Oana Dușmănescu

Descoperă subiecte de viață în sporturi extreme și povești extreme în sporturi la care toată lumea crede că se pricepe

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Oana Dușmănescu
American Bully

Mai țineți minte istorioara aceea ușor tulbure din timpul Jocurilor Olimpice de la Rio, în care Lochte și alți câțiva înotători americani au inventat că au fost victimele unui jaf armat? De fapt, vandalizaseră, beți, o stație de benzină și […]

...

”It’s coming home, lads”

De ce iubește lumea o echipă pe care, în paralel, o ceartă? Că a avut traseu ușor, că nu a jucat tocmai fotbal, că pe alocuri s-a chinuit pe teren și ne-a chinuit și pe noi, în fața televizoarelor?

Vraja […]

...

Era în care râsul se îneacă

Glumele politice. Glumele întortocheate din fake news, cele care-ți trimit un nod în gât. Știrile gen pamflet, dar nu genul subtil și distractiv, ci cele care par mai amare și mai triste decât cele reale. Toate astea scufundă simțul umorului […]

...

Cele mai complicate lucruri din lume

Primele biciclete au fost inventate la începutul secolului al nouăsprezecelea. De-abia la începutul acelui secol, adică acum vreo 200 de ani. La cât de repede am învățat că trece vremea, descoperirea asta atât de simplă pare că a venit foarte, […]

...

Regi de tot felul

Vineri seara, puteai să ții cu Spania sau cu Portugalia sau cu vreo echipă de pe vreo planetă încă necartografiată. Cristiano e ca un dragon acaparator, devastator, încrezut și imposibil de imitat. Unii spun că dragonii fac prăpăd și nimic […]

...

Acasă e acolo unde e inima

Montrealul e mai bun decît Bucureştiul. E mai sigur şi mai „acasă” pentru Lucian Bute.

Pînă la noi suceli şi răsuceli ale zvonurilor din lumea boxului profesionist, se ştie că Lucian Bute va boxa pe 25 mai la Montreal cu […]

joi, 14 martie 2013, 11:17

Montrealul e mai bun decît Bucureştiul. E mai sigur şi mai „acasă” pentru Lucian Bute.

Pînă la noi suceli şi răsuceli ale zvonurilor din lumea boxului profesionist, se ştie că Lucian Bute va boxa pe 25 mai la Montreal cu Jean Pascal. Doi canadieni, unul de sorginte română, altul haitiană, se confruntă în patria care i-a adoptat. Aproape o glumă de interior am putea-o numi, dacă ar fi glumă.

Pe măsură ce visele lui Lucian descresc, categoria creşte. În aceeaşi seară, englezul Carl Froch, cel care l-a învins anul trecut pe Bute şi i-a luat centura IBF, boxează şi el, cu adversarul viselor sale, danezul Mikkel Kessler. E ceva trist şi ceva care miroase a dezamăgire în desfăşurarea aceasta de evenimente. Centura asta se îndepărtează, iar Lucian va trebui să-şi găsească alt obiect al vînătorii.

Cu toate acestea, 60.000 de oameni sînt aşteptaţi să-şi vadă copiii înfiaţi luptîndu-se între ei pe Stadionul Olimpic din Montreal. O să fie sărbătoare. Cei care îl aşteptau pe Lucian Bute să boxeze la Bucureşti se află, deocamdată, în amînare. A venit momentul unui meci mare, poate nu chiar foarte mare, dar susţinut într-un loc unde pugilistul şi-a găsit drumul în viaţă şi în carieră, în faţa unei mulţimi care, spre deosebire de oamenii din România, nu s-a dezis cu uşurinţă de Bute, chiar şi atunci cînd acesta a pierdut titlul de campion mondial.

Am ajuns să-l consider pe Lucian Bute mai degrabă canadian decît român, fără ca acest lucru să aducă în prim-plan noţiuni absurde de trădare sau nerecunoştinţă. Din motive greu de explicat, pe o hartă a sufletului umplută de bolduri cu figuri de mari sportivi, Camelia Potec, Mihai Covaliu şi Sandra Izbaşa îmi aparţin, însă Lucian Bute nu. El reprezintă frunza de arţar şi, mai presus de toate, se reprezintă pe sine. Ceea ce nu e nici uşor de atins şi nici privit cu ochi buni în majoritatea cazurilor.

