Oana Dușmănescu

Descoperă subiecte de viață în sporturi extreme și povești extreme în sporturi la care toată lumea crede că se pricepe

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Oana Dușmănescu
American Bully

Mai țineți minte istorioara aceea ușor tulbure din timpul Jocurilor Olimpice de la Rio, în care Lochte și alți câțiva înotători americani au inventat că au fost victimele unui jaf armat? De fapt, vandalizaseră, beți, o stație de benzină și […]

...

”It’s coming home, lads”

De ce iubește lumea o echipă pe care, în paralel, o ceartă? Că a avut traseu ușor, că nu a jucat tocmai fotbal, că pe alocuri s-a chinuit pe teren și ne-a chinuit și pe noi, în fața televizoarelor?

Vraja […]

...

Era în care râsul se îneacă

Glumele politice. Glumele întortocheate din fake news, cele care-ți trimit un nod în gât. Știrile gen pamflet, dar nu genul subtil și distractiv, ci cele care par mai amare și mai triste decât cele reale. Toate astea scufundă simțul umorului […]

...

Cele mai complicate lucruri din lume

Primele biciclete au fost inventate la începutul secolului al nouăsprezecelea. De-abia la începutul acelui secol, adică acum vreo 200 de ani. La cât de repede am învățat că trece vremea, descoperirea asta atât de simplă pare că a venit foarte, […]

...

Regi de tot felul

Vineri seara, puteai să ții cu Spania sau cu Portugalia sau cu vreo echipă de pe vreo planetă încă necartografiată. Cristiano e ca un dragon acaparator, devastator, încrezut și imposibil de imitat. Unii spun că dragonii fac prăpăd și nimic […]

...

Vorbele oamenilor mari

Cuvintele lui Ion Țiriac despre Simona Halep sînt aducătoare de confuzie. Nu știi dacă e ironie acolo sau acceptare superioară, sau nimic

Discursul omului de afaceri despre jucătoarea de tenis vine, cel mai probabil, de la o întrebare reportericească nevinovată […]

luni, 4 noiembrie 2013, 9:52

Cuvintele lui Ion Țiriac despre Simona Halep sînt aducătoare de confuzie. Nu știi dacă e ironie acolo sau acceptare superioară, sau nimic

Discursul omului de afaceri despre jucătoarea de tenis vine, cel mai probabil, de la o întrebare reportericească nevinovată și nu ajunge nicăieri cu precizie. „Mica mare jucătoare” despre care vorbește fostul tenisman, care nu are numeroase povești glorioase de arme, știe sau nu știe ce face? În opinia lui, Simona este „doar” o foarte bună jucătoare de tenis. Care nu a cîștigat turnee de Mare Șlem. Și apoi Țiriac ne sperie cu „vîltoarea” din care apar fete talentate, care însă se aruncă la loc, suicidal și total nesatisfăcător pentru gusturile sale înalte, fără să  confirme pînă la final.

Sigur, avertismentele de la înțelepți sînt prețioase și demne de luat în seamă cu seriozitate. Dar numai în măsura în care nu ar transmite semnale contradictorii, ironice sau, pe alocuri, jignitoare. Abordarea stării financiare a româncei și comparația cu Tiger Woods și Roger Federer vin din lumi diferite, în care merele galbene sînt comparate, fără subtilități, cu castanele coapte pe jar. „A cîştigat un milion anul ăsta. Ce înseamnă un milion? 2,5 lei. Tiger Woods a făcut 86 de milioane de dolari în ultimele 12 luni, iar pe doi e Federer, cu 82 de milioane”, spune Ion Țiriac.

Așa o fi, cu mențiunea că acele 86 de milioane de dolari ale lui Woods, bărbat american aflat spre final de carieră, nu vin doar din golf. Or fi bani grămadă, dar nicidecum cîștigați doar cu crosa și cu mingiuca, pe tărîmurile magice de verde și ochiuri de apă cristalină. Ci și din contracte grase de publicitate, să dea Dumnezeu la toată lumea!

Aceste laude, dar cu frînă, aceste afirmații care se vor simpatice, dar sînt acre și confuze, culminează senzațional cu sfatul către Simona. Să nu cumva să citească presa din România, că presa o va distruge, în cele din urmă, așa cum face cu toată lumea. Nu se va întîmpla asta, nici măcar dacă jucătoarea de tenis ar fi citit cumva ce a declarat Țiriac presei despre ea și despre cariera ei.

Pînă una-alta, Simona Halep este campioana ultimelor zile și a unui ultim an. E tînără, hotărîtă și ambițioasă. Vorbește cît trebuie și, mai important decît atît, joacă așa cum trebuie.


