Costin Ștucan

Ziarist 360°. Talentat, vigilent, suspicios, insistent, polivalent. Investigații, opinii, video content

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Costin Ștucan
Neuberții și paligorii

“FCSB a stat mult mai bine fizic decât CFR. S-a văzut clar că jucătorii lor aveau mintea limpede tot timpul și asta ți-o dă avantajul fizic față de adversar. Nu are importanță că jucătorii de la CFR sunt mai în […]

...

Frăsinescu, suspectul de serviciu

În doar 21 de minute ale meciului FC Argeș – Poli Iași 2-1, căpitanul oaspeților, Cosmin Frăsinescu, a comis două faulturi în careu, însă doar primul a fost sancționat de arbitrul Lucian Rusandu:

minutul 4, Gaitan pasează moale în spate, […]

...

Tănase, maestrul hipnotizator

“Văd un dans între ele, parcă e un vals vienez. Când să treacă o echipă în față, face pasul înapoi și începe din nou dansul. Iar valsează, apoi una stă iar pe loc când are șanse să se desprindă. Când […]

...

Prințul Mîșkin și „blatul” generației lui Hagi și Popescu

În era internetului, imaginile video de la meciul România – Spania 1-2, jucat pe 18 iunie 1996 pe Elland Road din Leeds, nu sunt ușor de găsit pe giganticul YouTube. Puține secvențe au mai rămas în spațiul online de la […]

...

Apărarea FCSB de lemn și geniul rotofei

0-1, 0-1, 0-1. Criza de rezultate în care a intrat brusc FCSB după un sezon pe care dădea senzația că îl gestionează neașteptat de sigur se poate adânci sau se poate spulbera etapa viitoare, cu Chindia. E simplu, fotbalul nu […]

...

Tatăl lui Ianis și tatăl lui V.

“Am mare încredere în el. Știu că poate într-o zi să câștige «Balonul de Aur». E decar, un foarte bun pasator și lovește foarte bine cu ambele picioare”, a spus Gică Hagi, după ce fiul său, Ianis, a dat un […]

Permalink to Tatăl lui Ianis și tatăl lui V.
marți, 13 februarie 2018, 3:00

“Am mare încredere în el. Știu că poate într-o zi să câștige «Balonul de Aur». E decar, un foarte bun pasator și lovește foarte bine cu ambele picioare”, a spus Gică Hagi, după ce fiul său, Ianis, a dat un gol din penalty contra lui Juventus. Colentina.

E cea mai recentă declarație dintr-o serie lungă în care tatăl își laudă băiatul. Cu un an înainte de Euro 2016, Hagi îl vedea pe Ianis titular la turneul final. Timp de aproape doi ani, l-a cerut la echipa mare a Fiorentinei. Nu s-au întâmplat nici una, nici alta.

Nemulțumit că viziunea sa asupra propriului fiu nu e împărtășită de alții, Hagi l-a adus pe Ianis înapoi la Ovidiu și-i dă tot timpul din lume în echipa Viitorului în speranța că-i va deschide drumul spre Balonul de Aur.

Nu discutăm acum și aici despre subiectivismul unui părinte.

Până la urmă, nu e nimic rău în a-ți apăra copilul într-un fotbal în care banii produc invidii, răutăți și o concurență la sânge. Hagi are tot dreptul să-l apere pe Ianis și, în plus, deține uneltele pentru a-l ajuta consistent în carieră.

Singura precizare care trebuie făcută este că părinții altor copii au aceleași drepturi cu Gică Hagi.

Dar ei nu au nicio apărare împotriva patronilor din fotbal.

E cazul unui puști pe care-l vom identifica deocamdată doar cu inițiala V.

Acum trei ani, părinții săi au apelat disperați la jurnaliști. V. avea 15 ani și juca meci de meci la grupa lui de vârstă de la Academia Hagi. Dovada că mijlocașul era considerat un mare talent stă și în interviul video acordat pentru site-ul clubului, o onoare rezervată jucătorilor în care conducerea își pune speranțe serioase.

Marele vis al lui V. – un copil dintr-un orășel de la poalele munților – fusese să ajungă la academia lui Hagi. Nici nu i s-a îndeplinit bine dorința că totul s-a risipit din cauza unei “Declarații pe Proprie Răspundere” pusă de conducerea Academiei sub nasul părinților săi.

Actul prevedea că părinții trebuie să plătească toate cheltuielile și investițiile Academiei în cazul în care fiul lor pleacă la un club din străinătate sau refuză să semneze la 16 ani un contract de profesionist cu clubul lui Hagi.

Teoretic, e doar un mod prin care un club formator de jucători se protejează împotriva posibilei trădări a acestora, iar cei mai mulți dintre părinți îl semnează cu ochii închiși.

La o privire mai atentă, o familie trebuie să dea înapoi Academiei salariile și primele antrenorilor, preparatorilor și staffului tehnic, salariile conducerii, salariile doctorilor și masorilor, cheltuielile zilnice cu masa și transportul, cheltuielile cu transportul și cazarea la toate meciurile oficiale și amicale, cheltuielile cu terenurile și cu echipamentul precum și cheltuielile de promovare a copilului.

Pare un târg corect, deși e greu de imaginat cum poate fi făcut un calcul precis pentru fiecare copil în parte.

Dar actul mai conține o clauză.

Pe lângă toate cheltuielile de mai sus, părinții se obligă să plătească 150.000 de euro reprezentând, atenție, “contravaloarea conceptului tehnic și tactic (know-how) implementat de specialiștii clubului”.

 

Haideți să ne imaginăm o situație extrem de probabilă. Un copil provenind dintr-o familie săracă vine la Academie, dar nu joacă din motive subiective, iar progresul lui e pus în pericol. Părinții săi vor să-l transfere la alt club, dar conducerea se opune.

Ce soluție au părinții?

De unde plătesc ei “know-how” în valoare de 150.000 de euro pentru a obține libertatea copilului lor minor?

Părinții lui V. provin dintr-o clasă socială de mijloc, dar au refuzat să semneze declarația. Li s-a părut o formă de șantaj inacceptabilă.

“Din acel moment, fiul meu nu a mai jucat. Fără explicații. Toate încercările mele de a discuta cu Hagi și cu oamenii din conducere s-au lovit de un zid. Am vorbit cu un avocat care ne-a spus că acea clauză e undeva la limita legii. Sunt mulți alți părinți care nu vor să semneze declarația, dar le e frică”, povestește tatăl lui V.

