Costin Ștucan

Ziarist 360°. Talentat, vigilent, suspicios, insistent, polivalent. Investigații, opinii, video content

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Costin Ștucan
Neuberții și paligorii

“FCSB a stat mult mai bine fizic decât CFR. S-a văzut clar că jucătorii lor aveau mintea limpede tot timpul și asta ți-o dă avantajul fizic față de adversar. Nu are importanță că jucătorii de la CFR sunt mai în […]

...

Frăsinescu, suspectul de serviciu

În doar 21 de minute ale meciului FC Argeș – Poli Iași 2-1, căpitanul oaspeților, Cosmin Frăsinescu, a comis două faulturi în careu, însă doar primul a fost sancționat de arbitrul Lucian Rusandu:

minutul 4, Gaitan pasează moale în spate, […]

...

Tănase, maestrul hipnotizator

“Văd un dans între ele, parcă e un vals vienez. Când să treacă o echipă în față, face pasul înapoi și începe din nou dansul. Iar valsează, apoi una stă iar pe loc când are șanse să se desprindă. Când […]

...

Prințul Mîșkin și „blatul” generației lui Hagi și Popescu

În era internetului, imaginile video de la meciul România – Spania 1-2, jucat pe 18 iunie 1996 pe Elland Road din Leeds, nu sunt ușor de găsit pe giganticul YouTube. Puține secvențe au mai rămas în spațiul online de la […]

...

Apărarea FCSB de lemn și geniul rotofei

0-1, 0-1, 0-1. Criza de rezultate în care a intrat brusc FCSB după un sezon pe care dădea senzația că îl gestionează neașteptat de sigur se poate adânci sau se poate spulbera etapa viitoare, cu Chindia. E simplu, fotbalul nu […]

...

Copiii pustei și fiii Carpaților

Echipa de ștafetă masculină a Ungariei a câștigat, joi, cursa de patinaj viteză pe pistă scurtă, devansând China și Canada.

Permalink to Copiii pustei și fiii Carpaților
vineri, 23 februarie 2018, 2:53

Tentația e mare și îți dă ghes să postezi ironic pe Facebook.

“Ungaria are medalie de aur la Jocurile Olimpice de iarnă! Bravo, lor!

Noi avem munți frumoși!”. 

Echipa de ștafetă masculină a Ungariei a câștigat, joi, cursa de patinaj viteză pe pistă scurtă, devansând China și Canada.

E prima medalie de aur obținută de vecinii noștri în istoria prezențelor la Jocurile Olimpice de iarnă, în timp ce România așteaptă acest moment încă din 1928, când a trimis două echipaje de bob la Saint-Moritz și, probabil, îl va mai aștepta în zadar măcar un secol de acum încolo.

Primul impuls e să ne aricim. Noi avem o țară traversată în toate direcțiile de munți, ungurii se urcă pe cel mai înalt vârf muntos al lor, Kekes, la banala înălțime de 1.014 metri.

Evident, e un gând superficial.

Succesul la Jocurile Olimpice nu înseamnă să ai munții cei mai înalți. Pe principiul ăsta, Nepal ar domina sporturile mondiale de iarnă, însă țara de la poalele Everestului nu a câștigat niciodată vreo medalie.

Noi, fiii Carpaților, avem una singură, un bronz obținut acum fix 50 de ani la bob de Ion Panțuru și Nicolae Neagoe.

Ungurii, copiii pustei, au 7 medalii la Jocurile Olimpice de iarnă. Cea de aur de joi și alte 6 (două de argint și patru de bronz) obținute la patinaj artistic între 1932 și 1980.

Și ei au așteptat multe decenii o nouă medalie, dar acum au un motiv uriaș de mândrie chiar dacă cei patru băieți din echipa de short-track nu au toți sânge integral maghiar.

