Oana Dușmănescu

Descoperă subiecte de viață în sporturi extreme și povești extreme în sporturi la care toată lumea crede că se pricepe

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Oana Dușmănescu
American Bully

Mai țineți minte istorioara aceea ușor tulbure din timpul Jocurilor Olimpice de la Rio, în care Lochte și alți câțiva înotători americani au inventat că au fost victimele unui jaf armat? De fapt, vandalizaseră, beți, o stație de benzină și […]

...

”It’s coming home, lads”

De ce iubește lumea o echipă pe care, în paralel, o ceartă? Că a avut traseu ușor, că nu a jucat tocmai fotbal, că pe alocuri s-a chinuit pe teren și ne-a chinuit și pe noi, în fața televizoarelor?

Vraja […]

...

Era în care râsul se îneacă

Glumele politice. Glumele întortocheate din fake news, cele care-ți trimit un nod în gât. Știrile gen pamflet, dar nu genul subtil și distractiv, ci cele care par mai amare și mai triste decât cele reale. Toate astea scufundă simțul umorului […]

...

Cele mai complicate lucruri din lume

Primele biciclete au fost inventate la începutul secolului al nouăsprezecelea. De-abia la începutul acelui secol, adică acum vreo 200 de ani. La cât de repede am învățat că trece vremea, descoperirea asta atât de simplă pare că a venit foarte, […]

...

Regi de tot felul

Vineri seara, puteai să ții cu Spania sau cu Portugalia sau cu vreo echipă de pe vreo planetă încă necartografiată. Cristiano e ca un dragon acaparator, devastator, încrezut și imposibil de imitat. Unii spun că dragonii fac prăpăd și nimic […]

...

E posibil Messi fără Barça?

Dacă Leo nu ar mai juca pe Camp Nou, l-ai iubi la fel de tare? Sau, după caz, l-ai urî mai puțin?

Zidul se crapă ușor-ușor. Cu un zgomot de cărămizi dezlipite din cimentul care le-a unit atîta timp și […]

sâmbătă, 15 martie 2014, 5:04

Dacă Leo nu ar mai juca pe Camp Nou, l-ai iubi la fel de tare? Sau, după caz, l-ai urî mai puțin?

Zidul se crapă ușor-ușor. Cu un zgomot de cărămizi dezlipite din cimentul care le-a unit atîta timp și care părea de nedărîmat. Leo Messi devine un bătrîn de 26 de ani, care a mers ca uns ani și ani la rîndul, dar parcă nu suficienți. S-a defectat ceva la povestea perfectă, iar vomitatul acela din ce în ce mai frecvent pe teren, greu de privit și de interpretat, și dezamăgirea mai degrabă tacită din rîndul fanilor necondiționați sînt bucățile dintr-un puzzle care se învechește înainte de vreme. Unii recunosc că sînt supărați pe el, dar iubirea e acolo încă, intactă. Nu părăsești, cel puțin în teorie, pe cineva doar pentru că nu mai este la fel de puternic ca în anii trecuți.

De aceea poate ar părea o idee bună dislocarea lui Messi din legenda cu unicorni semireali ai Barcelonei. Neînțelegerile privind răsplata financiară în perspectiva prelungirii contractului cu echipa sa l-ar putea duce către un alt club. PSG, Monaco, Manchester City. Și asta, probabil, reprezintă cea dintîi strigare. Lista va deveni mai lungă dacă ruptura se va produce de-adevăratelea și în totalitate.

Trecînd peste faptul că imaginația trebuie să-ți funcționeze brici ca să-l vezi pe Messi într-un echipament diferit și lîngă alți colegi de pase decît Pique sau Xavi sau Iniesta, sînt mulți care așteaptă cu nerăbdare experimentul „Messi expatriat”. Desigur, unii își doresc să strălucească, în timp ce alții vor ca Lionel Messi să clacheze. Eu încă mai sper să mai existe și categoria de public care să-l descopere în altă formă, în cazul plecării la o altă echipă, și să-l reevalueze, mai mult sentimental decît fotbalistic.

