Costin Ștucan

Ziarist 360°. Talentat, vigilent, suspicios, insistent, polivalent. Investigații, opinii, video content

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Costin Ștucan
Neuberții și paligorii

“FCSB a stat mult mai bine fizic decât CFR. S-a văzut clar că jucătorii lor aveau mintea limpede tot timpul și asta ți-o dă avantajul fizic față de adversar. Nu are importanță că jucătorii de la CFR sunt mai în […]

...

Frăsinescu, suspectul de serviciu

În doar 21 de minute ale meciului FC Argeș – Poli Iași 2-1, căpitanul oaspeților, Cosmin Frăsinescu, a comis două faulturi în careu, însă doar primul a fost sancționat de arbitrul Lucian Rusandu:

minutul 4, Gaitan pasează moale în spate, […]

...

Tănase, maestrul hipnotizator

“Văd un dans între ele, parcă e un vals vienez. Când să treacă o echipă în față, face pasul înapoi și începe din nou dansul. Iar valsează, apoi una stă iar pe loc când are șanse să se desprindă. Când […]

...

Prințul Mîșkin și „blatul” generației lui Hagi și Popescu

În era internetului, imaginile video de la meciul România – Spania 1-2, jucat pe 18 iunie 1996 pe Elland Road din Leeds, nu sunt ușor de găsit pe giganticul YouTube. Puține secvențe au mai rămas în spațiul online de la […]

...

Apărarea FCSB de lemn și geniul rotofei

0-1, 0-1, 0-1. Criza de rezultate în care a intrat brusc FCSB după un sezon pe care dădea senzația că îl gestionează neașteptat de sigur se poate adânci sau se poate spulbera etapa viitoare, cu Chindia. E simplu, fotbalul nu […]

...

Tatăl lui Ianis și tatăl lui V.

“Am mare încredere în el. Știu că poate într-o zi să câștige «Balonul de Aur». E decar, un foarte bun pasator și lovește foarte bine cu ambele picioare”, a spus Gică Hagi, după ce fiul său, Ianis, a dat un […]

Permalink to Tatăl lui Ianis și tatăl lui V.
marți, 13 februarie 2018, 3:00

“Am mare încredere în el. Știu că poate într-o zi să câștige «Balonul de Aur». E decar, un foarte bun pasator și lovește foarte bine cu ambele picioare”, a spus Gică Hagi, după ce fiul său, Ianis, a dat un gol din penalty contra lui Juventus. Colentina.

E cea mai recentă declarație dintr-o serie lungă în care tatăl își laudă băiatul. Cu un an înainte de Euro 2016, Hagi îl vedea pe Ianis titular la turneul final. Timp de aproape doi ani, l-a cerut la echipa mare a Fiorentinei. Nu s-au întâmplat nici una, nici alta.

Nemulțumit că viziunea sa asupra propriului fiu nu e împărtășită de alții, Hagi l-a adus pe Ianis înapoi la Ovidiu și-i dă tot timpul din lume în echipa Viitorului în speranța că-i va deschide drumul spre Balonul de Aur.

Nu discutăm acum și aici despre subiectivismul unui părinte.

Până la urmă, nu e nimic rău în a-ți apăra copilul într-un fotbal în care banii produc invidii, răutăți și o concurență la sânge. Hagi are tot dreptul să-l apere pe Ianis și, în plus, deține uneltele pentru a-l ajuta consistent în carieră.

Singura precizare care trebuie făcută este că părinții altor copii au aceleași drepturi cu Gică Hagi.

Dar ei nu au nicio apărare împotriva patronilor din fotbal.

E cazul unui puști pe care-l vom identifica deocamdată doar cu inițiala V.

Acum trei ani, părinții săi au apelat disperați la jurnaliști. V. avea 15 ani și juca meci de meci la grupa lui de vârstă de la Academia Hagi. Dovada că mijlocașul era considerat un mare talent stă și în interviul video acordat pentru site-ul clubului, o onoare rezervată jucătorilor în care conducerea își pune speranțe serioase.

Marele vis al lui V. – un copil dintr-un orășel de la poalele munților – fusese să ajungă la academia lui Hagi. Nici nu i s-a îndeplinit bine dorința că totul s-a risipit din cauza unei “Declarații pe Proprie Răspundere” pusă de conducerea Academiei sub nasul părinților săi.

Actul prevedea că părinții trebuie să plătească toate cheltuielile și investițiile Academiei în cazul în care fiul lor pleacă la un club din străinătate sau refuză să semneze la 16 ani un contract de profesionist cu clubul lui Hagi.

Teoretic, e doar un mod prin care un club formator de jucători se protejează împotriva posibilei trădări a acestora, iar cei mai mulți dintre părinți îl semnează cu ochii închiși.

La o privire mai atentă, o familie trebuie să dea înapoi Academiei salariile și primele antrenorilor, preparatorilor și staffului tehnic, salariile conducerii, salariile doctorilor și masorilor, cheltuielile zilnice cu masa și transportul, cheltuielile cu transportul și cazarea la toate meciurile oficiale și amicale, cheltuielile cu terenurile și cu echipamentul precum și cheltuielile de promovare a copilului.

