Costin Ștucan

Ziarist 360°. Talentat, vigilent, suspicios, insistent, polivalent. Investigații, opinii, video content

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Costin Ștucan
Neuberții și paligorii

“FCSB a stat mult mai bine fizic decât CFR. S-a văzut clar că jucătorii lor aveau mintea limpede tot timpul și asta ți-o dă avantajul fizic față de adversar. Nu are importanță că jucătorii de la CFR sunt mai în […]

...

Frăsinescu, suspectul de serviciu

În doar 21 de minute ale meciului FC Argeș – Poli Iași 2-1, căpitanul oaspeților, Cosmin Frăsinescu, a comis două faulturi în careu, însă doar primul a fost sancționat de arbitrul Lucian Rusandu:

minutul 4, Gaitan pasează moale în spate, […]

...

Tănase, maestrul hipnotizator

“Văd un dans între ele, parcă e un vals vienez. Când să treacă o echipă în față, face pasul înapoi și începe din nou dansul. Iar valsează, apoi una stă iar pe loc când are șanse să se desprindă. Când […]

...

Prințul Mîșkin și „blatul” generației lui Hagi și Popescu

În era internetului, imaginile video de la meciul România – Spania 1-2, jucat pe 18 iunie 1996 pe Elland Road din Leeds, nu sunt ușor de găsit pe giganticul YouTube. Puține secvențe au mai rămas în spațiul online de la […]

...

Apărarea FCSB de lemn și geniul rotofei

0-1, 0-1, 0-1. Criza de rezultate în care a intrat brusc FCSB după un sezon pe care dădea senzația că îl gestionează neașteptat de sigur se poate adânci sau se poate spulbera etapa viitoare, cu Chindia. E simplu, fotbalul nu […]

...

Copiii pustei și fiii Carpaților

Echipa de ștafetă masculină a Ungariei a câștigat, joi, cursa de patinaj viteză pe pistă scurtă, devansând China și Canada.

Permalink to Copiii pustei și fiii Carpaților
vineri, 23 februarie 2018, 2:53

Tentația e mare și îți dă ghes să postezi ironic pe Facebook.

“Ungaria are medalie de aur la Jocurile Olimpice de iarnă! Bravo, lor!

Noi avem munți frumoși!”. 

Echipa de ștafetă masculină a Ungariei a câștigat, joi, cursa de patinaj viteză pe pistă scurtă, devansând China și Canada.

E prima medalie de aur obținută de vecinii noștri în istoria prezențelor la Jocurile Olimpice de iarnă, în timp ce România așteaptă acest moment încă din 1928, când a trimis două echipaje de bob la Saint-Moritz și, probabil, îl va mai aștepta în zadar măcar un secol de acum încolo.

Primul impuls e să ne aricim. Noi avem o țară traversată în toate direcțiile de munți, ungurii se urcă pe cel mai înalt vârf muntos al lor, Kekes, la banala înălțime de 1.014 metri.

Evident, e un gând superficial.

Succesul la Jocurile Olimpice nu înseamnă să ai munții cei mai înalți. Pe principiul ăsta, Nepal ar domina sporturile mondiale de iarnă, însă țara de la poalele Everestului nu a câștigat niciodată vreo medalie.

Noi, fiii Carpaților, avem una singură, un bronz obținut acum fix 50 de ani la bob de Ion Panțuru și Nicolae Neagoe.

Ungurii, copiii pustei, au 7 medalii la Jocurile Olimpice de iarnă. Cea de aur de joi și alte 6 (două de argint și patru de bronz) obținute la patinaj artistic între 1932 și 1980.

Și ei au așteptat multe decenii o nouă medalie, dar acum au un motiv uriaș de mândrie chiar dacă cei patru băieți din echipa de short-track nu au toți sânge integral maghiar.

Frații Shaoang Liu și Shaolin Sandor Liu au un tată chinez, stabilit dincolo de Tisa acum 40 de ani, și o mama unguroaică. La 11, respectiv 8 ani, cei doi băieți s-au apucat de patinaj. Shaolin povestește că “picam, ne ridicam, iar picam”. Gravitația îi ținea mai mult la pământ. 

Patinajul nu părea de perspectivă, așa că puștii au trecut la înot, un sport atât de respectat de unguri. Nici aici nu s-au adaptat. Răceau frecvent, astfel că părinții i-au retras.

Se părea că drumul lor spre sport va fi blocat de trupurile plăpânde.

Dar, în 2006, Budapesta a găzduit Cupa Mondial de patinaj viteză, iar delegația Chinei a intrat întâmplător în contact cu tatăl celor doi frați, folosindu-l apoi ca translator și ca ghid. Din vorbă în vorbă, chinezii au aflat despre cei doi băieți sensibili și i-au propus părintelui să-i lase într-un cantonament centralizat în China.

Shaoang și Shaolin au refăcut în sens invers drumul în exil parcurs de tatăl lor în anii ’70.

După o pregătire de un an și jumătate, cei doi băieți s-au întors total schimbați.

