Costin Ștucan

Ziarist 360°. Talentat, vigilent, suspicios, insistent, polivalent. Investigații, opinii, video content

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Costin Ștucan
Neuberții și paligorii

“FCSB a stat mult mai bine fizic decât CFR. S-a văzut clar că jucătorii lor aveau mintea limpede tot timpul și asta ți-o dă avantajul fizic față de adversar. Nu are importanță că jucătorii de la CFR sunt mai în […]

...

Frăsinescu, suspectul de serviciu

În doar 21 de minute ale meciului FC Argeș – Poli Iași 2-1, căpitanul oaspeților, Cosmin Frăsinescu, a comis două faulturi în careu, însă doar primul a fost sancționat de arbitrul Lucian Rusandu:

minutul 4, Gaitan pasează moale în spate, […]

...

Tănase, maestrul hipnotizator

“Văd un dans între ele, parcă e un vals vienez. Când să treacă o echipă în față, face pasul înapoi și începe din nou dansul. Iar valsează, apoi una stă iar pe loc când are șanse să se desprindă. Când […]

...

Prințul Mîșkin și „blatul” generației lui Hagi și Popescu

În era internetului, imaginile video de la meciul România – Spania 1-2, jucat pe 18 iunie 1996 pe Elland Road din Leeds, nu sunt ușor de găsit pe giganticul YouTube. Puține secvențe au mai rămas în spațiul online de la […]

...

Apărarea FCSB de lemn și geniul rotofei

0-1, 0-1, 0-1. Criza de rezultate în care a intrat brusc FCSB după un sezon pe care dădea senzația că îl gestionează neașteptat de sigur se poate adânci sau se poate spulbera etapa viitoare, cu Chindia. E simplu, fotbalul nu […]

...

Clovnul Penedo, meciurile aranjate și influența Prodancei

Adus din Panama după ce toți portarii din Europa s-au terminat, exotica apariție a primit la Iași un nou gol bizar. La fel ca în derbyul cu FCSB, mingea și-a făcut loc prin el, printre apendice și ficat, ca și cum veteranul de 36 de ani ar fi fost făcut din hârtie.

Permalink to Clovnul Penedo, meciurile aranjate și influența Prodancei
sâmbătă, 22 septembrie 2018, 9:24

Cum e viața.

Acum trei săptămâni, Alexandru David, președintele lui Dinamo promovat la fotbal din structurile interne ale companiei lui Ionuț Negoiță, îl ironiza pe Mirel Rădoi, selecționerul reprezentativei U21. Fiți atenți:

„Ne gândim serios să-i plătim lui Mirel Rădoi un consult complet la oftalmologie. Nu se poate să nu convoci pe nimeni de la Dinamo, în condițiile în care practic ai venit la toate meciurile lui Dinamo și ai văzut calitatea tinerilor!”

Atunci, părea o ieșire exagerată cu o bază justificată. Acum, după ce Rădoi a bătut Portugalia, iar tinerii lui Dinamo pun și ei umărul la prăbușirea echipei, declarația e un banc.

Dar un banc nu atât de bun precum Jaime Penedo.

Adus din Panama după ce toți portarii din Europa s-au terminat, exotica apariție a primit la Iași un nou gol bizar. La fel ca în derbyul cu FCSB, mingea și-a făcut loc prin el, printre apendice și ficat, ca și cum veteranul de 36 de ani ar fi fost făcut din hârtie. Și astea nu sunt singurele lui două gafe dintr-un sezon în care Florin Bratu avea nevoie disperată de un portar sigur pentru a acoperi o apărare comică.

În cazul lui Penedo, Alexandru David nu s-a gândit la un oftalmolog, deși e evident că singurul dinamovist prezent la Mondialul din Rusia – altă ironie a vieții! – are nevoie urgentă de unul. Președintele lui Dinamo nici n-ar fi putut spune asta public despre un jucător pe care fanii încă îl venerează pentru că i-a apărat lui Budescu un penalty în derby de România. Asta după ce, în noiembrie 2016, tot panamezul comitea un penalty nebunesc în secunda 11 a derbyului, dar colegii îl salvau, întorcând scorul de la 0-1 la 3-1.

Un obișnuit al meciurilor cu Insulele Turks și Caicos, Saint Vincent și Grenadine, Insulele Virgine Britanice sau Aruba, Penedo este o legendă în țara sa natală, acolo unde-și ascund miliardele bogații planetei. În Liga 1, e doar un mediocru care ocupă locul unui portar mai valoros.

Și mai e ceva care nu a fost publicat până acum în România.

Numele lui Penedo figurează în mai multe rapoarte interne ale unei instituții de integritate a sportului pentru că în 2010, pe când juca în Guatemala la CSD Municipal, a fost ofertat să trântească meciuri. Oferta a venit chiar de la un coleg de-al său, Gustavo Cabrera, care ulterior avea să fie suspendat pe viață pentru aranjamente împreună cu alți doi coechipieri de-ai lui Penedo, Guillermo Ramirez și Yony Flores.