Pare un târg corect, deși e greu de imaginat cum poate fi făcut un calcul precis pentru fiecare copil în parte.

Dar actul mai conține o clauză.

Pe lângă toate cheltuielile de mai sus, părinții se obligă să plătească 150.000 de euro reprezentând, atenție, “contravaloarea conceptului tehnic și tactic (know-how) implementat de specialiștii clubului”.

 

Haideți să ne imaginăm o situație extrem de probabilă. Un copil provenind dintr-o familie săracă vine la Academie, dar nu joacă din motive subiective, iar progresul lui e pus în pericol. Părinții săi vor să-l transfere la alt club, dar conducerea se opune.

Ce soluție au părinții?

De unde plătesc ei “know-how” în valoare de 150.000 de euro pentru a obține libertatea copilului lor minor?

Părinții lui V. provin dintr-o clasă socială de mijloc, dar au refuzat să semneze declarația. Li s-a părut o formă de șantaj inacceptabilă.

“Din acel moment, fiul meu nu a mai jucat. Fără explicații. Toate încercările mele de a discuta cu Hagi și cu oamenii din conducere s-au lovit de un zid. Am vorbit cu un avocat care ne-a spus că acea clauză e undeva la limita legii. Sunt mulți alți părinți care nu vor să semneze declarația, dar le e frică”, povestește tatăl lui V.

Și lui îi este frică să vorbească asumat, deși fiul său nu mai e legitimat la Academie.

Deprimat de schimbarea statutului său din talent în indezirabil, adolescentul V. nu a vrut să se mai prezinte la antrenamente. Cazul a ajuns la comisiile FRF care i-au dat dreptate în două rânduri clubului lui Hagi. Tatăl său nu s-a oprit și a mers la TAS.

Chiar înainte de începerea procesului din Elveția, avocatul Academiei a contactat familia cu propunerea de a-și retrage acțiunea în schimbul libertății.

Tatăl lui V. a acceptat, deși a fost condamnat inclusiv de prieteni. “Mi-au zis că nu sunt sănătos și că ei și-ar duce copiii și pe jos la Hagi”.

Fiul său a ajuns la un club din București și în primul sezon a câștigat Cupa României și a jucat finala campionatului la categoria sa de vârstă. În finala Cupei, a marcat golul care a închis meciul.

În acel an, fosta lui grupă de la Academia Hagi nu a câștigat nimic.

Bun, se vor întreba mulți, și care e morala poveștii?

Cu un an și jumătate mai mare decât V., Ianis Hagi a trăit și el senzația că nu mai e dorit de un club. După 18 luni în care n-a făcut pasul la echipa mare a Fiorentinei, s-a întors acasă.

Tatăl său nu a semnat cu clubul italian nicio declarație pe proprie răspundere, însă a fost extrem de indignat de prețul mai mare cerut pe Ianis la plecare:

“Dacă nu era aşa bun, de ce mi-aţi cerut atât de mulţi bani acum? Fără să joace? N-a jucat un an şi jumătate şi m-a costat mai mult! Cum poţi să ceri o sumă mai mare pentru un fotbalist care nu a jucat şi nici nu-i dai vreo şansă să-şi arate valoarea?”.

Fără să-și dea seama, probabil, de ironia sorții, Hagi a fost pus să plătească “know-how”-ul investit de Fiorentina în Ianis timp de un an și jumătate.

Iar asta l-a iritat profund, deși academia sa procedează identic.

Hagi a plătit.

Aici e diferența dintre el și părinții lui V.: patronul Academiei își permite să-și elibereze fiul din lanțurile fotbalului modern.

El are cheia pentru că și el folosește lacătul.

PS – Scriu rândurile astea la câteva ore după publicarea articolului, ca urmare a comentariilor. Există un curent conform căruia pretențiile lui Hagi „sunt justificate”, întrucât „Academia nu e organizație de caritate”.

De acord. 

Dar cerându-le părinților să acopere cheltuielile cu salariile tuturor angajaților, de la președinte la masor,  Hagi percepe o dată „know-how”-ul oferit de Academie. Nu acești angajați plătiți de club îi oferă tânărului jucător noțiunile de fotbal îmbibate cu filosofia lui Hagi? Nu de asta i-a angajat Hagi?

De ce să mai ceri 150.000 de euro pentru același lucru?

Conform regulamentului, un club formator nu are voie să încaseze sume de transfer pentru copiii sub 16 ani. El primește o sumă stabilită de federație, o grilă. 

În România, grila lui V. după doi ani petrecuți la Academie ar fi fost de 2.000 de euro. 

În Anglia, grila lui anuală ar fi fost de 40.000 de lire sterline, în cel mai bun caz. Înmulțit cu numărul de ani, ar rezulta 80.000 de lire sterline. Tot e mult sub clauza percepută de Hagi pentru „know-how”, după deducerea celorlalte cheltuieli.

Însă acești bani nu pot fi ceruți părinților printr-o declarație pe propria răspundere. 

Aceasta este o găselniță românească prin care părinții sunt puși sub presiune pentru a nu părăsi Academia. 