Înainte, cădeau la concursuri, acum au început să câștige tot.

Cu o antrenoare din China, frații Liu au atins în câțiva ani un nivel care le-a adus medalia de aur de la Pyeongchang. Colegii lor din echipa de ștafetă 5000 de metri, Csaba Burjan și Viktor Knoch, sunt buni, dar Shaolin și Shaoang i-au făcut și mai buni.

Acum, noi, fiii Carpaților, avem trei variante. Putem să ne uităm invidioși la campionii olimpici de iarnă unguri, spunând că de fapt sunt chinezi, sau să îi ignorăm complet.

Putem, însă, să încercăm să înțelegem.

În 2006, când frații Liu s-au apucat de patinaj, în Ungaria erau 13 patinoare închise și 20 deschise, cele mai multe noi-nouțe. 

În România, puținele patinoare construite înainte de 1989 stăteau să cadă.

Doisprezece ani mai târziu, numărul patinoarelor din Ungaria a continuat să crească încet, în timp ce în România scade.

Vă propun un exercițiu. Încercați să patinați în București. Duceți-vă la istoricul patinoar Floreasca! Pe locul său, se ridică acum un club exclusivist cu terasă de vară și piscină, pentru clienții din Dorobanți. 

Căutați patinoarul din Herăstrău. Nu mai e!

Între timp, au apărut câteva patinoare noi, dar le poți număra pe degetele unei mâini ciunge.

Ion Țiriac a construit unul în Otopeni, cu sprijinul primăriei, și o folosește pe Simona Halep ca vector de imagine pentru a atrage clienți din Capitală. La Brașov, patinoarul a costat cu mult mai mult decât cele din Ungaria.

Puținii copii care vor să mai facă hochei se antrenează la AFI Mall printre bucureștenii ieșiți la cumpărături, cu stomacul burdușit de fast-food.

Vorbim despre un sport, hocheiul, la care naționala lui Tureanu, Pisaru, Varga și Gall a învins cu 5-4 Statele Unite, o echipă cu 9 profesioniști din NHL, la Mondialul din 1977.

La hochei, ungurii ne depășesc acum cu mult, iar în 2016 au învins Belarus, în prima victorie la un Campionat Mondial după 77 de ani!

Mai vreți?

Ungaria este a doua țară din lume ca număr de medalii de aur la Jocurile Olimpice pe cap de locuitor, după Finlanda. 

Au 177 de medalii de aur la Jocurile de vară și, acum, una la cele de iarnă.

La 10 milioane de locuitori.

România are exact jumătate din medaliile de aur ale Ungariei, 89, la o populație aproape dublă.

De ce copiii pustei sunt mai buni decât fiii Carpaților?

Răspunsul are o rădăcină: ei au etica muncii în sânge.

Și mai au gheață.

Comentarii (57)Adaugă comentariu

daniel (4 comentarii)  •  23 februarie 2018, 15:09

noi avem psd, dragnea, ghita, voiculescu, rtv si antena 3..

dinamo_fan (41 comentarii)  •  23 februarie 2018, 15:12

gsp ul are maxim 1 articol legat de sporturile de iarna la 100 de articole cu gigi becali si scandaluri din fotbal cu diversi penali dar face morala altora si trage semnale de alarma. Bai, chiar nu va e rusine? Pai voi promovati toti penalii in loc sa promovati sportivii romani si tot voi face morala ? *** !

Mircea (3 comentarii)  •  23 februarie 2018, 15:14

Un mic defect in articol. Ce au muntii cu patinajul? Asta chiar ca n-am inteles-o. Olanda si ea fara munti are o traditie in patinajul viteza.

Maxentiu (17 comentarii)  •  23 februarie 2018, 15:21

Sa nu simplificam nepermis. Am o mare problema cu etnomasochistii ca Stucan, care nu scapa nici o ocazie sa-si jigneasca poporul din care se trag (sau poate ma insel asupra originii romanesti a d-lui Stucan, caz in care imi cer scuze). "Ei au etica muncii in sange". Cu completarea nerostita: "pe cind romanii sint niste putori". Daca vorbim despre medalii la olimpiade, hai sa vorbim despre prioritati nationale, despre procesele de selectie si formare, despre conditiile de pregatire, despre traditii, despre reprezentare in forurile internationale, despre talent nativ, despre naturalizarea sportivilor si despre multi alti factori care influenteaza recolta de medalii la olimpiada in masura mult mai mare decit "etica muncii" si populatia totala a unei tari.

11 (3 comentarii)  •  23 februarie 2018, 15:23

Ei au pentru ca politicienii lor fac ceva pentru populatia lor, fura si aia da fura mai putin. La noi si salile de sport construite in scoli sunt inchiriate adultilor dupa incheierea orelor, la facultate plateam chirie pe terenul de sport daca vroiam sa joc in afara celor doua ore de sport ce le aveam saptamanal. De unde vreti sa apara sportivii, din fata calculatoarelor, sau poate dintre chiriasii aia de 40- 50 de ani care vin si inchiriaza salile copiilor?