Și lui îi este frică să vorbească asumat, deși fiul său nu mai e legitimat la Academie.

Deprimat de schimbarea statutului său din talent în indezirabil, adolescentul V. nu a vrut să se mai prezinte la antrenamente. Cazul a ajuns la comisiile FRF care i-au dat dreptate în două rânduri clubului lui Hagi. Tatăl său nu s-a oprit și a mers la TAS.

Chiar înainte de începerea procesului din Elveția, avocatul Academiei a contactat familia cu propunerea de a-și retrage acțiunea în schimbul libertății.

Tatăl lui V. a acceptat, deși a fost condamnat inclusiv de prieteni. “Mi-au zis că nu sunt sănătos și că ei și-ar duce copiii și pe jos la Hagi”.

Fiul său a ajuns la un club din București și în primul sezon a câștigat Cupa României și a jucat finala campionatului la categoria sa de vârstă. În finala Cupei, a marcat golul care a închis meciul.

În acel an, fosta lui grupă de la Academia Hagi nu a câștigat nimic.

Bun, se vor întreba mulți, și care e morala poveștii?

Cu un an și jumătate mai mare decât V., Ianis Hagi a trăit și el senzația că nu mai e dorit de un club. După 18 luni în care n-a făcut pasul la echipa mare a Fiorentinei, s-a întors acasă.

Tatăl său nu a semnat cu clubul italian nicio declarație pe proprie răspundere, însă a fost extrem de indignat de prețul mai mare cerut pe Ianis la plecare:

“Dacă nu era aşa bun, de ce mi-aţi cerut atât de mulţi bani acum? Fără să joace? N-a jucat un an şi jumătate şi m-a costat mai mult! Cum poţi să ceri o sumă mai mare pentru un fotbalist care nu a jucat şi nici nu-i dai vreo şansă să-şi arate valoarea?”.

Fără să-și dea seama, probabil, de ironia sorții, Hagi a fost pus să plătească “know-how”-ul investit de Fiorentina în Ianis timp de un an și jumătate.

Iar asta l-a iritat profund, deși academia sa procedează identic.

Hagi a plătit.

Aici e diferența dintre el și părinții lui V.: patronul Academiei își permite să-și elibereze fiul din lanțurile fotbalului modern.

El are cheia pentru că și el folosește lacătul.

PS – Scriu rândurile astea la câteva ore după publicarea articolului, ca urmare a comentariilor. Există un curent conform căruia pretențiile lui Hagi „sunt justificate”, întrucât „Academia nu e organizație de caritate”.

De acord. 

Dar cerându-le părinților să acopere cheltuielile cu salariile tuturor angajaților, de la președinte la masor,  Hagi percepe o dată „know-how”-ul oferit de Academie. Nu acești angajați plătiți de club îi oferă tânărului jucător noțiunile de fotbal îmbibate cu filosofia lui Hagi? Nu de asta i-a angajat Hagi?

De ce să mai ceri 150.000 de euro pentru același lucru?

Conform regulamentului, un club formator nu are voie să încaseze sume de transfer pentru copiii sub 16 ani. El primește o sumă stabilită de federație, o grilă. 

În România, grila lui V. după doi ani petrecuți la Academie ar fi fost de 2.000 de euro. 

În Anglia, grila lui anuală ar fi fost de 40.000 de lire sterline, în cel mai bun caz. Înmulțit cu numărul de ani, ar rezulta 80.000 de lire sterline. Tot e mult sub clauza percepută de Hagi pentru „know-how”, după deducerea celorlalte cheltuieli.

Însă acești bani nu pot fi ceruți părinților printr-o declarație pe propria răspundere. 

Aceasta este o găselniță românească prin care părinții sunt puși sub presiune pentru a nu părăsi Academia. 

Comentarii (252)Adaugă comentariu

Argus (6 comentarii)  •  13 februarie 2018, 18:49

"nati-o franta ca ti-am dres-o!" ! Care-I idea "maistre" intr-ale cancanului? Va sa zica, Hagi, ca pe el il ataci, LA PROPRIU, nu ar vrea binele copilului, ci doar " sa recupeze TOATE cheltuielile facute de club pentru pregatirea acestuia. Daca ai fi fost bine intentionat, ai fi publicat si care-s cheltuielile facute intr-o luna de pregatire (alimentatie, preparator fizic, ethnic s.a.m.d.! Pai cum mama naibii (scuzepentru..."mama...") sa ajuti in tanar sa ajunga la performanta dupa care acesta sa-si ia "lumea-n cap" (sa te lase cu "buza umfplata"), valoarea la care a ajuns datorandu-se pregatirii asigurate (atentie dle. Stucan! Atentie MARE!) CU BANII INVESTITI de acelasi Hagi pe care-l acuzi de incorectitudine! Cu buna stiinta stergi cu "buretele de rea vointa", meritele incontestabile ale celui care a facut pentru fotbalul romanesc mai mult decat a facut FRF de-alungul anilor! Hagi merita in continuu LAUDATIO si nu s"balacareli" ce tin de neimplinirile unui tanar jucator care, in opinia mea, a fost prost sfatuit de parinti. Cu scuze daca am fost prea "ditrect", dar am considerat ca in acest caz "vorba dulce" nu te-aduce ...". Cele bune, cu in bun "sfetnic" intr-ale obiectivitatii!