Comentarii (252)Adaugă comentariu

dinamo_fan (41 comentarii)  •  13 februarie 2018, 16:26

@miguel. tu intri in categoria celor cu exces de moralitate pe banii altora ? ia da mataluta de la tine 200k euro sa cresti un jucator de mic cu riscul ca atunci cand se plictiseste de tine sa te lase cu ochii in soare. si apoi vino sa ne vorbesti despre moralitate, ok ? moral ar fi ca toti „moralistii” astia sa-si dea cu parerea dupa ce au venit cu un contraexemplu de academie pe care au fondat-o ei si care functioneza pe principii mai „morale” decat ale lui Hagi. bai moralistii lui peste !

tudor (5 comentarii)  •  13 februarie 2018, 16:27

Savi, ești prea subiectiv, bine intenționat, dar pătimaș. Eu am înțeles că nu trebuie să avem un dublu standard, nu detaliez, că știi ce spun. Poate n-am priceput bine, admit asta. Argumente de genul preopinentii sunt cei care merg în Turcia la uai te apropie de Banciu cu Grecia lui… Bine că pot și acolo, atâta timp cât au muncit la fiecare bănuț, or fi inculți și cu gusturi deficitare, dar măcar nu fug cu milioanele în Costa Rica sau Madagascar. Dacă nici ei sau copiii lor n-or să schimbe ceva in țara asta, rămânem cu ăia pe care declamai că nu-i suporți nicicum Octa…

Carol K (7 comentarii)  •  13 februarie 2018, 16:31

Adica face 16 ani si poate pleca la Becali,la Berceni,posibil bani mai multi…Cam asta e substratul articolului,la asta se opune Hagi „fir-ar el sa fie” punand acel prag,de sa nu profite altii de munca lui ? Ia interesati-va cat ia Becali in caz ca-i fuge un pusti la Craiova sau la Viitorul.Ia vedeti !

Sibian (3 comentarii)  •  13 februarie 2018, 16:32

Bati campii…Stiucane

Radu (6 comentarii)  •  13 februarie 2018, 16:33

Acesta este singurul articol de bun simt al acestui …ce o fi el,lipsit de bun simt.Dar cu o floare nu se face Stucan ziarist .

Ionnis (12 comentarii)  •  13 februarie 2018, 16:34

Academia Hagi = Academia 😀

ILIE (1 comentarii)  •  13 februarie 2018, 16:39

Va pot confirma ca tot ce se scrie in articol este perfect adevarat.
Am trecut prin asa ceva cu copilul, se comporta foarte urat cu jucatorii care refuza sa faca sau sa semneze ce vor ei.
Nu-l inteleg pe Hagi, el a fost la echipe mari din occident, a vazut asa ceva acolo?
El a copiat ce este mai urat din fotbalul nostru, si-a batut joc de ffff multi jucatori care nu au mai vrut sa semneze prelungiri de contracte sau alte acte aditionale impuse abuziv. I-a trimis pe cei care s-au opus sa se antreneze prin parcuri, i-a umilit. Daca itaklienii s-ar fi purtat la fel cu fiul sau i-ar fi convenit.
Parerea mea, Hagi a fost un mare fotbalist dar este un fff mic om de fotbal (aici ma refer la caracterul sau)

Silvio (11 comentarii)  •  13 februarie 2018, 16:42

In sfarsit un articol care loveste exact unde doare, sclavii banilor. Asa da. BV!

Sunt sigur ca Hagi va indrepta lucrul acesta, vei vedea. Nu uita ca si el provine din acelasi sistem bine pus la punct in care jucatorii sunt tratati precum vechii gladiatori din imperiul roman, deci are nevoie de timp pt asta. E bine ca il mai trageti de urechi ca altfel….

Ciudat si ca nu a luat atitudine si la vorbele urate ale patronului fcsb, adresate lui Nedelcu “dupa ce ca am dat 2 millioane pe tine, joaca si tu ceva”, mai ramanea sa-l dea si in aia lui si o palma cand il prinde.
Cat tre sa mai suportam iesirile acestui , rasist, xenofob, misogin, care distruge ce altii construiesc. Sunt 18 ani de informatie draga domnule Stucan, disponibila online, indruma-i, te rog.

dinamo_fan (41 comentarii)  •  13 februarie 2018, 16:44

@Ardeleanul. jurnalistica gsp se adreseaza segmentului de cititori care nu gandesc si se lasa dirijati. Tara fiind plina de invidiosi si de frustrati segmentul asta e destul de larg asadar pe principiul cererii si ofertei astfel de articole vor curge in continuare. Imaginea proasta va fi indreptata catre cei din afara acestui segment. Iti dai seama ca avem si noi un proiect de succes in fotbal si nu stim cum sa facem sa aruncam mai tare cu noroi in el. Am zis de cativa ani de zile deja ca tara asta nu-l merita pe Hagi, nici ca fotbalist, nici ca investitor, nici ca formator de talente sau cum vrem sa-l numim. Ce e mai deranjant este directia din care vine asa zisa morala…din directia gsp si a lui Costin Stucan. „Jurnalistul” acesta, ca sa-i zicem asa, la un moment dat facea o emisiune la 10 dimineata despre sport, cica. Am prins din pacate vreo 2 astfel de emisiuni care mi-au lasat sechele, cred permanente. Acolo se dazbateau numarul si felul sticlelor de tarie consumate de anumite persoane din fotbal, unele cu dosar penal. Jumate din imagini cel putin era photoshopate la nivel de 9gag si oferite full screen intre 2 glume de taverna care nu erau nici macar la subiect. Per total emisiunea se putea numi lejer „Moartea Neuronilor”. Un astfel de personaj face morala lui Hagi ce face Hagi pe banii proprii…

Popa Cristian (1 comentarii)  •  13 februarie 2018, 16:46

Slabut articolul!Irelevanta comparatia….Ce este Academia lui Hagi?Asociatie crestina de caritate?