Comentarii (76)Adaugă comentariu

georgica (1 comentarii)  •  4 noiembrie 2013, 21:39

Doar se trezise .. domnul Tiriac…blonda,bruneta ?.Un sportiv cu rezultate la un moment dat …trebuie sprijinit…restul este munca si multa sansa …. !

ALEXANDRU MANGU .. (2 comentarii)  •  4 noiembrie 2013, 21:58

SIMONA felicitari-anul acesta ai fost minunata . Itzi La multi ani !
Itzi multumesc .
Din Boston prof. Al. Mangu .

Robert (2 comentarii)  •  4 noiembrie 2013, 21:59

E senzationala replica cu milionul, sa intelegem ca pentru Tiriac Sandra Izbasa e o nulitate fiindca probabil castiga cam 2.5% din cat castiga Halep

vasco (54 comentarii)  •  4 noiembrie 2013, 22:50

Nu stiu de ce s-ar mai uita cineva ,inclusiv Simona,la ce zice Tiriac,un monument de nesimtire si imoralitate.A cistigat bani multi prin tot felul de smecherii(fiscul german si Boris Beker stiu mai bine) si priveste pe toata lumea de sus,singurul criteriu fiind doar banii.

EU (1 comentarii)  •  4 noiembrie 2013, 23:01

daniel on 04.11.13 at 6:48 pm

Tiriac a facut un comentariu intelept.Din pacate in ziarele noastre se cauta scandal.

CORECT

Demolarii (1 comentarii)  •  4 noiembrie 2013, 23:09

Care este numarul de sportivi romani care au avut traiectorii de cometa pe cerul performantei internatioale?
Credeti ca de Nastase se vorbeste azi doar pentru ca intr-un an a castigat 5 trofee, sau 1 milion? sau pentru ca, si dupa abandonarea carierei, joaca tenis la nivel inalt? Tiriac a transmis un mesaj clar. E devreme sa o ridicam in slavi pe S Halep, iar suma castigata in acest an poate fi devenii doar 2, 5 lei daca Simona isi concretizeza talentul intr-o cariera la nivelul acestui an, in urmatorii 10 ani. Eu ii doresc bafta…

Cristian (1 comentarii)  •  5 noiembrie 2013, 1:04

@A.C.B.
Eroare, Tiriac avea 33 de ani la ultima finala de Cupa Davis pe care a jucat-o, cea de la Bucuresti. Nu 40.

val de mare (3 comentarii)  •  5 noiembrie 2013, 1:22

televiziunile sunt o rusine,transmit manele,telenovele, si nu transmit o finala de tenis sau un turneu de tenis

dar televiziunea nationala pentru ce mai e ?

milioane de romani s-ar fi uitat la meciurile simonei

ALEXANDRU MANGU .. (2 comentarii)  •  5 noiembrie 2013, 2:56

L-am admirat pe Tiriac ,intaia oara la Timisoara prin 1958 cand pe terenul „Electrica”l-a invins pe timisoreanul Iuhasz (un tenisman mult mai bine cotat atunci) in semifinalele campionatului republican de seniori . Eram cativa colegi liceeni care-i faceam o galerie ca la fotbal concetateanului nostru -in dimineata aceea de toamna (nici nu stiam ce insemna sa fi spectator la tenis); dar in ciuda noastra tanarul incapatanat , talentat si cu o darzenie iesita din comun, poate inca junior, brasoveanul a invins dupa 5 seturi . Se incheia era romantica din tenisul romanesc , a familiei Viziru , iar Tiriac incepea ascensiunea sportiva . Incapatanarea , ambitia si darzenia l-au propulsat si in afaceri , dar admiratia mea inceteaza odata cu incercarea de a proceda ca si noi liceenii neavizati din acele timpuri , in cazul Simonei , careia ii multumesc si ii tramsmit o cascada de simpatie .
Din Boston Alexandru Mangu .

GENU (24 comentarii)  •  5 noiembrie 2013, 4:15

Fara suparare, dar cred ca ati dat-o in feminism intransigent. Dl Tiriac nu a dorit deloc sa minimalizeze performantele Simonei Halep, ci sa-i potenteze, doar, acea modestie necesara oricarui sportiv ce doreste sa devina campion. Chiar daca a castigat niste turnee importante, crede dansul, mai e destul pana la varf. Distanta aceea asimptotica, pe care numai caracterul reuseste s-o parcurga. Ce rau in acest apel la moderatie?
De ce-ar fi invidios si acru un fost tenismen care a ajuns in primii 10 din lume numai prin inteligenta, calitatile fizice de fost hocheist fiindu-i cu totul potrivnice? Si intr-o epoca in care era inflatie de valori. De la tenis, pana la muzica, film si tot ce doriti. O fi asa de bine sa fie rau tot timpul? Tara mica si plina de tantari, ca sa-l parafrazez pe alt crucificat al zilei, Vlad Chiriches…

arh.Gheorghe Petrescu (7 comentarii)  •  5 noiembrie 2013, 5:18

Sant sigur ca Simona nu a luat in considerare cuvintele lui Tiriac. Nu poate fi vorba de invidie ci, doar de o aparare impotriva multora care vor sa impiedice o relansare a tenisului feminin. Dar Simona va face mari lucruri in viitor. FELICITARI SIMONA, si sa bati tot ce gasesti in cale in materie de TENIS. In sfarsit GSP a avut amabilitatea sa-i acorde Simonei spatiu mai mare pe paginile revistei. FELICITARI SIMONA.