Razvan (1 comentarii)  •  23 februarie 2018, 15:25

Pentru ca suntem exagerat de prosti ca natie,de aia...

Alex (5 comentarii)  •  23 februarie 2018, 15:25

Buna ziua! Bine spus ...dinamo_fan! Din vorbe multi romani stau tare bine! Si mai as adauga ceva....mereu, dar mereu ....altii sunt de vina! O zi faina sa ai!

Costin Ștucan (75 comentarii)  •  23 februarie 2018, 15:25

@Maxentiu Hai să vorbim. Aproape tot ce enumeri tu în postare înseamnă etica muncii. Naturalizare? Copiii ăștia au un tată aproape ungur, locuiește de 40 de ani acolo. Vrei să vorbim despre, spre exemplu, fotbaliștii români care merg în străinătate și cum 98% dintre ei revin acasă cu coada între picioare?

Buzatu (3 comentarii)  •  23 februarie 2018, 15:27

Bravo bravo bravo

Buzatu (3 comentarii)  •  23 februarie 2018, 15:28

Adevarul pur

CTM (1 comentarii)  •  23 februarie 2018, 15:28

Nu sunt fan Dinamo dar @dinamo_fan mai sus are perfect dreptate.

Buzatu (3 comentarii)  •  23 februarie 2018, 15:28

Respectele mele dle Stucan

Mircea (16 comentarii)  •  23 februarie 2018, 15:56

Super articolul. Concluzia este ca inafara de infrastructura este nevoie si de altceva, acest altceva se numeste atitudine si mentalitate. Ok, cu sporturile astea vechi m-am impacat dar de ce nu avem reprezentati in sporturile noi, care sunt (inca) cool si care nu necesita o infrastructura deosebita. Pt ca Romania are acei munti frumosi care iarna se umple de zapada... Snowboard, schi free style... Ajutati-ma voi sa inteleg... In Romania se asteapta foarte mult de la stat,in foarte multe alte tari, este atitudinea si mentalitatea sportivului care da tonul si reprezinta factorul de invingator. Doua exemple, amandoua luate dintr-o tara unde altitudinea maxima este in jur de cca 350 m iar sportivii - pt anume probe se antreneaza pe cont propriu in tari cu munti ceva mai inalti: au avut campion olimpic la snowboard. Dorinta de a participa si castiga nu vine de la stat si infrastructura ( este ca si inexistenta ) ci din mentalitatea si atitudinea participantilor.

Unu oarecare (11 comentarii)  •  23 februarie 2018, 16:45

Le-au dat chinezii jaratec sa manance celor doi, ca la calul lui Fat Frumos. Jaratec poate interpreta fiecare cum crede de cuviinta. :) Stucan probabil crede ca au patinat prin Muntii Chinei, altfel nu inteleg comparatia dintre Muntii maghiari si ai nostri...

vasim (5 comentarii)  •  23 februarie 2018, 16:50

PSD-ul sa traiasca, cu ei la conducere o sa avem multe patinoare! Dragnea sa traiasca, cu el la conducerea PSD si a tarii nu o sa mai avem coruptie! Toata lumea o sa fie corupta dar in mod legal, coruptia fiind declarata prin lege metoda legala de a reusii in viata! Cine nu e corupt e prost!

HaHaHaHa (1 comentarii)  •  23 februarie 2018, 17:00

Probabil si presa joaca un mic rol in declinul nostru sportiv ca natie. In acest moment pe gsp.ro primul articol este un can-can ordinar despre ce canta galeria cainiilor. La ora asta s-a jucat meci de hochei si GERMANIA bate Canada 4-3 intr-un meci de povestit copiilor, dar pseudo-jurnalistii vostri stiu doar Dodel, Gigi, FCSB e stoaia si ce gagici mai au fotbalistii damboviteni. NU UITATI: ASA JURNALISM -> ASA SPORT -> ASA TARA -> pesedeciumarosie

