Oana Dușmănescu

Descoperă subiecte de viață în sporturi extreme și povești extreme în sporturi la care toată lumea crede că se pricepe

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Oana Dușmănescu
American Bully

Mai țineți minte istorioara aceea ușor tulbure din timpul Jocurilor Olimpice de la Rio, în care Lochte și alți câțiva înotători americani au inventat că au fost victimele unui jaf armat? De fapt, vandalizaseră, beți, o stație de benzină și […]

...

”It’s coming home, lads”

De ce iubește lumea o echipă pe care, în paralel, o ceartă? Că a avut traseu ușor, că nu a jucat tocmai fotbal, că pe alocuri s-a chinuit pe teren și ne-a chinuit și pe noi, în fața televizoarelor?

Vraja […]

...

Era în care râsul se îneacă

Glumele politice. Glumele întortocheate din fake news, cele care-ți trimit un nod în gât. Știrile gen pamflet, dar nu genul subtil și distractiv, ci cele care par mai amare și mai triste decât cele reale. Toate astea scufundă simțul umorului […]

...

Cele mai complicate lucruri din lume

Primele biciclete au fost inventate la începutul secolului al nouăsprezecelea. De-abia la începutul acelui secol, adică acum vreo 200 de ani. La cât de repede am învățat că trece vremea, descoperirea asta atât de simplă pare că a venit foarte, […]

...

Regi de tot felul

Vineri seara, puteai să ții cu Spania sau cu Portugalia sau cu vreo echipă de pe vreo planetă încă necartografiată. Cristiano e ca un dragon acaparator, devastator, încrezut și imposibil de imitat. Unii spun că dragonii fac prăpăd și nimic […]

...

Businessman cu mănuși

Floyd Mayweather spune că pentru el boxul nu e un sport, ci o afacere. Cît are dreptate și cît greșește?

Cu o săptămînă înainte de meciul cu Marcos Maidana, Mayweather dă interviuri și nu uită să se poziționeze în continuare […]

duminică, 27 aprilie 2014, 9:50

Floyd Mayweather spune că pentru el boxul nu e un sport, ci o afacere. Cît are dreptate și cît greșește?

Cu o săptămînă înainte de meciul cu Marcos Maidana, Mayweather dă interviuri și nu uită să se poziționeze în continuare drept omul pentru care munca din antrenamente și răsplata financiară a acesteia contează la fel de mult.

Omul dă senzația că este atît de sincer încît pare ireal. Nu, în lumea asta ipocrită și fals centrată pe spiritual nu are voie să vină un boxer care afirmă că urcatul în ring și pumnii pe care îi ia acolo reprezintă o afacere, nicidecum o activitate la limita artei și a devotamentului total.

Mayweather are momente de luciditate care se potrivesc foarte bine cu perspectiva asupra boxului ca afacere. În cazul lui, la sumele încasate meci de meci, Floyd Mayweather reprezintă de fapt o corporație în sine. “Nu am avut niciodată o slujbă, alta decît a fi boxer. Habar nu am să fac altceva” – spune acest băiat mare, care și-a ales mereu cu grijă bătăliile. Ale cărui 45 de lupte victorioase de pînă acum se sufocă, măcar puțin, sub îndoiala că nu s-a întîlnit cu cineva cu șanse bune să-l șifoneze cu adevărat. Unii spun că Mayweather e foarte bun, alții că e un idol fals. Sau cel puțin umflat. Cu siguranță însă, în ciuda discuțiilor interminabile pe tema sa, sau poate datorită lor, “Money” știe cel mai bine să-și vîndă pielea.

Pe lîngă acestea, Mayweather mai beneficiază și de avantajele unei guri foarte mari – calitate pe care o mai au și alți boxeri, dar pe care o folosesc cel mai frecvent pentru amenințări spectaculoase, care să vîndă bilete pe baza promisiunilor de arcade sparte. Americanul spune: „Vreau să fiu cel mai bun boxer din istorie. Și cel mai deștept”

Dacă îi trecem în revistă copilăria lui Floyd Mayweather, petrecută în sărăcie, înconjurat de arme și droguri, tindem să-i dăm dreptate. Poate nu e cel mai deștept de pe pămînt, dar cu siguranță s-a descurcat remarcabil. Și o face în continuare. Pentru lupta cu Saul Alvarez, de anul trecut, Mayweather a încasat 42 de milioane de dolari, un record absolut în lumea boxului. În întreaga carieră – 400 de milioane. Doar pentru că și-a pus mănușile și a intrat în ring. Destul de deștept, s-ar putea spune. Maywether face să meargă afacerea perfectă.