Frații Shaoang Liu și Shaolin Sandor Liu au un tată chinez, stabilit dincolo de Tisa acum 40 de ani, și o mama unguroaică. La 11, respectiv 8 ani, cei doi băieți s-au apucat de patinaj. Shaolin povestește că “picam, ne ridicam, iar picam”. Gravitația îi ținea mai mult la pământ. 

Patinajul nu părea de perspectivă, așa că puștii au trecut la înot, un sport atât de respectat de unguri. Nici aici nu s-au adaptat. Răceau frecvent, astfel că părinții i-au retras.

Se părea că drumul lor spre sport va fi blocat de trupurile plăpânde.

Dar, în 2006, Budapesta a găzduit Cupa Mondial de patinaj viteză, iar delegația Chinei a intrat întâmplător în contact cu tatăl celor doi frați, folosindu-l apoi ca translator și ca ghid. Din vorbă în vorbă, chinezii au aflat despre cei doi băieți sensibili și i-au propus părintelui să-i lase într-un cantonament centralizat în China.

Shaoang și Shaolin au refăcut în sens invers drumul în exil parcurs de tatăl lor în anii ’70.

După o pregătire de un an și jumătate, cei doi băieți s-au întors total schimbați.

Înainte, cădeau la concursuri, acum au început să câștige tot.

Cu o antrenoare din China, frații Liu au atins în câțiva ani un nivel care le-a adus medalia de aur de la Pyeongchang. Colegii lor din echipa de ștafetă 5000 de metri, Csaba Burjan și Viktor Knoch, sunt buni, dar Shaolin și Shaoang i-au făcut și mai buni.

Acum, noi, fiii Carpaților, avem trei variante. Putem să ne uităm invidioși la campionii olimpici de iarnă unguri, spunând că de fapt sunt chinezi, sau să îi ignorăm complet.

Putem, însă, să încercăm să înțelegem.

În 2006, când frații Liu s-au apucat de patinaj, în Ungaria erau 13 patinoare închise și 20 deschise, cele mai multe noi-nouțe. 

În România, puținele patinoare construite înainte de 1989 stăteau să cadă.

Doisprezece ani mai târziu, numărul patinoarelor din Ungaria a continuat să crească încet, în timp ce în România scade.

Vă propun un exercițiu. Încercați să patinați în București. Duceți-vă la istoricul patinoar Floreasca! Pe locul său, se ridică acum un club exclusivist cu terasă de vară și piscină, pentru clienții din Dorobanți. 

Căutați patinoarul din Herăstrău. Nu mai e!

Între timp, au apărut câteva patinoare noi, dar le poți număra pe degetele unei mâini ciunge.

Ion Țiriac a construit unul în Otopeni, cu sprijinul primăriei, și o folosește pe Simona Halep ca vector de imagine pentru a atrage clienți din Capitală. La Brașov, patinoarul a costat cu mult mai mult decât cele din Ungaria.

Puținii copii care vor să mai facă hochei se antrenează la AFI Mall printre bucureștenii ieșiți la cumpărături, cu stomacul burdușit de fast-food.

Vorbim despre un sport, hocheiul, la care naționala lui Tureanu, Pisaru, Varga și Gall a învins cu 5-4 Statele Unite, o echipă cu 9 profesioniști din NHL, la Mondialul din 1977.

La hochei, ungurii ne depășesc acum cu mult, iar în 2016 au învins Belarus, în prima victorie la un Campionat Mondial după 77 de ani!

Mai vreți?

Ungaria este a doua țară din lume ca număr de medalii de aur la Jocurile Olimpice pe cap de locuitor, după Finlanda. 

Au 177 de medalii de aur la Jocurile de vară și, acum, una la cele de iarnă.

La 10 milioane de locuitori.

România are exact jumătate din medaliile de aur ale Ungariei, 89, la o populație aproape dublă.

De ce copiii pustei sunt mai buni decât fiii Carpaților?

Răspunsul are o rădăcină: ei au etica muncii în sânge.

