Costin Ștucan

Ziarist 360°. Talentat, vigilent, suspicios, insistent, polivalent. Investigații, opinii, video content

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Costin Ștucan
Neuberții și paligorii

“FCSB a stat mult mai bine fizic decât CFR. S-a văzut clar că jucătorii lor aveau mintea limpede tot timpul și asta ți-o dă avantajul fizic față de adversar. Nu are importanță că jucătorii de la CFR sunt mai în […]

...

Frăsinescu, suspectul de serviciu

În doar 21 de minute ale meciului FC Argeș – Poli Iași 2-1, căpitanul oaspeților, Cosmin Frăsinescu, a comis două faulturi în careu, însă doar primul a fost sancționat de arbitrul Lucian Rusandu:

minutul 4, Gaitan pasează moale în spate, […]

...

Tănase, maestrul hipnotizator

“Văd un dans între ele, parcă e un vals vienez. Când să treacă o echipă în față, face pasul înapoi și începe din nou dansul. Iar valsează, apoi una stă iar pe loc când are șanse să se desprindă. Când […]

...

Prințul Mîșkin și „blatul” generației lui Hagi și Popescu

În era internetului, imaginile video de la meciul România – Spania 1-2, jucat pe 18 iunie 1996 pe Elland Road din Leeds, nu sunt ușor de găsit pe giganticul YouTube. Puține secvențe au mai rămas în spațiul online de la […]

...

Apărarea FCSB de lemn și geniul rotofei

0-1, 0-1, 0-1. Criza de rezultate în care a intrat brusc FCSB după un sezon pe care dădea senzația că îl gestionează neașteptat de sigur se poate adânci sau se poate spulbera etapa viitoare, cu Chindia. E simplu, fotbalul nu […]

...

Lumea lui Andrei

Într-o seară, ne-a chemat pe mine și pe producătorul emisiunii la el acasă, să socializăm la un film. Ne știam doar de câteva zile, dar el ne punea casa pe tavă

Permalink to Lumea lui Andrei
marți, 20 martie 2018, 11:34

“Vă blestem conducători ai României și-n pușcărie dacă v-aș băga pe toți, cu nimenea nu aș greși.

Vă blestem cu spitalele, școlile, șoselele, șpăgile, înfumurările și prostia voastră agresivă.

Vă blestem să muriți stând la coadă, să trăiți din salariu și să vă petreceți bătrânețea cu o pensie obișnuită, într-un oraș obișnuit, cu doi copii obezi și beți în sufragerie și cu părinții în întreținere pe veci.

Sunt obosit și drumul nu se zărește”.

Sunt cuvintele lui Andrei Gheorghe, într-o postare pe Facebook de acum jumătate de an.

Exact ăsta era Andrei. Se aprindea ca fosforul din vârful chibritului, ardea cu flamă strălucitoare și apoi devenea blând, melancolic.

De vină era sângele său pe jumătate rusesc.

Recunosc că, la început, am avut o frică îngrozitoare de el.

În primăvara lui 2006, când Sergiu Toader mi-a spus că voi face o emisiune cu Andrei Gheorghe în săptămânile de dinainte de sfertul românesc din Cupa UEFA, am crezut că o iau razna.

Mi-era frică de televiziune, dar mai ales mi-era frică de Andrei Gheorghe. La radio era un căpcăun, un devorator de oameni. În special, un devorator de minți necoapte.

Era o bibliotecă din Alexandria pe două picioare și putea să-ți vadă neuronii cum se adună pentru a crea un gând.

Îl ascultam uneori și eram șocat de cum reușea să fie atât de spontan. Andrei întreba și știa deja ce o să-i răspunzi, iar dacă sesiza o urmă de nesimțire sau de prostie începea să ardă. Și pârjolea totul în jur.

De aceea, eram înspăimântat la gândul că-mi va depista mintea necoaptă, că mă va distruge în direct pentru vreo prostie scoasă pe gură.

În ziua în care am intrat în camera în care aștepta să-și cunoască partenerul de emisiune am crezut că o să fac un atac de panică. Stătea cu fundul pe birou, în costum și cu cămașa deschisă la ultimul nasture.

Am înghițit în sec și am întins mâna.

– “Salut, numele meu e Costin”

– “Salut, mă, eu sunt Andrei!”

Andrei ăla, care avea curajul să le spună românilor într-o emisiune de mare audiență că Eminescu a fost omorât cu complicitatea masoneriei, mi-a zâmbit protocolar, dar blând.

