Oana Dușmănescu

Descoperă subiecte de viață în sporturi extreme și povești extreme în sporturi la care toată lumea crede că se pricepe

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Oana Dușmănescu
American Bully

Mai țineți minte istorioara aceea ușor tulbure din timpul Jocurilor Olimpice de la Rio, în care Lochte și alți câțiva înotători americani au inventat că au fost victimele unui jaf armat? De fapt, vandalizaseră, beți, o stație de benzină și […]

...

”It’s coming home, lads”

De ce iubește lumea o echipă pe care, în paralel, o ceartă? Că a avut traseu ușor, că nu a jucat tocmai fotbal, că pe alocuri s-a chinuit pe teren și ne-a chinuit și pe noi, în fața televizoarelor?

Vraja […]

...

Era în care râsul se îneacă

Glumele politice. Glumele întortocheate din fake news, cele care-ți trimit un nod în gât. Știrile gen pamflet, dar nu genul subtil și distractiv, ci cele care par mai amare și mai triste decât cele reale. Toate astea scufundă simțul umorului […]

...

Cele mai complicate lucruri din lume

Primele biciclete au fost inventate la începutul secolului al nouăsprezecelea. De-abia la începutul acelui secol, adică acum vreo 200 de ani. La cât de repede am învățat că trece vremea, descoperirea asta atât de simplă pare că a venit foarte, […]

...

Regi de tot felul

Vineri seara, puteai să ții cu Spania sau cu Portugalia sau cu vreo echipă de pe vreo planetă încă necartografiată. Cristiano e ca un dragon acaparator, devastator, încrezut și imposibil de imitat. Unii spun că dragonii fac prăpăd și nimic […]

...

Tricoul de om

200 de goluri pentru cauze bune. Aşa e Dănciulescu, nu păstrează momentul de glorie pentru sine

Lumea fotbalului nu se întrece în gesturi frumoase. Se măsoară mai degrabă în ocale materiale, salarii, contracte, transferuri, goluri, trofee. Glorie sau nu. Un […]

luni, 5 decembrie 2011, 9:09

200 de goluri pentru cauze bune. Aşa e Dănciulescu, nu păstrează momentul de glorie pentru sine

Lumea fotbalului nu se întrece în gesturi frumoase. Se măsoară mai degrabă în ocale materiale, salarii, contracte, transferuri, goluri, trofee. Glorie sau nu. Un univers în care vin şi din care pleacă trenuri. Acum e prea devreme, peste cinci minute s-a făcut deja prea tîrziu. Nu ai timp de compasiune, de duioşie, de sensibilitate.

Săptămîna trecută, un fotbalist s-a oprit pentru un moment şi a donat tricoul în care a înscris golul cu numărul 200 din cariera sa. Ionel Dănciulescu şi-a oferit bucata dragă de echipament pentru un băieţel de un an şi jumătate care suferă de anemie Blackfan Diamond şi are nevoie de transplant de măduvă. Şi-a pus şi colegii de echipă să-l semneze, iar acum tricoul îşi aşteaptă cumpărătorul, pentru ca o viaţă fragedă şi începută dezarmant de prost să aibă o şansă.

Simplu, nu? Mai simplu decît toate schemele, tactica, presiunea înaintea unui derby, tensiunile cu galeria. Mai uşor decît cantonamentele, deplasările, decît toate victoriile şi eşecurile de pe pămînt. Mai uşor decît începuturile sau finalurile de carieră. Iar Dănciulescu cunoaşte cel mai bine acest sentiment, pentru că nu se află la primul gest cu parfum caritabil.

Ştie că eşti cineva şi cînd ajuţi, nu doar cînd te clădeşti pe tine însuţi. Mai mult decît atît, a început să devină obligatoriu ca aceste acte de bunătate şi de implicare să fie făcute cunoscute atunci cînd sînt săvîrşite. Să afle lumea întreagă că exemplele pozitive se adună puzderie şi să le urmeze.

Modestia anonimatului pare apreciabilă în multe circumstanţe ale existenţei, dar nu înseamnă nimic în comparaţie cu popularizarea şi rezolvarea cauzei. Nu se găseşte loc de discreţie într-o ecuaţie, şi ea la fel de simplă, dar îngrozitor de crudă: ai bani, trăieşti, nu ai bani, mori.

