Oana Dușmănescu

Descoperă subiecte de viață în sporturi extreme și povești extreme în sporturi la care toată lumea crede că se pricepe

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Oana Dușmănescu
American Bully

Mai țineți minte istorioara aceea ușor tulbure din timpul Jocurilor Olimpice de la Rio, în care Lochte și alți câțiva înotători americani au inventat că au fost victimele unui jaf armat? De fapt, vandalizaseră, beți, o stație de benzină și […]

...

”It’s coming home, lads”

De ce iubește lumea o echipă pe care, în paralel, o ceartă? Că a avut traseu ușor, că nu a jucat tocmai fotbal, că pe alocuri s-a chinuit pe teren și ne-a chinuit și pe noi, în fața televizoarelor?

Vraja […]

...

Era în care râsul se îneacă

Glumele politice. Glumele întortocheate din fake news, cele care-ți trimit un nod în gât. Știrile gen pamflet, dar nu genul subtil și distractiv, ci cele care par mai amare și mai triste decât cele reale. Toate astea scufundă simțul umorului […]

...

Cele mai complicate lucruri din lume

Primele biciclete au fost inventate la începutul secolului al nouăsprezecelea. De-abia la începutul acelui secol, adică acum vreo 200 de ani. La cât de repede am învățat că trece vremea, descoperirea asta atât de simplă pare că a venit foarte, […]

...

Regi de tot felul

Vineri seara, puteai să ții cu Spania sau cu Portugalia sau cu vreo echipă de pe vreo planetă încă necartografiată. Cristiano e ca un dragon acaparator, devastator, încrezut și imposibil de imitat. Unii spun că dragonii fac prăpăd și nimic […]

...

Zilele Simonei

Ne bucurăm și devenim suporteri nesperați cînd un sportiv român are o săptămînă bună. Pentru că au devenit cazuri extrem de rare.

Atît de rare încît parcă nu ne mai vine să credem că fac parte din cultura noastră sportivă. […]

luni, 20 mai 2013, 9:45

Ne bucurăm și devenim suporteri nesperați cînd un sportiv român are o săptămînă bună. Pentru că au devenit cazuri extrem de rare.

Atît de rare încît parcă nu ne mai vine să credem că fac parte din cultura noastră sportivă. Și că aceste culturi de pe la noi se arată din ce în ce mai defrișate. De aceea poate simțim nevoia să celebrăm îndelung un moment bun. Să tragem puțin de el, ca să ne ajungă pentru mai mult timp.

Simona Halep a avut o săptămînă de vis la Roma. A trecut pe rînd de Hantuchova, Kuznețova, Radwanska, Vinci și Jankovici, toate nume răsunătoare în cercurile WTA. Să vii din calificări și să ajungi în semifinale înseamnă o construcție serioasă, muncită, cu greutate, care va fi de aici înainte o amintire superbă, dar și un semn de carte care va obliga. După care vine frica. Ne e teamă ca săptămînile excelente să nu rămînă singure și izolate în timp. Ar fi bine însă ca teama aceasta să se păstreze doar pe partea noastră de teren, nu și pe partea Simonei Halep.

Desigur, la întîlnirea din semifinale cu Serena Williams s-au schimbat lucrurile. Serena este un zid, dar victoria ei în fața Simonei nu poate fi privit drept un eșec al româncei. Este știut că Serena împarte cu larghețe în circuit seturi pe care le cîștigă cu 6-0, inclusiv și celor mai valoroase adversare, printre care și Maria Șarapova. Williams e mare și autoritară, femelă alfa cu o rachetă în mînă, dar vestea bună e că și Simona crește. Iar asta s-a văzut din plin la turneul de la Roma, de zilele trecute, mai mult ca niciodată în trecut. E ceva să știi că doar Serena Williams ți-a stat în cale. O informație care, cu trupul și sufletul folosite în mod corect, se poate transforma într-un motor important de ambiție și autodepășire și de aici înainte.

Explozia Simonei a venit însoțită de căldură. Și de simpatie. Ne e mai dragă acum și o apreciem mai mult pentru că a ieșit în față, mai ales în lumea ușor cenușie a performanțelor românești, unde mai avem puține figuri cîștigătoare. Parcă o cunoaștem mai bine acum sau cel puțin așa de ne dorim. Să mai auzim de ea cîte o săptămînă întreagă. De ea, dar și de alții. În orice sport. Pentru că Simona, dincolo de ce și-a oferit ei înseși la Roma, ne-a oferit nouă emoții. Emoții bune, plăcute, pe care ni le dorim repetate.

Comentarii (7)Adaugă comentariu

Cris (5 comentarii)  •  20 mai 2013, 10:44

ca spirit de lupta, simona e peste toate celelalte fete ale noastre din circuit. se vede in gesturile de pe teren si in priviri. talent are, asa ca ar fi pacat sa nu ajunga la un moment dat in top 10. succes!

Smeagol (1 comentarii)  •  20 mai 2013, 17:29

Alexandra Dulgheru are spirit de lupta de asemenea.

d@nyel (1 comentarii)  •  20 mai 2013, 21:53

un comentariu slab, pentru un rezultat gras.