Cei pentru care în viață banii au o importanță covîrșitoare vor spune că e cel mai deștept. Cel mai bun însă nu va fi niciodată. Din considerente care nu țin de statistică, ci de subiectiv, istorie și suflet.

Comentarii (39)Adaugă comentariu

ovidiu_3003 (166 comentarii)  •  27 aprilie 2014, 12:39

Foarte interesant articol …in Ro toti cred ca daca ai bani multi esti destept …Dragomir spunea aceasta despre Becali …si s ar putea sa i impartasasca soarta …

genu (24 comentarii)  •  27 aprilie 2014, 13:28

Ai avut zeci de mii de euro, poate chiar o suta de mii, tu ca televiziune, pentru a transmite parodiile lui Lucian Bute. O fi important pentru scoala de idoli si vedete de pe la noi, pentru care impostura si nonvaloarea sunt principalele ingrediante. Andrele si Gigei, care-s mult mai nu stiu cum, nu-i asa, decat John Doe; analistii lu’ peste, care toata ziulica toaca parerea lu’ Nimeni despre Nimeni-astia nu trebuie sa lipseasca din niciun meniu teleastic zilnic. Soc cu ei, dar ce soc fara ei!!
Boxul profesionist a devenit interzis la televiziunile noastre. Cam 10.000 costa un meci, dar s-a considerat ca e prea mult. E mai bine sa dam zeci de mii unei Andrea nu-stiu-cum, ca sa ne povesteasca minunatele ei peripetii-„Jurnalul unei fete la fel ca tine”. Pe 3 mai e Maywather-Maidana, iar pe 31 e Froch-Groves(pe Wembley-sau vandut 60.000 de bilete in prima ora!), dar ar fi mare pacat, nu-i asa, sa fie intrerupta sarabanda nationala de vedete si idoli urmuzieni. Desi toate meciurile importante dintr-un an nu faceau cat un Sageata-Chiajna!

omleta cu branza (1 comentarii)  •  27 aprilie 2014, 13:52

Poate totusi era mai bine sa ramai la bucatarie sau sa scrii despre retete culinare, vesmintele toamnei, rujuri si rimel. Zic si eu…,ca o opinie personala.

PeteTong (2 comentarii)  •  27 aprilie 2014, 13:57

Ce caterinca de articol 🙂 Mayweather este singuru boxeor de pe planeta care a dus boxu la nivel de arta, este probabil unu din cei mai mari boxeori din toate timpurile …si ales meciurile cu grija ? 🙂 ce gluma proasta de articol

rapid_visiniu (1 comentarii)  •  27 aprilie 2014, 14:18

Uneori are gura spurcata,dar e cel mai bun,indubitabil!

Bocanci (2 comentarii)  •  27 aprilie 2014, 14:27

Miguel Cotto, Corrales, Castillo, Shane Mosley, dela Hoya, astia sunt din fata blocului? Daca scriam eu de patinaj artistic si tot nu scoteam asa enormitati.

Ovidiu (1 comentarii)  •  27 aprilie 2014, 14:49

Ma amuza tare comentariile unora… „Money” se fereste pana si acum sa se bata cu Manny, care mai are putin si intra in ring in baston, si unii inca mai cred „Povestile din lumea lu’ Bute” cum ca Floyd s-a luptat cu cei mai buni. Intrati fratilor pe site-uri de specialitate sa vedeti cum vorbesc oamenii care chiar se pricep despre lasitatea astuia care, ghidat de bani, n-o sa reuseasca niciodata sa fie „cel mai bun”.

Pana si Layla Ali, fiica celebrului Casius Clay, a declarat ca duce dorul vremurilor de aur ale boxului, in care a fi cel mai bun insemna sa bati pe cel mai bun. Vremea in care existau 4-5 meciuri intre primii doi cei mai buni, revanse peste revanse, pentru ca salile sa fie pline… Din cauza oamenilor ca Floyd, boxul devine un fel de caricatura a wrestlingului, unde prostimea plateste la greu (in arena, pay-per-view, etc) pentru a vedea un simulacru adus la rang de sport.

Floyd e unul dintre cei mai buni boxeri care a trait vreodata… dar cei care pricep o farama de box stiu k el nu va fi niciodata cel mai bun. Pacat insa ca ar fi putut rezolva foarte usor dilema asta daca s-ar fi urcat in ring cu Manny. Mai stii, poate l-ar fi si batut. Asa insa, isi scrie istoria cu mana lui.