LIV2017 (1 comentarii)  •  13 februarie 2018, 16:52

Domnule Stucan cred ca ganditi etatist.Academia Hagi este o societate privata care nu obliga niciun parinte sa-si aduca copii aici. Cine vrea ii aduce in conditiile stabilite de Academie cine nu vrea nu ii aduce .Simplu.Dar sa-l aduci la 8 ani apoi la 16 ani ,dupa 8 ani de pregatire, sa te revolti ca nu poate pleca gratis acesta este un lucru profund imoral.

g48ri3l (3 comentarii)  •  13 februarie 2018, 16:53

Inca il mai tineti pe asta in redactie?!? O *** promovata prin parvenitism si nepotism. Bah prostanacule, parintii nu sunt obligati sa-si duca odraslele la Academia Hagi sau oriunde altundeva daca nu sunt de accord cu termenii, mai imbecilule. Sa-si duca megastarul la cluburi mici daca nu sunt de acord cu conditiile. Profiti de faptul ca niste idioti iti aloca spatiu pe una dintre cele mai mari platforme sportive online din Romania, petru a-ti rezolva tu frustrarile si a-ti plati politele de frustrat incompetent.

Dan (5 comentarii)  •  13 februarie 2018, 16:56

Dorinta lui Hagi de a face din fiul sau un „balon de aur” ma tem ca nu se va implini asa cum si alti mari jucatori au avut urmasi fotbalisti mult sub nivelul lor, vezi Cruyff sau Rivaldo. Nerabdarea de a-l vedea mare jucator il impinge sa faca orice, inclusiv o campanie de marketing agresiva. Ianis nu arata calitatile unor jucatori de nivelul campionatelor de top din Europa. Poate in Turcia va face fata peste un an sau doi. Cat despre contract, oricat de bizar ar parea acesta este valabil daca nu contine clauze interzise de lege. Faptul ca parintii merg la „academie” ca la pomul laudat nu le incalca libertatea de a contracta sau nu cu aceasta. Sunt si alte cluburi unde se invata fotbal, chiar in strainatate, si unde nu achiti nimic dar respecti niste clauze de fidelitate prin care acestea urmaresc sa recupereze investitiile dupa vanzarea jucatorului. Aceasta prevedere ar trebui sa functioneze si in cazul medicilor sau altor specialisti formati pe banii romanilor si care pleaca imediat dupa licentiere pe alte meleaguri mai prospere. In acest fel tarile mai sarace cheltuiesc sa formeze specialisti pentru tarile bogate, decalajele marindu-se si nu invers.

Ion (1 comentarii)  •  13 februarie 2018, 16:58

Cui nu ii convine, sa ducă copilu la altă Academie ! Noroc ! Academia lui Hagi e un bussines, nu o casă de toleranță sau casa de binefacere !! Si da Stiucane, stiinta lui Hagi se plateste, prretul il stabileste el !!

Unu’ (14 comentarii)  •  13 februarie 2018, 17:00

Eu nu vad care e problema. Academia lui Hagi e un proiect privat, pe banii lui, nu e finantata din bani publici. Deci nu are dreptul sa se gandeasca la investitia lui, pana la urma tot despre o afacere vorbim si nu poti baga doar bani. Acei copii nu sunt fortati sa semneze acel contract, deci despre ce vorbim? Sunt acei copii racolati si adusi cu forta la academie? Sunt rapiti sau se face presiune pe parinti sa vina la Hagi? Nu cumva parintii isi asuma niste responsabilitati cand semneaza un contract sau isi inscriu copii undeva?
Oare parintii aia nu s-au interesat unde si-au inscris copilul? De ce nu au venit ei cu un contract la prima intalnire si il fortau ei pe Hagi sa semneze ce vor ei? Aaaa, nu il mai acceptau pe junior.
Traim intr-o societate in care am fost obisnuiti sa ni se dea totul gratis, sa nu platim sau sa muncim pentru confortul nostru si cum vrea unul sa faca lucrurile diferit, deja sarim in sus.