Gica Paunescu (5 comentarii)  •  21 mai 2013, 9:44

Felicitari Simona, stim ca nu-i usor , acolo, printre performeri. Da’-i cu atat mai reconfortant , ptr. noi suporterii, sa vezi ca-i posibil ca unul din natia ta sa se afle aproape de varful ierarhiei sportului sau. La mai mare, iar cand ti-e greu sa stii ca niste conationali se vor bucura c-ai reusit sa mai avansezi, chiar si numai un loc, in clasament !

dorel (1 comentarii)  •  21 mai 2013, 23:28

cand joci nu t-e gandi la noi cei de acasa.gandeste cum s-a invingi, si atunci vom fi cu toti multumiti,chiar daca nu esti tu invingatoarea. pentru performanta de la roma sarut mana. multe salutari doamnei virginia ruzici

Dani D. (1 comentarii)  •  22 mai 2013, 11:09

Felicitari, Simona! Acest mare succes a venit in urma unui efort imens si meriti toate laudele si stima.

LEFTER POPESCU (6 comentarii)  •  24 mai 2013, 16:16

Apel catre FRF, Liga si comisiile licentierii !
…………………………………………………………………Criteriul sportiv trebuie sa primeze, apoi dupa regulamentul (neactualizat) se ia in considerare primirea licentei. Numai ca de anul acesta a intervenit insolventa (ceva nou pentru fotbalul romanesc). Cei de la comisii au preluat din regulamentul UEFA doar ceea ce le-au convenit … “Ca echipele intrate in insolventa cu aprobarea judecatoriilor, nu vor putea participa in competitiile europene o editie din urmatorii 3 ani daca se claseaza pe un loc de cupe europene “…

Ce se intelege de aici ? Ca echipele ce sunt in insolventa primesc licenta si pot continua sa joace in Liga I dar fara a juca in cupele europene o editie din urmatorii trei ani daca se claseaza la final pe un loc “european” .

Comisiile noatre nu vor sa vada lucrurile in acest fel si nu au dat licenta si echipelor care au intrat legal in insolventa. Este o mare greseala si se pare ca o fac si cu o meschina intentie .

Echipele cu datorii la stat din anii trecuti precum Timisoara , Bistrita etc. nu erau in insoventa si firesc nu au primit licenta . Insa Rapid si U Cluj se afla intr-o noua postura (cea a insolventei care conform regulametului UEFA nu trebuie sa le fie interzise obtinerea licentei si in final retrogradate )

Comisiile noastre trebuie sa-si armonizeze si acest paragraf cu obtinerea licentei de catre echipele ce sunt in insolventa aprobata de catre judecatorii .

In fiecare CAMPIONAT din Europa, exista cel putin o echipa intrata in insolventa careia nu i s-a pus piedici in obtinerea licentei . Aflam ca in Spania evolueaza 3 echipe intrate in insolventa dar care nu au voie sa participe in cupele europene daca se claseaza pe un loc “european”. De curand in Grecia, 8 echipe au intrat in insolventa . Dintre acestea, 2 sunt pe loc retrogradabil. COMISIILE NOASTRE VOR VEDEA CUM SE APLICA ACOLO REGELEMENTARILE UEFA si cele 6 echipe intrate in insolventa dar care s-au clasat pe loc neretrogradabil, vor evolua si la anul in Liga I.

In concluzie :

1 – latura sportiva trebuie sa primeze iar echipele aflate pe locurile 15-18 trebuie sa retrogradeze dpdv sportiv.

2 – ECHIPELE care au datorii la stat dar nu sunt in insolventa, nu primesc licenta si retrogradeaza (acestea, nefiind in insolventa pot impinge datoriile la nesfarsit si de aceea trebuie retrogradate ).

3 – Echipele care au datorii dar nu la stat si sunt in insolventa (adica datoriile lor sunt sub sechestrul judecatoresc, astfel vor fi obligate conform aprobarii planului de reorganizare, ca in termen de 1-2-3 ani sa-si plateasca toate datoriile) vor primi licenta conform regulamentelor UEFA care ne spune ca li se retage doar dreptul de a participa in competitii europene .

Pentru punctual 3, Comisiile noastre trebuie sa-si armonizeze in totalitate regulamentele cu cele ale UEFA si nu sa ia de acolo doar ceea ce le convin pentru simplu fapt ca nu agreaza anumite echipe.

Steaua si Dinamo ar fi beneficiat de aceasta armonizare si ar fi primit licenta fara probleme . Aceste echipe si in anii trecuti cand aveau datorii la stat (Steaua de 3-4 ani avea datorii la Ministerul Apararii dar si catre cluburi sau jucatori, ex: 800.000 euro echipei SC Bacau pentru jucatorul Baciu sau salarii restante catre jucatori ca Nesu, Goian, Dica sau antrenori ca Titi Dumitriu sau Stoichita ) au primit licenta, insa Tmisoara sau Gloria Bistrita , NU au primit –o fiind retrogradate !……….

Decizia CORECTA in situatia de fata, este urmatoarea : RAPID SI “U” CLUJ TREBUIE SA RAMANA IN LIGA I FARA A PUTEA JUCA IN COMPETITIILE EUROPENE, iar echipele clasate la final pe locurile 15-18 vor retrograda fiind inlocuite de cele ce promoveaza din liga a II-a . Astfel vom avea si la anul o Liga cu 18 echipe .

Comentează