Cris (6 comentarii)  •  13 februarie 2018, 18:50

Lucrurile sunt grave pe acest site. Si e greu de spus ce e mai grav. 1. Faptul ca un baiat, total nepregatit intr-un domeniu de specialitate (comert, economie), poate publica un articol in care tinde sa nege regulile pe care se bazeaza o persoana juridica de drept privat (societate comerciala)? In speta regula clauzei contractuale impusa pentru protejarea investitiei. Toate clauzele respective sunt nu doar legale, dar inclusiv morale, fiind de la sine inteles ca acestea au un dublu rol: de a proteja investitiile in junior (alimentatie, cazare, medicamentatie, antrenament, salarii si indemnizatia juniorului, etc.), respectiv de a garanta posibilitatea unui profit (asigurarea ca poate vinde produsul in care a investit, fara ca acesta sa-i fie indepartat gratis). In asa ceva consta scopul activitatii oricarei afaceri private din lumea asta. 2. Faptul ca acest site creeaza posibilitatea ca orice neavenit, total nepregatit in domeniul discutiei si, prin asta, fara o minima capacitate de deductie logica, sa adere la teza falsa a articolului si sa intareasca ideea de negare a criteriilor pe care se consolideaza afacerea privata? Asta dovedeste cat de deficienti ne sunt compatriotii si cat de prost inteleg temeiul dreptului la libertatea de exprimare (ei intelegand ca prin temeiul acestui drept, dincolo de garantarea sa abstracta si generica, inseamna ca te poti exprima in legatura cu orice si oricand, chiar daca iti lipsesc minimele cunostinte in domeniul supus discutiei). 3. Compararea situatiei juniorului V cu cea a lui Ianis la Fiorentina este vadit gresita. In cazul juniorului V, acesta este cel care din proprie initiativa initiaza accederea la un club de fotbal, in scopul formarii de catre club pentru a deveni in viitor un jucator de fotbal (iar in situatia asta este absolut fireasca clauza privind protejarea investitiei in tot procesul de formare, intrucat nu este certa a priori atingerea vreunei valori, si, in plus, capitalizarea unui profit financiar, daca se confirma valoarea in urma formarii datorate exclusiv clubului,, capitalizare urmarita potrivit obiectului de activitate a clubului – „Academie...”, deci club de formare a juniorilor, nu doar club participant in competitii sportive). Pe cand in cazul lui Ianis, clubul Fiorentina a fost cea care a initiat oferta de cumparare a serviciilor sportive ale jucatorului. Iar obiectul unui astfel de transfer, initiat de catre club, nu se confunda cu formarea unui junior a carui valoarea este incerta. Un astfel de transfer bazat pe plata unei sume de bani atesta valoarea asumata a fotbalistului si include scopul materializarii serviciului cumparat, adica utilizarea acestui jucator in beneficiul propriu. Un astfel de transfer are un dublu scop: beneficierea de serviciile jucatorului, respectiv urmarirea obtinerii unui profit viitor din vanzarea acestuia. Si in acest caz se introduc clauze contractuale, dar diferite de cele regasite in cazul unui contract de formare a juniorului. Clauzele in acest caz nu urmaresc sa protejeze investitia in formare (caci asta se presupune ca exista din moment ce l-ai achizitionat contra unei sume substantiale platite expres pt a beneficia de valoarea confirmata asumat), ci in obtinerea unui randament maxim din activitatile fotbalistice si, eventual, la revanzare, a unui profit sau macar a recuperarii investitiei.

George (1 comentarii)  •  13 februarie 2018, 18:52

Super editorial. OMFG. Tati incearca alta meserie. Ai schimbat degeaba ziarul. Forza............. Rossa. LOL!

constantin megelea (1 comentarii)  •  13 februarie 2018, 18:53

De ce va mira un astfel de contract , ca sa ma pronunt astfel , ACADEMIA GHEORGHE HAGI are un concept sanatos . Inainte de anii 90 , orice institutie de invatamant , Scoala Profesionala , LIceu Industrial sau orice Institutie de Invatamant Superior aveau contracte cu terte Untati Economice de pe intreg teritoriul ROMANIEI ,iar marile Cluburi de Sport din tara ,va relatez in cunostinta de cauza , in speta Marele club STEAUA BUCURESTI , aveau aceleasi concepte . Fratele meu Gheorghe Megelea , primul atlet Roman care a adus ROMANIEI PRIMA MEDALIE OLIMPICA ATLETISMULUI ,PENTRU BARBATI , LA OLIMPIADA de la MONTREAL 1976 . Dupa un an a ramas in Anglia la un concurs de Atetlism . Tatal meu a trebuit sa returneze Contravaloarea echipamentului sportiv si al transportului la competitia la care a participat . Tot ce v-am relatat mai sus este adevarat , iar cele ce se intampla la ACADEMIA HAGI sant corecte intrutotul !

Argus (6 comentarii)  •  13 februarie 2018, 18:55

"smecheria" prin care nu accepti critica ("...duplicat, se pare ca ai mai spus asta..." credeam ca-I "patent Cristina Geambasu", dar vad ca ti-ai insusit-o (smecheria, nu calitatea articolelor lui Geambasu, din pacate!). Una peste alta, ai "dat" in Hagii, fiind in fel de "GIAC CONTRA"- la propriu!

Bihorean (2 comentarii)  •  13 februarie 2018, 18:58

stucane: prost ai fost, prost ai ramas ! Tu ai vrea ca o firma sa investeasca in cineva, fara a cere ceva in schimb ? Traiesti inca in comunism si astepti ca tuturor sa li se cuvina tot.

Dinu (1 comentarii)  •  13 februarie 2018, 18:59

Stucan, ai cumva propria afacere si ti-o intretii? Nu. Ai copil si stii cum gandesti in calitate de parinte? Nu. Te compatimesc, ai o viata trista. Bucuriile tale constau in a lovi in unul si altul parsiveste (ultimul exemplu e cand te-ai dus cu camera ascunsa la FR de Bob, nu te-ai dus cu intentia de a obtine o reactie, ci te-ai dus chitit de a-l prinde in offside pe presedinte). Realizezi macar ce om mic esti?