De aceea ringul perfect pentru Lucian Bute nu este la Bucureşti, ci la Montreal. Ne-a durut ani la rîndul cînd auzeam cum adversarii lui spuneau: „E greu pentru că îl voi înfrunta la el acasă, la Montreal”. Pentru noi, acasă însemna România. Dar schimbările se petrec pe toate planurile, iar casele, aşa imposibil de mutat cum sînt ele, uneori chiar se mută.

Mi-e teamă că pe Bute o vrem să-l adoptăm înapoi cînd o să redevină, dacă o să redevină într-o zi, campion mondial.

Comentarii (25)Adaugă comentariu

Bocanci (12 comentarii)  •  14 martie 2013, 15:10

Nu am primit de la tine patetisme de-astea ieftine pana la articolul de azi. Scriai frumos, logic, barbateste. La sfarsitul fiecarui meci, invingator, cu ochii umflati de pumni, Bute flutura steagul Romaniei. Nu ti se pare normal sa nu mai joace in Ro, dupa ce i s-a terfelit numele in scandalul Elenei Udrea? Vrei sa fie iar folosit pentru niste furtisaguri romanesti?

leo (1 comentarii)  •  14 martie 2013, 15:12

Lucian Bute a fost si este sustinut de mii de romani la Montreal! Noi nu ne-am dezis de el si nici nu o s-o facem! Aici Lucian este iubit si sunt sigur ca pe 25 mai Montrealul va rasuna de incurajari pentru el! Bute!Bute!Bute!

alex (17 comentarii)  •  14 martie 2013, 15:25

http://tzakpac.blogspot.ro/2013/03/ce-iubesc-romanii.html

uite parerea mea despre Bute draga oana, „campion” despre care ai scris pana acum mai mult decat despre oricare altu.

Bon chance Lucian!!! (2 comentarii)  •  14 martie 2013, 15:27

Lucian Bute e quebecos prima data si apoi canadian si roman.

ionut (1 comentarii)  •  14 martie 2013, 15:32

Bravo Oana !!! Abia astept sa mai fac niste banuti la pariuri, cum am facut si la meciul cu Froch 🙂

alex (1 comentarii)  •  14 martie 2013, 15:46

Bine scris… aici lumea il iubeste..chiar daca a pierdut. In special canadienii.. ei nu sunt ca noi..pierdem un meci si gata uitam ca pana atunci am fost campioni. Hai Lucian ! Te sustine tot Quebecul !

socrate (2 comentarii)  •  14 martie 2013, 16:24

in primul rand meciul cu Pascal nu exista, doar in visele tael. In al doilea rand in Romania vine numai sa fure bani cu obreja. bute e un fost campion de carton fabricat de interbox Canada, in Romania el nu a castigat NIMIC, doar batai pe banda rulanta. concluzia este ca nu ai nicio legatura cu sportul asta, la fel si bute.

Gica Perpet (30 comentarii)  •  14 martie 2013, 16:26

Lucian e Québécois si Român Madame. Trebuie sa întelegeti si matale ca e unii care are 2 nationalitati, 2 case, 2 acase pe care le iubeste deopotriva, exista si asa ceva. e simplu de înteles, trebuie numai iesit din oceanul de ignorantza înconjuratoare.

bogdan (3 comentarii)  •  14 martie 2013, 16:26

ce e trist in faptul ca unu care l-a batut mar nu vede rostul revansei? centuri relevante mai sunt inca 3 pe langa ibf, iar campionul adevarat la 168 e ward, restul sunt carton.
ironic este ca n-au vrut sa se bata dupa ce bute l-a batut pe miranda si pascal pe dawson cand erau amandoi pe cai mari si ar fi scos mult mai multi bani. Acum in loc sa ai meci cu campionul liniar la 175 , e doar o lupta pentru a deveni relevant.
In rest nu conteaza daca e frunza de stejar sau artar, in ring nu ai nationalitate, sunt doar instictele,talentul si ce ai invatat. un fan al sportului apreciaza orice meci bun, il doare in cot de locurile in care te jucai cu cocoselu in nisip.

ovidiu_3003 (166 comentarii)  •  14 martie 2013, 16:35

Un articol perfect echilibrat scris cu multa pricepere .Oana Dusmanescu nu are nicio vina ca Bute Canadianu nu mai poate sa faca fata boxului in forta si in conditii de continuitate …Multumim Oana !!!

