Oana Dușmănescu

Descoperă subiecte de viață în sporturi extreme și povești extreme în sporturi la care toată lumea crede că se pricepe

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Oana Dușmănescu
American Bully

Mai țineți minte istorioara aceea ușor tulbure din timpul Jocurilor Olimpice de la Rio, în care Lochte și alți câțiva înotători americani au inventat că au fost victimele unui jaf armat? De fapt, vandalizaseră, beți, o stație de benzină și […]

...

”It’s coming home, lads”

De ce iubește lumea o echipă pe care, în paralel, o ceartă? Că a avut traseu ușor, că nu a jucat tocmai fotbal, că pe alocuri s-a chinuit pe teren și ne-a chinuit și pe noi, în fața televizoarelor?

Vraja […]

...

Era în care râsul se îneacă

Glumele politice. Glumele întortocheate din fake news, cele care-ți trimit un nod în gât. Știrile gen pamflet, dar nu genul subtil și distractiv, ci cele care par mai amare și mai triste decât cele reale. Toate astea scufundă simțul umorului […]

...

Cele mai complicate lucruri din lume

Primele biciclete au fost inventate la începutul secolului al nouăsprezecelea. De-abia la începutul acelui secol, adică acum vreo 200 de ani. La cât de repede am învățat că trece vremea, descoperirea asta atât de simplă pare că a venit foarte, […]

...

Regi de tot felul

Vineri seara, puteai să ții cu Spania sau cu Portugalia sau cu vreo echipă de pe vreo planetă încă necartografiată. Cristiano e ca un dragon acaparator, devastator, încrezut și imposibil de imitat. Unii spun că dragonii fac prăpăd și nimic […]

...

Generaţia falsificată

Oare cum se simt acum părinţii care şi-au transformat copiii în sportivi doar pe listele de Bacalaureat?

Zilele acestea se vorbeşte intens despre bacalaureatul măsluit. Bacalaureatul pentru olimpici de toate felurile. Bacalaureatul gîndit iniţial pentru copii excepţionali, care s-a […]

luni, 11 iunie 2012, 11:21

Oare cum se simt acum părinţii care şi-au transformat copiii în sportivi doar pe listele de Bacalaureat?

Zilele acestea se vorbeşte intens despre bacalaureatul măsluit. Bacalaureatul pentru olimpici de toate felurile. Bacalaureatul gîndit iniţial pentru copii excepţionali, care s-a transformat în bacalaureatul pentru privilegiaţi, pentru piloşi, pentru cei ce vor să o ia pe scurtătură şi să treacă mai uşor peste examen. Un soi de adunare secretă, restrînsă, unde se întîmplă neîntîmplate şi adolescenţi care nu au intrat niciodată poate pe un patinoar se trezesc în mod miraculos, cu ajutorul unei liste vrăjite, jucători de hochei pe gheaţă. Fete care nu au vîslit nici pe lacul Herăstrău într-o zi de vară au ajuns canotoare de lot naţional. Sportul care se vrea curat şi neîndoielnic a devenit teren perfect pentru minciună.

Fraude şi gafe la examenul de maturitate au fost mereu. S-a copiat, s-au încurcat subiectele, camerele de luat vederi au avut şi ele momentele lor de glorie comică. Cu toate astea, cînd generaţia mea a ajuns la 18 ani, era de neconceput că o să pici bacul, dacă asta îţi doreai cu adevărat. Dacă nu erai pregătit nu-l dădeai şi gata, învăţai mai bine şi te prezentai în altă sesiune sau te reorientai. Că nu era nici atunci şi nu este nici acum o ruşine să nu ai bacul luat.

Este însă cu adevărat de speriat ceea ce au ajuns să facă părinţii, în disperarea lor că liceanul de acasă nu va ajunge cineva, aşa cum o cer normele sociale de azi. Copiii lor îşi încep vieţile de adult cu o mare înşelătorie, cu o premisă greşită, iar ei acceptă aşa ceva cu seninătate şi semnează pentru asta cu ambele mîini. Îi sprijină în senzaţia că totul e uşor, că aşa se promovează şi mai departe în viaţă, în carieră, pe o listă falsificată de nişte oameni ale căror chipuri mai bine nu le cunoaştem, de dragul unui rezultat la un examen. Le schimbă percepţia despre propriile puteri şi, în unele cazuri, îşi dau seama de asta, dar se uită în partea cealaltă şi îşi trimit odraslele unde să le fie lejer şi nemeritat. Ce mai contează? Cine o să aibă la sfîrşit diploma de bac în mîini? Adolescenţii cu părinţi fără încredere în copiii lor. Amănuntele se vor uita.

Copiii aceştia care nu au mare vină au reprezentat, pe listele Bacului pentru olimpici, România. Unii au avut ce căuta acolo, dar cea mai mare parte nu. Din păcate, tot ei vor reprezenta România aceasta mincinoasă şi falsificată şi pe viitor. Şi vor arunca o umbră de îndoială şi asupra celor care în 2012 au dat bacalaureatul fără să se dea atleţi sau jucători de biliard de înaltă performanţă. Un dopaj pseudointelectual. Şi sportul în sine, săracul de el, funcţionează uneori aşa.