Am stabilit cum ne împărțim rolurile, dar el era Dumnezeul emisiunii. Monologul lui te  putea distruge în bucăți și apoi te reconstruia la loc în câteva zeci de secunde.

Ideea emisiunii era să aducem politicieni care să vorbească despre fotbal. Prin studio s-au perindat atunci mulți tineri care conduc astăzi țara și pe care Andrei i-a blestemat toamna trecută pe Facebook.

Andrei îi înfrunta față-n față cu același curaj.

În direct, îi controla pe păpușari cu o lejeritate șocantă. Mușca din ei, apoi îi mângâia viclean pe creștet, după care își înfigea ironia aia ascuțită până în miezul creierului lor. Câți moderatori din România au îndrăznit să-l devoreze pe George Becali, aflat la doar un scaun distanță, iar finanțatorul FCSB să nu facă altceva decât să înghită în sec?

 

Era o fiară mediatică, dar genul de fiară blândă.

După emisiune, ne strângeam în birou și discutam ce a fost bine și ce nu. Eram temător, eram nesigur pe mine, dar el m-a încurajat constant și mi-a dat sfaturi de TV cât pentru două vieți.

Și a mai făcut ceva. Mi-a deschis mintea către cultura rusă.

Într-o seară, ne-a chemat pe mine și pe producătorul emisiunii la el acasă, să socializăm la un film. Ne știam doar de câteva zile, dar el ne punea casa pe tavă.

Atunci l-am descoperit pe Andrei Zviaghințev, genialul regizor rus pe care Andrei Gheorghe îl aprecia mult.

Am văzut „Întoarcerea”, iar el a comentat în șoaptă, discret, diferite cadre, modul în care regizorul filmase sau gândise anumite scene.

Era o enciclopedie redutabilă de orice.

Când ne-am întâlnit ultima dată am discutat un pic despre ultimul film al lui Zviaghințev și am zis că ne mai vedem.

Obosise, dar la radio, până la ultima emisiunea, nu a lăsat să se audă, să se simtă asta.

Andrei ăla, Midnight Killer-ul, 13-14, Matinalul, inchizitorul din Lanțul Slăbiciunilor, Gheorghe a fost poate cel mai bun om de radio și de televiziune văzut vreodată de România.

Un profesionist ignorat poate pentru că putea citi mintea oricui într-o miime de secundă.

Andrei Gheorghe a murit, dar flama lui rămâne în cei care l-au ascultat și în cei cărora le-a arătat secretele meseriei și secretele lui.

Îmi amintesc o scenă impresionantă din documentarul realizat în seria Mari Români. Andrei era într-o bibliotecă și frunzărea critica lui Eminescu. Citea și arunca pe jos, dezgustat, cărțile pline de “fraze nisipoase”.

Apoi s-a întors spre cameră cu privirea lui albastră de Rusia.

Avea un mesaj pentru românii mințiți de politicieni la fel ca pe vremea combativului jurnalist Eminescu. Direct, fără scenariu, fără script.

“Dacă vreți să-l înțelegeți pe Eminescu, citiți-l! Nu doar poezia, ci și publicistica”.

Ascultați-l!

Și dacă vreți să înțelegeți cine a fost cu adevărat Andrei Gheorghe, dați o căutare pe Google și YouTube, citiți-i postările de pe Facebook.

O să vedeți că Andrei a fost un veritabil român, cu mamă rusoaică, dar putea fi oricând american, japonez sau jamaican.

Pentru că Andrei Gheorghe a fost o lume.

Dumnezeu să te aibă în pază!

Îți mulțumesc pentru tot.

Comentarii (72)Adaugă comentariu

vasim (5 comentarii)  •  20 martie 2018, 11:55

Frumos omagiu! Dumnezeu sa-l aiba in paza!

mg (15 comentarii)  •  20 martie 2018, 12:09

..Andrei Gheorghe a fost un chirurg de clasă. A folosit cuvântul ca pe un bisturiu.
Cu oameni ca el, societatea românească ar mai avea o şansă. Odihnească-se’n pace.

catalin_cj (4 comentarii)  •  20 martie 2018, 12:10

Ai murdarit mesajul cu imaginea lui Becali. Caruia orice om cu minte ii poate da o replica. Chiar era nevoie sa il vedem pe acel om intr-un articol scris in memoria unui om care chiar a fost o valoare? Era frumos articolul dar ai dat cu bata in balta.

Ioan (1 comentarii)  •  20 martie 2018, 12:15

Fara cuvinte...

