Oana Dușmănescu

Descoperă subiecte de viață în sporturi extreme și povești extreme în sporturi la care toată lumea crede că se pricepe

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Oana Dușmănescu
American Bully

Mai țineți minte istorioara aceea ușor tulbure din timpul Jocurilor Olimpice de la Rio, în care Lochte și alți câțiva înotători americani au inventat că au fost victimele unui jaf armat? De fapt, vandalizaseră, beți, o stație de benzină și […]

...

”It’s coming home, lads”

De ce iubește lumea o echipă pe care, în paralel, o ceartă? Că a avut traseu ușor, că nu a jucat tocmai fotbal, că pe alocuri s-a chinuit pe teren și ne-a chinuit și pe noi, în fața televizoarelor?

Vraja […]

...

Era în care râsul se îneacă

Glumele politice. Glumele întortocheate din fake news, cele care-ți trimit un nod în gât. Știrile gen pamflet, dar nu genul subtil și distractiv, ci cele care par mai amare și mai triste decât cele reale. Toate astea scufundă simțul umorului […]

...

Cele mai complicate lucruri din lume

Primele biciclete au fost inventate la începutul secolului al nouăsprezecelea. De-abia la începutul acelui secol, adică acum vreo 200 de ani. La cât de repede am învățat că trece vremea, descoperirea asta atât de simplă pare că a venit foarte, […]

...

Regi de tot felul

Vineri seara, puteai să ții cu Spania sau cu Portugalia sau cu vreo echipă de pe vreo planetă încă necartografiată. Cristiano e ca un dragon acaparator, devastator, încrezut și imposibil de imitat. Unii spun că dragonii fac prăpăd și nimic […]

...

Un om cu o armă

Procesul lui Oscar Pistorius este un spectacol. Unul televizat, cu un actor principal demn de numele pe care îl poartă.

În mod normal, un om care își ține capul în mîini, care își ascunde fața de sentințele timpurii ale celor […]

duminică, 9 martie 2014, 10:29

Procesul lui Oscar Pistorius este un spectacol. Unul televizat, cu un actor principal demn de numele pe care îl poartă.

În mod normal, un om care își ține capul în mîini, care își ascunde fața de sentințele timpurii ale celor din sala de judecată ar trebui să lovească privirile cu un val de compasiune, izvorîtă din remușcări. Sud-africanul care și-a ucis anul trecut iubita cu o armă de foc știe însă că este la televizor, într-un reality show numai al lui, pe care nu și l-a dorit neapărat, dar de care acum, pentru că îl are, ar fi și păcat să nu profite. Procesul se difuzează în țara sa, iar presa din toată lumea îl urmărește. De la O.J. Simpson nu s-a mai văzut așa ceva. Amorul supărat vinde. Sîngele de divă vinde. Eroii frumoși ai sportului transformați, printr-o mică încurcătură a destinului, în personaje negative vînd. Împreună totul se transformă într-o combinație-comoară. Miza este supraviețuirea sau scufundarea acestui Blade Runner autentic preschimbat, într-o noapte de Valentine, în Soldatul universal.

Celebrul slogan „Guns don’t kill people, people kill people” pare ușor ironic în cazul campionului paralimpic. Omul are o pasiune pentru arme, pe care o motivează cu teama profundă că nu se poate apăra de un eventual răufăcător. O pasiune atît de mare încît el însuși a devenit extensia mitralierei pe care mărturisea, înainte de a o ucide pe Reeva, că o ține în dreptul ferestrei dormitorului său. Sau a revolverului din sertarul noptierei. De frică. Ceea ce nu știa multă lume la momentul acestor declarații, făcute înainte de Jocurile Olimpice de la Londra, era că frica se dovedea cît se poate de justificată și trebuia să existe, numai că în sens invers. Nu dinspre Pistorius înspre lume, ci exact pe dos.