Și dacă nu va fi așa, dacă varianta optimistă se va prăbuși dintr-un motiv sau altul, atunci rămîne oricînd varianta naturală și împotriva căreia nu prea se pot purta războaie, aceea conform căreia tot ce începe trebuie să se și termine. E prea devreme să rămînă fotbalul fără Messi? Păi, într-un fel deja acest lucru se întîmplă. Rămîne de văzut dacă este o fază meteorică sau una definitivă.

E dificil să acceptăm, fani sau nefani ai lui Messi fiind, că erele se apropie de final, iar noi trebuie să le trăim pe pielea noastră – spectatori egoiști și împinși de la spate de sentimente care mai de care mai nuanțate. Întrebarea, de fapt, nu este „ce ne-am face fără Messi?” Ci ar trebui să fie „ce se va întîmpla după el?”

Comentarii (15)Adaugă comentariu

IBRACADABRAAA (1 comentarii)  •  15 martie 2014, 18:02

Eu as fi curios sa il vad in alt campionat decat cel spaniol. Daca ar pleca de la Barcelona sper doar sa nu o faca la Bayern, ar fi pacat, din punctul meu de vedere, sa vedem acelasi lucru. Tind totusi sa cred ca nu o sa plece de acolo.

n.labish (1 comentarii)  •  15 martie 2014, 18:46

se poate FOTBALUL fara MESSI?? o Doamne!! vorba poetului: „maninc si plang! maninc…!”

Cristian Oprea (1 comentarii)  •  15 martie 2014, 20:33

Lionel Messi trebuie să rămână FERICIT(citește mulțumit). Asta înseamnă ca toți din jurul lui să concure la această fericire. Să fie cel mai bine plătit din lume și deocamdată nu e,să fie înconjurat NUMAI de prieteni,și nu e, să descopere în fiecare antrenor un nou PEP,și nu descoperă.
Zidul nu s-a fisurat/crăpat/spart. Messi nu a uitat să joace fotbalul de pe altă planetă.Fotbalul a uitat că Messi e pământean.Totuși…

adryan (1 comentarii)  •  15 martie 2014, 21:10

messi nu pleaca de la Barcelona, calmati-va!!! Nici n prea inteleg de unde articolul asta si ce rost are.Nu vreau sa fiu nici rutacios.Raul a plecat de la Real Madrid la 32 ani.Messi este inca o institutie in Barcelona, chiar daca a apasat o leaca pe frana…V-ati gandit cumva, macar o clipa, ca s-ar putea sa se conserve pentru Cupa Mondiala????

laurentiu (1 comentarii)  •  15 martie 2014, 23:28

poate ca e stilul fiecaruia dar este destul de neplacut sa vezi astfel de intrari in care totul se invarte in jurul unei metafore. sunt atatea bloguri destepte despre barcelona si messi …un material de tradus ptr o viata. o sa vedeti ca nu e mare filosofie sa construiesti enunturi cu logica ce pleaca doar de la fapte.

Bubucul (11 comentarii)  •  16 martie 2014, 14:40

Da, si eu is curios sa-l vad cum ar arata cu alti coechipieri.

SalaAurel (1 comentarii)  •  16 martie 2014, 19:29

Messi va rămâne Messi la fel si Barca ,numai ca trebuiesc schimbati doi oameni : Rossel si Martino de fapt primul este la al doilea mandat si totodata la a doua prostiepe care a făcut-o si in primul mandat. In ce-l privește pe Messi nu va bucurati ca englezii de la City înaintea returului din liga ,ca veți avea aceeași surpriza.