Bradut (5 comentarii)  •  13 februarie 2018, 19:00

Mai urmeaza play-out-ul. Dupa care, out.

ion ion (3 comentarii)  •  13 februarie 2018, 19:02

Da, fraților! Ca fotbalist a fost unul excepțional! Din păcate, ca om, s-a dovedit in diverse și nenumărate situatii lipsit de modestie, de intelect, caracter, becalian, plin de tupeu! de fapt, la 16 ani era plin de tupeu in fața găștii Mircea Sandu, altfel n-ar fi rezistat! I s-a dat nas și - comparati-l cu Zidane, de ex! - chiar se crede rege! ***! Credeti ca a adus bani de acasa sau a dus bani acasa pt Academia Gh.H?! Doar becali a castigat mai mult ca el din fotbal! Cand formezi jucatori in conditiile financiare prevazute in contract, apoi vinzi pe milioane... Pe Râmniceanu l-a vandut ca sa rascumpere odrasla Hagi! Daca nu purta numele ăsta nu juca nici in divizia a 4-a! Iar acum ameninta ca pleaca in strainatate, s-a saturat de Romania! El n-a facut „academia” (o blasfemie pt cuvantul ACADEMIE, care inseamna fos stiintific si cultural!) doar pentru profit material si de imagine, nu urmarind sa infiinteze o echipă de traditie si cu performante sportive constante! O vinde si ajunge in faliment, in cativa ani. Și-o sa spuna ca iar a fost persecutat, boicotat! Judecati si voi atent! Bravo, Ștucan!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

vasco (55 comentarii)  •  13 februarie 2018, 19:03

El face ce au facut altii la vremea lui cu el,adica l-au pompat cu forta,la 17 ani la nationala,apoi la Steaua,impus intr-o formula de echipa care nu avea nevoie de el,mai mult incurca jocul,fiind poreclit franarul.Asa e el obisnuit ca poate sa faca orice,doar el e Hagi.Poate asa mai inteleg si unii dintre adulatorii lui ce fel de om e .Campionatul de tineret s-a desfiintat dupa conspiratia lui ,a cumnatului si fratilor samsari,ca sa-si faca ei academii,scoli de fotbal si sa vanda numai ei jucatori.Pentru ca ei sunt cei "care au facut mult pentru fotbalul romanesc"...Fotbalul romanesc a inceput si se termina cu ei.Daca si cei de dinaintea lor ar fi facut la fel ca ei...unde ar mai fi ajuns?***...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

ion ion (3 comentarii)  •  13 februarie 2018, 19:04

pardon, FOR, nu fos!

BogdanC (1 comentarii)  •  13 februarie 2018, 19:21

Vad ca majoritatea comenteaza doar ca sa nu taca! Ati citit cumva REGULAMENT PRIVIND STATUTUL ȘI TRANSFERUL JUCĂTORILOR DE FOTBAL ??? Se gaseste pe site-ul FRF si este in acord cu legislatia internationala! La Articolul 10 - Contractele jucătorilor profesionişti : 5. Un jucător poate încheia un contract, în mod nemijlocit, dacă a împlinit vârsta de 16 ani. Prin nemijlocit inseamna ca poate incheia un contract cu orice echipa vrea, este alegerea lui, fara a fi conditionat de acea mizerie de declaratie sau de orice altceva. Ceea ce face Hagi prin acel contract este ilegal si poate fi desfiintat oricand. Ma surprinde ca FRF nu s-a sesizat, iar domnul Stucan nu a facut referire la articolul 10 punctul 5.... Despre datoriile de la Viitorul si Academia Hagi nu se mai aude nimic? Si-a gasit investitori sa acopere datoriile??? Nu vreau sa comentez despre transferul lui Ianis Hagi su despre "calitatile" lui fotbalistice, poate data viitoare...

Cristi (1 comentarii)  •  13 februarie 2018, 19:26

Foarte corect, domnule Stucan. Apreciez stilul dvs de a exprima adevarul, indiferent ce personaje sunt implicate. Bravo, dvs si dlui Tolontan.

smdb (4 comentarii)  •  13 februarie 2018, 19:30

Stucane, ai vazut investigatiile lui Tolo, ai privit cu invidie, si ai zis ca ce drecu' poti si tu, doar nu e asa lung drumul de la misto ieftin (vezi parodia ta de emisiune jesepe live) la jurnalism adevarat, corect? Gresit! :)) Documentul de care vorbesti tu nu e "SECRET" deloc, din contra, e pus la dispozitie tuturor parintiilor copiilor de la academie. Tot ce scrie acolo e perfect LEGAL SI MORAL. Imoral ar fi sa ai un copil in care ai investit 6,7, 10 ani si care la 16 ani sa te lase cu ochii in soare in loc sa semneze un contract cu tine, iar banii care ar trebui sa-i iei tu pe el (pe buna dreptate) ii ia un samsar alunecos gen fratii Becali, care n-a pus umarul nici 1% la formarea copilului. Stai tu linistit si sezi bland ca daca vreun copil e slab si n-are sanse sa joace, la 16 ani ori semneaza contract ori pleaca pe o suma modica, nu-i pretinde nimeni banii pentru formare. Documentul respectiv e pur si simplu o forma de a te proteja sa nu-ti fure altul (samsarul, sau agentul sa fim eleganti) munca. Pana la urma Hagi are un business acolo, nu e Crucea Rosie. Astfel de contracte existe peste tot in lume si nu doar in sport. Nimeni nu investeste in tine fara sa se protejeze, asa merg lucrurile intr-o economie sanatoasa. Si parte cu know-how-ul :))), pai Stucane, te invata Hagi cum sa dai cu piciorul in minge, nu 'neica nimeni de la coltul strazii, poti fi sigur ca vorbim aici de un know-how cu valoare. Stucane, stucane, nu mai bine ramaneai tu la emisiunile tale de misto de clasa a 4-a, mai un Becali, mai un Lutu, un Nistor... acolo-i de tine... Nu te baga tu in lucruri care-ti depasesc (cu mult) capacitatea intelectuala...

a dica (55 comentarii)  •  13 februarie 2018, 19:39

Extraordinar, ce mare secret descoperit de "investigatorul" Stucan. Sa-ti faci nume injurand personalitati este cel mai simplu si neprofesionist mod de a face presa. Mai ales ca se gasesc destui care sa puna botu'. Si din pacate Hagi e o tinta ideala, caci nu cred ca ai avea curaj sa te tii asa scai de Ibrahimovici, spre exemplu. S-a mai adunat ceva venin ce trebuia scuipat in obrazul lui Hagi? Altfel unde-i oportunitatea articolului? Sau Hagi si Academia lui sta unora in gat. Mai e si Ianis care, surpriza!, chiar stie sa joace fotbal. Cel putin la nivelul tarii noastre si pentru categoria lui de varsta. Din fericire sunt si oameni care mai au discernamant si ceva bun-simt.