adi_stelistul (35 comentarii)  •  13 februarie 2018, 17:00

Daca la 16 ani copilul nu poate juca la Viitorul si parintii vor sa il transfere la alta echipa nu e nicio problema. Nu trebuie decat sa trimita acea alta echipa sa discute cu Academia Hagi, nu? Hai sa fim seriosi, nu gasesc nimic anormal in declaratia aceea. Absolut nimic, nici chestia cu know-how-ul. Pana la urma parintii nu au obligatia de a semna nimic si pot sa-si duca in alta parte copilul, fara angajamente si fara know-how. Acum ca in paralela pe care o faceti intre cazul V. si cazul Ianis Hagi, Hagi sr. iese in off-side, asa e, dar toti vrem sa vindem scump orice si sa cumparam ieftin. Ni se pare ca avem cele mai mici salarii, dar babutei din piata care vinde ceapa i-am lua-o pe degeaba, daca se poate, ca oricat ne cere e prea scump. Asa e viata, nu e Hagi mai hapsan decat noi, ceilalti, doar ca la el nivelul sumelor e probabil altul… In legatura cu „Balonul de Aur”…. asta e, cred ca nu va fi uitata chestia asta, ca si cea cu „ar trebui sa ne faceti statuie”, sau „sa fie bine, ca sa nu fie rau”… O sa fie timp pentru destule ironii pe tema „Balonului de Aur” al lui Ianis. Cu toata stima pentru Hagi sr., cred ca nimeni altcineva in afara lui nu-l crede capabil pe Ianis de asa ceva. Desi poate ca va fi (sau deja este) un fotbalist bun.

pireusx (2 comentarii)  •  13 februarie 2018, 17:02

Nu inteleg ce va deranjaza .
Ilie daca nu vrei sa semnezi pentru copilul tau hartia aia de ce nu-l antrenezi tu singur sau fa tu o echipa si sa joace numai el daca e asa bun.
Eu personal pentru fiul meu as semna o asa hartie . Daca n-am bani sa investesc in cariera fiului meu e normal sa aleg o echipa care investeste in el . Si mi se pare normal sa poata la un moment dat sa profite de transferul lui .
Adica Hagi investeste 10000-20000 in copilul meu si eu smecher merg si-l vand lui Becali pe 100000 la 16 ani . Bravo mah … La toate echipele mari din lume daca nu ai valoare extraordinara nu vei juca pentru ca si acolo merge pe PCR (pile, cunostinte ,relatii)

adi_stelistul (35 comentarii)  •  13 februarie 2018, 17:03

Mult mai puternice v-ar fi fost argumentele daca veneati cu exemple din alte parti, de pilda Ajax sau Barcelona, nu?, in care ne-ati fi aratat cum acele echipe suporta gratuit pregatirea copiilor in academiile lor si-i lasa pe urma sa plece unde vor, cand vor. Poate atunci Hagi era mai demn de oprobiul public, cum poate l-ati fi dorit.

dinamo_fan (41 comentarii)  •  13 februarie 2018, 17:03

Daca era vreo publicatie care se respecta porneam de mult o petitie pentru demiterea acestui cancanist care se face de ras de fiecare data cand deschide gura iar mai nou isi spala frustrarile in public. Dar la gsp o astfel de petitie ar fi un non sens. La gsp aceste „calitati” si manevre fac parte din fisa postului. Ce pot spune, sa multumiti lui Dragnea si celor ca el de dinaintea lui ca va garanteaza mediul asta bananier numit total gresit democratie unde sa promovati subcultura cancanista. Intr-o tara semicivilizata sau in curs de civilizare erati toti maturatori de strada si va impartaseati acest gen de povestiri unii altora in pauza de covrig de la ora 13.

dinamo_fan (41 comentarii)  •  13 februarie 2018, 17:16

@adi_stelistul in mod normal ai spune ca Hagi face propaganda propriului copil. Poate exagerata. Totusi omul a dat 2 milioane ca sa-l aduca inapoi, cand putea sa-l lase sa mearga prin div B italiana sau prin Turcia. Nu e un sacrificiu financiar pe care il face oricine. Ba chiar as spune ca e un exemplu unicat la noi. Dpmdv Hagi merita laudat pentru ce face pentru copilul sau iar Hagi jr. sper sa-i fie vesnic recunoscator ca a avut asa parinte. Iar ca jucator, nu inteleg de ce sunt atatia carcotasi pentru ca junirul chiar nu se misca rau. Doar nu l-au luat aia la Fiorentina doar pentru imagine. Nu o ajunge el balon de aur desi niciodata sa nu spui niciodata. Dar cand ma uit ce „briliante” si „nestemate” a avut Romania in ultimii 10 ani … chiar nu mi se pare exagerata reclama facuta de Hagi propriului copil. In fiecare saptamana aud de cate un „messi de Romania” pe la diverse echipe si nimeni nu zice nimic. Dar cand o zice Hagi despre propria odrasla atunci deodata apare corul moralistilor.