Cînd Tudor, băieţelul care se chinuie lună de lună cu transfuzii de sînge, va creşte, va fi poate dinamovist. Poate va fi medic, poate inginer, poate profesor. Poate se va face chiar fotbalist. Iar în cariera lui, în viaţa lui, acel 5-0 făcut de Dinamo cu Ceahlăul în anul de graţie 2011, cînd Dănciulescu a înscris cel de-al 200-lea gol din lunga sa activitate pe teren, va căpăta importanţa unei finale de Liga Campionilor. O finală cîştigată. Şi alături de acea partidă, alte minuni înfăptuite de oameni obişnuiţi, care nu apar la televizor şi în ziare, dar care sînt la fel de atenţi la dramele care se petrec în jurul lor.

Comentarii (28)Adaugă comentariu

Golombioschi Ilie (1 comentarii)  •  5 decembrie 2011, 9:52

Felicitari DANCIULESCU !

Vali (1 comentarii)  •  5 decembrie 2011, 10:51

Un altfel de articol. Felicitari Oana, respect Danciulescu!

nic (1 comentarii)  •  5 decembrie 2011, 10:54

Felicitari autoarei pentru subiect si scriitura, si lui Danciu pentru ca e asa cum e – muncitor, modest, sufletist, familist. In lumea mai mult murdara a fotbalului, plina de impostori si figuranti, Danciu e un om adevarat. Sa-l comparam cu alde Costea sau Alexe (sunt dinamovist) – ne apuca rasul… Un baiat cuminte si la la locul lui, nu e de mirare ca il iubesc si dinamovistii, si stelistii (ma intreb daca mai e vreun caz similar). Respect Danciu

DINAMOVIST 100% (1 comentarii)  •  5 decembrie 2011, 11:05

RESPECT DANCIU-FORZZA DINAMO

vioreldobre (1 comentarii)  •  5 decembrie 2011, 11:23

jos palaria Danciule!

unu_rt1 (1 comentarii)  •  5 decembrie 2011, 11:32

Omul din spatele tricoului??? mai mult „omul din tricoul de golgheter” sau „omul imbracat cu tricoul de golgheter”, ca asa nu are sens practic si logic.

mateo (1 comentarii)  •  5 decembrie 2011, 11:33

RESPECT!

z3tu (2 comentarii)  •  5 decembrie 2011, 12:08

Gesepeilor, unde ati tinut-o pe domnisoara (scuze daca am gresit titulatura) Dusmanescu pana acum? Personal, consider ca asa se face presa sportiva, asa se fac vedete de catre presa. Prin intermediul unor gesturi de oameni mari pentru ca o vedeta este ceea ce este nu numai pe ceea ce face in teren ci si prin ce face in afara. O vedeta trebuie sa fie un model pentru alti aspiranti si se face remarcata prin gesturi de mare omenie si nu prin scandaluri. Cand o sa CENZURAM(folosesc un cuvant greu pentru presa) scandalul si potlogaria care exista in fotbal si in sport si o sa scoatem adevaratele modele in fata atunci o sa evoluam ca si oameni si o sa evolueze si sportul catre performanta. Multumesc pentru articol! Desi nu sunt dinamovist consider ca Danciulesc reprezinta un model pentru muulti!

Alin2313 (1 comentarii)  •  5 decembrie 2011, 12:20

Doamne, nu mai stiu cand am citit ultima oara un articol atat de bun pe GSP…poate doar la domnul Geambasu mai vad atata profesionalism…Articolul acesta este exemplul perfect cand vine vorba de jurnalism de calitate…Felicitari domnei sau domnisoarei care a scris atat de frumos despre un om la fel de frumos, Danciulescu…Pentru mine el e un model de ani buni, un om demn de tot respectul tuturor…Forza Dinamo!

durden (15 comentarii)  •  5 decembrie 2011, 12:51

evident un jucator si un om mare!dar toata lumea stia asta…de aceea il iubeste toata lumea in romania,indiferent de echipa cu care tine

Mike Temwanjera (1 comentarii)  •  5 decembrie 2011, 13:52

Superb articolul!
Cat despre Danciulescu ce-ar mai fi de spus? Un mare OM, un caracter si mai mare!