Max (3 comentarii)  •  23 februarie 2018, 17:01

Sincer sa fiu, nu mi se pare cel mai elocvent exemplu care sa ateste diferenta dintre atitudinea maghiarilor legata de sport si cea a romanilor. Aceasta se poate deduce din multe alte probe sportive, dar aici ei chiar au castigat in mod artificial. Nu m-as simti deloc incantat sa vina pt 2022 vreo 3 olandezi care sa ne aduca medalie de aur la patinaj viteza, vreun norvegian care sa ne aduca medalie la schi fond sau vreun german la combinata nordica. Nu sunt deloc un adept al naturalizarilor. Ceea ce se remarca e probabil diferenta dintre conditiile din Ungaria si cele de aici. Teoretic si sportul de iarna romanesc ar trebui sa prinda o ascensiune imensa in ultimii ani, problema e ca lipsa de finantare e imensa. Am mai avut sperante cu un Paul Pepene sau Reka Ferencz, campioni mondiali de juniori si tineret la schi fond si biathlon, baiatul ala a debutat de exemplu de-abia dupa 25 de ani in Cupa Mondiala, daca nu ma insel, din cauza lipsei finantarii. Avem un baiat care a ocupat locul 5 la patinaj artistic la Festivalul Olimpic de la Brasov, el reprezinta Germania acum, nu mai vorbesc de baiatul campion la aceeasi competitie la short track, are nici nu stiu daca mai practica sportul. Sau de singurul patinator artistic profesionist, Zoltan Kelemen, sau de alpinista care acum reprezinta Ungaria... sunt exemple certe despre lipsa de interes. Altfel, din cate stiu ca infrastructura s-a lucrat cat de cat in ultimii ani pt tot felul de partii, trambuline etc, la bob si la sanie s-au obtinut medalii la Campionate Europene si Mondiale de tineret, asta ar trebui sa dea mare incredere, dar nu prea vad ce anume m-ar face sa cred ca nici cei care au obtinut aceste performante acum nu vor avea soarta celor enumerati de mine mai sus. Una peste alta, ne consolam ca si noi am obtinut cea mai buna performanta la JO de Iarna in cateva decenii.

axel (9 comentarii)  •  23 februarie 2018, 17:13

Excelent articol, Costin! Din pacate decaderea sportului este oglinda decaderii economiei si, mai ales, a societatii romanesti, petrecuta chiar cand cei mai multi ziceau ca mai jos nu se poate. Suntem o tara de prestatori de servicii (fiecare intelege ce vrea), in care etica muncii a disparut o data cu munca. Si cu etica. Ni se arata cate un dusman public pe care ne concentram ura ca in "1984" si se crede ca asta ne face sa fim fericiti. Asteptam un politician mesianic sa ne salveze, ca asa suntem obisnuiti, sa asteptam salvarea de la un geniu, unul care duce media (mediocra) un pic mai sus. Si pe care vom da vina cu totii daca nu va reusi sau ni se va spune ca nu va fi reusit. De unde sa iasa, insa? Exista undeva un laborator si o rezervatie de fabricat politicieni cu mult peste media celorlalte meserii? Avem politicieni, fotbalisti, schiori, patinatori, medici, cam in acelasi interval, fiindca sunt produsele unui sistem de invatamant in declin total (nu as vrea sa spun planificat). Dupa cum zicea Hagi (chiar daca nu-l simpatizezi in mod deosebit, dar e bine sa spunem ce e bine si ce e rau in viata), Ungaria a avut o lista de 7 sporturi prioritare (daca nu ma insel). Iata rezultatele, pun pariu ca patinajul viteza e pe lista (unul e fotbalul, sigur e si inotul). Dar Ungaria e o tara condusa (nu stiu daca bine sau rau, dar e condusa), din pacate Romania nu e o tara condusa (ceea ce din start e rau). Si ma opresc aici, sa nu intru in politica.

Alex One (23 comentarii)  •  23 februarie 2018, 17:28

@ dynamo-fan,suferi ca *** Negoita a fost mediatizat prea putin ? Lasa, s-a compensat cu *** Mutu si Contra. Plus o "comandanta" de club *** ! Daca vrem sa mai reprezentam ceva in sport trebuie sa avem cu cine sa-l practicam. Cand vom reusi sa despridem copii de la folosirea in exces a tabletelor mai vorbim. Pana atunci vorbe goale,pentru cine sa faci stadioane,sali, bazine ?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Dakesis (5 comentarii)  •  23 februarie 2018, 18:01

asa se intampla cand iti imbratiseszi originile si accepti ceea ce esti:) Asadar - toti maghiarii inapoi in stepele Asiei! Pentru un succes garantat:)

Dakesis (5 comentarii)  •  23 februarie 2018, 18:08

Dinamo-fan si HAHAHAHA - Subscriu! Absolut adevarat. Acum ca ne-am lamurit, sa ne intoarcem la pozele cu jucatoarea de sah. Asta este sportul promovat de gspfcsb

pop ion (4 comentarii)  •  23 februarie 2018, 18:28

Pentru daniel: si te avem si pe tine, mare sustinator al cersetorilor de prin pietele tarii.

Calin (6 comentarii)  •  23 februarie 2018, 18:30

Am fost socat sa vad cat de multi accepta bugetul alocat CSM-ului si salariile platite acolo din bani publici. Nici macar n-ar trebui pusa problema daca merita sau nu merita acei bani. Implicarea unei primarii in sport ar trebui sa se limiteze la infrastructura si la sprijinirea sportului de masa si a celui scolar. Mai mare jena sa nu ai o sala polivalenta si a unui patinoar intr-o capitala europeana.

Marius (1 comentarii)  •  23 februarie 2018, 18:40

Si vecinii nostrii mai au ceva si mai important: Conducatorii Federatiilor - Oameni corecti ce promoveaza munca si talentele in tara lor!! Nu-si bat joc de sportivii buni !!!! - Exemplu : De ce a plecat Edit Miklos -schi alpin - in Ungaria??