Andrei (1 comentarii)  •  13 februarie 2018, 17:17

Stiucane, n-ai dreptate. Hagi se protejeaza de adevaratele tepe, si in Romania trebuie sa te protejezi de tepari.. el nu stie care din jucatorii de sub 16 ani, vor confirma, asa ca le face genul asta de declaratie la toti, sa nu se trezeasca cu ei luati pe degeaba la sugestia unor impresari. Clar, daca sunt o parte care nu vor confirma, nu le va cere 150.000 parintilor. Eu daca as fi parinte, as adauga un articol, daca nu prinde x meciuri intr-un an, sa poate sa plece gratis, iar Hagi daca nu vrea sa-l piarda,o sa-l bage sa respecte intelegerea. Vav de fiul lui Hagi, aici este alta discutie, omul e foarte subiectiv, copilul e talentat, dar nu pare ceva iesit din comun, sincer mie mi se pare departe si de nationala Romaniei unde joaca numai rezerve din Turcia, deci faza cu balonul de aur pare ceva ireal. Dar timpul o sa demonstreze daca omul e bolnav dupa fiu-sau, sau stie mai mult fotbal decat noi

dinamo_fan (41 comentarii)  •  13 februarie 2018, 17:21

@adi_stelistul – foarte bine punctat. As vrea sa vad si eu acele academii. Si ca sa ne intelegem domnule Stucan, sa fie academii private, sa nu veniti cu exemple de academii de stat de prin Africa unde mostenirea o reprezinta perechea de adidasi vechi lasata generatiilor viitoare.

Corso (1 comentarii)  •  13 februarie 2018, 17:21

Dacă are valoare așa de mare încât îl vede câștigător al balonului de aur de ce la adus înapoi la tata acasă și nu la dus la alt club din străinătate.Halal valoare joacă în curtea casei tatălui care la avansat la gradul de căpitan.Cum crezi Gică că se simt ceilalți jucători mai vechi din echipă.Din fericire pentru Viitorul câștigarea titlului a coencis după plecarea lui Ianis la Fiorentina.Asta spune cam tot,au ieșit campioni fără balonul de aur în echipă.

Gambeta (4 comentarii)  •  13 februarie 2018, 17:21

Stucane,
Daca vrei sa cred macar un rand din ce ai scris, zi-ne si noua ***. Pe urma te cred!

Lucian 1942 (2 comentarii)  •  13 februarie 2018, 17:26

Cu tot respectul pentru jucatorul Hagi, ma abtin sa comentez patronul Hagi ! Zilele trecute ne-a certat si amenintat cu : ma pierdeti pentru totdeauna ” ! Din simpatie, i-am adus aminte de zicala batraneasca : Du-te invartindu-te ! Acum, odata cu afisarea acestui contract , sunt nevoit sa-mi reconsider parerea despre acest Hagi ! Continutul acestui contract prezentat parintelui copilului seamana a ACT BANDITESC si anuleaza tot ce s-a spus si scris de bine despre Academia de Fotbal Hagi ! O conventie familie- academie mi se pare fireasca, dar conditiile trebuiesc adaptate la realitatile romanesti ! Altfel vorbim de „legarea de glie” sau de „sclavagism” ! De ce ne plangem de plecarea din tara a sute de medici dupa absolvire ? Statul Roman este mai prost manager decat G.Hagi ? Sau formarea unui medic costa infinit mai putin decat formarea unui tanar fotbalist !? Cat a platit G.H. statului dupa terminarea facultatii , fara a profesa nici un moment ? Acest tip de contract este folosit de toate gruparile care-si zic : academii de fotbal ? Daca da, avem o problema ! Asa a dat faliment Academia Gh. Popescu ? Intrebare : Ce inseamna prima de formare a jucatorului si cum se formeaza pretul de vanzare a aceluiasi jucator ? Dupa toate aceste conditii, parintele jucatorului nici nu-si poate reprezenta copilul intr-un eventual angajament sportiv ! Adica tu dai banii, dar copilul este al nostru, il plasam dupa bunul nostru plac ! Ne putem indoi de moralitatea lui Ghe. Hagi ? Dar de corectitudinea afacerii sale ?

adi_stelistul (35 comentarii)  •  13 februarie 2018, 17:30

Puteti incepe, pornind de la acest caz, o discutie pe tema unei academii de juniori subventionata de stat. Cum a fost Luceafarul anilor '70 din care avea sa apara inclusiv generatia pe care o numim de aur. Si nu doar in fotbal, ci si in alte discipline unde locul vechilor centre de pregatire olimpica nu a fost luat de nicio academie privata. Doar sporturile cu dever bun au aceasta sansa. Celelalte mai degraba sunt finantate la alibi, ca sa zicem ca facem ceva (poate si pentru niste "deconturi" speciale). Dar, daca miza "Gh. Hagi" e mai importanta, asta e...

Cosmin (3 comentarii)  •  13 februarie 2018, 17:39

De obicei nu intru sa citesc articolele lui Stucan si bine fac. Nici acum nu trebuia sa fac exceptie, e un non-articol... Documentul ala e asa secret, ca toata lumea il primeste sa il semneze... nu mia vorbesc ca mi se pare absolut normal sa iti protejezi investitia. Nu iti, place du-te la academia FCSB a lu' Becali... aaa... stai, ca aia nu au.

jos_cenzura (12 comentarii)  •  13 februarie 2018, 17:42

Ce mentalitate comunistă. Adică să pui clauză ca să nu-l ia alta echipă fără să achite niște bani se numește exploatare în ziua de azi?

DM BOB (1 comentarii)  •  13 februarie 2018, 17:44

IANIS HAGI A DEVENIT PROBLEMA NATIONALA ! NOROC CA NU TRAIESTE FIUL LUI VLAD TEPES .

Unu (1 comentarii)  •  13 februarie 2018, 17:47

Daca documentul a fost semnat de sute de parinti cum de a ajuns sa fie considerat SECRET? A, da, hai sa prostim lumea sa dea click pe articol.