X (5 comentarii)  •  5 decembrie 2011, 13:59

Bravo Dănciulescu! Un om cu suflet mare. Felicitări autoarei pentru articol.

Fotbalistul (2 comentarii)  •  5 decembrie 2011, 14:03

Lumea asociaza fotbalistii cu masini scumpe, manelisti, cluburi, mercenari, indolenti, etc. Nu e ceva nou sub soare. Insa uite ca sunt si fotbalisti care nu intra in vreo categorie de mai sus ci in mica loja selecta a oamenilor de caracter. Danciulescu imbraca tricoul de fotbalist dar mai presus de toate imbraca tricoul de OM.

Zilele trecute citeam ca arhiepiscopia tomisului a facut in 2010 un profit de 7 milioane de euro. Credeti ca au ajutat vreun copil sa isi salveze viata? Mai mult ca sigur ca nu. Atunci stai si te intrebi oare ce sutana imbraca preotii din cadrul acestei arhiepiscopii, ca de om sigur nu.

Gogu (4 comentarii)  •  5 decembrie 2011, 14:37

Sa faci acte de caritate doar pentru prestigiul social nu e tocmai crestineste. Dar asa fac toti bogatanii, donatii cu tribunele pline, sa vada lumea ca au bani, sa capete respect, sa-i vada lumea ca pe zei.

Asa face si becali cu cei care sufera de vreo boala, le arunca 1000e in scarba ca la caine, dupa ce in prealabil a chemat toate televiziunile.

Sustineti ca popularizarea actului caritabil e benefica si rezolva cauza problemei,dar permiteti-mi sa va contrazic, nu incearca sa rezolve nici macar efectul.

Efortul facut de danciulescu e minim (inteleg ca nici macar nu a dat bani de la el, doar niste semnaturi), si se pare ca beneficiul lui este mult mai mare, lumea ii ridica osanale in ziare.
De ce nu ridicati osanale si unui doctor care a salvat sute de vieti ? Cumva pentru ca nu se bucura de statutul social al unui fotbalist ?

radu (9 comentarii)  •  5 decembrie 2011, 14:42

… foarte fain articolul … incep iarasi sa ma delectez ca pe vremuri de cate un editorial sportiv scris misto … fara pitici, bombe, ciobani si butelii cu mercur.

… in legatura cu Danciulescu … pacat ca fotbalistii ca el sunt o raritate in Romania.

jorj (13 comentarii)  •  5 decembrie 2011, 14:45

gogule, de la el a dat ma, ca ala era tricoul lui. si era unu de colectie, pe care, in general, jucatorii si-l pastreaza. putea la fel de bine sa-l vanda si sa isi ia o vacanta de banii aia. se scrie si de doctori, dar nu in gazeta SPORTURILOR. si daca nu se scrie destul e pacat, dar nu remediabil de catre gazeta SPORTURILOR.

unu’ (1 comentarii)  •  5 decembrie 2011, 14:46

RESPECT DANCIULE!!! suntem mandri de tine!!!

Fotbalistul (2 comentarii)  •  5 decembrie 2011, 14:53

@Gogu
Poate o sa te surprinda dar meseria unui doctor este sa salveze vieti. Merita ridicat in slavi un doctor foarte bun? Sigur ca da! Dar nu e ceva neobisnuit in breasla lui. Si locul acestor articole nu e intr-un ziar de sport (bine ca locul multor articole care sunt totusi publicate in gsp nu isi au locul aici dar asta e cu totul alta discutie).

Si ca sa glumim un pic, sigur revista de medicina o sa scrie de vreun doctor cand ajunge gogeter in competitia de fotbal intre spitale.

Gogu (4 comentarii)  •  5 decembrie 2011, 15:19

@Fotbalistul

Nu mai spune. Asa face si frati-miu care sta si-o freaca acasa, nu merge la cursuri, dar nici nu se angajeaza, cand imi cere bani. Ba’, da si mie, ca tu ai salariu, io n-am. Adica, asta e datoria mea, pentru ca m-am chinuit sa invat, sa muncesc, sa am bani sa-i dau ca el s-o frece.