Comentarii (12)Adaugă comentariu

gospodaru (1 comentarii)  •  11 iunie 2012, 13:19

Stimata doamna Dusmanescu,

V-ati avantat sa scrieti acest articol cu o manie revolutionara care credeam ca este proprie unei epoci demult apuse. Din pacate pentru multi dintre copii care au participat la aceasta sesiune speciala, aruncati cu noroi in munca tuturor, fara sa stiti ca ei au muncit si au si invatat, vorbiti aiurea fara sa stiti ce sacrificii au facut acesti copii. Mai mult decat atat, vorbiti fara sa stiti ce masuri de supraveghere au fost la aceasta sesiune speciala pentru ca acesti „privilegiati” cum ii considerati dumneavostra, sa dea strict masura cunostintelor acumulate. Sunt convins ca la sesiunea care a inceput astazi nu va mai fi aceeasi exigenta, probabil toata lumea s-a speriat sa vada adevarul in fata, ca generatiile care tot vin sunt din ce in ce mai slab pregatite. Dar dumneavoastra vorbiti fara noima si, probabil, va uitati in oglinda si va minunati: ce desteapta si incisiva sunt! Sa va fie rusine!

speedy (7 comentarii)  •  11 iunie 2012, 16:29

societatea functioneaza uneori asa 🙂
iar parintii fac aceste lucruri pt ca ultimii 20 de ani le-au aratat ca „se poate”…si „merge”

Oana Dusmanescu (39 comentarii)  •  11 iunie 2012, 16:33

gospodaru
daca ati fi citit cu atentie, ati fi remarcat ca nu m-am referit la toti copiii care au luat parte la acea sesiune. dar intotdeauna e mai usor sa te pornesti si sa jignesti decat sa discerni.
O zi buna si dumneavoastra!

Vlad (1 comentarii)  •  11 iunie 2012, 21:14

Imi cer scuze dar am o maaareee curiozitate…
Buna ziua,
Din cate stiu eu s-a renuntat de aproximativ 20 de ani la scrisul cu â din I si totusi in GSP intr-un articol despre BAC gasesc „cînd” in loc de ‘când” si „mîini” in loc de „mâini”!!!!!!!!!!!
Nu am nimic cu dumneavoastra…stiu ca e o problema generala la GSP dar DE CE??? Cel care revizuieste articolele are o problema si va e rusine sa-i ziceti?
Va rog frumos sa-mi raspundeti si sa-mi lamuriti aceasta intrebare…

yoyomah (3 comentarii)  •  11 iunie 2012, 22:53

well well, ar trebui sa-i dati de tri ori salaru vostru pentru cele scrie …. prefer urmatoarele : ” Bacalaureatul gîndit iniţial pentru copii excepţionali, care s-a transformat în bacalaureatul pentru privilegiaţi, pentru piloşi, pentru cei ce vor să o ia pe scurtătură şi să treacă mai uşor peste examen.” – si inca nu a zamislit-o ! „ne o să aibă la sfîrşit diploma de bac în mîini? Adolescenţii cu părinţi fără încredere în copiii lor. Amănuntele se vor uita.|”

yoyomah (3 comentarii)  •  11 iunie 2012, 22:55

foarte bine facut ! vrem mai multe informatii – nu sta intr-o redactie – umbla si afla adevaruri ! ne-am saurat de comentatori cu gura ploaie !

yoyomah (3 comentarii)  •  11 iunie 2012, 22:56

keep it up girl ! noi mutherfuckerii suntem cu tine ! well done!

laurentiu (3 comentarii)  •  12 iunie 2012, 8:58

Poate ca ziaristii ar trebui sa faca o campanie, sa insiste, pentru ca cineva sa raspunda pentru aceste magarii.
Pana la toamna avem timp sa ne lamurim daca schimbarea din weekend ajuta la ceva….
Ce ziceti?

locca (1 comentarii)  •  15 iunie 2012, 21:49

azi nu sunt de acord cu dvs. Bacalaureatu (uita-te bine cum il scriu ca mai bine de 75 % din redactia dumitale habar nu au cum sa-l scrie). Aia nici de facut sapun nu sunt buni !

deveselu (1 comentarii)  •  15 iunie 2012, 22:34

aloooo, chiar nu masterati 75% din limba romana. ce ne vreti ? capu pe taler ? voi chiar nu stiti sa vorbiti romaneste … nu stiti gramatica limbii romane ! ce vreti sa va fac ? sa va aduc disclaimer ? aia fara bac la depanusat porumb si cules cartofi, epaaaaaaa !

Eduard (1 comentarii)  •  16 iunie 2012, 14:24

Stimate domn @gospodaru,

In primul rand ca doamna Dușmănescu nu a „aruncat cu noroi” în general , ci s-a referit punctual la o anumita categorie de elevi ( și la părintii acestora) .

In al doilea rand , spuneți „fara sa stiti ce sacrificii au facut acesti copii.”

Ce sacrificii atât de mari au făcut stimate domn? Despre ce vorbim aici ?
Fac ei cumva parte dintr-o generație care a trecut printr-un război mondial, dăscăliți prin ruine, au indurat foamea și sărăcia crunta născându-se în tarile lumii a treia, au fost traumatizați în copilărie ?!

Ce sacrificii deosebite au făcut fata de restul tuturor generațiilor celor care „au jucat” cinstit urmând regulile , fără sa încerce sa găsească noi și noi metode de a fenta .

Dar firește, mentalitatea unor astfel de părinti și copii este ca regulile sunt doar pentru naivi și cei inferiori social .

Totul este însă efectul vanității părinților care trăind prizonieri ai unor prejudecați și norme sociale ipocrite , vor prin orice mijloace să-și vadă cu orice preț odraslele ajunse la statutul dorit .

Cat privește criticile celorlalți comentatori cu privire la chestiuni de ordin ortografic , cred ca ar fi mai bine sa comentam pe fond (dacă avem cu adevărat ceva de spus) și nu sa dam atâta importanta formei. Ca și acum 2000 de ani , spălam paharul doar pe dinafara uitând ca bem din interior .

lenesu (1 comentarii)  •  18 iunie 2012, 8:51

Cred ca listele bacalaureatilor olimpici nu sunt secrete. Asadar se pot gasi si verifica …gospodareste.

Comentează