Calin (6 comentarii)  •  23 februarie 2018, 18:44

Inainte de a cauta cauzele doar la nivel politic si administrativ, ce face presa sportiva pentru sporturile de iarna? Cat de mult s-a implicat in mediatizarea acestora? Aproape deloc... Cati eroi ai olimpiadei au incaput pe GSP intre multele articole cu Becali, Enache, Torje si alti ***? Cred ca patinatorii unguri sunt primii... Si doar pentru ca sunt unguri, altfel nu prezentau interes.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

enduroyz (5 comentarii)  •  23 februarie 2018, 18:44

Gashca pinalty ,udrea & comp si bolsevicul mosier *** scufundac facut scapat de leana lu' ceashca vedeta copy paste medaliata de renume mondial justitiara in visele lui Mr. Bean . Apropo stimati bolsevici populari liberi liberali crestini comunisti pedelei , cum mai este vremea in Costa Rica ? Mai buna decat in Madagascar ! Ha,ha,ha,ha,ha

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

niman (1 comentarii)  •  23 februarie 2018, 19:09

vis a vis de ceea ce o sa comentez o sa spuneti:,,ce are *** cu prefectura". pai are.priviti harta ungariei foarte atent si vedeti reteaua lor de autostrazi,facute cu cap,cu inceput si sfarsit.priviti si harta romaniei si cautati o autostrada cel putin facuta cu cap,cu inceput si sfarsit.inca mai cautati?asta este diferenta intre noi si ungaria.explicatii?multe:autostrada bechtel-contract disparut,afacerea microsoft?vorbim de sute de milioane de euro pierduti,apropo ungaria are taxe de autostrada,este tranzitata zilnic de mii de camioane(cca 130 eur pt fiecare tranzitare)nu ramane decat sa faceti calcule.mai vreti exemple.becali si altii.poate nu stiu eu dar oamenii de afaceri sponsorizeaza sau ajuta tineri performanti?altele.bugetele federatiilor cum sunt administrate si de catre cine.asta este diferenta intre intre noi si ei,poate nu au mai multi bani insa au management sanatos.apropo stiti cum se numesc fotbalistii care au plecat la echipe afara si se intarc sa joace in tara?BOUVACARI(traducere:au plecat boi si se intorc vaci).nu talentul ne lipseste,ne lipseste educatia muncii,educatia vointei.ne lipsesc oamenii care sa exploateze eficient fondul de talent pentru a obtine performante(scouteri,antrenori,manageri,baze sportive,terenuri intre blocuri,presa sportiva adecvarata).unde-i minte este si prostie dar unde este numai prostie,vai de noi.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

ovidiu_3003 (83 comentarii)  •  23 februarie 2018, 19:11

...aiureli...etica muncii ...pacate amarate ...au bani mai multi ...tine minte ...performanta fara bani ...este imposibil ...lasa gargara cu munca ...daca bagam bani ...dar multi bani intr un sport ...o sa avem si performante ...munca singura nu ajunge ...

CUTZU (5 comentarii)  •  23 februarie 2018, 20:30

FELICITARI UNGARIEI PENTRU MEDALIE! TOT CE AI SCRIS E MITICISM PUR! IESI DIN MOCIRLA SAU SCUFUNDA-TE! CAND A AVUT ROMANIA IN AFARA DE BOB SI DE DOUA PREZENTE ONORABILE LA HOCKEI SPORTURI DE IARNA?

Miguel (1 comentarii)  •  23 februarie 2018, 20:34

Stucane, esti sigur ca esti in asentimentul colegilor tai? Nu de alta dar zilele trecute unul din ei (nu merita sa-i mai scriu numele) era revoltat ca de ce ii suporta primaria salariul celei mai bune handbaliste din lume. Ia apuca-te mataluta de o ancheta (ca si tie iti plac astea, chiar daca nu le termini niciodata) si vezi cine a suportat costurile celor 2 Shaolini ca doar nu crezi aveau chinezii ochii umeziti cind i-au vazut pe cei 2 si i-au luat pe banii lor. Dupa ce termini ancheta asta (poate o faci si tu macar o data in viata asta) explica-i si colegului la care fac referire cit a costat, cine a platit si ce a incasat Ungaria in urma acestei investitii

Ali Bec (5 comentarii)  •  23 februarie 2018, 20:46

Noi suntem ca idolii nostrii pe care ii urmam: PSD, Becali, Ioanitoaia, Nasu, Corleone, etc. In alta ordine de idei: chapeu C. Stucan!

Andrássy Árpád (1 comentarii)  •  23 februarie 2018, 20:55

Stimate Domn Costin Ştucan, Vă mulţumesc pentru acest articol.Obiectivitatea articolului privind sportul maghiar, privind Ungaria încă n-am întâlnit-o in presa românească. Insă ceea ce priveşte pusta maghiară şi munţii româneşti, necesită o abordare mai lungă. Ar merita. Cu stimă...