Cam asa si cu doctorii, domne e datoria lor sa salveze vieti si sa-si ia 10 mil salariu si sa moara in mizerie multi dintre ei, pe cand nulitatile de bogatasi sunt ridicate in slavi ca domne ce mare gest a facut el ca a semnat pe un tricou si-a salvat o viata.

Pai daca e asa simplu hai sa-l punem pe danciulescu sa dea cate 1000 de semnaturi pe zi, sa salvam vieti non stop.

jorj (13 comentarii)  •  5 decembrie 2011, 15:35

gogule, te bagi in chestii care nu au legatura nici cu fotbalul, nici cu articolul de fata si nici cu un gest frumos facut de un jucator. da, n-ar trebui ca doctorii sa fie prost platiti, dar nu sunt morti de foame, nu le purta tu grija. si nu mai fi chitra, da-i lu’ frac-tu bani de bere si-un meci si nu te mai plange atata, ca nu saracesti daca tii si tu un student pe „bursa”.

Gogu (4 comentarii)  •  5 decembrie 2011, 15:43

da bai jorj, dar si autoarea s-a bagat in chestii care nu au legatura cu fotbalul, si nici macar cu o fapta buna. Sa semnezi pe un tricou nu e o fapta buna pentru care sa meriti stima.

Pot sa spun ca-l stimez pe danciulescu pt calitatile lui de fotbalist si pt cariera in general, desi sunt rapidist, dar articolul nu are legatura cu un ziar de sport in afara de faptul ca danciulescu e nume de fotbalist.

jorj (13 comentarii)  •  5 decembrie 2011, 16:18

ma, tu ai dreptate in sensul ca e o opinie aparuta in pagina de opinie si, ca orice opinie, nu o sa fie niciodata impartasita de toata lumea. in cazul asta tu nu o impartasesti, dar atat, e o opinie, nu ti-a bagat nimeni in casa un altar inchinat binefacatorului danciulescu. pentru mine, de exemplu, o sa fie mereu un tradator, da’ na, eu sunt cu…banuiesc ca te-ai prins.

vasco (54 comentarii)  •  5 decembrie 2011, 17:02

Se adevereste odata in plus ca,in general cei care posteaza pe site-uri de sport sunt cu nivelul de judecata destul de jos,oricum o lume eterogena,predispusa la filozofii de circiuma sau de tribuna.Sunt,mai exact eram stelist,prezentul nu-mi mai da voie sa fiu,doar daca as fi lobotomizat sau din Zabrautzi,dar despre Danciulescu nu stiu ce om cu judacata ar putea spune ceva de rau,indiferent cu cine ar tine.La nivelul lui de fotbalist,Danciu e un om de caracter fain.Sanatate si respect!!!

dan (1 comentarii)  •  5 decembrie 2011, 18:09

Bravo Vasco! asta e si ideea, nimeni nu il ridica in slavi pe danciu ca vreun geniu sau salvatorul natiunii – e un om respectabil pentru nivelul de fotbalist. Cred ca nici nu se pretinde mai sus, si de aia ne place de el, astora care mai avem bun simt, inclusiv autoarei articolului. Batem campii aiurea bagand doctorii in ecuatia asta, nu asta era ideea. Nu comparam clase sau meserii, comparam fotbalisti, sau ma rog, sportivi – si Danciu e in top din toate punctele de vedere.

urale (1 comentarii)  •  5 decembrie 2011, 18:54

ne mira?nu.deloc.Danciu e un OM si asta se simte si teren.
frumos editorial

Cip (17 comentarii)  •  6 decembrie 2011, 10:24

Danciulescu: dovada de respect pentru ceilalti care il privesc marcand peste 200 de goluri
Oana Dusmanescu: Dovada de ochi si expresie in tastatura ca in penita de la stiloul cu care am invatat toti sa scriem

Dorin (14 comentarii)  •  6 decembrie 2011, 10:43

Bravo Danciu pentru gest, bravo Oana pentru articol!

Daca fiecare persoana cu vizibilitatea lui Danciu ar face un asemenea gest, cat de bine am putea strange randurile in vremurile astea…

Idei faine de citit astăzi (20 comentarii)  •  6 decembrie 2011, 15:50

[…] Dănciulescu nu e mai prejos, fiind preocupat din ce în ce mai mult de acte caritabile. Nota 10 cu felicitări, coroniţă şi urări de […]

Comentează