EugenQy (5 comentarii)  •  13 februarie 2018, 19:44

Imi cer scuzele de rigoare pentru cum va suna, dar se pare ca n-ati citit cu destula atentie articolul lui Stucan. Pe el nu il deranjeaza ca academia respectiva a pus clauza despre care se vorbeste , ci il deranjeaza ca nu toti parintii copiilor isi pot permite, asa ca Hagi sr. sa isi plateasca obligatiile ce decurg din clauza, care e CORECTA in substanta ei, dar in fata careia, din postura de tata, Hagi sr. a reactionat vehement. ASTA il deranjeaza pe Stucan sau cel putin asta lasa se inteleaga, ca l-ar deranja.Mult ma mai mir ca la principii sutem buni, dar nu luam aceeasi atitudine si contra nui personaj nociv al sportului romanesc numit gb, om care isi bate joc efectiv de Flory ria sportiva a celui mai galonat club din tara noastra si in acelas timp isi bate joc de. Fotbalistii proprii, de Antrenorii lui de spectatorii, de suporteri, de sustinatori si chiar de intreg fotbalul si sportul romanesc. Personajul amintit NU VREA sa PLATEASCA Banii cuveniti Clubului Sportiv al Armatei STEAUA Bucuresti. Dar spre stupoarea mea pe el nu il infierati cu aceeasi mnie proletara ca pe tatal lui V. care n-are banii pe care ar trebui sa ii dea clubului academiei Viitorul . Dobos ce oare ????

Leo (3 comentarii)  •  13 februarie 2018, 19:44

Un articol execrabil! Hai sa dam in Hagi ca sa facem trafic. Stucane, prin articole de genul asta nu faci altceva decat sa transformi GSP intr-o fituica oarecare .

adi_stelistul (35 comentarii)  •  13 februarie 2018, 19:51

@ BogdanC Dacă te uitai și în dicționar la semnificația cuvântului "nemijlocit" poate te abtineai de la postarea aia didactică. Sau, cine stie, poate nu.

Marius (2 comentarii)  •  13 februarie 2018, 19:52

Stucan,mult adevar in ce ai scris,romanul tot prost o sa moara . Gica Hagi,cea ce tie nu iti place altuia nu-i face!

D,Has (1 comentarii)  •  13 februarie 2018, 19:54

Domnilor chiar ați vrea ca Ianis să plătească aceleași taxe ca și ceilalți elevi,la academia lui taică-su? În ce lume trăiți fraților? Nu mai aveți ce scrie? Dcormoniți ...poate , poate găsiți ceva murdar. Rege...u și-a tras el titlul, ci noi admiratorii și voi ziariști l-au dat. Că nu are școală prea multă ca să vorbească elevat, asta e altă problemă, dar dumneavoastră ”Ion Ion” și ”Vasco” ..oare de ce vi s-a moderat (corectat) comentariul......CĂ AVEȚI UN VOCBULAR F.F.F. ELEVAT !? Ce ușor găssiți pete pe haina altora, dar cele de pe propria haină nu! Domnule Ștucan...ce ar fi dacă te-ai rezuma numai la comentariile de la meciuri , adică de a prezenta ce se întâmplă, în timp real, într-un meci ...și lasă temele astea de anchete , de caracterizare caracterială a altor persoane. Când nu ai sufletul curat nu scormoni în viața altora...Cred că ști la ce mă refer ?! Nu copia pe alt anchetator ”marele detectiv TOLO”!!! Altă figură sinistră care a uitat să-și facă meseria de comentator sportiv...măcar dacă ar trece la altă publicație de profil detectivist.... Dl. Costin ...ascultăță...rămâi numai la sport ...e mai bine pentru toți. Hai să văd dacă mă moderați și pe mine, căci nu am spus nimic necivilizat HA!

adi_stelistul (35 comentarii)  •  13 februarie 2018, 19:55

@BogdanC Declarația despre care se vorbește în articol il priveste pe părintele jucătorului, nu pe jucător. Părintele nu e vizat de regulamentele FRF.

Don Geo (1 comentarii)  •  13 februarie 2018, 20:00

Felicitări! Un articol excelent! Hai sa îi vedem și defectele unui om de mare calitate. Gică, fii un om drept și corect!

tango (14 comentarii)  •  13 februarie 2018, 20:01

Domnilor am aflat "de pe surse" ca Dl Stucan sprijinit de GSP va face un imprumut masiv la banca si va infiinta o academie sportiva la care nu va exista niciun fel de clauza de formare etc, ca sa-i arate lui Hagi ca se poate si fara asa ceva!!! lasand gluma la o parte, Dl Stucan imi pare rausa iti spun dar ai dat din nou cu batul in balta si ai scris din nou un alt articol pt cei cu scoala putina si fara cea mai mica idee de afaceri. intr-un cuvant can-can curat! am citit comentariile si vazand cati iti lauda articolul sunt intristat de nivelul de cultura al romanasilor nostri inca tributari vechii mentalitati. Si o intrebare Dle CS: cand ai de gand sa scrii un articol la obiect, demn de un jurnalist adevarat?

Ady (1 comentarii)  •  13 februarie 2018, 20:02

Ce articol mediocru fara valoare, am si eu intrebare cum de platesc patronii sa scrii astfel de articole??? Chiar nu sunteti in stare sa scrieti un articol pe teme sportive si nu fituici de mahala si denigrare ale unor oameni care chiar au facut ceva pt tara. Apropo tu ce faci pt tara ta, te-ai intrebat ce e ala patriotism? Habar nu ai probabil.

di livio (9 comentarii)  •  13 februarie 2018, 20:02

ai semanat vint si ai cules una suta comentarii...numa vezi sa nu te stearga Geambasu din invidie...ca el ce nu-i convine, sterge...aia cu cnauhau ii beton...vorba lu cpt.Ahab, cnauhau o fi impecabila tehnica de simulare a lu F Tanase...il avansam maior si-i dam si pensie speciala...de la buget direct

dan t (19 comentarii)  •  13 februarie 2018, 20:04

nu e singurul! stiu din surse absolut credibile ca si la fcsb exista cam tot asa ceva! semnezi cum nu vei spune nimic din ce se intampla acolosau ce se vorbeste cu tine de catre oficialii clubului! si e credibil! ati auzit pe vreun jucator de la fcsb,sa zica ceva de conducere? de bani,de contract? se zice numai ce e voie in contract

SaruptUnburlan (1 comentarii)  •  13 februarie 2018, 20:04

>De unde plătesc ei “know-how” Clubul care-l fura plateste. De ce e corect sa-l invete Hagi si angajatii clubului fotbal moca pentru ca altii sa culeaga mai tarziu roadele ?? Absolut orice club si academie din lume stipuleaza taxa de formare.