XC (1 comentarii)  •  16 martie 2014, 22:35

messi este la fel de bun ca si in trecut der din pacate nu mai este ajutat pe faza de atac de catre coechipieri.alexis sanchez -un jucator foarte slab care in afara de a da goluri din 2 metri nu face absolut nimic,pedro-un jucator limitat,xavi-nu mai poate

gabi (1 comentarii)  •  17 martie 2014, 0:51

e perfect si total fantezist ce spun eu acum, dar va imaginati un Messi la PSG sau Real Madrid? – combinatii cu Ibra sau Cristiano?? desi campionatul francez e mult mai slab.

czup80 (1 comentarii)  •  17 martie 2014, 10:02

Foarte slab articol si foarte subiectiv, nu ai luat in calcul schimbarea de antrenor produsa la barcelona la inceputul sezonului si nici faptul ca messi nu mai joaca pe pozitia de dinainte, de aici vine si numarul mare de assituri reusite de acesta in 2014. Un alt argument este echipa, Barcelona nu doar ca nu mai joaca ca in anii trecuti de bine dar daca observam venirea lui Gerardo Martino a facut jocul ceva mai pragmatic deoarece observam mai multi jucatori pe lista marcatorilor, golurile s-au repartizat in acest sezon si pe la Sanchez, Pedro,Fabregas,Iniesta,Neymar, in vreme ce in sezoanele trecuta messi era la mare diferenta de ceilalti ca si numar de goluri inscrise. Mai putem discuta si despre salariul sau, lucru mentionat de tine in articol cum spunea si Bartomeu, cel mai bun jucatori din lume are nevoie si de cel mai mare contract. Asemeni unei masini super-sport care are nevoie de cea mai buna sosea pentru a-si arata adevarata valoare.

andrei (1 comentarii)  •  17 martie 2014, 11:20

pentru a vedea ce inseamna messi pentru barcelona va rog sa vizitati orasul. e un monument. daca messi ar pleca conducerea va pleca si ea imediat.

pe de alta parte, sunt convins ca messi, in alta echipa si mai ales in alt campionat, mult mai fizic, nu va fi acelasi messi. nationala argentinei este cel mai bun exemplu.

sorin (6 comentarii)  •  18 martie 2014, 9:26

apropo de acele episoade de voma (n-am stiut ca au fost mai multe eu l-am vazut la Bucuresti ) daca e bolnav sa se faca bine ! in rest Messi joaca oriunde ! sigur , de preferat o echipa mare ca sa aiba CU CINE SA JOACE ! ma refer la coechipieri . si desigur un antrenor inteligent !

aer foc (5 comentarii)  •  18 martie 2014, 11:06

pff… oare cand au iesit la pensie pele, van basten, maradona, fanii nu si-au mai gasit un rost pe asta lume? jelesc si-n ziua de azi? prostii. „dar piara oamenii(in cazul asta fotbalisti) cu toti.. s-ar naste iarasi oameni/fotbalisti”. ca sa-l parafrazam pe demiurgul lui eminescu.

Walhallanu’ (8 comentarii)  •  19 martie 2014, 11:09

Apoi noi îl aşteptăm cu braţele deschise pe domnu Messi la noi la club la Murăşul Luduş; salariu bun şi prime de victorie grase, o mie de lei, ceva fiole de Lechinţa şi un porc dolofan. Şi dacă are plăcere să-l cheme şi pe domnu Pep aicea, noi nu ne-om supăra … 😀 😀 😀

Dorin (14 comentarii)  •  19 martie 2014, 23:06

Acu’ cativa ani erau doi pusti-minune la Barca: Messi si Bojan. Cum sarbo-spaniolul nu si-a gasit loc in sistemul lui Pep, pe atunci jucand si Henry, a plecat in Italia unde si-a pierdut din stralucire ramanand un brav soldat curajos intr-una din bravele legiuni romane…

Oriunde va fi pus in valoare, Messi va straluci, la fel cum Barca va straluci fara Leo daca va sti sa-si fructifice atuurile…

Comentează