Oana Dușmănescu

Descoperă subiecte de viață în sporturi extreme și povești extreme în sporturi la care toată lumea crede că se pricepe

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Oana Dușmănescu
American Bully

Mai țineți minte istorioara aceea ușor tulbure din timpul Jocurilor Olimpice de la Rio, în care Lochte și alți câțiva înotători americani au inventat că au fost victimele unui jaf armat? De fapt, vandalizaseră, beți, o stație de benzină și […]

...

”It’s coming home, lads”

De ce iubește lumea o echipă pe care, în paralel, o ceartă? Că a avut traseu ușor, că nu a jucat tocmai fotbal, că pe alocuri s-a chinuit pe teren și ne-a chinuit și pe noi, în fața televizoarelor?

Vraja […]

...

Era în care râsul se îneacă

Glumele politice. Glumele întortocheate din fake news, cele care-ți trimit un nod în gât. Știrile gen pamflet, dar nu genul subtil și distractiv, ci cele care par mai amare și mai triste decât cele reale. Toate astea scufundă simțul umorului […]

...

Cele mai complicate lucruri din lume

Primele biciclete au fost inventate la începutul secolului al nouăsprezecelea. De-abia la începutul acelui secol, adică acum vreo 200 de ani. La cât de repede am învățat că trece vremea, descoperirea asta atât de simplă pare că a venit foarte, […]

...

Regi de tot felul

Vineri seara, puteai să ții cu Spania sau cu Portugalia sau cu vreo echipă de pe vreo planetă încă necartografiată. Cristiano e ca un dragon acaparator, devastator, încrezut și imposibil de imitat. Unii spun că dragonii fac prăpăd și nimic […]

...

A little bit of Tonga in my life

Meciul de rugby al românilor cu insularii din Pacificul îndepărtat a avut acea doză de exotism necesară uneori tuturor. În sport și în afara lui.

Rugbyul este o disciplină care, prin spectacol, atrage oameni. Îi așază frumos în tribune, chiar […]

luni, 11 noiembrie 2013, 11:39

Meciul de rugby al românilor cu insularii din Pacificul îndepărtat a avut acea doză de exotism necesară uneori tuturor. În sport și în afara lui.

Rugbyul este o disciplină care, prin spectacol, atrage oameni. Îi așază frumos în tribune, chiar atunci cînd vine vorba despre echipe românești, care nu se află în elita mondială. Atrage prin spectacol și adrenalină, dar nu numai. Se întîmplă ceva cu oamenii care îl joacă și cu oamenii care îl privesc, chiar dacă mulți dintre aceștia din urmă își mai dau coate, chestionîndu-se reciproc despre numeroasele reguli ale jocului și despre încîlcelile de pe teren. E un respect reciproc al civilizației și al devotamentului, în cel mai nepropagandistic sens întîlnit vreodată. În orice zi, indiferent de adversari, rugbyul pare a fi jucat cu chef și cu suflet. Degajă căldură, probabil și de la ciocnirile infernale din iarbă și de la testosteronul care zboară în aer.

Dacă la acestea se mai adaugă și un strop de culoare venit tocmai din mijlocul Oceanului Pacific, show-ul e deplin. Tonga este cea de-a 11-a națiune în ierarhia mondială a selecționatelor naționale de rugby, iar jucătorii ei uriași și puternici merită toată atenția. Fie și numai pentru ritualul de luptă Sipi Tau, fratele mai mic al celebrei Haka neozeelandeze, dar la fel de intimidant și răsunător. Dar nu doar pentru el. Meciurile-test oferă confortul că se poate petrece orice pe teren, feelingul pentru sport rămîne nealterat. Iar în rugby, ce bine!, există o grămadă de astfel de meciuri.

Cînd România mai și bate Tonga, da, la diferență minimă, 19-18, da, în ultimele momente ale meciului, da, la București, pe stadionul Arcul de Triumf!, căldura și atașamentul față de acest sport se multiplică. Da, vorbim doar un meci-test, dar semnalele sînt bune!

Și asta nu e tot. Dimpotrivă, de-abia a început. Pe 16 noiembrie are loc meciul cu Canada, apoi alți rugbyști oceanici vin la București. Fiji, pe 23 noiembrie. O inspirată selecție de meciuri-test, cu un timing inspirat, din care nu doar jucătorii au de oferit și de învățat, ci și spectatorii. Se consolidează o relație oarecum bizară de prietenie, pe care nu o mai întîlnim zilele acestea la alte sporturi, mai ales într-o perioadă cînd, în România, echipele de toate felurile tind să nu mai realizeze performanță sau să trezească pasiuni.

Comentarii (11)Adaugă comentariu

Bogdan (2 comentarii)  •  11 noiembrie 2013, 12:23

Superba atmosfera de la meci si o victorie de rasunet pentru Romania!

ultravioletu (1 comentarii)  •  11 noiembrie 2013, 16:10

Oana, la rugby un „meci test” este ceva mai mult decât un „amical” la fotbal. Toate întâlnirile dintre primele reprezentative se numesc „teste” şi sunt luate la modul cel mai serios cu putiinţă. Şi nu numai datorită faptului că în joc sunt puncte de ranking în clasamentul IRB…

Deci nu „doar un meci test”, ci „tocmai într-un meci test” 🙂

În rest, foarte

vlad (15 comentarii)  •  11 noiembrie 2013, 18:29

Rugbyul e un sport superb…. din pacate structura lui face ca surprizele sa fie foarte rare. Asta il face un sport lipsit de dinamism, care poate cuceri foarte greu alte tari… Uite ca in fotbal din cand in cand mai apare o Danemarca, o Grecie care da peste cap toate ierarhiile, lucrul asta e imposibil in rugby.

