Oana Dușmănescu

Descoperă subiecte de viață în sporturi extreme și povești extreme în sporturi la care toată lumea crede că se pricepe

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Oana Dușmănescu
American Bully

Mai țineți minte istorioara aceea ușor tulbure din timpul Jocurilor Olimpice de la Rio, în care Lochte și alți câțiva înotători americani au inventat că au fost victimele unui jaf armat? De fapt, vandalizaseră, beți, o stație de benzină și […]

...

”It’s coming home, lads”

De ce iubește lumea o echipă pe care, în paralel, o ceartă? Că a avut traseu ușor, că nu a jucat tocmai fotbal, că pe alocuri s-a chinuit pe teren și ne-a chinuit și pe noi, în fața televizoarelor?

Vraja […]

...

Era în care râsul se îneacă

Glumele politice. Glumele întortocheate din fake news, cele care-ți trimit un nod în gât. Știrile gen pamflet, dar nu genul subtil și distractiv, ci cele care par mai amare și mai triste decât cele reale. Toate astea scufundă simțul umorului […]

...

Cele mai complicate lucruri din lume

Primele biciclete au fost inventate la începutul secolului al nouăsprezecelea. De-abia la începutul acelui secol, adică acum vreo 200 de ani. La cât de repede am învățat că trece vremea, descoperirea asta atât de simplă pare că a venit foarte, […]

...

Regi de tot felul

Vineri seara, puteai să ții cu Spania sau cu Portugalia sau cu vreo echipă de pe vreo planetă încă necartografiată. Cristiano e ca un dragon acaparator, devastator, încrezut și imposibil de imitat. Unii spun că dragonii fac prăpăd și nimic […]

...

Mic tratat de frică

Emoția dinaintea meciului tur cu grecii s-a transformat în teamă. Uneori însă, teama nu este deloc un lucru rău.

Știi ce te ține în viață cînd organismul tău are o sincopă majoră? Cînd ceva nu mai funcționează așa cum trebuie […]

luni, 18 noiembrie 2013, 10:23

Emoția dinaintea meciului tur cu grecii s-a transformat în teamă. Uneori însă, teama nu este deloc un lucru rău.

Știi ce te ține în viață cînd organismul tău are o sincopă majoră? Cînd ceva nu mai funcționează așa cum trebuie și te afli în primejdie mare, mare de tot? Adrenalina. Hormonul acela secretat de glanda suprarenală, așa cum scrie la cărțile de specialitate, luptă să te țină agățat, luptă în locul tău, pentru o vreme. Te împinge exploziv, lucrează prin emoții puternice, te irigă, te însuflețește ridicînd nivelul de panică, poruncindu-ți să te bați sau să fugi, sau să sari sau să găsești soluția potrivită pentru criza de moment.

Adrenalina înseamnă frică, pusă în trupurile noastre pentru ca să facem ce este mai bun cu ea. Să reacționăm.

Valul acesta însă nu durează mult și trebuie urcat la clipa potrivită. Meciul retur cu Grecia, de la București, ar putea fi testul tacticii, al ambiției, al lucrurilor care trebuie demonstrate, în ultimul ceas. Dar și testul fricii care poate fi dresată, care poate colabora cu fotbaliștii, și poate nu doar în apărare, în apărarea unui organism care încearcă să iasă învingător. Cum ar fi ca pentru o seară să fie și fotbalul un sport extrem?

Nu cred că lor, fotbaliștilor din naționala României, nu le e frică de retur. Mai ales după tur. De acum înainte nu o să mai cred niciodată în sportivi care spun că nu le este frică de nici un adversar. Teama nu e rea, din contră, din teamă s-au construit cetăți și civilizații. Este însă rău să cedezi în fața ei, atîta tot. Richard Bach, cel care a scris cartea Pescărușul Jonathan Livingston, ne sfătuiește să ascultăm de lucrurile pe care le cunoaștem, nu de cele de care ne temem. Cîteodată totuși acestea din urmă trebuie descoperite și înțelese, contra cronometru, pentru că, odată descoperite, se vor înscrie în prima categorie și le vom gestiona altcumva.

Ne este teamă și nouă, celor care nu vom juca fotbal marţi seară, pe Naţional Arena.

Ne sperie Pițurcă, la fel și încăpățînările sale. Ne este frică de excesul de precauție, dar și de excesul de încredere. Ne e teamă că o să rămînem din nou acasă, alt Mondial fără tricolor e un Mondial trist, chiar dacă va suna a samba și va mirosi a pădure tropicală. Ne e teamă că va trebui apoi să ne reconstruim de la zero speranțele pentru alte turnee finale. E greu și pentru noi.

Comentarii (6)Adaugă comentariu

Cayce (1 comentarii)  •  18 noiembrie 2013, 12:01

Teama e un lucru rau intodeauna!, nu ca nu e un lucru rau..numai prostii scrii…

Cristi (1 comentarii)  •  18 noiembrie 2013, 13:25

@Cayce
Vorbesti prostii, teama aplicata constructiv e cea care te tine concentrat, e cea care nu te lasa sa relaxezi.
Diferenta se face insa, cat de tare esti psihic. Daca nu esti tare, cedezi..

ovidiu_3003 (166 comentarii)  •  18 noiembrie 2013, 14:12

Este un articol perfect …cel mai bun articol care s a scris pana acum despre meciul de baraj cu Grecia …Piturca este un antrenor care stie ce inseamna excesul de incredere …A pregatit echipa in consecinta si am pierdut cu 3-1 …daca facea o echipa ofensiva pierdeam cu 4-0 …
Ca sa castigi trebuie sa ai valoare …Valoarea nu ti o dau spectatorii …o dobandesti prin mii de ore de antrenament sau te nasti cu ea .

FYIRI (7 comentarii)  •  18 noiembrie 2013, 17:22

imperial,articolul,te felicit,si subscriu,teama ca exceptie e pozitiva,cayce nu e exceptionala sigur

Costy (1 comentarii)  •  19 noiembrie 2013, 11:47

Frumos articol…bravo!Si ceva pentru Cayce;mai omul lui Dumnezeu sa te fereasca sfinti de furia fricii!

pamfletaru (3 comentarii)  •  19 noiembrie 2013, 17:42

Noua nu ne este teama,ne e rusine
de ce se intampla in fotbalul nostru,

iar presa
nu mai critica pe nimeni,sta la masa cu vinovatii si asteapta placinte poale-n briu

un ziar de sport scrie despre sport,nu ce pitipoance au mai agatat fotbalistii,despre jocurile slabe nu mai scrie nimeni ,e dolce vita,abia astept sa castigam cupa mondiala ,dupa cum presa face din fotbalist tzantar,armasar…

Comentează