Cristi (1 comentarii)  •  20 martie 2018, 12:22

Oamenii care gandesc sunt din pacate marginalizati si persecutati . Odihneste-te in pace !

Balauru (2 comentarii)  •  20 martie 2018, 12:28

Cica D-zeu sa te aiba in paza... Pai asta a fost ATEU toata viata lui. Ce urare ii asta??? O ironie marca AG? N-a crezut in nimeni si nimic si si-a cam batut joc de oameni, de asta a si ajuns singur cuc, ca au fugit toti de el care incotro. Parerea mea despre AG se rezuma la un singur cuvant, un cuvant care este cenzurat de gsp.

Carol K (7 comentarii)  •  20 martie 2018, 12:30

Asa se intampla mereu, descoperi omul la adevarata lui valoare abia atunci cand nu mai este, din povestirile celor care l-au cunoscut. Cred ca este cel mai bun articol despre el, pana acum, este ca un reportaj facut "la cabine", in culise, de un alt neconventional, unul al jurnalismului sportiv.

nae ionescu (3 comentarii)  •  20 martie 2018, 12:37

PARCA AUD O VOCE DIN PRIMAVERII? CINE SA FIE CINE SA FIE? DAR CE ZICE EL INTR-O LIMBA "PRIETENOASA" ROMANILOR? CATRE ANDREI SE AUDE ASTA RUSUL ROMINIZAT... MDA! DAS VIDANIA ANDREI... !! DAS VIDANIA... SA FIE CEL IN MEANDRELE CONCRETULUI CE SE CUFUNDA IN SINERGIA FAPTELOR? NEA NELU ETERNELU ATI GHICIT! SA TE AUDA DUMNEZEU NEA!

Scoica Darius Aurel (1 comentarii)  •  20 martie 2018, 12:46

Valoare, Integritate, Carisma, Obiectivitate, Cultura asta a fost Andrei Gheorghe , pentru un popor ratacit in mediocritate spre prostie a fost prea greu de inteles, respect Andrei Gheorghe, e prima oara cand simt tristete pentru o persoana care am vazut o doar la televizor. Iti multumesc pentru tot ce ai facut !!!

Dakesis (5 comentarii)  •  20 martie 2018, 12:52

o mica paranteza - Zviaghințev este deja prea apreciat, a devenit extrem de previzibil si 'obosit'. Loveless a fost o mare dezamagire. Nu stiu de ce nu v-a aratat calsicii, daca tot va facea cultura.

Kendo (1 comentarii)  •  20 martie 2018, 13:01

@balauru - lasa ca faceti voi, astia de va umpleti de cruci, numai fapte bune. A nu crede in Dumnezeu nu inseamna a nu crede in nimic, dar aveti creierele prea spalate ca sa intelegeti asta si sa-i acceptati pe cei diferiti de voi.

doru (3 comentarii)  •  20 martie 2018, 13:07

despre morti numai de bine?

doru (3 comentarii)  •  20 martie 2018, 13:09

cred ca majoritatea stie la ce ma refer!

cpt.ahab (14 comentarii)  •  20 martie 2018, 13:15

Idolul sclifositilor de centru istoric! "Devorator de prosti"! Cine catalogheaza, in functie de ce si cine? Un ingamfat, un inchipuit se va considera totdeauna destept in comparatie cu altii. A fost un om slab, prea mult bagat in seama, un adevarat #rezistent, un destept cu facultate de blonde care batjocorea medici si preoti. Vai, ce destept! Nu, zau?!

Manea Catalin (1 comentarii)  •  20 martie 2018, 13:26

Domnule Ștucan, se zice inchizitor...

Ardeleanul (15 comentarii)  •  20 martie 2018, 13:29

Nu m-am ferit să te critic, dar nici să te felicit când am considerat de cuviință, așa cum o fac și acum! Dumnezeu să-l odihnească!

pawn (29 comentarii)  •  20 martie 2018, 13:34

cum era vorba? "a trait din arma, a murit din arma". valabila pentru toti cei car e au ales lama polemicii dure in lumea publica, de la cezar ivanescu, ct popescu, vadim tudor, traian radu ungureanu pana la raddu banciu sau, iate, a. gheorghe (o mica parte din cei de dupa 1989, ca se poate merge mult mai in spate). in general, oamenii se poarta cu tine cam cum te porti cu ei; in cazurile astea, aduni fani neconditionati sau oameni care se imbata de fericire ca ai murit, asta e riscul asumarii unor pareri radicale. @Dakesis si mie imi scapa farmecul discret al lui zviaghintev, desi mi-a placut oarecum "leviathan", am incercat sa iau ce e bun din "elena"...un meserias onest si cam atat.

spinoza (8 comentarii)  •  20 martie 2018, 13:45

Sa nu exageram! Despre cei cei adormiti: sa-i odihneasca Dumnezeu.

