celor fortati sa locuiasca impreuna, in ciuda tuturor incompatibilitatilor. Iar trecutul este floare la ureche in aceasta privinta…globalizarea ne va face mai rasisti, mai nationalisti, mai radicali, mai discriminatorii si totodata discriminati.
Pentru orice individ cu IQ-ul mai mare decit numarul la incaltaminte, este lesne de inteles ca marea greseala este prezentarea rasismului dintr-un singur punct de vedere. Ambele parti implicate se simt discriminate si ambele parti vor raspunde, fiecare la rindul sau, cu aceeasi moneda. Iar cel mai mare pericol pentru intensificatea rasismului este chiar negarea aspectelor care il cauzeaza. Ori a spune ca intre albi si negri nu exista alte diferente mult mai clare decit culoarea pielii inseamna a nega orice evidenta. Inseamna ignoranta, iar ignoranta nu este o scuza. Este incultura, prostie, rea vointa, separate apoi luate la un loc. Un loc pe care ignorantii il numesc „corectitudine politica” si la adapostul careia isi permit sa jigneasca o opinie diferita. Asadar, si la intilnirea intre doua persoane de capacitati intelectuale diferite si niveluri de educatie diferite apar practici discriminatorii, dar care se manifesta diferit: unul injura, celalalt argumenteaza si apoi ironizeaza, fiecare dupa cum il duce capul…
P.S.: Dupa cum am mai spus, nu voi intra in polemici inutile cu diversi ignoranti galagiosi. Este primul si ultimul meu raspuns , pe principiul „un popa nu toaca de mai multe ori pentru o baba surda”. Aaa…popa am spus? Piei, drace! :p

Dani (19 comentarii)  •  1 mai 2014, 22:10

PS.2: Nu, Bando, sintem persoane diferite care se pare ca impartasesc aceeasi opinie (chiar daca nu in totalitate). Nu stiu cine a facut acea comparatie de care vorbesti, deoarece consider ca nu exista nici un termen de comparatie. Intr-o discutie deschisa nu conteaza contul in banca, ci capacitatea de a gasi argumente. Tu spui ca ei sint mai bogati, eu spun ca educatia noastra (si mai ales cultura generala, la care americanii stau foarte prost), mai ales a celor care am facut o scoala inainte de marea inghesuiala din decembrie ’89 , este incomparabil superioara. Acesta este un truism. Cu atit mai mult cu cit negrii pe peste ocean au o putere de cumparare mai mare (ar trebui sa aiba si un nivel de trai mai ridicat, dar, din pacate pentru ei, sint invatati sa traiasca in mizerie, asa ca te asigur ca nu ti-ai dori sa faceti schimb de case nici macar pentru o zi), ar trebui ca noi, est-europenii, sa ne simtit cumva discriminati…dar pentru saracia noastra pe care o purtam mult mai demn decit ar putea ei vreodata sa-si poarte presupusa bunastare (care nu se rezuma doar la cea materiala…exista si bunastare educationala, civica, sociala, s.a.) nu sint negrii de vina, si aici intram in alta discutie legata de conducatorii de facto ai lumii (Obama nu intra in acea ecuatie, fiind doar o marioneta…Hillary stie de ce!).
Se face prea mult din tintar armasar, lupta impotriva unei presupuse discriminari rasiale a devenit un bau-bau al indoctrinarii activistilor pro-globalizare. Poate exista rasism fara a se evidentia prin discriminare rasiala, a existat si va exista totdeauna, ca expresie a apartenentei la una din rase. Un fel de patriotism genetic, daca vrei…Iar negrii astia pe care voi ii iubiti atita sint mult mai rasisti decit noi, iar rasismul lor se exprima mult mai dur…noi aruncam doar cu banane, ei baga cutitul in oponenti. Desi minoritari in societatile occidentale, cei care se considera discriminati rasial constituie larga majoritate a „vizitatorilor” penitenciarelor…si asta nu ca urmare a unor procese politice, ci pentru nerespectarea regulilor de convietuire in societate. Dar tipa ca sint discriminati, deoarece asa s-au invatat…de fapt, asa au fost invatati. Fiind o masa fara educatie (in marea lor majoritate), sint foarte manevrabili…un instrument perfect pentru indeplinirea unor sarcini propagandistice. Se vorbeste de discriminare rasiala doar de dragul inocularii ideii de discriminare, dar granita dintre discrimitant si discriminat este sublima…S-a ajuns pina intr-acolo incit, in dezbaterile unei comisii americane, seful comisiei (care era negru), atunci cind cineva a afirmat ca perioada in care acesta s-a aflat la conducerea comisiei a fost „o mare gaura neagra in bugetul federal”, sa sara in sus si sa tipe ca din gura de sarpe ca este supus discriminarii rasiale. In hazul general, au fost necesare multe minute de discutii in care respectivului negru i s-a explicat de unde vine numele de „gaura neagra”, ce inseamna aceasta expresie in finante si ca, oricum, nu era indicat sa se vorbeasca despre” o gaura de culoare in bugetul federal”.
Asta a incercat si Oana Dusmanescu sa explice, doar ca ea a fost mai diplomata, mai „corecta d.p.d.v. politic”…”E doar o sferă închisă, fără scăpare. Eşti la nesfîrşit discriminat şi discriminator.” Asa ca daca un individ ma jigneste pe mine pentru aceasta opinie, jigneste mai multi, inclusiv persoana care a scris articolul. Doar ca eu (si banuiesc ca nici ea) nu ma voi simti nici jignit, si cu atit mai putin discriminat. Este vorba despre o alta perceptie asupra valorii unui individ, care nu se refera numai la hainele ce le imbraca , la ce a mincat la micul dejun ori cu ce mijloc de transport calatoreste…o evidenta superioritate intelectuala care nu poate fi jignita in vreun fel. Sa-mi fie scuzata lipsa de modestie, dar asa se intimpla in general in natura…cind calul bate din copita, ciinele se simte inferior si fuge. De ce am face noi, oamenii, exceptie de la legile naturii?