Cu siguranta insa ca este printre cei mai destepti atata timp cat a prostit o planeta intreaga ca e cel mai bun fara sa lupte vreodata cu cel mai bun…

Mihai (1 comentarii)  •  27 aprilie 2014, 14:55

nu am inteles nimic din articolu’ asta.
”Din considerente care nu țin de statistică, ci de subiectiv, istorie și suflet.”
Nu puteai sa scri doar: ‘nu imi place Floyd’? Era cam aceeasi chestie…

Mio (1 comentarii)  •  27 aprilie 2014, 14:58

Mayweather nu este doar un mare maestru al boxului, dar si un tip care este o adevarata fabrica de vise pentru tineri. La suprafata face spectacol, dar din spate vine masiv cu mesajul: „Munca, munca, munca! Gandeste, gandeste, gandeste!”
Articolele de genul asta sunt incredibil de superficiale, dar na … ne invartim intr-un cerc vicios.

lemnoid (4 comentarii)  •  27 aprilie 2014, 14:59

@PeteTong – sper ca idolul tau sa fie macar mai articulat gramatical decat tine. Esti cel mai bun cand ii bati pe cei mai buni. Floyd l-a ocolit cu mare grija pe Manny de frica sa nu isi piarda aura de invincibilitate. Fara scuze.
Desi Marcos e static si se descopera o sa ii dea o lupta pe cinste marelui Floyd. Care este mare, dar nu cel mai bun din istorie. Cu bine.

lemnoid (4 comentarii)  •  27 aprilie 2014, 15:15

@genu perfect de acord. Sa nu mai vorbim de Matthysse-Molina care a fost un super meci aseara. Respect

Madalin C (1 comentarii)  •  27 aprilie 2014, 15:19

Oana, nu te supara ca iti spun, dar esti pamant de flori.
Singurul care ar fi putut sa il invinga pe Mayweather a fost De La Hoya. Pacquiao a refuzat sa faca testul de sange cand ar fi trebuit sa lupte cu Mayweather. Daca tie ti s-au parut slabi sportivii de talia lui Gatti, De La Hoya, Hatton, Marquez, Mosley, Ortiz, Cotto, Alvarez, lasa-te de jurnalism si apuca-te de plantat musetel. Mayweather ramane cel mai bun boxeor din istorie la categoria sa… si cel mai bogat, si cel care epateaza cel mai mult… dar asta e un ziar de sport, si ca sportiv, Floyd e o legenda vie, un exemplu.

NICK70 (1 comentarii)  •  27 aprilie 2014, 16:54

Ce precaut a fost si-a ales adversarii, Cotto , Mosley , Hatton , Alvarez , Judah , De La Hoya ,Gatti singurul refuzat a fost Pacman pentru ca nu voia testul antidrog, Oana scuza-ma habar nu ai .

misimartin (2 comentarii)  •  27 aprilie 2014, 17:08

roy jones jr. din prima tinerete era cu cel putin 3 clase peste el, zau…

gic (2 comentarii)  •  27 aprilie 2014, 17:12

sunt destui care spun deja ca e cel mai bun din istorie…

ca nu-ti e simpatic asta e altceva

primul articol foarte slab

damyan (1 comentarii)  •  27 aprilie 2014, 19:32

Toate persoanele invidioase si cu o viata de familie sau nu trista spun lucruri urate despre cei care s’au realizat(legal sau nu asta nu e treaba mea) . Impotenta unora se arata prin frustrarea cuvintelor,articolelor , faptelor etc.

Miguel_delpiero (1 comentarii)  •  27 aprilie 2014, 20:38

e clar k esti ” Dusmanescu” !!!

i am Ibra (1 comentarii)  •  28 aprilie 2014, 0:52

Genial articol,te pricepi la box ca la meteo……..sunt putini boxeri de top in lume iar Maywater e unul dintre ei…..tot ce se intimpla in jurul lui e pur marketing,adica bani,adica ceva normal…hai sa luam croseta sa mai facem un ciorap

cineva (14 comentarii)  •  28 aprilie 2014, 1:24

Pana se retrage „Money” Mayweather am doar doua cuvinte: Rocky Marciano.

