Costin Ștucan

Ziarist 360°. Talentat, vigilent, suspicios, insistent, polivalent. Investigații, opinii, video content

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Costin Ștucan
Neuberții și paligorii

“FCSB a stat mult mai bine fizic decât CFR. S-a văzut clar că jucătorii lor aveau mintea limpede tot timpul și asta ți-o dă avantajul fizic față de adversar. Nu are importanță că jucătorii de la CFR sunt mai în […]

...

Frăsinescu, suspectul de serviciu

În doar 21 de minute ale meciului FC Argeș – Poli Iași 2-1, căpitanul oaspeților, Cosmin Frăsinescu, a comis două faulturi în careu, însă doar primul a fost sancționat de arbitrul Lucian Rusandu:

minutul 4, Gaitan pasează moale în spate, […]

...

Tănase, maestrul hipnotizator

“Văd un dans între ele, parcă e un vals vienez. Când să treacă o echipă în față, face pasul înapoi și începe din nou dansul. Iar valsează, apoi una stă iar pe loc când are șanse să se desprindă. Când […]

...

Prințul Mîșkin și „blatul” generației lui Hagi și Popescu

În era internetului, imaginile video de la meciul România – Spania 1-2, jucat pe 18 iunie 1996 pe Elland Road din Leeds, nu sunt ușor de găsit pe giganticul YouTube. Puține secvențe au mai rămas în spațiul online de la […]

...

Apărarea FCSB de lemn și geniul rotofei

0-1, 0-1, 0-1. Criza de rezultate în care a intrat brusc FCSB după un sezon pe care dădea senzația că îl gestionează neașteptat de sigur se poate adânci sau se poate spulbera etapa viitoare, cu Chindia. E simplu, fotbalul nu […]

...

“Emisiunile de la ora 9”, moartea fotbaliștilor

Coincidență sau nu, joi dimineață, la câteva ore după ce GSP a publicat imaginile înfiorătoare cu prăbușirea din senin a fundașului, Diarra a făcut un control cardiologic detaliat la spitalul Fundeni. Asta l-a enervat profund pe Rednic, lucru lesne de observat din declarațiile sale ambigue

Permalink to “Emisiunile de la ora 9”, moartea fotbaliștilor
vineri, 7 decembrie 2018, 3:05

Conferință de presă, vineri dimineață, la 48 de ore după ce presa anunța că Abdel Diarra, un ivorian de 23 de ani adus de Rednic liber de contract, va semna cu Dinamo.

“Va mai semna Diarra?”

Întrebarea unei reportere l-a iritat evident pe Mircea Rednic: “Nu va semna cu Dinamo și iarăși…Atâta tam-tam! Am văzut emisiuni de la ora 9 (n.r. – emisiunea GSP Live, de la ora 9 dimineață)… Deci, e un jucător care a venit în probe, nu a trecut în primul rând examenul care s-a făcut la Fundeni pentru că noi… știți ce s-a întâmplat cu Ekeng… în primul rând jucătorii trec mai întâi pe la Fundeni să vedem care e situația lor cu inima”.

Jucătorul trecuse mai întâi probele de joc și, miercuri, era bun să semneze pentru Dinamo. Vineri, nu mai era.

Ce s-a întâmplat în două zile?

Miercuri seară, Gazeta Sporturilor a publicat imagini sensibile cu Abdel Diarra prăbușindu-se din senin pe gazon într-un meci din Suedia. Incidentul a avut loc în mai 2017, însă nimeni din clubul Dinamo nu a știut despre colapsul fundașului în care Rednic își punea acum speranțe să cârpească o apărare ciuruită.

Nici Luana Rednic, fiica-impresar a antrenorului, nu avea habar, iar după spusele ei “nici tata nu știa”.

Coincidență sau nu, joi dimineață, la câteva ore după publicarea imaginilor înfiorătoare (vezi aici imaginile), Diarra a făcut un control cardiologic detaliat la spitalul Fundeni. Asta l-a enervat profund pe Rednic, lucru lesne de observat din declarațiile sale ambigue.

1. Pe de-o parte, antrenorul a susținut că e “un lucru bun” că jucătorii fac controale la inimă.

2. Pe de altă parte, a declarat, iritat, că nu trebuie să picăm în “extremis”. Că vorbim despre fotbaliști, care trebuie controlați “nu la inimă”, ci “mai jos”. Adică la picioare. Și că Diarra a avut o adeverință de la cel mai mare doctor din Belgia care spune că nu are nimic.