cineva (14 comentarii)  •  1 mai 2014, 22:13

Nu am vazut niciodata o societate mai profund preocupata de ceva ce nu a practicat si nu cred ca o sa practice vreodata: i.e. decenta si toleranta in spatiul public, ca cea romaneasca. Un spatiu public in care presedintele tarii foloseste sintagma „tiganca imputita” si in care un personaj imund ca Gigi Becali a primit drept sa-si propage, cu impunitate, dejectiile rasiste, anti-semite, homofobe si sexiste pe TOATE posturile de televiziune nu prea are caderea sa discute despre political correctness sau despre aporiile tolerantei. E ca si cum ne-am apuca sa dezbatem istoria hipismului la mayasi.

Dani (19 comentarii)  •  1 mai 2014, 23:05

Bando, cit priveste exemplul tau, „mai european”, este foarte bun. Sa zicem ca daca un american ori un francez ar spune ca nu-i plac romanii nu m-ar influenta in nici un fel, pentru simplul fapt ca nici eu nu am o parere buna despre acele natii. Daca insa afirmatia ar veni din partea unui german ori unui finlandez, ea m-ar pune pe ginduri si as cauta cauza acestei antipatii fata de poporul meu. Nu as merge pe ideea superficiala „am tot doua miini, doua picioare”, as cauta cauza in alta parte…pentru ca nimeni nu spune „nu-mi place de tine deoarece esti roman”, ci cum bine ai spus tu „nu-mi plac romanii”. Adica la modul GENERAL. Si atunci cauza ar trebui cautata in comportamentul unor compatrioti. Problema apare in momentul in care imi dau seama ca cei care au papat lebede, au furat biscuiti ori televizoare, la gramada, au tilharit ori au spart capete si care, in mod total eronat, apar in constiinta respectivilor drept „romani”, parca sint ceva mai bronzati decit mine. Pai, toti, domn’le, chiar toti? Nu chiar toti, doar 90%…O fi nesemnificativ procentul? Ori, dimpotriva, acel procent fiind cit se poate de semnificativ si stiind ca nu trebuie ca eu sa platesc oalele sparte si puful de lebada ramas pe botul unora, si nici ca nu am puterea de a indrepta lucrurile, as deveni la rindul meu mai rasist decit eram?
Dar asa as proceda eu…altul poate ar proceda altfel:supus, jignit, chiar „discriminat”, nervos, furios, violent, fiecare face ce poate si cit poate.
Oricum, cit sint eu de rasist, apreciez umorul si demnitatea reactiei lui Alves. Asta arata ca, desi constient ca ambele rase avem origini comune cu maimutele, dar fiecara rasa a coborit din copac in momente diferite pe scara evolutiei, el a depasit aceasta diferenta printr-un mod inteligent de abordare. Si intrucit opiniile converg in acest sens inseamna ca, atunci cind un negru se comporta civilizat, dispar atit cauza cit si efectul rasismului. Quod erat demonstrandum!

shab1 (1 comentarii)  •  2 mai 2014, 11:29

Dani, nu o sa-ti raspund pt ca risc sa duc o lupta colosala. Ai prins aluzia?

Eugen Borbely (16 comentarii)  •  3 mai 2014, 18:35

Credeţi că ne naştem rasişti? Ce crează conştiinţa socială? Educaţia de acasă, din şcoală şi societatea: colegii, prietenii, media. Cine a fost pedepsit în cazul Sterling? Persoana în sine. Niciunul din elementele care i-au conturat gândirea, care l-au format ca om. Fiecare rasă e compusă din tot genul de caractere. Credeţi că cei de altă culoare nu sunt rasişti? Vă înşelaţi amarnic. Rasiştii lor sunt mai răi decât ai noştri. Dar nu despre asta e vorba. Fiecare are dreptul la cuvânt. Trebuie însă să îţi cântăreşti bine cuvintele înainte de a te ridiculiza singur. Băiatul ăla în vârsta era gelos pe fosta prietenă că se afişează cu băieţi de altă culoare. Nici nu trebuie comentat. Când doi evrei au fost usişi de curând în State, nu s-a făcut atâta tam-tam. Sunt mai multe dedesubturi ale acestei afaceri. Fătuca aia nu a ieşit pe post degeaba, neinteresată aşa cum se susţine. Clubul acela face bani buni şi viaţa în economia de piaţă e crâncenă.
Mai urmăriţi şi o să vedeţi…

Comentează