Roadghost (7 comentarii)  •  20 martie 2018, 13:50

Mi s-a parut mai degraba genul de om foarte critic cu altii, chiar rautacios in mod gratuit, dar deloc critic cu el insusi...nu sunt prea sigur nici la asta cu inteligenta, alegea numai confruntari cu personaje vulnerabile pt a-si etala superioritatea.. doar pt ca tipi si acuzi (de multe ori justificat) lipsa de inteligenta a celor din jur nu te transforma automat intr-un mare destept

jiji (2 comentarii)  •  20 martie 2018, 13:59

frumos....ai dreptate Costin

roy (1 comentarii)  •  20 martie 2018, 14:06

De morti nimai de bine. In rest un autotstiutor , un derbedeu , o gaimana de om

Stefan (4 comentarii)  •  20 martie 2018, 14:11

Sa ii fie tarana usoara! Nu ma asteptam, mi se parea un munte de sanatate..

Cristian G. (2 comentarii)  •  20 martie 2018, 14:15

Roadghost te contrazic..nu prea l-ai ascultat pe radio.Tipul era ca un tavalug cu o inteligenta mult peste medie...dar foarte incomod.De asta a si platit..a batut pasul pe loc.Odihna usoara Andrei!

Thomas (3 comentarii)  •  20 martie 2018, 14:51

Pacat, mare pacat! Nu e potrivit acum sa te felicit, dar asta e cel mai frumos articol al tau!

planetfun (8 comentarii)  •  20 martie 2018, 14:57

sunt de acord cu un cititor de aici, isi cam alegea persoane vulnerabile sa se etaleze. si parca s-a vrut un howard stern la noi.

chromophobia (1 comentarii)  •  20 martie 2018, 15:07

Catalin,in legatura cu Becali s-a referit la altceva.Nu putem compara pe Andrei Gheorghe cu Gigi Becali.E vorba de cati au tupeu sa se ia de Becali si cati reusesc sa-l faca sa taca

Dan (5 comentarii)  •  20 martie 2018, 15:15

ANDREI GHEORGE, MARE OM , MARE CARACTER.. CEI CARE II CONTESTA INTELIGENTA TREBUIE SA STIE CA E VINA LOR .. NU AU AVUT DESTULA INTELIGENTA IN CREIER CA SA- L INTELEAGA .. CA A RAMAS SINGUR .. ADEVARUL DOARE . DE ASTA IN ZIUA DE AZI TREBUIE SA NE MINTIM ... TREBUIE SA NE MIRAM DE UN LUCRU NORMAL... SA FACI BINE IN ZIUA DE AZI E O RUSINE ... SI CUM TOTI VOR SA FIE JMEKERI ... NIMENI NU MAI FACE BINE ... E NORMAL CAPATOS LA TELEVIZOR AU CE INVATA COPII E NORMAL CA MINORII SA SE DUCA LA SCOALA BETI FUMATI ETC.. Andrei Gheorghe un om hulit pentru ca spunea adevarul direct in fata .. si dupa cum se vede si in multe comentarii.. ignorantii jubileaza acum .. un drogat un infumurat etc etc... Ramai in amintirea nostra Andrei Gheorghe 14 ianuarie 1962 - 19 martie 2018

Ranete (1 comentarii)  •  20 martie 2018, 15:18

Odihnească-se în pace! A fost un om deosebit care spunea lucrurilor pe nume.

Bogdan (7 comentarii)  •  20 martie 2018, 15:18

Dumnezeu sa-l ierte pe Andrei Gheorghe, insa tu Stiucane...ai ramas cu limba infipta...

DEVA (2 comentarii)  •  20 martie 2018, 15:20

filmul despre: "Mari Romani: Mihai Eminescu", foarte bun. Dumneze sa il ierte!

comentario23 (7 comentarii)  •  20 martie 2018, 15:26

Multumim, Costin. De cateva ore ma plimb bezmetic prin diversele lumi create de acesti oameni deosebiti si nu ma mai satur. Cate avem de invatat si cat de usor o putem face. Am pierdut un om rar; cine-si mai doreste azi sa le fi servit cafeaua unor Eminescu, Caragiale, Slavici? Nimic nu e alb si negru, aveau cu totii poate monstrii lor, dar imi imaginez o lume veche si in loc sa rad cu superioritate ma nfior.