Atunci, de ce nu a mai semnat Diarra cu Dinamo?

Explicația o dă tot Rednic, încercând să bagatelizeze totul: “Dacă ai noștri au decis că are mici probleme, eu le-am spus la doctori că nu se face acest transfer. Și am încheiat”.

Prin urmare, Diarra avea “mici probleme”.

Rednic nu și le-a asumat, dar a dat vina îmbufnat pe ziariștii care au scormonit în trecutul lui Diarra și au găsit imaginile groaznice de anul trecut.

Cine ar fi observat “micile probleme” dacă jucătorul nu mergea, joi, la Fundeni? Ar fi fost ele depistate de doctorii de la Institutul Național de Medicină Sportivă cu ocazia vizitei medicale de rutină? Întrebarea nu are un răspuns liniștitor. Hîldan și Ekeng erau cu vize medicale în regulă când s-au prăbușit, fără suflare, pe gazon. Oare aveau și ei “mici probleme”?

La doi ani și jumătate după dispariția lui Patrick Ekeng, singurul inculpat pentru moartea fotbalistului este Mihaiela Duță, doctorul de pe ambulanță, care nu a intervenit la timp.

De ce a sucombat Ekeng din senin, doar Dumnezeu știe.

Între timp, în 2017, unui alt fotbalist african, Alex Nimely, i-au fost descoperite probleme cardiace, dar Viitorul i-a luat viza medicală la un doctor din Timișoara. Când doctorul clubului a refuzat să-și dea acordul pentru folosirea jucătorului, conducerea l-a pus fără voia lui în legătură cu impresarii lui Nimely care amenințau de față cu masorii că îl vor împușca!

Supus unei presiuni fantastice, doctorul a ales să plece.

Cazul Nimely e doar un exemplu despre cât de serios tratează cluburile din România problemele de sănătate ale jucătorilor lor. Sunt aceleași cluburi – cadorisite cu milioane de euro din drepturile TV – care au solicitat o modificare de regulament prin care la stadion să fie necesară prezența unui singur doctor, cel al echipei gazdă!

Motivul invocat pentru această aberație? Reducerea costurilor.

E dovada că, în Liga 1, pielea unui fotbalist nu valorează nici cât o ceapă degerată. Când el nu poate să semneze, generând din transfer și un comision pentru toată lumea, de vină sunt “emisiunile de la ora 9” sau ceasul rău.

Și, odată la câțiva ani, ne trezim că suntem în doliu, profund șocați că a mai murit un fotbalist.

Atunci, ne întrebăm dezorientați. “De ce?”

Apoi batem în lemn să nu se mai întâmple.

Comentarii (25)Adaugă comentariu

ciobanu-mioritic (2 comentarii)  •  7 decembrie 2018, 15:25

- Băieţi, puteţi să vă apucaţi de scouting + impresariat ÎN ECHIPĂ - cei existenţi la noi sunt doar cu numele. Ne-PRO.

dan (12 comentarii)  •  7 decembrie 2018, 16:23

"după ce GSP a publicat imaginile înfiorătoare ", "a publicat imagini sensibile", -apoi iarasi - "la câteva ore după publicarea imaginilor înfiorătoare" !!! Asta-i un articol infiorator !!!

Eu (3 comentarii)  •  7 decembrie 2018, 16:27

Crezi in Dumnezeu, Costine?

Sorinache (2 comentarii)  •  7 decembrie 2018, 16:28

Deci, de joi dimineață până vineri dimineață sunt 48 de ore. Avea dreptate Daum. Azi e dezlegare la pește. Mă duc la piață.

Radu (3 comentarii)  •  7 decembrie 2018, 17:00

Domnule Stiucan,esti tendentios. Crezi ca dupa acel deces de acum aproape 3 ani Rednic este indiferent la starea de sanatate a unui jucator? Nu mai discut de campania GSP impotriva antrenorului Rednic,una defaimatoare si fara o justificare. In rest da-i bataie inainte

cc (5 comentarii)  •  7 decembrie 2018, 17:01

Sorinache, citeste mai bine ce scrie Stucan(nu ca ar scrie foarte bine) - "jucatorul trecuse probele de joc, si miercuri era bun sa semneze cu Dinamo, iar vineri(la 48 de ore) mai era...etc), dar probabil tu nu te-ai trezit inca.Mai dormi "24" de ore si iti vor iesi socotelile.