alexu (13 comentarii)  •  28 aprilie 2014, 9:42

Nu inteleg de ce continui sa scrii tu despre box Oana. Si de asemenea maniera mai ales. Tin sa spun din capul locului ca NU sunt fanul lui Floyd (Personal mi-a placut la nebunie Roy Jones Jr. „in his prime”) dar ai vazut vreun antrenament de-al lui? Nu stiu daca exista la ora actuala boxer profesionist sa se „pedepseasca” in halul in care o face Floyd la antrenamente. Are gura mare, este obraznic, zeflemitor. Si de ce n-ar fi ?? Ali cum era? Un sfant? Te-ai gandit vreodata ca Floyd asa isi mascheaza emotiile? Dupa logica unora, omul se urca in ring si pac, incaseaza 42 de milioane. pai daca era asa usor, eram toti milionari.
Asta e un atlet desavarsit, toti specialistii au spus ca are cea mai buna defensiva din istoria boxului iar tu il iei drept sportiv de matineu? Pai Lucian Bute (daca putem sa-i acordam titulatura de boxer) ce mai e??? Floyd a batut toata crema, absolut toata, fara nicio urma de indoiala. Si daca o sa aiba loc si meciul cu Manny, pe care il simpatizez infinit mai mult, cred ca nu are nicio sansa filipinezul.
Iti citesc de fiecare data blogul si cand scrii despre box aproape toate comentariile sunt dezaprobatoare. Nu iti ridica un semn de intrebare asta?

ovi (2 comentarii)  •  28 aprilie 2014, 9:46

ce ai putut sa scri…nu a zis ca lupta cu paquiao daca isi face control antidoping si ala a refuzat?
plus de asta lupta cu cei mai bine cotati pugilisti la momentul respectiv.
probabil ca tie nu iti zic nimic Coralles, Baldomir, Judah, Castillo, Gatti, De la Hoya, Hatton,Marquez, Mosley, Ortiz, Cotto

mihai (5 comentarii)  •  28 aprilie 2014, 10:44

@alexu : a batut „toata crema” mai putin pe singurul care conta; pe omul care a fost 10 ani cel mai bun boxer al planetei pound for pound l-a evitat Mayweather maxim. Fiindca stia ca la apogeu, Pac-Man l-ar fi invins. Acuma, ca filipinezul e o umbra a ceea ce a fost, declara ca lupta cu oricine, ca nu-i e frica etc. Acuma il cauta, dupa ce o viata intreaga a fugit de el. Nu mai conteaza, sansa a trecut. Un meci in prezent dintre cei doi ar fi o gluma, sau mai bine zis inca o ocazie sa incaseze niste zeci de milioane de dolari. Daca vroia sa demonstreze lumii ca e cel mai bun trebuia sa lupte cu cel mai bun si sa il invinga. N-a facut-o, asa ca va ramane „cel mai las”, cel putin in ochii mei. Mai ales dupa gestul din meciul cu Ortiz … Pretty boy e o masina de facut bani si atat.

Gabriel Stanciu (1 comentarii)  •  28 aprilie 2014, 11:10

Tu spuneai ca nu s-a intalnit nimeni cu adevarat sa il sifoneze sugerand intr-un fel ca nu a avut adversari de calibru. Ceea ce este o afirmatie prosteasca dar cred pur si simplu ca nu prea cunosti acest sport. Iti scriu aici o lista de10 boxeri contra carora a boxat si a castigat fara drept de apel:
Arturo Gatti
Zab Judah
Oscar De La Hoya
Ricky Hatton
Juan Manuel Márquez
Shane Mosley
Victor Ortiz
Miguel Cotto
Robert Guerrero
Saúl Álvarez
Presupun ca daca scrii articole despre box ai ideea cam cine sunt. Lui maywether in materie de box is poate reprosa faptul ca nu a boxat impotriva lui Manny Pacquiao si cam atat. Banii care ii castiga se datoreaza PPV-urilor cumparate. A declarat de atatea ori ca pentru el banii au o importanta covarsitoare. Chiar si numele echipei este ”money team”. Nu vad care este problema.

daniel (5 comentarii)  •  28 aprilie 2014, 15:16

Cred ca Floyd a adus boxul la nivel de arta,….dar sinceritate ireala in cazul lui nu, ci teatru.
Unicul caz oficial atestat de WBC cand Paquaio – Mayweather era decis , acceptandu-se teste antidoping si impartire 40%-60% din castiguri, a fost refuzat de Floyd ,chit ca in opinia mea ar fi castigat.

aaa (1 comentarii)  •  28 aprilie 2014, 17:24

singurul boxer adevarat cu care a luptat a fost de la hoya care l-a dominat in ultimul hal pe floyd si totusi arbitrii l-au dat castigator pe el pentru ca trebuie sa ramana neinvins. pentru ca boxul profesionist e o afacere, i-ar floyd vinde bine

igelu (1 comentarii)  •  29 aprilie 2014, 8:33

Unde mai pui ca in meciul cu De La Hoya si-a luat-o, dar HBO si-a bagat coada si a iesit asa cum trebuia pt. ei!

alexu (13 comentarii)  •  29 aprilie 2014, 12:07

Am vazut (si revazut dupa mai multi ani) celebrul meci cu Oscar, al carui fan am fost atunci. E adevarat ca la prima vedere, pentru un profan, zici ca l-a batut de l-a nenorocit pe Floyd. Dar daca revezi meciul, de 10 ori, o sa observi ca Oscar a lovit mult, enorm de mult in blocaj si in aer. La impresie artistica, la agresivitate, a castigat detasat. Daca se punctau astea, era castigator inainte de limita. Dar la puncte din pacate…nu a fost mai bun.
Repet, nu-mi place de Manny, de gura lui mare, de aroganta afisata. Dar e un boxer fantastic, chiar daca e defensiv peste masura.