diaconu (1 comentarii)  •  13 februarie 2018, 20:08

O sa plâng mult daca pleaca din România. Mai sunt vreo 3 mil. plecati si nu plânge nimeni dupa ei. Unii au impresia că tot fotbalul românesc se învârte doar in jurul lor, și țărisoara asta chiar nu s-ar descurca deloc fără ei. Drum bun omule și dacă poti, te rog sa-l inviți si pe celălalt care plimba o mapa sub braț de vreo 20 de ani, spunând că lucrează la unele ”proiecte”, dar acum vad că și-a gasit un cuibusor la guvern, tot pe ”teme” fotbalistice. Că nu erau destui acolo, pătați, s-a mai dus și el că probabil proiectele lui au eșuat.

dinamo_fan (41 comentarii)  •  13 februarie 2018, 20:09

@adi_stelistul. probabil era o continuare a unei idei de-ale mele scrisa in acelasi comentariu cu raspunsul dat tie. si despre valoarea juniorului impartasesc aceeasi parere cu a ta.

Roman (1 comentarii)  •  13 februarie 2018, 20:11

Esti incredibil de penibil... mizerie de articol... de asta este românia unde este.. din cauza oamenilor ca tine.. Nu stim sa apreciem pe nimeni si nimic.. ***..

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Boby (1 comentarii)  •  13 februarie 2018, 20:11

Eu sunt curios cind e ziua lui V si citi ani implineste :)

dinamo_fan (41 comentarii)  •  13 februarie 2018, 20:12

@Macris. daca ai cumva acel document "ultrasecret" sau macar sa citezi din el chiar ar fi recunoscator. chiar ar fi interesante acele informatii de la academii de renume international de genul celei mentionate de tine.

17 Nentori Tirana (53 comentarii)  •  13 februarie 2018, 20:13

Scolile private costa. Ma mira ca Hagi isi asuma riscul sa educe mii de tineri gratis. Pentru Academia lui a scos pina in prezent peste 10 milioane euroi din buzunar. Nici Nastase nu si-a putut trimite copilele fara sponsorizare la o scoala buna. Sint mii de scoli. Ai auzit spre exemplu de Collège Champittet ? Ai ***, vrei ? Daca faci dovada ca poti sa scoti 90 mii de franci pe an poti sa trimiti un CV al ***. In schimb Hagi e un „brand“ - cum va place voua sa vorbiti. Hagi a dat deja peste 100 jucatori Ligii Profesioniste, a dat piine alba unor ... Hagi e un Domn caci nu le cere parintilor sa faca dovada ca pot plati. Fara acordul parintilor Hagi nici nu poate inregimenta un minor. Exact atit e si acest „document secret“ ! Treaba cu cei 150 mii este egala cu ZERO pentru orice tribunal, nu numai pentru TAS, e menita doar sa constientizeze parintii, caci unii chiar au tendinta sa devina apoi din tractoristi mamageri ai lu ivan cel mare al lor, scos pe piata de Hagi din banii lui. Daca parintii s-au informat, au primit acelasi raspuns si de la Academie dar si de la avocati. --------------- PS Stucane tata, tu esti baiat bun dar exagerezi putin cu matematica. Cit timp Ianis a pierdut vremea la macaronari tata lui Ianis i-a facut oameni pe Coman, Nedelcu, Marin, … Cu Ianis, om trai si om vedea. Cu Ianis Hagi Nr. 10 la C E ar fi fost un interes mai mare pentru „brandul“ Romania. Meciul cu Albania nu l-a vazut aproape nimeni. S-a perdut v-un jurnalist strain pin hotelu tricolorilor ? Care, nume, prenume ?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

adi (1 comentarii)  •  13 februarie 2018, 20:14

Exista o vorba ( un proverb ): cine poate oase roade, cine nu, nici carne moale !

talpaiadului (11 comentarii)  •  13 februarie 2018, 20:15

Eu il respect pe Hagi pentru tot ce a facut pentru fotbalul romanesc. Merg chiar mai departe spunand ca nu exista si nu a existat vreodata un om in fotbalul romanesc care sa fi facut mai mult bine decat Hagi. Dar nici Hagi si nimeni in lumea asta nu e perfect, iar Stiucanul a facut aici o paralela cat se poate de corecta intre cei doi tineri fotbalisti si parintii lor. Jos palaria Stiucane pentru un articol foarte bun si respect in continuare Gica Hagi pentru tot ce face pentru fotbalul romanesc!

IMGB (7 comentarii)  •  13 februarie 2018, 20:16

Foarte bine domnule Stucan ! Baiatu' asta a lui Hagi n-are nici o stofa de fotbalist ... eu am vazut asta inaintea Fiorentinei . Ta'su i-a bagat in cap ca-i fotbalist ....cum si lui i-a intrat in cap ca-i ''rege'' . Regele cel adevarat este deocamdata NICOLAE DOBRIN ...care juca si singur ... Hagi a avut noroc de o generatie mai talentata , un jucator bunicel dar nu rege cum rag anumite ziare ! Ce-i lipseste lu' ''rege'' ? .... 2-3 ani de bahaus ca sa intre in gasca fotbalistilor, makedonilor si conducatorilor de club puscariasi ....

dinamo_fan (41 comentarii)  •  13 februarie 2018, 20:20

@ EugenQy. tu citesti ce scrii ? sau faci cum spun batranii "legatura de la mana pana la gura" ? Pai un parinte daca nu-si permite sa plateasca acea suma are 2 variante. 1 - sa caute alta academie de la inceput si 2 - sa semneze la 16 ani cu Academia Hagi. Nimeni nu forteaza nici un parinte sa semneze. Parintele cand semneza isi asuma niste lucruri la fel cum si Academia isi asuma niste lucruri. Trebuie sa niste probleme la mansarda sa semnezi in primul rand si apoi sa incalci clauza intentionat stiind ca nu-ti permiti sa platesti. Mai o vorba tot din batrani: prostia se plateste.