Piticul (1 comentarii)  •  11 noiembrie 2013, 18:47

Draga Oana, felicitari pt ca te-ai „aplecat” asupra subiectului, din pacate ai facut-o ca un mijlocas la gramada care face o introducere stramba, cineva te-a corectat mai sus si a spus f correct ce este un meci test, ar mai fi cateva de spus dar nu vreau sa fiu rau cu tine, nu pot insa sa nu fiu obiectiv cu echipa nationala si mai ales cu jocul ei, daca ne intereseaza rezultatul atunci strig mark, fac o oprire din zbor si ma retrag, daca ne intereseaza evolutia celor 15 atunci eu unul sunt extreme de trist si m-as referi doar la 7 dintre ei, de la Calafeteanu la aripa nu a circulat NICIODATA balonul, nu am avut nici o faza la mana, doar mioriticul „berbec” sau zimbru al inaintarii cu o daruire exemplara ce-i drept, placaje bune si atitudine, DAR rugbyul inseamna mult mai mult si sambata nu am jucat rugby in 15 si nici in 7 am jucat undeva un rugby in 9 cu un Surugiu care mie imi place FF MULT si desigur cu un transformer in zi buna si cu putin noroc pt ca daca Tongalezii transformau eseul si nu o dadeau in bara fix din fata buturilor altul era scorul.Pe scurt o analiza mai corecta si mai obiectiva al acestui meci era de asteptat de la un journalist de specialitate dar probabil suntem prea ocupati cu alte subiecte din cancanul fotbalistic si ratam un eveniment ca Romania – Tonga si nu scoatem maxim din el cu bune si cu mai putin bune. Nu pot sa nu inchei cu speranta ca nu-l voi mai vedea vreodata pe Calafeteanu la uvertura si nici suturile alea inalte fara nici un orizont, uneori ma uitam ca nici el nu le mai urmarea….asa ceva….HAI ROMANIA !!

Venom (4 comentarii)  •  11 noiembrie 2013, 19:20

Vlade, mai bine taceai. Daca tu esti habarnist intr-un domeniu, nu inseamna ca nu exista…

Theodor Doru Popa (2 comentarii)  •  11 noiembrie 2013, 22:13

Mi-a placut articolul, mi-a placut si meciul cu simpaticii si exoticii „tongonezi” {oare asa se scrie numele bastinasilor din Tonga ?}

Theodor Doru Popa (2 comentarii)  •  11 noiembrie 2013, 22:56

Regret ca nu mi-ati postat laconicul meu comentariu, scris, acum, cel mult o ora.
Nu stiu, totusi, ce va-mpedicat s-o faceti !

addy (1 comentarii)  •  11 noiembrie 2013, 23:19

frumos articol. dar ce ati scris voi despre acest meci? mai nimic. se terminase meciul de ore bune si voi nu ati anuntat nici macar scorul, nu mai vorbesc de cronica meciului. si acum hodoronc tronc articolul asta. tardiv, dragi gsp-isti. continuati cu reclamele astea penibile din cauza carora de multe ori renunt sa citesc articolul care ma intereseaza. o faceti voi pe cei mai buni si mai curati, dar din pacate si la voi DOAR banul dicteaza.

Adi (2 comentarii)  •  12 noiembrie 2013, 1:12

Felicitari baietilor nostri!

QCD (2 comentarii)  •  12 noiembrie 2013, 13:46

sambata trecuta am tot asteptat in zadar ca cineva din RO sa transmita meciul macar text live. Si aici ma refer in special la voi, ce era atat de greu sa o faceti ? Cand scrieti despre Sageata vs Corona credeti ca realmente intereseaza pe cineva ? Totusi Romania-Tonga a fost meciul nationalei de rugby, singura echipa romaneasca pe care o iubesc cu patima. Ce pretentii sa am de la TVR cand atunci cand incerc sa accesez streamingul lor mi se da raspunsul : disponibil numai pe teritoriul Romaniei ? Nici o alta metoda gen sopcast, sau live streaming nu a functionat, a trebuit sa ma uit pe forumul de la rugbyro sa aflu evolutia scorului. Pacat ca nu va implicati mai serios, caci rugbyul e unul din putinele sporturi la care avem traditie si filon inca bun, lucruri cu care putine tari din vest se mandresc. Sambata viitoare cu siguranta voi rata meciul impotriva Canadei, caci TVR2 este imposibil de gasit. Dar duminica ii voi vedea pe Springboks live pe Murrayfield, imbracat ca intotdeauna, in tricoul galben cu frunza de stejar.

jorj (13 comentarii)  •  12 noiembrie 2013, 14:52

addy, esti tantalau. nu a aparut niciun articol „hodoronc tronc”, a aparut luni, cum apare in fiecare saptamana. editorialistii au zile cand le apare editorialul. cosasu are repartizata vinerea, de exemplu. dusmanescu are luni. deci femeia s-a dus la un meci care se incheia duminica pe la 9 seara, dupa care s-a carat pana acasa, a scris, a revizuit, a trimis. tu ce ai facut duminica seara? te-ai scarpinat. bun. iubesti rugbyul? ce ai facut pentru asta? nu e retorica, se pot face lucruri si poate ai facut din ele: mai dai o zapada cand n-au bani de utilaje, mai cumperi marfa a federatiei (un tricou, o zgarda, un dildo), vii la meciuri si cumperi bilet, il promovezi printre prieteni sau cunoscuti, ca sa se umple mai des tribunele. cate din astea ai facut?

Comentează