Nu stiu (1 comentarii)  •  14 martie 2013, 17:40

Ce sa zic: a facut bani pe cinstite in detrimentul performantzei cinstite.Istoria il va uita sau isi va aminti cum a iesit pe usa din dos a performantzei.Tacit,el a accepat sa faca orice pt. bani chiar umilintza de la Notingham a fost prevazuta.Medical,etc.Ramine in istoria bugetului Romanie cu o delapidare natzionala,a se vedea Gala Mendy-Bute si singurul profesionist din box fara participare, nemaizicand o performantza, la Olimpiada caruia i s-a instrainat un apartament din bugetul Primariei Galatzi pentru rezultate la profesionism.Tipic voievodal mamaligar moldovenesc si romanesc.
Si singurul profesor de tumbe ca educaztie fizica nu putem spune, care a facut facultatea in Romania via Canada si si-a dat examenele on-line peste mari si tzari nefiind plecat in interesul loturilor natzionale ca amator pentru a i se motiva absentzele.Nevoia de recunoastere intelectuala acoperita doar de o hartie.
A facut jocul multora doar pentru argintzi.
Sa traiesti Lucian Bute si sa iesi sanatos din aceast urmatoare lupta ce o vei avea cu J.Pascal care nu a picat in fatzta lui Froch,asta sa o stii.Ba chiar a terminat meciul in picioare.Iar tampenia ca te-ai dus la Nottingham sa ii razbuni pe Quebecosi pentru batalia de la Campiile lui Abraham de acum 254 de ani,asa cum ai declarat intr-o emisiune ..a dovedit intuitzia ta logica.Iar cum declarai altadata ca o sa ii inchizi tu gura lui Froch ..no comment.
Sanatate si baga-te in afaceri si creeaza locuri de munca si te vor iubi mai multzi.

eh (1 comentarii)  •  14 martie 2013, 22:00

voi nu intelegeti un lucru … el nu se bate in montreal pentru ca asa vrea el, ci pentru ca interesul e foarte mare aici, e meciul secolului , si reteta financiara e imensa!

Locke (6 comentarii)  •  15 martie 2013, 1:17

Bute e un sportiv bun , care a fost in top 10 in categoria lui.
Putini sportivi romani se pot lauda cu performanta de a fi in primii 10. in lume.
Daca nu pleca in Canada probabil acum Bute preda educatie fizica prin Galati.
Bute , pentru orice om(nu neaparat roman) este un model ,cum poti , prin munca si sacrificii sa ajungi sus.
Restul discutiilor sunt rautati , aberatii etc.

GENU (24 comentarii)  •  15 martie 2013, 3:54

Nationalismul e obligatoriu in presa romana. Luni de zile ni s-a spus ca revansa cu Froch este obligatorie-asa prevede contractul! Acum vedem ca Froch se bate cu altul, la categoria sa, iar Bute a urcat in categorie. Si se bate cu unul invins de un tip de 48 de ani. Daca nu ne considerati cu totul imbecili, spuneti-ne si noua ce se-ntampla. E secret national? Tipul asta nu e un farseur, nu-i asa?

GENU (24 comentarii)  •  15 martie 2013, 4:07

Inima Dvs sau a lui Bute?

Gica Perpet (30 comentarii)  •  15 martie 2013, 13:42

Genule, esti panarama. Jean Pascal e dublu campion mondial, un star, la fel ca si Bute. Cel de 48 de ani care l-a batut e Bernard Hopkins, unul dintre cei mai mari campioni de pe guguloi, si cu care Pascal a facut dealtfel si un meci nul (egal adica Genule, ca sa pricepi). Acest Hopkins acum o saptamîna a devenit din nou campion mondial la 48 de ani dupa ce l-a batut pe Tavoris Cloud, de 24 ani si neînvins pîna atunci în cariera. nici nu stiu de ce-mi pierd vremea cu tine, esti pamînt, ascunde-te, faci frica la copilasi cu nestiinta ta.