Adolf H. (1 comentarii)  •  23 februarie 2018, 21:06

...asta e fratilor, daca in mijlocul olimpiadei de iarna stirile la sport incep tot cu fcsb si cu ce masina si-a tras nu's care fotbaliator, si nimiiic , absolut nimic despre olimpiada...nu este loc de pretentii. Talente am avut si avem si la sporturi de iarna. Talente care se duc la concursuri pe cheltuiala lor, au echipament din sponsorizari si banii lui tata, performanta implica daruire si abnegatie totala... ori faci sport de performanta ori nu faci nimic. Mie imi lacrimeaza ocii si azi cand ma uit la proba de 30 de km parca schi fond, la Torino cand Zsolt Antal a monopolizat emisia eurosport cam jumatate de ora ! A auzit cineva de el? Pierim pe limba noastra .... atat avem atat dam !

Joska (1 comentarii)  •  23 februarie 2018, 22:16

PSD, fii Carpaţilor, club exclusivist, Floreasca, 2022, Becali, Ţiriac... dintre comentatori ( cei pe care le-am citit !?) puţini sunt care au înţăles esenţa Tatăl băieţilor s-a stabilit în Ungaria prin anii 1970 . Şi nimeni nu l-a obligat să-şi schimbe numele.

marius (4 comentarii)  •  23 februarie 2018, 22:18

Hai, domne`, plimba ursul. Nu iti e rusine? Voi scrieti despre sporturile de iarna 3 articole pe an, si aveti tupeul sa cautati vinovati? Cum sa se apuce copiii de hochei cand in ziarele de sport din RO nu s`a scris un cuvant despre hochei de prin 2007, nici nu stii ca exista sportul. Avem cea mai nenorocita presa "sportiva" din lume, ne tot omorati cu becali si fcsb la adapostul motivatiei perverse si partial false ca "asta se cere", in timp ce toate sporturile se duc in cap, fiindca nu au expunere si nu mai pot atrage copii (vezi cazul rugbyului, unde rezistam eroic, dar in scurt timp ne vom prapadi si acolo). Te astept in 2023 sau 2027 (sa speram ca nu chiar la anul) sa te intrebi de ce nu ne`am mai calificat la cupa mondiala de rugby.

Stefan Stan (1 comentarii)  •  23 februarie 2018, 22:43

Sportul este EDUCATIE! Capitol la care nu mai excelam de mult. Sportul este disciplina si daca nimeresti intr-un sport de echipa, surpriza, iti dai seama ca nu trebuie sa fii cel mai bun ca sa fii util. Iti dai seama ca fiecare are rolul sau intr-un angrenaj. Nu suntem toti lideri. Important e sa iti faci bine sarcina trasata de antrenor. Ca si in viata, alegi o meserie si incerci sa fii cel mai bun in ea. Dar statul ne vrea prosti si needucati... bani sunt. Dar de ce sa investim in copii ca ei sa dezvolte GÂNDIRE si spirit de competitie?

Ion Gheorghe (4 comentarii)  •  23 februarie 2018, 22:52

Cum sa castigam in sport cand ne afundam tot mai mult mocirla ? Asta este situatia in Romania : Guvern, Parlament, Federatii sportive - un tot unitar ! Coruptie cat cuprinde, "nebunie/bulibasala fiscala" promovarea noncompetentei pe criterii politice,i de interes, de rudenie !

Ady (1 comentarii)  •  24 februarie 2018, 9:39

Este suficient sa te uiți la " marii noștri fotbaliști " care se duc afara pe bani buni! Ce se alege de ei ? Oare de ce ?(nu ma refer la generația Hagi- alta gasca in alta traista)