Adrian (7 comentarii)  •  13 februarie 2018, 20:20

Din nou un articol care dovedeste ca in romania nu numai ursi carpatini si mineri *** ci si oameni care isi fac griji privind comportamentul animalic al unor personalitati din sportul romanesc, deci din societatea romaneasca. Da, Hagi este un baiat simplu "ajuns" cu mentalitate de bisnitar. Nimic deosebit, un becalian de neam. Ma mira ca si aici, si la Articloul in care demascati animalul din Dan Petrescu, sunt cativa postaci ce incearca in stil stalinist, s-a va denigreze calatile jurnalistice si cele umane. Ma intreb daca o fac de buna voie sau sunt "inspirati" de altii? ***, Stiucan arata ce om de 2 RON e *** Hagi; cum e vorba aia: "ce tie nu-ti place, altuia nu-i face."

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

a dica (55 comentarii)  •  13 februarie 2018, 20:21

@ dinamo_fan, cris, adi-stelistul, s.a. Corecte observatiile voastre si utile pentru ce-i care-i canta lui Stucan in struna, din nestiinta, ura sau invidie. Problema acestui anti-Hagi declarat este ca periodic inventeaza cate ceva pentru a-l lovi, vazand ca pe Hagi chiar il afecteaza, uneori reactioneaza neadecvat (vezi declaratia cu plecatul), pentru ca el tine mult la parerea oamenilor, mai ales a celor de fotbal. Dovada ca pe olteni, a caror galerie il injura cel mai abitir, nu conteneste sa-i laude. La fel procedeaza si cu ceilalti impatimiti, mai ales cei din marile galerii. @ EugenQy. Fals! Niciun parinte, sarac sau bogat, nu va trebui sa plateasca ceva daca respecta intelegerea. Singurii care platesc cheltuielile cu antrenorii, echipamentul, turneele etc., sunt cei mici, sub 12 ani care nu au nicio obligatie fata de academie. La 12 ani se face selectie si raman doar cei care, in conceptia clubului, au sanse sa faca performanta. De aici preia Academia toate cheltuielile, si nu sunt putine. Ei nu mai platesc nimic insa trebuie sa semneze un angajament de loialitate. Simplu!

NaeM (3 comentarii)  •  13 februarie 2018, 20:50

Pt BogdanC(mesaj din 13.02/ora 19,21: " La Articolul 10 - Contractele jucătorilor profesionişti : 5. Un jucător poate încheia un contract, în mod nemijlocit, dacă a împlinit vârsta de 16 ani. Prin nemijlocit inseamna ca poate incheia un contract cu orice echipa vrea, este alegerea lui, fara a fi conditionat de acea mizerie de declaratie sau de orice altceva."--- In principiu asa este valabil pentru jucatorii ajunsi la varsta de 16 ani, varsta la care pot incheia contracte profesioniste, pana la 16 ani ei fiind(din punct de vedere legal) in stadiul de formare si initiere, stadiu in care se cheltuie fonduri mari si se formeaza interese si mai mari. Aceste cheltuieli au fost totalizate de FRF(dupa triumful "cazului Bossman" de-acum vreo 20 de ani) in conceptul de taxa de formare, in valoare de 3.000$, pe care noul club(sau parintele) o va plati clubului care l-a crescut daca acesta nu-si da acordul scris pe noul contract al jucatorului. La Academia Hagi aceste cheltuieli sunt, sa recunoastem mult mai mari, irecuperabile chiar. Declaratia de mai sus este profitabila pentru Academie doar daca jucatorul este un talent. precoce. Daca nu se semneaza declaratia, Academia va fi privata de posibilitatea de a obtine foloase materiale si de a recupera niste cheltuieli pentru ca este imposibil(practica o dovedeste peste tot in lume) ca o astfel de Academie sa fie independenta si pe profit.

dinamo_fan (41 comentarii)  •  13 februarie 2018, 21:20

@a dica. poate observi ca baietasii astia smecheri din redactia gsp care fac statuie zilnic unui penal eliberat conditionat si in general baga pe front page orice declaratie a unui penal din fotbal au o mare problema cu faptul ca nu se poate aplica in continuare legea junglei peste tot. adica sa nu fie in continuare niste prosti care formeaza jucatorii si niste baieti smecheri ca sa-i ia de gratis gata formati si castigati sa fie ei impreuna cu impresarii. ca pana la urma asa s-a ingropat performanta sportiva si descoperirea de talente in sport. toti antrenorii aia de la copii si juniori primeau niste bani de-o ciorba pentru descoperirea si formarea sportivilor. Iin general toti sunt muritori de foame acum sau traiesc din mila sau recunostinta putinilor sportivi care isi aduc aminte de ei si au de unde sa-i ajute.

Roberto (1 comentarii)  •  13 februarie 2018, 21:20

Ce luati foc atatia? Articolul e bun si arata un singur lucru: Hagi e scandalizat cand fiul sau e tratat si el asa cum trateaza academia lui o investitie intr-un tanar jucator. Este normal sa se protejeze cumva in investitia facuta, atat Hagi (Viitorul) cat si Fiorentina. Ironia este faptul ca atunci cand se protejeaza el e ok dar cand o fac altii nu mai e ok... Atata tot. E la obiect si e adevarat!

gio (16 comentarii)  •  13 februarie 2018, 21:21

Tot citesc comentarile unora cum ca este justificat ca Academia sa puna asemenea conditii, sa recupereze toate acele cheltuieli, ca vezi Doamne trebuie sa-si protejeze investitia etc si efectiv ma minunez. Prima intrebare: parintii trebuie sa plateasca toate cheltuielile cu antrenorul care s-a ocupat de copil? Eu asa inteleg. Dar antrenorul ala a primit respectivul salariu pt a se ocupa de ZECI de copii, deci pe corecte ar trebui salariul impartit la numarul de copii de care s-a ocupat, ca doar nu s-a ocupat doar de V. Si tot asa cu celelalte cheltuieli. Acuma pe bune, este santaj si jecmaneala pe fata, Academia santajeaza parintii cu solicitare aunor sume de sute de ori mai mari decat cele care s-au cheltuit in mod real cu jucatorul respectiv. Si cum adica este obligat sa semneze la 16 ani contract de porofesionist? Un contract este un acord LIBER CONSIMTIT intre parti, ori in urma acestui act santajist numai liber consimtit nu mai este. Bine ati venit in Romania, tara ***.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Mihai (1 comentarii)  •  13 februarie 2018, 21:23