Gary (3 comentarii)  •  20 martie 2018, 15:46

Kyrie eleison. P.S. Un mare invatat si moralist al zilelor noastre;CTP,a avut un conflict de bar cu jiji. Ce a facut "moralistul"? S-a dat deoparte,cum ca i-ar fi scarba,adica si-a pus pampersi. Andrei i-a dat lui jiji ceea ce merita;i-a pus *** RIDICOLUL! Bravo Costin pentru requiem!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

adi (8 comentarii)  •  20 martie 2018, 15:53

Daca am fii avut mai multi Andrei Gheorghe in media.

Simplu (1 comentarii)  •  20 martie 2018, 15:54

Re-balauru... D-zeu iubeste si ateii!

Sandu (1 comentarii)  •  20 martie 2018, 16:19

Frumos omagiu!Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!

Rapid_Visiniu (2 comentarii)  •  20 martie 2018, 16:30

Dumnezeu sa il odihneasca!

ioan (1 comentarii)  •  20 martie 2018, 16:52

Bravo, omule!

dean (1 comentarii)  •  20 martie 2018, 18:01

memorie buna,infantil,increzut,teribilism,altceva?

Denis (1 comentarii)  •  20 martie 2018, 18:17

Auzi la unii:om de valoare Andrei Gheorghe.Daca i-l bagi pe el la oameni de valoare se întorc în mormânt marii noștri actori.A fost un măscărici care își provoca invitatii ca sa poata apoi sa dea cu pumnul in emisiune,având bodyguarzii pregătiți să intervină.Nu a făcut o emisiune in viata lui sa nu ia la mișto pe toată lumea,până l-a luat pe el viața la mișto.Dumnezeu sa-l ierte dar nu a avut nimic valoros in el.Ca dovadă că nimeni nu a putut trăi alături de el.

florin (1 comentarii)  •  20 martie 2018, 18:38

Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca. Mie unul chiar mi-a placut, desi multe voci il acuzau, il blamau... doar pentru faptul ca nu-l intelegeau. Meteahna nationala. Superb articolul. Te felicit Costin. Multumesc Andrei

Socrates (3 comentarii)  •  20 martie 2018, 18:42

Un *** îngîmfat și plin de el, mare cîntărețului al *** un aburilor de cea mai joasa speță, du-te Băi băietane și spalăte de păcate, dincolo aici ai eșuat lamentabil... Cel de sus Nu Doarme aviz Patriciu +patronul de la RL și alții ca ei.... cale bătută

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Mircea Ordean (6 comentarii)  •  20 martie 2018, 19:04

Sînt multe lucruri discutabile, in articol, dar și în pretențiile lui AG.

Mircea Ordean (6 comentarii)  •  20 martie 2018, 19:09

E interesant că aici sunt moderate comentarii intolerante, dar în citatul din AG se află exact așa gen de afirmatii. Quod licet Iovi ...

ovidiu_3003 (83 comentarii)  •  20 martie 2018, 19:52

...dar de ce a murit asa tanar ?...avea cancer ?

ovidiu_3003 (83 comentarii)  •  20 martie 2018, 19:54

...se pare ca fiind obosit s a dus sa se odihneasca ...la loc cu verdeata ...

ovidiu_3003 (83 comentarii)  •  20 martie 2018, 19:59

...eu sunt apolitic ...nu urmaresc decat emisiuni sportive ...si doar la TV ...nu la radio ...Andrei Gheorghe nu face parte dintre cunostiintele mele ...

ovidiu_3003 (83 comentarii)  •  20 martie 2018, 20:00

...sa i fie tarana usoara...

mg (15 comentarii)  •  20 martie 2018, 20:11

..comentariul meu "aşteaptă moderare" de 8 ore.. frumos omagiu adus lui Andrei Gheorghe..

ADRIAN P. (2 comentarii)  •  20 martie 2018, 20:29

DORU, MI-A PLACUT INTREBAREA TA OARECUM RETORICA, SI PRECIZAREA ULTERIOARA.

tudor (5 comentarii)  •  20 martie 2018, 20:35

Atât cât l-am cunoscut, cred că se amuză teribil citind comentariile. Ne-a trântit tuturor ușa în nas, a reușit...

Comentează