popescu (1 comentarii)  •  24 februarie 2018, 9:46

Stiucane unde era familia ta in 45 si cu ce se ocupa? Ce-ai scris sint prostii tipice voua, celor proveniti ***, care, dincolo de mindria voastra aberanta si fudulia specifica, nu intelegeti nimic din nimic. "Judecata" ta este doar o manipulare, care intra in mecanismele de distrugere a unui popor si unde demoralizarea lui joaca un rol important. Stii ce faci sau nu ai habar? Diferentele se judeca altfel, nu in sensul aratat de tine si adresat celor ca tine, care sint majoritari, cu consecintele care se vad si se traiesc. De ce crezi tu Stiucane c-au existat indivizi proveniti *** ca Mihut, Visinescu, Enoiu, Craciun, Turcanu etc? De ce crezi tu c-au facut ceea ce se stie? Ca societatea sa ramina fara indrumatorii naturali si sa-i fie dati altii, care sa schimbe "drumul". Stiu ca-ti este greu sa pricepi, tot asa ca si lor care n-au stiut deloc ce fac. Unde te-ai bagat, nu este pentru tine! Apuca-te de altceva! Ungurii au constiinta nationala, spre deosebire de voi, cei proveniti *** si nu sint dezbinati. Ce se intimpla la noi este diferit, pentru ca este o zona care prezinta un alt interes geostrategic al puterilor si sint aplicate alte metode. Ungurii au beneficiat de un alt tratament, au fost intr-o nisa istorica, spre deosebire de noi, iar asta a generat conditii diferite. Ei n-au trecut prin ingneriile sociale prin care am trecut noi si asta duce la situatii diferite. De ce nu reusesc fotbalistii romani? Pentru ca nu le este permis. E simplu! Asta se datoreaza si renumelui facut tarii si natiei romane de voi, cei proveniti ***, care, din lispa de constiinta nationala, va pretati la tot felul de mizerii pe care le aruncati peste tara. Asta are consecinte pentru toti, lucru care va este imposibil sa-l ginditi! Voi nu aveti un simt al masurii. De fapt nu aveti nimic si se vede, pentru ca situatia de astazi a tarii reprezinta totalitatea inteligentei, educatiei si talentelor de care dispuneti. Este dupa chipul si asemanarea voastra si nu putea sa fie altfel! Astia sinteti si va mai dati si rotunzi si atotstiutori! Ati ajuns in fata din vointa altora, care au stiut ce fac si pentru ca v-au cunoscut, siind f bine la ce va pot folosi. Vedem ca au rezultate extraordinare!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Ion Gheorghe (4 comentarii)  •  24 februarie 2018, 11:07

Avem munti, avem zapada, dar rezultatele sunt catastrofale ? Dece oare ? Rezultatele la Olimpiada de vara sunt si mai catastrofale. La Olimpiada din 2016 am castigat doar o medalie de aur ! Din elita mondiala am ajuns pe locul 47 ! ! Ungaria cu o populatie pe jumatate a catigat 8 medalii de aur ! Am fost depasiti de tarisoare ca Slovacia, Slovenia, etc. Dece, dece oare ? Cred ca trebuie sa multumim partidului conducator !

Muntele Sinai (22 comentarii)  •  24 februarie 2018, 12:44

Sa nu fim rai! Jumatate din „Fiii Carpaților” sunt traitori (ca, ai dreptate, nu putem spune ca muncesc!) pe PUSTA Dunarii de Jos, intre Turnu Severin si Vaslui. Deci, LOGIC, nu le putem cere sa fie campioni olimpici de iarna la probe de coborare sau urcare pe munte. Ar trebui sa le cerem sa fie campioni olimpici de iarna la ski-fond, sau campioni olimpici de vara la lopatat in canoe, dar ghinionul lor este ca in maximum 4-5 zile vin jandarmii cu lopetile din dotarea Fiului ▲ Arafat si le arunca zapada de langa casa, iar plugurile de zapada pe cea de pe ulite, asa ca nu mai au cum se antrena. Deci se duc de necaz in crisma alaturi de babacii lor care privesc zbaterea prosteasca a jandarmilor, si se perfectioneaza in sporturi nobile ca biliard, darts, si CARTI. Ca e bobor de intelectuali intelighenti, cu nici un Premiu Nobel luat, fata de 13 Nobele luate de Ungaria.

Alin Savu (1 comentarii)  •  24 februarie 2018, 12:51

Sigur că se pot spune multe! Sigur că nimeni nu poate schimba ceva peste noapte la un popor care se încăpățânează să se complacă, cu un masochism imposibil de înțeles, în mizerie materială și, mai ales, morală, de sute de ani. Și la fel de sigur este că dacă nu ai în sânge cultul muncii, ci doar pe acela al șmecheritului și al hoției, nu poți face performanță în nici un domeniu, nu numai în sport! Dar dacă tot vorbim despre acesta din urmă, ce-ar fi să începem chiar cu voi, gazetarii sportivi, prin a vă face datoria scriind în permanență despre ceea ce trebuie, cum trebuie?! Eseurile cu iz filozofic - pline de adevăr și miez - nu ajută la nimic atâta vreme cât 99% din spațiul vostru de exprimare este dedicat unui fotbal mai mult decât mediocru, cancanurilor legate de borfașii acestuia și rahaturilor inepte pe care le debitează zilnic un *** de talia lui Becali. Începeți schimbarea cu voi, formatori de opinie și poate vor apărea și rezultatele, cu siguranță firave la început...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