Andrei (3 comentarii)  •  29 aprilie 2014, 22:50

va fi televizat meciul?

genu (24 comentarii)  •  30 aprilie 2014, 5:29

E mare pacat sa nu poti vedea la nicio televiziune din Romania box profesionist. Doar un perpetuu ritual orgiastic al mitocanului roman.
Simptomatic e faptul ca ideea de competitie, pe toate planurile, e negata din start. „Romanii au talent” e jurizata de niste tipi/tipe fara talent, EBA o declara corigenta pe Monica Macovei vis a vis de prestatia de la Parlamentul European, iar Liga I vrea sa continue la infinit cu 18 echipe. Asta dupa ce ai facut epopei nationale din luptele a doi ultramediocri precum Doroftei(da, asa te numesti cand iei bataie ca in curtea scolii, dupa o repriza si putin, si te lauzi ca ai avut oferta de la Maywater pe masa!) sau Bute, boxerul fara pampersi. Asta meritam, pana la urma-o tara pay per view!

genu (24 comentarii)  •  30 aprilie 2014, 6:01

Si sa stiti ca, dincolo de foarte multe critici cu conotatii sexiste, e adevarat ca Maywater s-a batut cu toata lumea buna a categoriei lui. Candva, la un Festival de la Cannes din ’95, o doamna foarte titrata din critica de film de noi ne spunea ca „Underground”-ul lui Kusturica e nedigerabil si anost. Filmul, un epitaf al Iugoslaviei, nu s-a sinchisit deloc de parerea doamnei cu pricina si a devenit/ramas o capodopera. La fel, Floyd si cariera sa vor fi un subiect de film memorabil candva-daca ati observat, boxul e cel mai cinematografic sport, „Raging bull”, „Cineva acolo sus ma iubeste” sau „Cinderella man” stau marturie. Pentru ca e unul din cele mai vechi sporturi, iar impostura e repudiata din start. Chiar si de catre neofiti, asa cum sunt si eu.

Florea Adrian (1 comentarii)  •  30 aprilie 2014, 22:10

Buna,
Atat de slab articolul….se vede de la o posta ca nu e un om care cunoaste boxul, care macar sa fi auzit in treacat de Mosley, Cotto, De La Hoya….pacat ca asa oameni isi scriu parerea despre un talent inegalabil probail in urmatorii 200 de ani.

Andrei (3 comentarii)  •  1 mai 2014, 12:06

People!!! Va fi televizat meciul, da sau nu?

Andrei (3 comentarii)  •  2 mai 2014, 17:29

Aici se poate vedea meciul lui Mayweather pe 4mai: http://cricfree.tv/bein-sport-12-live-stream.php

vali (1 comentarii)  •  2 mai 2014, 20:33

tanti dusmanescu, nu mai face articole daca esti complet pe dinafara cu subiectul. nu are nimeni nevoie de frustrarea ta.

ruru (1 comentarii)  •  3 mai 2014, 12:23

Nicio televiziune de la noi nu va transmite gala??!!! Sunt macar 4 super meciuri + unul in care se va bate R. Gavril (roman),iar Broner urmeaza sa intre iar in ring, dupa ce a fost invins de Maidana. Ce nivel ar trebui sa aiba o gala de box ca sa „merite” sa fie transmisa???

rosolino (2 comentarii)  •  3 mai 2014, 15:20

Money May (The Best Ever). New personal boxing record 46-0-0 si cu asta punct

rosolino (2 comentarii)  •  3 mai 2014, 15:22

Pacat ca nu mai e GSP TV transmitea mereu gale de box

se7en (1 comentarii)  •  26 mai 2014, 20:32

Oana zi-mi si mie te rog, a cumparat cineva Froch -Groves II? Sau trebuie sa ni-l luam noi ca si Mayweather cu Maidana?

Victor (1 comentarii)  •  13 septembrie 2014, 0:03

Aveti idee unde s-ar putea urmari meciul de poimaine dimineata ?(14 sept)
In afara de vegas sau ppv 🙂

Comentează