„Pledez nevinovat, a fost o neînțelegere”, a spus Oscar Pistorius zilele trecute, în deschiderea procesului. O neînțelegere, da, o confuzie, o apreciere greșită a ideii că armele nu fac altceva decît să te apere la nevoie. În drama de la Pretoria, problemele de conștiință pălesc în fața adevărului pur și simplu. Fata a murit, băiatul trăiește într-o sală de tribunal, dar și în vacanțe prin Mozambic unde cunoaște alte fete. Mult mai simplu decît drumul unui glonț pe țeavă, mult mai direct decît un gînd criminal în întuneric. Și toate răspunsurile posibile se află în mintea unui singur om. Un om cu o armă.

Comentarii (17)Adaugă comentariu

seby (1 comentarii)  •  9 martie 2014, 11:39

asa si??? nu aveai ce sa scrii si te-ai bagat in seama…Serban Huidu a ucis 3 oameni si nu mai interseaza pe nimeni…da ce a facut dezaxatul asta de ce m-ar interesa???

andrei (1 comentarii)  •  9 martie 2014, 12:40

oana dusmanescu..dar s-a terminat procesul? este gasit vinovat ? sau inca se judeca? daca inca se judeca din respect pentru prezumtia de nevinovatie care exista si la ei ..nu mai scrie cand te plictisesti pe acasa. noi cei care citim dam bani si voi ziaristii ne vindeti niste informatii false …..chiar daca o fi vinovat nu mai te repezi ca te umpli de ridicol ca multi altii

ionut (1 comentarii)  •  9 martie 2014, 12:53

seby, decat sa comentezi de aiurea, mai bine te-ai abtine…criminalul asta nu merita libertatea, a ucis cu sange rece, si cu toate ca pledeaza nevinovat, se vede clar ca e omor cu premeditare…vecinii au auzit tipete in noaptea aceea, deci pistorius stia cine se afla in spatele usii de la baie
ce face el e circ ieftin

FYIRI (7 comentarii)  •  9 martie 2014, 13:28

un sarac cu o pusca

Vlad Dracul (2 comentarii)  •  9 martie 2014, 13:43

Băi, Pistolache ăsta a mătrăşit-o fără milă pe gagică-sa, într-un moment de furie extremă.

El susţine c-a fost teamă, c-a fost confuzie…

Eu cred că “he just lost it” (his minds, I mean), cum se exprimă ei pe-acolo, şi acum chiar regretă ce-a făcut.

Da-i prea târziu acum.

Mai bine-şi folosea capacităţile atletice să fugă de lângă fată, dacă-l enerva atât de tare în momentul respectiv.

Sper doar să nu muşamalizeze “băieţii” în stilul caracteristic (stil foarte cunoscut şi pe plaiurile mioritice) şi să-l scoată basma curată… sau să-i dea cu suspendare…

bengossss (1 comentarii)  •  9 martie 2014, 14:02

Ar fi normal sa nu intereseze pe nimeni accidentul lui Huidu in care au murit 3 oameni. Acolo a fost un accident nefericit care a dat insa apa la moara tuturor frustratilor atacati de el in emisiune. Poti spune, ca sa compari cu ceva crima lui Pistorius, ca accidentul sotiei lui Paunescu (care a omorat o familie pt ca nu a avut chef sa stea in coloana) a fost musamalizat „romaneste”. Pe Huidu, daca ai ceva creier, l-ai lasa in pace, ce e suficient de batut de soarta.