alex (2 comentarii)  •  5 noiembrie 2013, 6:03

Interesant ca ati punctat asupra declaratiilor lui Tiriac, care sunt intr-adevar negativiste la niste succese cat se poate de pozitive. Niste comparatii venite total fara sens si amare tampite, nici nu stiu cum sa le spun, dar clar nu isi aveau locul aici si acum, si venite tocmai din partea lui, este cel putin ciudat si enervant. 1 milion de dolari/euro inseamna 2,5 lei — cum suna asta pentru 3 sferturi din populatia Romaniei ?!

red (3 comentarii)  •  5 noiembrie 2013, 7:30

Acestui hotoman ai pare rau ca nu s-a implicat si el in fenomen, cu mustata lui de mult palita. Sa fim seriosi, Simona a realizat intr-un an performante pe care Tiriac nici nu le-a visat toata viata. Acum e doar un bosorog senil, care se mai duce pe la vreo vanatoare.

IRONMAIDEN (1 comentarii)  •  5 noiembrie 2013, 11:40

poate alti compatrioti au castigat mai mult in strainatate furand dintii mortilor din cimitire sau liniile de cale ferata.haideti sa nu mai facem paritati valutare si sa ne mandrim pur si simplu cu simona!

vasile (1 comentarii)  •  5 noiembrie 2013, 14:04

O sa vedem peste 4 luni cind va fi ciuca batailor . A mers bine o perioada ok. Cit a fost perioada ? 6 luni? Vedem peste 1 an. Pina atunci SOMN USOR!!

Marea Snobeala = #42 (2 comentarii)  •  5 noiembrie 2013, 15:07

D-le negociator pe afara (#42), care vorbesti despre „frustratii care comenteaza despre Tiriac pe aici, fara ca macar sa stie exact ce face omul” si despre „amarastenii care comenteaza la adapostul anonimatului” dar nu „au avut macar 10 angajati la firma lor darmite mii de oameni cum are Tiriac.” si apoi ne indemni „Faceti si voi ca el (adica, multi bani) si pe urma vorbiti. Puteti? Daca nu, ciocu mic!” dumneata fiind satul „de comentatori de fotoliu care n-au fost in viata lor la o negociere pe afara.” Treaba sta in felul urmator: nu am avut niciodata 10 angajati la firma (?); nu doresc sa fac ca Tiriac (sa vand masini, sa administrez o banca); sau nu conteaza? Conteaza doar daca pot? Nu stiu. Nu am fost la nicio negociere „pe afara”. Sunt profesor. Acestea fiind zise, dupa mintea dumitale, sunt un frustrat amarastean. Ce te faci ca, dupa f. putina dumitale minte – desi ai fost la negocieri afara si ai jucat pana si tenis – pot sa afirm cu dovezi ca dl. Tiriac are evidente tare caracteriale, deloc in contradictie cu negocierile pe afara sau cu tenisul, desigur. Tot cu dovezi iti demonstrez ca e destul de prost. Facem o analiza de continut pe declaratii si le verificam cu specialisti, fara sa dam sursa. Ia fa matale exercitiul asta. Omul spune multe prostii, cu multe greseli de gramatica. Acestea fiind zise, nici Mircea Ivanescu, nici Laurentiu Mircea Popescu n-au fost la negocieri, nici pe afara, nici pe inauntru; si nici n-au 10 angajati la firma. Sunt si ei niste frustrati
amarasteni. Saracii. Sau dumneata esti mai simplut, asa, mai sarac cu duhul…desi ai peste 10 angajati la firma.

vlad t. (4 comentarii)  •  5 noiembrie 2013, 17:07

a furat sau nu a furat Tiriac fiscul german? ca daca da, e de ris. si el si ce a zis si acum si mai demult, si in general. si daca nu l-a furat, oricum e de ris, e lipsa de caracter, de idei si in general lipsa. da ma rog, banii nu cumpara creier. nu, nu…

cipcirip (1 comentarii)  •  5 noiembrie 2013, 18:41

N-ati inteles nimic…. Tiriac a spus ca 1 mil de euro sunt nimic fata de ce ar putea sa castige din tenis dak o tine tot asa… dar de… atat putem noi… sa ne sarim unul in capul celuilalt… PATETIC!!!!