Gica Perpet (30 comentarii)  •  15 martie 2013, 19:33

pentru cel ce semneaza „NU STIU” : esti un spurcacios mizerabil. Bute a ramas deja în istorie mai spurcaciune. la gunoi cu tine golanule. derbedeule, prostule, canalie, mitocane, jafule, rahatule

kriticon (54 comentarii)  •  16 martie 2013, 19:25

Pastrind proportiile ,Bute este ca si capsunarii,ca si cei din constructii,ca si orice roman care nu s-a putut realiza in tara lui,un muncitor pentru a-si cistiga traiul.El e mai vizibil intr-un fenomen mediatizat cum e sportul,de aceea multa lume are de la el asteptari mai mari decit de la capsunari sau ceilalti.Face ce poate ca sa mai cistige un ban,asta e!Cui nu-i place sa nu se uite!

doru (1 comentarii)  •  16 martie 2013, 22:05

Tovarasi ! Este vorba de BOX PROFESIONIST care foarte bine se poate asemui cu Wrestlingul sau MNA….dar ce diferenta intre W si MNA……De ce se duc sute de mii de americani in arenele americane ? Sa se distreze ! Dumneavoastra va-ati dus la meciul lui Bute ? Nu…. a-ti stat comozi in fotoliu si nu a-ti vazut NIMIC ! Meciul respectiv a fost pentru FROCH ;,”CAPITAL”….daca nu castiga era terminat ! A lovit ca un animal,cu coatele,cu capul cu ambele brate simultan,chiar ………Bute trebuie sa-si castige existenta din acest sport,nu are variante…..iubiti-l !

xavi (1 comentarii)  •  18 martie 2013, 9:44

Pe Bute il impresariaza o firma canadiana,pe Pascal la fel,deci este o rivalitate intre ei,din moment ce Pascal a renuntat la meciul cu Dawson pentru centura mondiala pentru a boxa cu Bute,credeti ca accepta si sa se bata la Bucuresti?Adica Bute trebuia sa isi impuna conditiile iar Pascal sa zica da la toate?De ce ar fi venit Pascal aici unde numai Bute este sustinut?Pe cand in Canada amandoi sunt sustinuti,iar publicul nu ofera avantaj nimanui.Impresarii lui Bute au facut oferta iar Pascal putea sa accepte sau nu,ma indoiesc ca ar fi renuntat la un meci de titlu mondial pentru un meci cu Bute in Bucuresti.Cand Bute era campion mondial nu erau astfel de discutii,va mandreati cu totii cand i se canta imnul national al Romaniei inainte de meci,acum a pierdut centura si toti dati cu noroi in el,acum numai este roman,este?Acum este canadian,o sa fie roman numai daca o sa castige vreo centura?V-a facut pe voi de rusine?Ce ati realizat voi in viata voastra?De cate ori numele vostru a adus cinste Romaniei?Eu cred ca Bute este mai roman decat majoritatea,si tind sa cred ca meritam un campion mondial!Rusine.

Gica Perpet (30 comentarii)  •  18 martie 2013, 13:11

ba Kriticoane, de ce ba esti invidios pe capsunari ??? tu de ce nu te duci la capsune, poate devii mai putin frustrat. Traiasca 100 de ani capsunarii din Românika, care ne duc faima în lume. Jos frustratii si invidiosii. HOO !!!

Gica Perpet (30 comentarii)  •  18 martie 2013, 18:10

doamna Dusmanescu, corectati doamna textul, ca spuneti „visele lui Lucian descresc si categoria creste”. Pai categoria nu creste doamna si nici nu scade, ramâne punct acceasi, indiferent de ce viseaza Lucian al nostru. Deci : categoria supermijlocie adica 168 livre, ramâne 168 livre si de-acilea încolo, bat-o vina. categoria semigrea adica 175 livre, tot 175 ramâne si ea de-acilea-n colo. numai bine doamna, la revedere

Gica Perpet (30 comentarii)  •  18 martie 2013, 18:12

adicatelea doamna, greutatea lui Lucian creste, nicidecum categoria, ba-to norocu ca iar ma-m inervat, hai va pup

Gica Perpet (30 comentarii)  •  19 martie 2013, 17:00

ba Xavi, nu te mai inerva degeaba. na-i cu cine discuta, lua Lucica o bataie, gata nu mai e bun, pîna acum era bun ca nu luase bataie. bai javrelor, derbedeii dracu, cine era ba Casyus Clei, cine era ba lari holms, gio frezier, jorj foreman, roki V, Big Jorj Foreman, fir-ati ai dreaku de cioflingari

Gica Perpet (30 comentarii)  •  19 martie 2013, 17:03

ba Xavi, tu tii sigur cu Craiova. nu e ba echipa mai frumoasa ca a noastra nicaieri, ba bine ca s-a inventat U Craiova, Campioana unei mari iubiri, Craiova Maxima, cine e ba steaua, cine e ba dinamo, vai mama lor de ageamii. Hai Oltenii, hai Stiinta, rupe-le gura Lucica

Comentează