Aurel (4 comentarii)  •  7 decembrie 2018, 17:05

@Sorinache Felicitări. Asta e cea mai tare replică văzută vreodată

ovidiu_3003 (83 comentarii)  •  7 decembrie 2018, 18:08

Diarra sigur n are nimic daca l au controlat medicii nostri ...

cc (5 comentarii)  •  7 decembrie 2018, 18:37

Aurel, la somnica 24 de ore, si se face si pt. tine ca si pt. Sorinache termenul de 48 de ore.Mai citeste(cititi) inca o data articolul.

a dica (55 comentarii)  •  7 decembrie 2018, 20:50

Plecand de la o fraza scapata de Rednic intr-o conferinta de presa, domnul Stucan scrie un articol si nu uita sa atace, din nou nejustificat, clubul Viitorul. Iata o alta varianta, de studiu pentru domnul asa-zis jurnalist sportiv: Jucatorul Alex Nimely, nascut in '91 la Monrovia, Liberia este un atacant cu cetatenie britanica, fost international U 21 englez. La momentul despre care se vorbeste era atacantul formatiei Viitorul si apt medical pentru joc conform avizelor medicale detinute. Urmare primirii prin mail a rezultatelor unor analize (made in Ro), dupa interpretarea acestora, medicul echipei (se pare un sustinator dinamovist - conflict de interese?) il scoate de la pregatirea de iarna. Acuzand presiuni din toate partile (firesti, mai ales ca erau lezate mai ales interesele jucatorului, dar si ale clubului) doctorul demisioneaza lasand in urma un scandal, inclusiv de presa. Clubul reziliaza contractul unui jucator aflat in forma, omul de gol, cotata Transfermarkt la 400 000 Euro. Acesta semneaza imediat cu clubul norvegian de prima liga Stabaek, nu stiu daca Viitorul s-a ales cu vreun ban. In prezent joaca in Finlanda, la FC Honka, iar cota i-a scazut la 200 000 Euro. Ma intreb si te intreb, stimabile jurnalist, oare medici de la echipele unde a jucat (cluburi importante di Anglia) si unde joaca Nimely sunt mai putin competenti decat medicul demisionat? Cine a avut dreptate? Cine a avut de castigat/pierdut? Sugerati in finalul articolului ca Viitorul ar fi printre cluburile care au cerut sa aiba la meci un singur medic. Oare? Numai minciuni! Rusine tie si publicatiei care te gazduieste!

Mitica (1 comentarii)  •  7 decembrie 2018, 21:37

Va scriu de la mii de km departare de Romania si va pot confirma ca si de aici se vede ca Stucan e cel mai prost impachetator de peste din Romania

Geambi Jr. (2 comentarii)  •  7 decembrie 2018, 22:07

Ba costine tata....sa zicem ca tu esti Diarra ala da. Te prabusesti pe teren din senin. Ai nevasta si copil. Ce faci tu Diarra? Te duci sa ii pacalesti pe X si Y ca nu ai nimic si sa mori asa fara niciun sens, lasandu-ti familia fara un membru. Iti garantez ca daca il aduci pe Diarra la pescarie la voi acolo si il intrebi daca si-a facut control detaliat dupa episodul ala o sa vezi ce iti zice. Mai terminati-va cu prostiile astea. Ai atatia ani de presa si o dai in senzationale. Asa va ratati toti ca ziaristi. Pentru niste harti. Cand ati putea sa faceti jurnalism, nu sa fiti dupa "senzational, incredibil, infiorator"

a dica (55 comentarii)  •  7 decembrie 2018, 22:22

In contrast, citind articolul vecin al domnului Buzarin, cel cu maghiarii, iata domnule Stucan ce aflam: fotbalistul roman Rus, pe bune dreptate laudat pentru prestatiile bune din ultimul timp, se "refugiase " in Ungaria ca sa poata juca fotbal. Motivul, doctorii romani l-au diagnosticat bolnav la inima. Pe Rus, nu pe Ekeng. Dincolo, medicii maghiari l-au redat fotbalului si poate, intr-o zi, echipei nationale a Romaniei. Asteptam cu interes o ancheta marca Stucan si implicit punerea la zid a clubului Sepsi si a nationalei U 21 pentru care "pielea unui fotbalist nu valorează nici cât o ceapă degerată. Când el nu poate să semneze, generând din transfer și un comision pentru toată lumea, de vină sunt “emisiunile de la ora 9” sau ceasul rău." (citat din articol) In acest caz, spre linistea domnului Stucan, suma de transfer si comisioanele aferente vor merge catre clubul maghiar.