Penedo a jucat 6 ani la CSD Municipal, clubul unde s-au adunat cei trei aranjori suspendați.

Actualul portar al lui Dinamo a fost titular în trei din cele patru meciuri ale lui CSD Municipal despre care colegul său Cabrera a admis în timpul audierilor că au fost aranjate. Meciurile din Liga Campionilor zonei CONCACAF sunt Montagua – CSD Municipal 4-0 (vezi rezumatul aici), Santos – CSD Municipal 6-1 (vezi rezumatul aici) și CSD Municipal – Santos 2-2 (vezi rezumatul aici).

În total, Penedo a primit 10 goluri (în meciul pierdut cu 6-1 a fost schimbat după ce a încasat patru goluri), dintre care jumătate sunt parabile. În meciul terminat cu scorul de 2-2, panamezul face un penalty în primele minute de joc, ieșind nebunește din poartă exact ca în derbyul cu FCSB din 2016.

Penedo nu a fost inclus pe lista aranjorilor, nu a fost suspendat, dar în rapoarte este singurul jucător de la CSD Municipal numit “individ notabil”, pe lângă cei 3 aranjori de meciuri dovediți. În curând, Gazeta va publica mai multe detalii despre rețeaua din care făceau parte colegii lui Penedo.

“O să fiu sincer, e ilogic ca aranjorii să nu caute un portar, dar adevărul este că în cele din urmă nu am știut ce se întâmplă. Am acționat în felul meu, nu aveam habar de ce au făcut ei, dar am văzut lucruri, îmi știam jucătorii”, a declarat Penedo într-un interviu dat în Statele Unite.

Jurnaliștii americani nu știau de rapoarte, cum nu au știut nici cei de la Dinamo când l-au transferat pe Penedo.

Dar conducerea lui Dinamo, în frunte cu președintele care recomandă controale oftalmologice pentru selecționeri, trebuia să facă un scouting serios. Ar fi descoperit că – indiferent dacă a fost sau nu momit de colegii aranjori – Penedo comite în meciuri greșeli inexplicabile, erori care se repetă acum în Liga 1.

Gafa de aseară i-a pus cruce lui Bratu.

Ar fi, însă, nedrept să spunem că doar Penedo e singurul vinovat, când de fapt toată echipa joacă absurd. Campania de transferuri a fost prost gândită, și aici e vina comună a conducerii și a lui Bratu, multe dintre achiziții sunt de nivelul unor bufoni, și aici e vina clară a lui Bratu, antrenorul a încercat să joace un fotbal ofensiv, riscant, în condițiile în care nu avea încă o echipă omogenă, iar căpitanul Nistor a fost momit de George Becali exact când Dinamo avea mai mare nevoie de el.

Și aici e o problemă mare.

Mințile lui Nistor au fost sucite de Becali cu ajutorul impresarei Anamaria Prodan și a jucătorului ei de încredere, Pintilii. Dinamo nu poate dovedi contactul produs fără acordul clubului, dar tot fotbalul românesc știe că această pețire neregulamentară a avut loc.

Cu jucătorul dat peste cap de gândul banilor de la FCSB, ce face Bratu?

Îl ține în echipă, dar la meciul în care se joacă postul lui îl scoate la pauză și dă exclusiv vina pe jucător pentru dezastrul din această toamnă. Astfel, speră el, fanii vor înțelege de ce nu a mers echipa.

Și ce face președintele Alexandru David târziu în noapte?

Anunță prelungirea contractului lui Nistor și apoi îi reziliază contractul lui Bratu.

Spectaculos, nu?

Comedia ar fi întregită dacă Anamaria Prodan, impresara care a contribuit indirect la destabilizarea atmosferei din club, își va numi omul de încredere, pe Dan Alexa, în locul lui Bratu, o mutare pentru care a încins telefoanele în ultimele zile.

Atunci Dinamo își va merita definitiv renumele de club mic, fără ambiție și manipulabil, pe care a început să și-l construiască meticulos în anii finanțării Negoiță.

PS – A plecat și Dănciulescu. Rolul de ficus în organigrama clubului e liber. Doritorii își pot depune CV-urile.

Comentarii (61)Adaugă comentariu

motanul incaltat (47 comentarii)  •  22 septembrie 2018, 19:40

Cu un asa fotbal penibil cu Insulele Turks and Caicos si Grenadine, Panama tocmai a jucat la un campionat mondial cu Penedo in poarta. Iti dai seama cit de penibil poti sa fii, cind el joaca actual in Romania care nu a mai fost de 50 de ani si nici n-o sa fie in urmatori 50 de ani la vreun campionat mondial de fotbal????? Un portar in plus e dispus sa faca gafe cind ai suturi pe poarta din minut in minut din cauza unei aparari penibile.... Cauta alti vinovati ca nu straini sunt intodeauna de vina.