monq (1 comentarii)  •  5 noiembrie 2013, 21:37

Acum 5 ani cand faimoasa lui nora a nascut un baietel toata presa din Romania a publicat pe prima pagina urmatorul titlu. Ion Tiriac a deschis un cont in valoare de un milion de dolari pe numele nepotului sau. Intrebat despre acest subiect raspunsul lui a fost urmatorul Voi oamenii din presa credeti ca un milion de dolari se obtine asa usor dar gresiti. Nu am deschis un asemenea cont pentru ca ar reprezenta o gramada de bani. in cate stiu si in ziua de azi reprezinta o gramada de bani. Despre ce vorbim. Despre o persoana a carei lipsa de generozitate a devenit legendara, si care s-a certat cu spaniolii in goana lui halucinanta dupa bani. oamenii care cunosc tenis stiu la ce ma refer

vasco (54 comentarii)  •  5 noiembrie 2013, 21:41

Cine e omul mare din titlu?Tiriac?Sper ca te-ai referit la virsta sau la avere,in rest..masacrele de la Balc spun singure cit de mare e…si fi-su.

x-sulescu (1 comentarii)  •  6 noiembrie 2013, 8:01

are dreptate tiriac,fatuca a castigat niste turnee de mana a-4-a si nici pe departe nu a castigat un milion din premii de 20000 de euro/turneu!

Georgel (5 comentarii)  •  6 noiembrie 2013, 9:17

media românească, mai ales cea de Facebook, adică cu câteva zeci-sute de cititori, s-a aruncat în pupinc… Halep. Dacă vrem să ne comparăm cu marile țări capitaliste, trebuie să știm cum să câștigăm măcar jumătate cât ei, nu să ne terfelim sau să ne pupinc… conaționalii. Pentru că Halep a câștigat cîteva turnee, dar de mâna a doua, asta în timp ce Virginia Ruzici a fost românca care a câștigat singurul turneu de Mare Șlem. Pentru vreo 1 de ani de tenis mondial, este foarte puțin, cam cât un milion în fața a 85.
Nasty are, și el, 2 turnee de mare șlem și 4 Mastersuri, la fel de puțin în comparație cu gloriile lumii, sau măcar ale Suediei sau, acum, ale Elvetiei (că nu ne putem compara vreodată cu USA).
Cam asta este, trupa de lingușitori nu vrea să înțeleagă că este (foarte) mult ”până departe”, dar ca și cu vorba lui Brucan, noi suntem doar frustrați de câte o vorba reală, niciodată capabili să demonstrăm mai mult.

Nicolae Petre (3 comentarii)  •  6 noiembrie 2013, 11:55

Presa asta romaneasca e absolut incredibila.
Simona Halep a jucat foarte bine si inainte sa fie bagata in seama de voi asa ca nu are nevoie de articolele voastre.
De ce? Pentru ca articolele voastre, cum e cel de fata, cauta in continuare scandalul, in loc sa ii fie comentate performantele, voi nu aveti alta treaba decat sa analizati si in dunga ce zice unul si altul despre Simona.
Lasati-o in pace, cum ati facut si inainte. Sa joace ea cum stie ca nu are nevoie de stresul generat de mancatoria voastra. Asta i-ar mai lipsi acum, dupa ce a fost linistita, nebagata in seama de nici un reporter, sa inceapa acum sa fie asaltata si sa raspunda unor intrebari cretine gen: Ce parere ai despre ce a spus X-ulescu despre tine?
Voi cand o sa pricepeti ca sunteti penibili?

@#71 (12 comentarii)  •  6 noiembrie 2013, 15:37

Esti agramat, incoerent si frustrat. ma mir tare cum de stii sa dai drumul la calculator.

jimerino (2 comentarii)  •  6 noiembrie 2013, 21:33

georgel, tu esti frustrat de vorbe si ganduri corecte, nu neaparat reale.

Emiru’ (1 comentarii)  •  7 noiembrie 2013, 10:23

Despre care oameni mari vorbim? Despre cel care acum 7-8 ani spunea ca Nadal nu va ajunge niciodata un mare tenisman? Ce a facut Tiriac in tenis? Si cati bani a facut el ca sportiv, daca asta e barometrul pe care il impune? Chiar raportat la vremurile de atunci.
Mosu e frustrat de faptul ca Simona i-a multumit lui Ilie Nastase, aflat in tribune la Sofia, nu la vanatori de mistreti alaturi de proaspat eliberatul coleg pesedist. De fapt asta e diferenta dintre cei doi: pentru Ilie tenisul a fost viata lui, insasi, pt Tiriac, un business.

Comentează