Marc (2 comentarii)  •  8 decembrie 2018, 7:29

Poate cineva explica declinul Dinamo cind ai un antrenor care nu vrea sa folosească jucatori din propria pepiniera și aduce toate gloabele care habar nu au de spiritul dinamovist ! De cind a devenit Rednic mare antrenor și salvator al dinamoviștilor fără sa folosești propriile produse ?!! Nu va reuși niciodată fără iubire de club.

Marc (2 comentarii)  •  8 decembrie 2018, 18:03

Rednic cred c,a ia bani dela jucatori nu da,altfel cum poți juca azi cu Popovici sau Cooper,sau Zenghe ,oricum ai zice eu cred ca Rednic nu e antrenor și nici nu vrea binele lui Dinamo, poate Luana ⚽️

Rusina (1 comentarii)  •  8 decembrie 2018, 18:22

Dar oare nu se intreaba nimeni ce e la clubul asta dinamo? Si Haldan si Ekeng au patit-o si nimeni de la club nu avea habar ce probleme au! Iti dai seama cat de profesionist e dinamo? Alo? Nea Cornel??

florin (3 comentarii)  •  9 decembrie 2018, 15:54

Domnilor, hai sa nu-l mai "disecam" pe Rednic! Sa-l aplaudam ca-si da osteneala si cauta jucatorii expirati, pe cei fara contract, dar mai ales fara contact cu mingea de luni si luni de zile, pe care-i aduce in Romania, ii inscrie pentru ajutor social de doar 4-5.000 de euro lunar si gata. Atat, ca dupa ce semneaza respectivii, primesc concediu (cu salariu platit) ca sa se mai duca pe-acasa pe la ei, unde au tot timpul sa se gandeasca, in liniste, ce frumos o sa fie cand Dinamo va castiga campionatul, cupa si ce-o mai gasi pe acolo. O intrebare insa nu-mi da pace. Daca jucatorii sunt adusi asa, de-a moaca, Luana din ce traieste, ca daca nu-i comision, nu-i nici euro in cont!?

Balthazar (1 comentarii)  •  9 decembrie 2018, 18:48

@a dica .... dar de unde detii tu atatea si atatea informatii "top secrete" ??? Erau firesti amenintarile catre un angajat ? Oare nu erau lezate principiile medicale ale doctorului ? Dar de ce sa piarda clubul 1.000.000€ cand mai bine isi pierdea parafa si dreptul de libera practica doctorul, nu ? Ce mai conta atunci familia doctorului ???!!! Ramanea fara servici , si ce daca , nu ??? Treaba asta nu leza pe nimeni din clubul cel mai "infectat" de la malul marii . Doctorul si-a facut meseria . Adica in opinia ta , a respecta legea si conditiile medicale ale acordarii unui aviz medical sportiv , NU E IMPORTANT ! Hai sa fim toti precum majoritatea patronilor de club români in frunte cu regele blaturilor ! Hai SA O FACEM ROMANESTE pana la capat ! Unde a plecat "celebrul" Nimely ? In tarile nordice care nu efectueaza vizita medicala obligatorie ? Pai hai sa iti zic un mic secret , doar acolo poate juca , in Europa sunt alte conditii ! Si mai toti le respecta ! ....bine , nu toti sunt precum iubitul tau patron "regele" nostru preamărit , pentru care scrii si pui atata si atata patos !

dan t (19 comentarii)  •  10 decembrie 2018, 9:17

revin....acum cateva zile ati publicat un articol,in care spuneati cum ca celor de la fcsb,li s a administrat ozon ***! de ce noua cand scriem acest lucru,ni se modereaza? dumneavoastra aveti voie,noi nu!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Comentează