Nicolae Cioanca (2 comentarii)  •  13 februarie 2018, 17:48

Nu imi place sa adaug comentarii dar citesc toate comentariile cand subiectul este interesant. De data asta imi cer scuze ca m-am abatut de la regula mea pentru ca este in lucru evident pentru mine ca nimeni nu a facut nici in o observatie cu privire la un aspect important al articolului; reactia lui Hagi la pretentiile clubului Fiorentina cand si-a adus fiul inapoi. Daca el face la fel nu avea nici in rost sa faca scandal pentru ca isi face rau lui si implicit fiului care nu cred ca mai prinde in contract afara. In alta ordine de idei respect pentru fotbalistul si antrenorul Hagi. Cu statutul de tata ar trebui sa fie toti mai retinuti in comentarii pentru ca fiecare isi educa copilul cum doreste si culege roadele mai tarziu daca are ce.Numai bine la toata lumea.

Nicolae Cioanca (2 comentarii)  •  13 februarie 2018, 17:52

scuze e tastatura "nici o observatie cu privire la"

Lucian 1942 (2 comentarii)  •  13 februarie 2018, 17:58

Domnule Savi, sunt unul dintre "cocalarii" care-l " balacaresc " pe Gica Hagi ! Probabil ca in conditiuni normale ati avea dreptate ! Dar asa ? Deunazi, dl. Mitica Dragomir se lamenta de sarmanul Gica , Gica si-a riscat averea , si-a luat banii de la gura copiilor lui ! Privind retrospectiv, ma gandesc la cat de multi copii s-au perindat prin Academia Hagi si la plasamentul lor in diverse directii. S-a afirmat ca 35% dintre jucatorii din Liga l, provin de la aceasta academie ! Si multi altii vanduti in afara tarii ! Unde este riscul averii sale ? Mai este un risc ? In plus, aceste contracte trebuiesc facute in prezenta avocatior si parafate notarial ! Pentru stiinta Dv. : Ghe.Hagi a fost elev la scoala de fotbal VIITORUL Bucuresti de pe langa Liceul Electroaparataj . Acolo a primit bani, nu a dat ! Asa era pe vremea impuscatului . Acel elev numit V., se pare ca a fost un talent ! Facultati de renume adopta talente si le sustine financiar ! Academia nu poate face o derogare de la reguli cu astfel de elemente ? Sau nu conteaza produsul finit ?

Macris (2 comentarii)  •  13 februarie 2018, 17:59

Ai vazut cum arata un contract de la Academia Bollettieri? Ca cel pe care l-a semnat tatal lui Tecau, cand el era junior?

ioioi (1 comentarii)  •  13 februarie 2018, 18:01

Salut! ideea e asa: ipocrizie la nea gica: pentru fii-su e taxat apropos de knowhos si se supara. Iar el face acelasi lucru insa pentru fii altora. Ati inteles acum? Aaa....si nu e ceva singular. La fel cu arbitrajul: cand e favorabil "nu e treaba noastra sa comentam arbitrajul" - gen omul corect,echidistant,profesionist. Insa cand nu e multumit...da si el cu ce poate in arbitru.

Cosu (15 comentarii)  •  13 februarie 2018, 18:08

Se vede clar care sunt *** .

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

adi_stelistul (35 comentarii)  •  13 februarie 2018, 18:10

@ dinamo_fan Dar eu nici n-am spus ca Hagi jr. nu e un jucator bun, am si precizat ca probabil deja e. Am spus doar ca inafara lui Hagi sr. nimeni altul nul crede pe Ianis capabil sa castige "Balonul de Aur". E ca si cum un parinte cu un copil premiant la el in clasa (cum ar fi Ianis la Viitorul) ar crede ca fiul sau are potential de Nobel. E cam departe, totusi. E drept insa ca s-au mai vazut cazuri cand acel unic "nebun" care vedea ce n-a vazut nimeni altcineva avea dreptate pana la urma. Poate asa va fi si acum, poate Hagi are dreptate si Ianis va lua Balonul de Aur, dar eu nu am spus ca asta nu se va intampla, ci ca nimeni nu o crede. Nici eu, e drept.

comentario23 (7 comentarii)  •  13 februarie 2018, 18:10

Sa-mi fie cu iertare, dar nu inteleg rostul acestui articol. Tin sa mentionez ca de regula apreciez ceea ce scrieti, dar nu vad care este problema aici. Faptul ca Hagi are bani? As fi fost in schimb interesat de o comparatie cu academiile unor cluburi de prestigiu. Mi s-ar parea ciudat ca Hagi sa aiba asemenea pretentii, iar celelalte cluburi din Occident nu.

adi_stelistul (35 comentarii)  •  13 februarie 2018, 18:13

Auzi la mine: "nul crede" in loc de "nu-l crede". Bravo!