MZM (19 comentarii)  •  22 septembrie 2018, 20:14

De rasul lumii, toti sunt vinovati de situatia de la Dinamo in afara de... Negoita! Bravos!

Sibelius (6 comentarii)  •  22 septembrie 2018, 21:21

@motanul incaltat: 2018-1998=50? Penedo a aparat, sau, ma rog, a asistat fara bilet la cateva meciuri de la Campionatul Mondial Panama dupa ce a terminat pe 2(la 10 puncte distanta locul 1) intr-o grupa cu Costa Rica, Haiti si Jamaica, iar in grupa de 6 din faza a doua a calificarilor a terminat pe 3 in fata marilor forte SUA, Honduras si Trinidad Tobago.

Costin (5 comentarii)  •  22 septembrie 2018, 22:27

Domnule Stiucan, in afara de aranjamente si blaturi, mai stiti altceva?

Sebastian (1 comentarii)  •  23 septembrie 2018, 0:17

Scorillo : Ba baiatule, mai lasa-ne cu Branescu, nu stiu ce meciuri ai vazut tu :)) Daca a impartit vestiarul cu Buffon ce? Mentalitate de .

muzzi (3 comentarii)  •  23 septembrie 2018, 6:49

fara sa incerc a insulta ...Stucan vine de la stiuca? adica cel care impacheteaza stiuca? ca altfel nu se explica calitatea indoielnica a articolelor!

Matei (10 comentarii)  •  23 septembrie 2018, 7:19

Bun articol. Rar vezi o echipa cu acelasi antrenor un sezon intreg

the_gunner (2 comentarii)  •  23 septembrie 2018, 9:11

Dacă acum 40 de ani as fi spus prietenilor in ce situație va ajunge Dinamo ( de altfel si Romania) m-ar fi legat si dus la balamuc !

17 Nentori Tirana (53 comentarii)  •  23 septembrie 2018, 10:44

Hagi, acum Ana Maria, un alt suflet nobil. Te rog sa-i spui Doamna, apoi poti sa spui ca Doamna a furat, a pus pe butuci economia, fotbalul, Dinamo, … ce vrei tu, tu care esti … Precizia articolelor, cercetarari ... dar realitatea tot n-o vezi. Te credem ca Penedo a fost ofertat dar a fost cel mai bun portar al sezonului trecut iar sta stiu si Dinamovistii altfel ar fi aparat azi la noi, poate am fi fost in Europa, caci fie vorba intre noi Pufi n-a scos nimic imposibil, mai mult, s-a tot pus jos ca sa-i treca mingea printre urechi, mai ceva ca Penedo de anul asta. ----------------- Nistor a fost ofertat legal in perioada de transferuri dar Dinamo n-a vrut sa-si dea cel mai bun jucator. Ai cercetat si de cind se cunosc Pintili si Nistor ? Esti sigur ca Nistor a vrut sa vina in vara la Steaua ? L-a vrut Becali dar Nistor a cintarit: MM si Dica sint aroganti ca Bratu dar asta macar te lucreaza pe fata, apoi la Steaua ar fi avut concurenta mare, asa ca ales sa ramina. Apoi a vazut ca nu se intimpla nimic la Dinamo si s-o fi razgindit. Desigur ca a ales prost dar mie mi se pare totul normal. Iar Bratu ce sa faca, n-a avut decit optiunea sa prezinte jucatori noi, a fost nevoit sa tot schimbe echipa – ca Dica care nu bate nici el pe nimeni ca tot inventaza - , la Dinamo oricine vine se va bate sa scape de retrogradare. Pare „chirurgul“ ca vine de la sapa dar nici batut in cap n-o fi sa lase azi Calarasi pentru Dinamo. Dinamo a ales asa cum trebuia sa alega si Becali cind impie dica tul a zis: „ori EU ori Alibec !“ Bine ? Se va vedea, caci problema Nistor tot nu-i rezolvata. ------------------ Iar vesnicili aranjamente din capul tau, obsesiili Hagi, Becali … S-ar putea sa intrebe cineva la FRF „ba, tu esti frate cu ala ?“ Gresesti. Becali s-a abonat la 2 iar Hagi fara accidentul Calarasi era azi pe 1 desi a piedut ieri. Cei doi dau culoare Ligii, o fac vandabila, dau si peste 60% din loturile nationale. Pina la urma tot o sa ajunga undeva la FRF Hagi ori „Prodanca“ si apoi sa va vad pe voi fratii.

Durden (12 comentarii)  •  24 septembrie 2018, 8:25

Cata vreme stucan scrie pt gazeta, daum are dreptate. Acum trebuie doar sa gasesc o promotie la peste, sa am ce impacheta

Comentează