GT (1 comentarii)  •  9 martie 2014, 14:07

Corect Sebi!

caura78 (2 comentarii)  •  9 martie 2014, 14:17

@seby Daca nu te intereseaza de ce citesti?Sau unii din noi daca nu sunt carcotasi, nu pot respira normal???

caura78 (2 comentarii)  •  9 martie 2014, 14:18

Erata: dintre si nu din

Bogdan (3 comentarii)  •  9 martie 2014, 14:18

Incredibil, aţi auzit de Blade Runner!?
Nu mă aşteptam. Sper că nu aţi văzut filmul, altfel aţi priceput foarte puţin.
Să vorbeşti despre lucruri despre care habar n-ai sau pur şi simplu nu le înţelegi denotă ce, duduie?
Să ai o armă in casă este ceva firesc în multe regiuni din lumea asta. E complicat nu vă mai bateţi capul. Ştiu, dacă ar fi fost după dvs. acest proces nu ar fi trebuit să aibă loc. Norocul nostru, al celorlalţi e că lumea, totuşi, a evoluat.

delmar (1 comentarii)  •  9 martie 2014, 14:42

sunt curios cum functioneaza justitia in sud africa pana acum am urmarit acest proces care se indreapta spre achitare cum dorea si Nelson Mandela ca fata ar fi avut o relatie extraconjugala dar nu era maritata cu acest psihopat..sa ti fie mila de dracu!!

banks (2 comentarii)  •  9 martie 2014, 14:45

@seby, cel care se baga in seama esti tu, dupa cate se vede.
Complicata rau „drama” mediatizata excesiv (fara justificare morala, se vede) a vedetei cazute „accidental” in ceas rau..
Pare se ca pe seama bietei fete vor toti sa castige cate ceva.

Ion Turbinca (1 comentarii)  •  9 martie 2014, 14:57

Ok, am inteles, viata unui om a fost curmata, ceea ce este foarte tragic, mai ales ca aceea persoana avea si o cariera cladita pe propriile puteri. Armele au fost inventate de oameni, tot in scopul oamenilor, nu am fost acolo sa disecam cu exactitate cele intamplate, deci nu putem sa ne dam cu presupusul, nici macar organele statului sud-african, nu au fost acolo. Pistorius era in locuinta sa si daca putem sa gandim putin psihologic, acesta dormea cu un pistol de calibrul 9mm, sub perna, deoarece a fost o victima a amenintarilor. Stim foarte bine, ce inseamna Africa de Sud, adica poti fi ucis in orice moment. Pistorius a crescut ca un om dezechilibrat, pentru el aceea femeie foarte frumoasa si „normala” , a fost ca o comoara, eu personal nu cred ca a tras dupa ea, ci dupa dupa siguranta sa, crezand ca in baie s-a strecurat un intrus. Acum sinceri sa fim, daca ne-am putea pune in pielea acestui om, fara picioare si cu anumite probleme mentale, pe care le-a dobindit din cauza handicapului sau, cred ca ne spune adevarul.

Jiji (5 comentarii)  •  9 martie 2014, 16:15

Tocmai faptul ca intra atât de mult in atenția publica aduce un deserviciu justiției. Stergeti-l din titluri, nu îi faceți publicitate.

reformistul (5 comentarii)  •  9 martie 2014, 16:29

bine ca la noi, pseudojurnalistele fac felatie pentru a il gratia pe popescu.

cineva (1 comentarii)  •  11 martie 2014, 12:51

Oana, cred ca habar nu ai de cum e viata in tara aia. Eu cunosc trei familii care traiesc acum aici in UK si care au plecat de acolo pentru ca nu mai puteau suporta nesiguranta noptii urmatoare. Una din familiile de aici are si o poveste de spus. Una adevarata. Intr-o noapte, doi indivizi au patruns in casa lor, i-au impuscat pe amandoi parintii, au furat ce au avut de furat si au plecat. El a stat in spital aproape un an, ea doar 6 luni. Ea are cicatrici doar in inima, el pe fata.
Asa ca, ce spune Pistorius asta ar putea fi chiar adevarat.

Tibi (1 comentarii)  •  12 martie 2014, 19:09

Greu de analizat si dat verdicte de aici, din Europa, fara a cunoaste si a intelege realitatile Africii de Sud. Mai bine ne abtinem Oana, e mai sanatos 🙂

Comentează