Bogdan (4 comentarii)  •  13 februarie 2018, 18:18

Rusine Gheorghe Hagi! Cu asemenea comportament "TU" ajuti la degradarea fotbalului romanesc si a libertatii!! Ai caracter indoielnic si curand coroana ta de rege va contine spini!!

just (1 comentarii)  •  13 februarie 2018, 18:25

Hagi a platit know how 20% dintr-un viitor transfer, nu 2miloane. Daca nu ai bani nu pleci.*** .Odata intrat in acest vartej nu mai exista scapare indiferent de club. Dar mai bine *** Hagi decat *** din bucuresti.La el mai sunt sanse sa ajungi afara daca esti bun.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

vasim (5 comentarii)  •  13 februarie 2018, 18:30

Footbalul a ajuns foarte comercial! Hagi nu prea are ce face, daca vrea ca clubul sau sa supravietuiasca, cineva l-a sfatuit sa faca asa ceva. Eu va intreb ceva voi v-ati risca banii in football daca a-ti avea 10 milioane sa investiti cel putin jumatate din ei in football ? Hagi a investit jumatate din banii lui in football daca nu mai mult! A riscat si pana acum cred ca a reusit sa scoata cam tot inapoi ceea ce este o mare reusita si o lectia de management sportiv! Doar FCSB si Academia Hagi reusesc sa fie pe plus, restul cluburilor de football sunt pe minus!

comentario23 (7 comentarii)  •  13 februarie 2018, 18:31

Cred ca il judecati prea aspru pe Hagi. Nu cunosc exact, dar banuiesc ca recuperarea investitiei este o practica des intalnita la tinerii ce inca nu au contracte profesioniste si la alte cluburi din Vest. Iar in ceea ce priveste supararea sa, cred ca este mai mult una personala. Sa explic. Consider ca el crede cu adevarat ca Ianis este un jucator extrem de talentat(ceea ce si mie mi se pare) si este suparat intrucat considera ca fiul sau a fost nedreptatit.

EugenQy (5 comentarii)  •  13 februarie 2018, 18:32

Imi cer scuzele de rigoare pentru cum va suna, dar se pare ca n-ati citit cu destula atentie articolul lui Stucan. Pe el nu il deranjeaza ca academia respectiva a pus clauza despre care se vorbeste , ci il deranjeaza ca nu toti parintii copiilor isi pot permite, asa ca Hagi sr. sa isi plateasca obligatiile ce decurg din clauza, care e CORECTA in substanta ei, dar in fata careia, din postura de tata, Hagi sr. a reactionat vehement. ASTA il deranjeaza pe Stucan sau cel putin asta lasa se inteleaga, ca l-ar deranja.

ovidiu_3003 (83 comentarii)  •  13 februarie 2018, 18:33

...Hagi a fost un fotbalist mediocru ...ca antrenor nu i bun de nimik ...Slovenia ...una manita mereu in cupele europene cu viitura ...plus niciun jucator de la el nu face fata in alta parte ...interesanta asta cu ce tie nu ti place altuia nu i face ...dar despre omul Hagi se stie ca i prost rau ...cu I.Q. subunitar ...

stoichkov8 (1 comentarii)  •  13 februarie 2018, 18:36

"clauza" de 150€. da, ce-i hraneste Hagi la Academie nene... foie gras:) Eu inteleg ca E afacerea lui Hagi si cine nu vrea, nu semneaza dar cum sa pui asemenea conditii. Si toti vb. de investitia lui Hagi. Copii care merg acolo nu investesc(timp,munca,etc) Garanteaza Hagi ca vor fi fotbalisti de valuare? daca el tot cere garantii?

Alex.D (1 comentarii)  •  13 februarie 2018, 18:39

@Nicolae Cioanca...+10 domnule. Dupa multi *** functional care nu prea inteleg nimic din viata lor,ce sa mai vorbim despre ce citescin sfarsit vad pe cineva care pricepe tot si bibe

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

basencu (2 comentarii)  •  13 februarie 2018, 18:41

Toti tefelistii fotbalului au doua tinte, Gigi Becali si Hagi. Cum ei nu sant in stare de ceva, in afara de a da din clont, ii critica p astia ca sunt capitalisti, ca bat campii, ca sa fie bine sa nu fie rau. Semnezi un contract, il respecti, indiferent ca esti Hagi sau ultimul sarac. Pai daca faci o scoala militara si nu lucrezi 7 ani in armata, platesti tot. La Hagi sunt la academie, daca vor fara contract sa mearga la seral.

Pălincă Chioară (1 comentarii)  •  13 februarie 2018, 18:43

N-am înțeles partea asta: „avocatul Academiei a contactat familia cu propunerea de a-și retrage acțiunea în schimbul libertății.” Despre ce libertate e vorba? Că-nțeleg că libertatea-n c'estiune ar fi fost antamată prin semnarea declarație pe proprie răspundere despre se care face vorbire-n articol. Cum însă declarația NU a fost semnată, se cheamă că V. ar fi putut să-i facă cu mânuța la Hagi la 16 ani și nime' nu ar fi putut să-i facă nimic. (V. având deja 15 ani la momentul respectiv.) Și-atunci? Ce libertate a făcut obiectul tranzacției dintre avocat și părinții lui V.?

cpt.ahab (14 comentarii)  •  13 februarie 2018, 18:48

Know-how-ul constituindu-l tehnicile de simulare ale lui Florin Tănase, probabil.

Comentează