gigi carabina (1 comentarii)  •  24 februarie 2018, 13:31

Ti-a zis bine @Maxentiu, si tu ai sarit ca ars ca hai sa discutam si ai inceput iar baliverne cu fotbalisti. Etica muncii si de ce se intorc fotbalistii. Asa sunt unii (nu doar romani) buni doar la gargara. Omul ti-a insirat acolo niste elemente si procese clare (e.g., infrastructura, formarea antrenorilor, finantarea sporturilor), la care as mai adauga chestii de medicina sportiva, nutritie, psihologie, stiinta sportului, pe care trebuie sa le punem in ordine in TOATE sporturile, pentru ca lucrurile astea sunt la pamant. Nu etica! Ce naiba, crezi ca fata aia de la sanie nu a tras cat a putut, crezi ca Tofalvi sau oamenii aia de la bob nu au tras cat au putut. Crezi ca ei nu au vrut sa castige medalii? Ce usor e sa arunci o tampenie cum e etica muncii dupa ce faci teoria batului de chibrit despre copiii pustei chineze antrenati in China de chinezi. Si daca tot vorbim de etica muncii, uita-te intai in oglinda? Esti multumit de tot ce ai facut pentru sportul romanesc in calitatea de jurnalist? Cand vei fi in redactie, ridica-te de pe scaun si uita-te in jur si gandeste-te care dintre oamenii aia isi face treaba cum trebuie. De ani de zile gsp e din ce in ce mai rea. Greseli gramaticale, greseli factuale, lipsa de cultura generala despre sport, informatii aruncate pleasca neverificate. Asta pe langa tonul tendentios al majoritatii articolelor care se pretind "analize". Auzi cine ii trage de urechi pe "fiii Carpatilor" pentru "etica muncii".

Béla (1 comentarii)  •  24 februarie 2018, 13:47

D nu Max. Báietii acela .nu sant naturalizat, ei sant nascut in Ungaria.

Marian_Ferascu (11 comentarii)  •  24 februarie 2018, 16:23

Comentariul de mai sus care inca asteapta moderare, era pt dumneavoastra. Sunt 18 ani domnule Stucan, cand demascam Trump University ? .......................youtube.com/watch?v=cBUeipXFisQ .............Last Week Tonight by John Oliver

Unu oarecare (11 comentarii)  •  24 februarie 2018, 19:56

Bravo @gigi carabina. Ai spus esentialul. Articolul lui Stucan e ok, dar superficial. Ca de altfel toate blogurile astea pe gsp. ***. In Romania a fost distrus tot sportul, sistematic. Presa partasa. Singurele sporturi unde rezistam : canotaj, rugby, handbal feminin. Rugby-ul va fi curatat in cativa ani. La canotaj si handbal inca vin din urma fete. Foarte bune. Dar vor avea grija si de ele Dedu si ceilalti , sa nu poata face pasul la senioare la timp.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Unu oarecare (11 comentarii)  •  24 februarie 2018, 19:59

PS: am uitat tenis de masa

sylvain (2 comentarii)  •  25 februarie 2018, 10:36

Cei doi frati Liu sunt nascuti in Ungaria dintr-un tata chinez, care a primit cetatenia cu 20 de ani sa se nasca ei, si o mama maghiara. Deci cum puteti spune ca ei sunt naturalizati? Ei s-au nascut cetateni maghiari. deci nici vorba de naturalizare. Legat de succesele Ungariei. In afara de sport, Ungaria de mai putin de 10 milioane de locuitori are 2 premiati Nobel (am mentionat doar pe cei care au primit Nobel in Ungaria, pentru ca mai sunt inca 13 care au primit Nobel dupa ce au plecat in vest), si 4 Oscaruri. Lista inventiilor maghiare este uriasa: discul floppy, arteriograful, dinamoul, pixul, chibriturile, vitamina C, elicopterul, filmul sonor, holograful, reactia in lant nucleara, acceleratorul de particule, cubul Rubik, sifonul, transformatorul, becul cu Wolfram, camera de luat vederi, televizorul color, betonul sticlat, centrala telefonica. Dar din pacate au jucat un rol si in descoperirea bombelor atomice si cu hidrogen. eu cred ca tragediile nationale, care dupa 1526 s-au tinut lant, au facut maghiarii sa caute pe plan individual succesul, si de aceea sunt asa de plini de succes in atatea domenii.

Max (3 comentarii)  •  25 februarie 2018, 11:54

Vreau sa aprob comentariul lui sylvain (ma rog, prima parte), intr-adevar si eu am gresit aici, se pare ca cei 2 chinezi nu sunt naturalizati asa cum credeam. Atunci nu mai avem ce comenta in legatura cu aceasta privinta, titlul olimpic e al Ungariei 100%. In ceea ce priveste insa Oscarurile si Nobelurile... acelea sunt titluri destul de subiective de multe ori, un aur olimpic e teoretic o intrecere pe bune in care demonstrezi in mod obiectiv ca esti cel mai bun, titluri si nominalizari gen Nobel tin foarte mult de o anumita sustinere si mediatizare si multa-multa inspiratie. Foarte multi laureati Nobel sunt mai degraba cei care au venit cu forma finala a anumitor inventii, fiind multi altii dinaintea lor care au pus bazele acestora. Iar legat de tot felul de inventii, cred ca toate tarile pot veni cu liste intregi de inventii, probabil toate contestabile si disputate de tot atatea tari ca fiind proprii.

Vasile Muresan (1 comentarii)  •  25 februarie 2018, 12:35

Nu vad de ce nu ne bucuram impreuna cu maghiarii de acest medal de aur, maghiarii sunt la fel fii Carpatiilor de la Tarta pina la Fagaras. Aceste munti sunt nu numai ale noastre dar si ale lor.

Comentează