Buna seara , Eu vad acest articol ca fiind in egala masura o retorica a dlui Stuca dar si o "reliefare" a micilor ipocrizii ale oamenilor in general. Acea raspundere proprie e oglinda mediocritatii intelectuale a managerului academiei.Dar e o conditie de baza in protejarea unei investitii.Poate ca un jurist de elita , pe care Hagi si-l poate permite, ar gandi si redacta o forma de contract , sa zicem pt moment doar mai buna. Timpul ne va spune daca V se va acoperi de glorie ai Hagi de esec. Dle Stucan , nu cred ca ati dorit sa "dati in Hagi" , dar nici nu cred ca l-ati ales la intamplare pe V sau pe Hagi. 28 de ani ati pus caramizi , voi media, la soclul personajelor grotesti din fotbal dar si bombe cu ceas intarziat in viitorul sportului romanesc. Pentru bani si notorietate. Acum incercati sa dregeti busuiocu...un fel de aceeasi ipocrizie ca in cazul Hagi versus Fiorentina Cu stima, Barbato Mihail

Marius (2 comentarii)  •  13 februarie 2018, 21:23

Nu ati inteles ce vrea sa spuna Stucan,ce ***!!!!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

dinamo_fan (41 comentarii)  •  13 februarie 2018, 21:25

@NaeM. Jucatorul la 16 ani poate semna cu cine vrea. Contractul e facut cu parintii acestuia pentru ca odrasla e minora. Clauza nu interzice nimic.

a dica (55 comentarii)  •  13 februarie 2018, 21:28

Domnule Stucan, revnind cu precizari nu reusesti sa lamuresti nimic pentru ca nu e nimic de lamurit. Te faci ca nu pricepi, eu cred ca stii prea bine cum stau lucrurile. Scopul e altul. Totusi explic: e clar ca acel “know-how”, a carui valoare este simbolica (putea fi mai mare in opinia mea), are scopul de a descuraja orice tendinta de escrocare din partea unor agenti sau cluburi in intelegere cu parintii. Cei mai valorosi produsi ai academiei depasesc cu siguranta valoarea cheiltuielilor reale, unii nu. Si atunci, pentru a asigura continuarea sau dezvoltarea activitatii, trebuie luate masuri de siguranta. Cum poti acuza de rele intentii un om care, spre exemplu, folosind “know-how”-ul organizatiei pe care o conduce, resusciteaza fotbalisti aflati in momente de declin si apoi, parca impotriva intereselor proprii, respectandu-si insa principiile, le da drumul gratis sau pe sume modice, acolo unde pot castiga mai bine. Ar fi cateva exemple, nu le amintesc. Din activitatea asta, Hagi mai si pierde, mai si castiga... Pierde bani si urmare a acestor articole tendentioase, defaimatoare. Bani pe care poate i-ar investi in formarea unui viitor fotbalist. Cat despre tanarul fotbalist V, talentat inteleg, fiind cu doar un an mai mic decat Ianis Hagi, trebuie sa fi debutat in liga 1 sau poate intr-un campionat bunicel din strainatate. De ce nu-i este dezvaluita identitatea daca deja e consacrat? Ar fi dovada ca da, se poate si fara Academia lui Hagi si toti parintii si-ar lua copiii si i-ar duce acolo unde totul e moca, fara nicio obligatie din partea lor si a copiilor. Nici macar sa se pregateasca corspunzator si sa-si vada constiincios de treaba. Cand eram la scoala, avand un contract semnat, stiam ca daca fac prostii si sunt dat afara, tata plateste. Stiam si ca nu are de unde, asa ca imi mai franam unele porniri. Asa si cu acesti tineri. Nu-i usor si probabil de multe ori o lasa mai moale sau vor sa renunte. Stiind ca au un contract semnat si ca parintii sunt saraci, mai strang si ei din dinti. Probabil asta-i principala cauza ca cei mai sarmani si/sau cu caracter puternic reusesc, iar altii, poate mai talentati, clacheaza si se pierd pe drum. Una peste alta, vazand numarul de reactii, constat totusi domnule Stucan ca ti-ai atins obiectivul. Felicitari! Scopul scuza mijlocele, nu? Atunci de ce n-am accepta ca poate fi valabil si la Hagi?

Bogadan (1 comentarii)  •  13 februarie 2018, 21:31

O sa bage un fraier bani iar cand creste copilul il ia tacsu si il duce oriunde fara vreo obligatie fata de cel care a investit in copil . Nu cred ca Hagi a luat copii cu forta la el , vrei bine , nu vrei la revedere , nu este nimeni obligat sa investeasca asa de amorul artei

Cosmin (1 comentarii)  •  13 februarie 2018, 21:36

n-ai cu ce altceva sa-ti faci raiting ? Hagi prin ceea ce face trebuie cumva sa se asigure ca-si va scoate cumva banii investiti in acesti copii.

gio (16 comentarii)  •  13 februarie 2018, 21:45

Teatrul absurdului. Sa le luam pe rand: 1. Daca copilul nu semneaza clubul nu-i percepe strict cheltuielile de formare (cum ar fi fost normal) plus un eventual profit, ci sute de mii de euro intreaga poveste putand duce parintii la plata a jumate din bugetul academiei pe un an. Chiar ma mir ca nu i-a bagat la plata si cheltuielile de constructie a Academiei )). 2. Nimeni nu observa ca un asemenea act are VALOARE JURIDICA ZERO, nimeni, nici macar un parinte nu poate fi facut raspunzator de decizia unei terte parti (copilul) care alege, sa zicem, se nu semneze contract de profesionist cu Viitorul. Academia i-ar da in judecata pe parinti dar n-ar ave anici o sansa, ORICINE ISI POATE ASUMA JURIDIC OBliGATII PROPRII nu si in numele altor persoane. 3. Daca copil nu are parinti cum il mai santajeaza Academia? Pe cine pune sa semneze tot felul de hartii aberante? Ghinion, pe copil nu poate. 4. La 16 ani copilul NU ESTE OBLIGAT SA SEMNEZE CONTRACT profesionist, contractul este intelegere liber consimtita intre parti iar daca jucatorul nu vrea, Hagi n-are ce sa-i faca. Nici lui, nici parintilor. Deci hartia este doar de intimidare, n-are nici o valoare.

Comentează