Și mai au gheață.

Comentarii (57)Adaugă comentariu

Ion Gheorghe (4 comentarii)  •  25 februarie 2018, 14:35

NU INTELEG ! NU INTELEG DECE ZIARISTII DE LA GSP S-AU OCUPAT ASA DE PUTIN DE OLIMPIADA. NICI MACAR UN TABEL CU REZULTATE SI CATEVA COMENTARII SIMPLISTE NU ATI DAT. SAU VA ESTE RUSINE SA SE EVIDENTIEZE DEZASTRUL SPORTULUI (SI NU NUMAI) DIN ROMANIA ?

vasco (55 comentarii)  •  26 februarie 2018, 7:35

AAA,deci erau chinezi de fapt..Ma si miram.

sylvain (2 comentarii)  •  26 februarie 2018, 10:33

Lui Max. Poate asa este cu Nobelurile, dar au fost acolo. Dar romanii nici acolo nu au fost. Legat de atribuirea pe nedrept a unor inventii. Ungaria nu este o putere mondiala care sa aiba atata putere financiara si influenta politica, ca sa poata sa faca astfel de lucruri. Si eu m-am referit la inventiile care au fost recunoscute international acestor maghiari. Sunt si multe inventii contestate, la alea nu m-am referit.

Levente (1 comentarii)  •  26 februarie 2018, 19:23

Asiatici, ce mai... :D

egon (1 comentarii)  •  26 februarie 2018, 23:55

some said it here aaa... they are Chinese, well they have a Hungarian mother and a Chinese father, they were born in Hungary and a family leave there since. certainly they look more Chinese......

Robert (1 comentarii)  •  27 februarie 2018, 19:26

Findca unii au afirmat aici ca fratii Liu sunt chinezi naturalizati in Ungaria, vin cu o prezizare, cei do ifrati Liu impreuna cu surioara lor de 16 ani sunt nascuti toti trei la Budapesta, tatal este un prosper om de afaceri chinez, stabilit in 1987 (deci in epoca comunista ) in Ungaria care a solicitat si a obtinut cetatenia maghiara in 1990. LA Budapesta a infiintat compania sa care la ora actuala se ocupa de IT si tot aici a cunoscut-o pe mama celor trei, Szabina Szabo, economista care lucra la o firma de contabilitate. Baietii Liu au studiat de la gradinita si pana la facultate numai la Budapesta (actualment fiind studenti la Universitatea Tehnica din Budapesta), au fost legitimati numai la un club din Budapesta si au concurat numai pentru Ungaria. Iata ce spunea Sandor Shaolin Liu despre propria persoana: "eu sunt maghiar, limba mea materna e maghiara si in familie vorbim numai limba maghiara (mama baietilor nu stie chineza), m-am nascut la Budapesta, patria mea e Ungaria si eu concurez numai pentru Ungaria si nu voi concura niciodata pentru alta tara, nici macar pentru China...., vorbesc la fel de bine chineza ca si maghiara, dar nu am invatat-o la scoala, ci de la taticul meu, buncicii care acum traiesc in China si un profesor privat angajat de taticul meu. Iibesc China, e tara de origine a tatalui meu si a tuturor stramosilor dupa tata, dar patria mea e Ungaria.

oliver (1 comentarii)  •  28 februarie 2018, 9:43

buna scuzati daca nu scriu corect pe romaneste ! am citit comentarele ,si veau sa zic si eu ceva ce mi sa pare ca e probléma dece nu au romani medaliu de iarna .umbli mult la skiuri an tarile vecine am fost si la brasov pana ce parinti nu as permit sa duca copii mici la ski an romania pentru ka preturile as ka an elvetia si konditile ka an north koreia nu e de mira ka nu sant sportivi bun an romania ar putea fi si kopii romani buni la sport ka nu e diferenta ku un kopil german sau norvegian !

Comentează